

Vuonna 2014 perustettu Helsingin akateemiset Perussuomalaiset (HAPSU) on kulkenut lähes identtisen poliittisen matkan emojärjestöjensä Perussuomalaisten Nuorten kanssa. HAPSU perustettiin alunperin järjestöksi, jonka ideana oli toimia lähes pelkästään vaalilistana Perussuomalaisille ehdokkaille yliopiston edustajistovaaleissa. Vuosien varrella se kehittyi kuitenkin yhä itsenäisemmäksi poliittiseksi toimijaksi myös edustus- ja päätöksentekoelinten ulkopuolella. Vaikka järjestön koko tai toiminnan määrä ei ole koskaan ollut päätä huimaava (puhutaan kouralisesta jäseniä), on sen ideana ollutkin enemmän pyrkiä vaikuttamaan yliopiston sisällä käytävään keskusteluun ja tarjoamaan turvapaikka kaikille yliopistolla toimiville aatetovereille.
Tammikuussa 2014 Perussuomalaisten espoolainen kaupunginvaltuutettu ja uusfasistisen Suomen Sisun perustajajäsen Teemu Lahtinen kirjoitti äärioikeistolaiselle Hommaforumille HAPSU:sta:
Vähän ennen joulua pidettiin Helsingin Akateemisten Perussuomalaisten (HAPSU) yleiskokous ja valittiin uusi hallitus. Alun perin tammikuussa 2009 perustettu vaaliorganisaatio päätti nyt rekisteröityä yhdistykseksi ja hakeutua HYYn piirissä olevaksi järjestöksi. Toivomme kaikkia Helsingin yliopistossa opiskelevia persuja tulemaan sen verran kaapista, että saamme yhdistyksen HYYn piiriin. Pari jäsentä tarvittaisiin lisää.
Vuoden tärkein ponnistus on syksyllä pidettävät edustajistovaalit, joissa aiomme tällä kertaa murtaa linjat ja saada edustajia läpi. Aiempina vuosina on ollut lähellä, mutta vaaleihin ei ihan täysillä ole menty. Nyt on luvassa ennätyssuuri lista ja nimekkäitä ehdokkaita. Akateeminen Jytky luvassa.
Uusi hallitus 2014:
pj Teemu Lahtinen (ML)
vpj Tony Leppäkoski (ML)
j Simon Elo (Valt)
j Lauri Leponiemi (Teol)
j Roger Kulmala (Valt)
HAPSUn alkutaipaleen toiminta oli jokseenkin vaisua, Lahtisen uhoama “Akateeminen Jytky” olikin pseudoakateeminen lytky. Keväällä 2014 rekisteröity järjestö toimi ensimmäisen vuotensa ajan lähinnä Lahtisen vaalijärjestönä yliopiston edustajistovaaleissa. Järjestön sosiaalisen median tileillä on sen alkuaikoina jaettu lähes pelkästään yksittäisiä kutsuja Perussuomalaisten nuorten tapahtumiin, satunnaisia lehdistötiedotteita sekä Lahtisen vaalimainoksia. Järjestön alku olikin todennäköisesti perussuomalaisten toimijoiden halua laajentua opiskelijapolitiikkaan ja yliopiston käytäville. Perussuomalaisten suhteellinen menestys parlamentaarisessa politiikassa ei kuitenkaan heijastunut opiskelijapolitiikkaan jossa HAPSUn ehdokkailla ei ole koskaan ollut mainittavia menestyksiä. Vuodesta 2015 eteenpäin järjestö toimi lähinnä muutaman aktiivin pyörittämänä Perussuomalaisten Nuorten ulvaanina, joka ajoi emojärjestön koulutuspoliittisia linjausia kuten ylioppilaskunnan pakkojäsenyyden vastustamista ja puolusti suomenkielistä koulutusta. Teemu Lahtisen jälkeen järjestöä luotsasi taloustieteen opiskelija Roger Kulmala. Useista yrityksistä huolimatta edustajistovaaleissa ei kuitenkaan kerätty tulosta. Yliopistojärjestöille tyypilliseen tapaan HAPSUn toiminta vuosina 2016-2017 tapahtui lähinnä paperilla tai sen emojärjestön Perussuomalaisten Nuorten kautta.

Vuonna 2018 ryhmä kuitenkin aktivoitui uudestaan. Huhtikuussa 2018 järjestö valitsi uuden hallituksen, jossa oli Teemu Lahtisen ja Roger Kulmalan kaltaisten tuttujen tekijöiden lisäksi myös uusia toimijoita. Tunnetuin näistä tuohon aikaan lienee ollut järjestön puheenjohtajaksi valittu Nico Saramo, joka on myös Perussuomalaisten, Suomen Sisun, Suomalaisuuden liiton ja KELSU ry:n jäsen. Saramo, joka oli toiminut fasistisen 612-soihtukulkueen juhlapuhujana vuonna 2017 puhui vuonna 2018 myös ensimmäistä kertaa järjestetyssä Awakening-konferenssissa haaveistaan palauttaa Suomi ja muut yhteiskunnat takaisin feodaaliseen järjestykseen. Saramo voidaan nähdä osana Perussuomalaisissa Nuorissa vuonna 2018 kehittynyttä “etnonationalistista” siipeä, joka piti niin emopuoluettaan kuin silloista puolueensa puheenjohtajistoa liian lepsuna maahanmuuttopolitiikassa ja lietsoi avoimesti valkoista ylivaltaa järjestön sisällä. Kun PS-Nuoret puhdistivat järjestönsä Awakening-konferenssin jälkeen, oli Saramo harvoista etnonationalistiseen klikkiin kuuluneista, joka säilytti asemansa organisaatiossa.
Saramo kirjoitti Hapsun uudelleen lämmittelystä toukokuussa 2018 Hommaforumille:
Helsingin Akateemisilla Perussuomalaisilla HAPSU ry:llä oli vuosikokous torstaina 19. huhtikuuta 2018. Kokouksessa valittiin hallitus loppuvuodeksi. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Nico Anton Saramo eli minut. Hallitukseen valittiin myös varapuheenjohtaja Tony Leppäkoski, sihteeri Nuutti Hyttinen sekä hallituksen jäsenet Roger Kulmala, Teemu Lahtinen, Viivi Luoma ja Tapio Myllymäki.
Yhdistykselle on tarkoitus pystyttää verkkosivut. Niitä odotellessa toimintaamme voi seurata Facebookissa ja Twitterissä. Yhdistys on tavoitettavissa myös sähköpostiosoitteesta hapsu.hyy [ät] gmail.com. Jäsenhakemusta varten on tulossa kaavake, kunhan nettisivut saadaan toimintaan. HAPSU on Perussuomalaisten Nuorten jäsenjärjestö, mutta yhdistyksen jäsenyys ei edellytä PS-Nuorten eikä Perussuomalaiset rp:n jäsenyyttä, joskin toki suosittelemme niitäkin.
HAPSU toimii Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan piirissä. Tämän vuoden syyslukukaudella HYY:ssä on edustajistovaalit, joihin HAPSU osallistuu omalla vaaliliitollaan (Perussuomalainen vaaliliitto). Kaikkia HYY:n kansallismielisiä läsnäolevia jäseniä tarvitaan nyt ehdokkaiksi! Tulkaa samalla myös jäseniksi yhdistykseen. Nämä onnistuvat ilmoittatumalla minulle (olen myös vaaliliiton asiamies), esim. em. sähköpostiosoitteen kautta.
Saramon puheenjohtajakaudella järjestössä tapahtui huomattavaa aktivoitumista. Se alkoi tuottaa kannanottoja muun muassa Helsingin yliopiston yksikielisyyden puolesta sekä vastusti ylioppilaskunnan jäsenyyttä SETA:ssa argumentoiden ydinperheen puolesta. Järjestö alkoi myös julkisesti jakaa ja ottaa osaa muiden äärioikeistolaisten toimijoiden mediaprojekteihin jakamalla esimerkiksi fasistisen verkkolehti Sarastuksen tekstejä. Myös järjestön entinen puheenjohtaja Roger Kulmala esiintyi Junes Lokan ja Tiina Wiikin pyörittämässä Youtube-ohjelmassa Radio Monokulttuurissa.
HAPSUn toimittamissa kannanotoissa toistuu pääasiassa harvoja ja valittuja teemoja. Näistä ensimmäinen on eksklusiivisen suomenkielisyyden puolustaminen yliopistolla, joko käymällä keskustelua suomen kielen heikosta tilasta ja sukupuuton uhasta tai esittämällä vaatimuksia luoda käytänteitä, jotka tekevät yliopistosta yksikielisen. Toinen usein esillä oleva teema on erilaisten rasististen tai homofobisten tiedeyhteisön hahmojen puolustelu tai valkopesu. Järjestö on ilmoittanut tukevansa muun muassa myöhemmällä iällään rotujen välisiä älykkyyseroja pienellä näytöllä teoretisoinutta nobelisti James Watsonia tai enemmän uskoon kuin tieteeseen pohjautuvaa ydinperhepolitiikkaa ajavaa Tapio Puolimatkaa.

Järjestön rakenne on säilynyt vuodesta 2018 alkaen lähes samana. Nico Saramo on valittu järjestön puheenjohtajaksi lähes jokaisessa kokouksessa eikä muukaan hallituksen kokoonpano ole vaihdellut merkittävästi. Vanhoista jäsenistä ainoastaan Teemu Lahtinen on jättäytynyt järjestössä taka-alalle, näkyen nykyään lähinnä enää satunnaisissa kuvissa järjestön sivuilla. Onkin selkeää että ryhmää hallitsevat sen ainoat aktiiviset jäsenet, jotka kehittävät sitä omaan poliittiseen suuntaansa, mutta samalla puskien myös Perussuomalaisia Nuoria ja sen sisälle muodostunutta “etnonationalistista” klikkiä eteenpäin. Vuonna 2018 järjestöön liittyi myös Perussuomalaisten Nuorten nykyinen puheenjohtaja Asseri Kinnunen.


Verkostoituminen muun äärioikeiston kanssa
HAPSUn vuosi ei kuitenkaan rajoittunut pelkkään kirjoitteluun vaan järjestö tiivisti nyt myös kontaktejaan muihin äärioikeistolaisiin toimijoihin. Awakeningissa ja 612-marssilla puhunut Saramo on ollut todennäköisesti avaintekijä siinä, että järjestön suunta on muuttunut emojärjestön pöytälaatikkofirmasta kohti identitäärisempää politiikkaa ajavaa poliittista ryhmää. Viime aikoina se on järjestänyt muun muassa vierailun Akateemisen Karjala-sauran perinneyhdistyksen järjestämiin tilaisuuksiin. Vuonna 2019 HAPSU järjesti myös muistotilaisuuden fasisti Elias Simojoelle sekä joulukuussa 2018 Heimosotien 100-vuotisjuhlan, johon osallistui myös Viron kansalliskonservatiivisen kansanspuoleen EKRE:n Suomen osaston puheenjohtaja Valver Kõrgemäe. Itsenäisyyspäivänä ryhmän jäsenet järjestivät myös kokoontumisia muun muassa Bobi Sivenin haudalla ennen osallistumistaan 612-marssille. Tapahtumien taustalla on ollut selkeä yritys rakentaa omaa poliittista traditiota ja historiaa äärioikeistolaiselle opiskelijaliikkeelle ja sitä ympäröiville toimijoille sekä pyrkiä radikalisoimaan historiaan liittyviä luentoja niin laajemmin yhteiskunnassa kuin myös yliopistolla.


HAPSU on tänäkin vuonna edustettuna Awakening-konferenssissa, ja sitä kautta myös sen emojärjestö Perussuomalaiset Nuoret. Tällä kertaa Saramon sijasta tapahtumassa puhuu historian opiskelija Jasmina Ollikainen, joka jakaa lavan antisemitistisistä teorioistaan tunnetun Kevin Macdonaldin ja ukrainalaisten Azov-natsijoukkojen pohjalta perustetun National Corps -puolueen edustajan Olenaemenyakan kanssa. Awakening-konferenssin osallistujien ja järjestäjien salaisten keskustelujen vuotamisesta käy ilmi, että tapahtumaan on tänäkin vuonna osallistumassa Ollikasen lisäksi useita muita hapsulaisia. HAPSU jatkaa siis myös opiskelijapolitiikan ulkopuolisten siteiden muodostamista pyrkien ankkuroimaan itsensä myös muuhun äärioikeistolaiseen kenttään ja tuomaan tätä kautta vaikutteita sieltä yliopistoihin.
HAPSUn valkoista ylivaltaa tihkuvat etnonationalistiset ja rasistiset kannanotot eivät ole jääneet mediassa huomaamatta. Niiden seurauksena Helsingin yliopiston ylippilaskunta (HYY) aloitti selvityksen siitä voiko HAPSU kuulua ylioppilaskuntaan:
Ylioppilaskunta on ottanut tapauksen käsittelyyn, koska HYY epäilee HAPSU:n rikkoneen HYYn yhdenvertaisuussuunitelmaa ja näin ollen Sääntöjä HYYn piirissä toimivaksi järjestöksi. Lisäksi HYYn linjapaperissa määritellään, että järjestöiltä edellytetään HYYn yhdenvertaisuussuunnitelman noudattamista.
HYYn talousjohtokunta käsittelee HYYn piirissä toimivien järjestöjen asioita ja muun muassa tapauksia liittyen järjestöjen poistamiseen HYYn piiristä. HAPSU:n kannanotto ja toiminta ovat tulossa talousjohtokunnan käsittelyyn.
HYY:n talousjohtokunta kuulee HAPSU:a huhtikuussa 2019, jonka jälkeen asiasta tehdään päätös.
Kaikki edellä mainitut seikat antavat ymmärtää miksi HAPSUn olemassaolo tulee kyseenalaistaa niin kirjastoissa kuin luentosaleissakin. Jo pelkällä olemassaolollaan se pyrkii luomaan vaihtoehdon ja turvapaikan äärioikeistolaiselle toiminnalle yliopistolla ja opiskelijayhteisössä. HAPSUn kaltaiset toimijat haluavat viedä yliopiston takaisin 1930-luvulle. Vain järjestäytymällä itse voimme luoda oppilaitoksia, joissa ei anneta tilaa politiikalle, joka pyrkii jakamaan meitä kielen, kansallisuuden, seksuaalisuuden tai sukupuolen perusteella.
Katso myös:
- Varsinais-Suomen Awakening-konferenssi: antisemitistisiä rotuteorioita ja puolisotilaallisia fasistijärjestöjä
- Salainen Awakening Telegram-chat vuosi julkisuuteen, kun juutalaisosallistuja heitettiin ulos “mene uuniin”-kehotuksen kanssa
- Fasismin jatkuva lumous: Perussuomalaiset Nuoret osoittivat mieltä Trumpin puolesta uusnatsien kanssa
- Jälkikommentti: Awakening-konferenssi johti Perussuomalaisten Nuorten pitkien puukkojen päivään
- Perussuomalaisten Nuorten jäseniä puhumassa Tallinnan natsikonferenssissa jo toisena vuonna peräkkäin