Pohjoismainen Vastarintaliike kiellettiin väliaikaisesti, natsit saivat valitusluvan korkeimpaan oikeudeen

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtohahmot Otto Rutanen ja Antti Niemi Turun hovioikeudessa elokuussa 2018.

Pohjoismainen Vastarintaliike sai 28. maaliskuuta 2019 korkeimmalta oikeudelta (KKO) valitusluvan kieltopäätöksestään. Samassa yhteydessä natsijärjestö lakkautettiin väliaikaisesti. Väliaikaista kieltoa PVL:n natsitoiminnalle oli vaatinut polisiihallitus.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) oikeudenkäynti juontaa juurensa syyskuuhun 2016, jolloin järjestön Helsingin toisen osaston johtaja Jesse Torniainen tappoi Jimi Karttusen. Tästä alkoi prosessi, jonka seurauksena polisiihallitus nosti maaliskuussa 2017 kanteen PVL:n kieltämiseksi. Marraskuussa 2017 Pirkanmaan käräjäoikeus kielsi natsijärjestön, mutta tuomio ei ollut lainvoimainen natsien valitettua asiasta Turun hovioikeuteen. Syyskuussa 2018 Turun hovioikeus vahvisti Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöken natsijärjestön lakkauttamisesta.

Helsingissä sijaitseva korkein oikeus (KKO) on myöntänyt valitusluvan PVL:lle. Päätöksen taustalla on luultavasti halu tehdä tapauksesta ennakkotapaus. Samaan aikaan järjestö kuitenkin määrättiin välittömään toimintakieltoon, joka on voimassa korkeimman oikeuksen päätökseen saakka. On vielä epäselvää miten päätös tulee käytännössä vaikuttamaan natsijärjetön toimintaan, mutta poliisihallituksen mukaan PVL:n nimissä ei saa enää toimia, kokoontua, rekrytoida uusia jäseniä tai kannattajia, järjestää mielenosoituksia, marssia näkyvästi kaduilla tai esitellä järjestön tunnuksia. Poliisihallituksen edustajan mukaan tunnusten käyttö voidaan tulkita kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Lisäksi järjestön verkkosivujen sulkemista harkitaan.

Julkisuudessa ei ole toistaiseksi otettu kantaa siihen, miten kieltokanne vaikuttaa PVL:n rekisteröimiin Suomalaisapu- ja Kansan yhtenäisyys -yhdistyksiin sekä haltuunsa saamiin kahteen virolaiseen yhdistykseen. Molemmat ovat osa PVL:n toimintaa, mutta rekisteröity kieltokanteen jättämisen jälkeen. Lisäksi Soldiers of Odinin (SOO) yhteistyön lisääntyminen PVL:n kanssa herättää kysymyksiä siitä, voiko PVL jatkaa toimintaa SOO:n kautta.

Katso myös: