Perussuomalaisten Nuorten jäseniä puhumassa Tallinnan natsikonferenssissa jo toisena vuonna peräkkäin

Virolainen natsijohtaja Ruuben Kaalep pitämässä puhetta Tallinnan Etnofutur-konferenssissa helmikuussa 2017.

Viron äärioikeisto on kasvanut paljon viime vuosina ja verkostoitunut kansainvälisesti. Tallinnassa helmikuussa 2018 järjestetyssä uusfasistisessa Etnofutur-konferenssissa puhujista suurin osa tunnetaan voimmakkaasta antisemitismistä, epätieteellisistä ja rasistisista rotuteorioista ja holokaustin kieltämisestä. Pääjärjestäjä Ruuben Kaalepin avajaissanojen jälkeen Suomen Sisun Lapin piiripäällikkö ja Perussuomalaisten Nuorten jäsen Tuukka Kuru saarnasi ahtaalla olevasta valkoisesta rodusta ja sen kapenevasta elintilasta. Tilaisuudessa oli läsnä myös muita perussuomalaisia nuoria ja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä.

Viron politiikkaa seuraamattomille voi tulla yllätyksenä, että maassa on tämän vuosikymmenen aikana syntynyt nopeasti voimakas kaduilla ja kabineteissa toimiva äärioikeistolainen liike. Virossa perustettiin vuonna 2012 uusi äärioikeistolainen puolue Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE, Viron konservatiivinen kansanpuolue), joka syntyi, kun Viron Kansanliitto -puolue ja Viron Isänmaallinen liike yhdistyivät keskenään uudeksi puolueeksi. Viron Isänmaallinen liike perustettiin vuonna 2006 keskellä Viron ja Venäjän valtioiden suhteita koetellutta patsaskiistaa ja ryhmien yhdistyessä helmikuussa 2012 sillä oli ainoastaan 268 jäsentä. EKRE on kuitenkin kasvanut muutamassa vuodessa poliittiseksi voimaksi, ja vuonna 2015 siihen kuului jo yli 7000 jäsentä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa EKRE pääsi eduskuntaan ja oli kuudenneksi isoin puolue 8,1% äänisaaliilla. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa EKRE:n ehdokas, puoluetta vuodesta 2013 johtanut Mart Helme, sai 6% äänistä ja ylsi viidennelle sijalle. Vuoden 2017 kuntavaaleissa EKRE tuli viidenneksi 6,7% prosentilla.

EKRE:n nuorisojärjestön Sinine Äratus (SÄ, Sininen Herätys) ottaa avoimesti vaikutteita eurooppalaisesta identitääriliikkeestä ja yhdysvaltalaisesta alt-rightista sekä fasismin traditionalistisesta koulukunnasta. Vuodesta 2014 SÄ on järjestänyt Viron itsenäisyyspäivänä 24. helmikuuta soihtukulkuetta, joka mitä luultavimmin toimi esikuvana saman vuoden joulukuussa ensimmäistä kertaa Suomessa järjestetylle fasistiselle 612-soihtukulkueelle . Tämän lisäksi järjestö tuo esiin suomalais-ugrilaista mytologiaa ja on järjestänyt muinaisia shamanistisia rituaaleja imitoivia tapahtumia. Perustaessaan nuorisojärjestön Ruuben Kaalep oli vain 19-vuotias historianopiskelija. Järjestö perustettiin vuonna 2012 Tartossa nimellä Konservatiivsed Noored, mutta se vaihtoi nimensä nykyiseksi vuonna 2013. Ruuben Kaalep johti järjestöä 11.12.2013−11.7.2014, ja hän on lokakuusta 2016 lähtien toiminut jälleen järjestön puheenjohtajana. Kaalepin omin sanoin SÄ:stä on tullut “Viron voimakkain identitaarinen nuorisoliike, joka taistelee kansallisen uudelleensyntymämme puolesta samaan aikaan poliittisin ja metapoliittisin keinoin”.

Sekä EKRE että sen nuorisojärjestö SÄ ammentavat molemmat elementtejä klassisesta maailmansotien välisestä fasismista ja erilaisista toisen maailmansodan jälkeisistä uusfasistisista virtauksista yhdistellen niitä virolaiseen nationalismiin. Puolueen edustajat esimerkiksi väittävät klassiseen tyyliin, että EKRE on oikeisto-vasemmisto – jaottelun tuolla puolen. Fasistien perinteiseen keinovalikoimaan kuuluvan ideologisen hämärtämisen ohella puolue ei kuitenkaan peittele historiallisen fasismin ihailua. EKRE osallistuu puheenjohtajansa Mart Helmen johdolla vuosittain järjestettävään virolaisten SS-vapaaehtoisten muistojuhlaan. Tämän lisäksi puolueen kuntavaaliehdokas Georg Kirsberg ilmoitti haluavansa dekriminalisoida holokaustin kieltämisen ja aloittaa “oikean opetuksen kolmannesta valtakunnasta”. Puheenjohtaja Helmen kommentoi, ettei näe tässä kommentissa mitään väärää. Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen EKRE:n jäsen ja parlamentin nuorin kansanedustaja Jaak Madison teki “Olli Immoset”, ja hänen ympärillään pyörineen natsikohun sanotaan sulkeneen EKRE:n ulos hallitusneuvotteluista. EKRE:llä on ollut toimintaa Suomessa ainakin vaalien alla maassa asuvien virolaisten parissa.

EKRE:n puheenjohtaja Mart Helme itsenäisyyspäivän soihtukulkueessa Tallinnassa helmikuussa 2017.

Vuonna 2016 EKRE:n nuorisojärjestön nykyisenäkin puheenjohtajana toimiva Ruuben Kaalep osallistui pitkän linjan uusnatsi Jared Taylorin johtaman American Reneissance  -lehden järjestämään rasistiseen kongressiin Yhdysvalloissa. Kaalep julisti Yhdysvalloissa edustavansa heitä, jotka taistelevat valkoisen etnovaltion (engl. white ethno-state) puolesta ja selitti myöhemmin, että hänen näkemyksensä ovat yhteneväiset EKRE:n linjan kanssa. Kaalepin mukaan “todellinen valtio” voi perustua ainoastaan rodulliseen yhteenkuuluvuuteen ja ihmiset ovat “fundamentaalisesti erilaisia niin biologisesti kuin kulttuurisesti”. EKRE:n puoluejohto tuki Kaalepia. Kansainvälisesti verkostoitunut Kaalep järjesti Virossa helmikuussa 2017 ensimmäistä kertaa äärioikeistoa yhteen kokoavan Etnofutur-konferenssin, jonne yhdysvaltalainen kontakti, rotutohtori Jared Taylor, tuli vuonna 2018 vuorostaan vastavierailulle luennoimaan.

Konferenssi yhdistää ukrainalaisia fasisteja, amerikkalaisia uusnatseja ja perussuomalaisia nuoria

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue Tallinnassa 24.2.2017. Näyttääkö tutulta?

Sinine Äratus on järjestänyt vuodesta 2014 lähtien Viron itsenäisyyspäivänä soihtukulkuetta, johon osallistui ensimmäisenä vuonna ainoastaan satakunta ihmistä. Monen vuoden jälkeen kulkueen osallistujamäärä on kuitenkin moninkertaistunut, ja äärioikeistolaiset ryhmät eri maista ovat alkaneet lähettää yhä enemmän edustajiaan marssille. Kaalep on kerskunut julkisuudessa, että hänen aloittamansa soihtukulkue toimi inspiraationa Charlottesvillen soihtukulkueelle, joka johti Heather Heyerin kuolemaan Yhdysvalloissa viime elokuussa.

Ukrainalainen Azov-pataljoona aloitti paramilitaarisena natsiryhmänä, mutta perusti lokakuussa 2016 sen jatkeeksi National Corps -puolueen. Järjestön symboli on otettu Natsi-Saksan SS-joukoilta.

Vuonna 2017 SÄ järjesti ensimmäistä kertaa Etnofutur-konferenssin itsenäisyyspäivän yhteyteen. 24.2.2017 Tallinnassa järjestetyssä konferenssissa puhuivat Adrian Bartos, Yurii Noievyj, Lorenzo Delcazzo, Vlad Kovalchuk, Ruuben Kaalep, Paul “Ramzpaul” Ramsey ja Suomesta Daniel Kaartinen. Puhujissa oli kovan luokan natseja, kuten holokaustin kieltävän Yleispuolalaisen Nuorison ja Ukrainan sotaan osallistuneesta Azov-pataljoonasta muodostetetun National Corps -puolueen edustajia. National Corps on tällä hetkellä ainoa poliittinen puolue Ukrainassa, jolla on oma sotilaallinen siipensä. Kyseessä on paramilitaarinen natsijärjestö, jota äärioikeisto ympäri Eurooppaa ihailee. Yleispuolalainen Nuoriso taas on mukana järjestämässä Puolan itsenäisyyspäivän äärioikeistolaista soihtukulkuetta, ja esimerkiksi kiistää Puolan osallistumisen juutalaisten kansanmurhaan ja on samaan aikaan ylistänyt natsien kolmannen valtakunnan ratkaisua juutalaisten suhteen. Tapahtumaan osallistui myös Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä. Voikin ihmetellä, mitä lappeenrantalainen kunnanvaltuutettu, Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtajana 2017 toiminut ja myöhemmin samana vuonna maakunnallisiin luottamustehtäviin valittu Perussuomalaisten Daniel Kaartinen teki tällaisessa seurassa?

Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtajana vuonna 2017 toiminut Daniel Kaartinen puhumassa Tallinnan natsikonferenssissa 24.2.2017.

Pintaa raaputtamalla lappeenrantalaisen teekkarin ja Perussuomalaisten paikallispoliitikon ajattelusta alkaa löytyä enemmän yhtäläisyyksiä konferenssin virolaisista identitääri-fasisteista koostuvan järjestäjätahon ja muiden osallistujien kanssa. Asettuessaan ehdolle Perussuomalaisten Nuorten 1. varapuheenjohtajaksi Kaartinen kirjoitti blogissaan (17.10.2016):

Yhteistyötä on tehtävä laajassa kentässä. Haluan, että tavoitamme kaikenlaiset populistiset liikkeet; vaihtoehto-oikeiston (Alt right), maahanmuuttokriittiset, EU-kriitikot, konservatiivit, identitäärit ja muut, ketkä ovat valmiita haastamaan nykyisen maailmanmenon. Meidän järjestössä monet osaavat eri maailmankieliä, meillä on tämä voimavara, jonka voimme käyttää tehokkaaseen verkostoitumiseen Euroopan tasolla. Yhdessä olemme vahvempia.

Kuten artikkelin alussa totesimme, Sininen Äratus ammentaa julkilausutusti Kaartisen mainitsemasta Alt Rightista ja identitääriliikkeestä. Vaikka näille molemmille liikkeille on tyypillistä pyrkiä uudistamaan stereotyyppistä natsityyliä pilottitakkeineen ja kaljupäineen, tällaisten ryhmien politiikan ydin ja tavoitteet ovat yhtä hirvittäviä. Pari kuvaa Etnofutur-konferenssin pääjärjestäjän omalta Instagram-tililtä:

Ruuben Kaalep tekee ilmiselvän vastenmielisyyttä ilmaisevan halventavan eleen ja naureskelee kavereidensa kanssa juutalaisen miehen selän takana. Instagramiin ladatun kuvan saatesanoissa nauretaan juutalaisille “natsinmetsästäjille”.
Ruuben Kaalep ruotsalaisten identitääri-fasistien järjestämässä “Identitarian Ideas VIII” -konferenssissa lokakuussa 2016.

Molempina vuosina Etnofutur-konferenssissa olleet Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenet kritisoivat Kaartisen puheenvuoroa populismista. Kuitenkin jo seuraavana vuonna niin ikään Perussuomalaisiin Nuoriin kuulunut Tuukka Kuru sai astetta “rotutietoisemman” kansallissosialismin inspiroimalle puheenvuorolleen myönteisemmän vastaanoton PVL:n sivulle tapahtumasta raportin kirjoittaneelta jäseneltä.

Pohjoismisen vastarintaliikkeen jäseniä osallistui lippunsa kanssa Viron soihtukulkueeseen helmikuussa 2018.

 

24.2.2018 Viron itsenäisyyspäivänä vietettiin maan 100-vuotisjuhlaa, ja kuten Suomessa viime vuonna, nationalismi näkyi normaalia voimakkaampana koko yhteiskunnassa. Viime vuosien tapaan virolaiset äärioikeistoaktiivit järjestivät soihtukulkueen, johon osallistui esimerkiksi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniä Suomesta omilla tunnuksillaan. Soihtukulkuetta edelsi luentotilaisuus, jonka ensimmäinen puhuja oli avajaissanojen jälkeen Tuukka Kuru.

 

Soihtukulkueen yhteydessä järjestettiin jälleen luentotilaisuus. 23.2.2018 järjestetyn Etnofutur II -konferenssin puhujalista.

Tuukka Kuru oli perustamassa vuonna 2012 Edistyspuoluetta, minkä jälkeen hän oli muutamissa vaaleissa Muutos2011-puolueen listoilla. Vuonna 2016 antamassaan haastattelussa Kuru kertoo, että hän liittyi vuonna 2013 uusfasistiseen Suomen Sisuun. Vuonna 2016 Kurusta tuli vastaperustetun Suomen Sisun Lapin osaston piiripäällikkö. Vuosina 2015-2016 Kuru osallistui aktiivisesti Rajat kiinni -mielenosoitusten järjestämiseen sekä oli mukana järjestämässä bussikuljetusta Pohjois-Suomesta Helsingin itsenäisyyspäivän äärioikeistolaisiin mielenosoituksiin. Vuonna 2017 Tuukka Kuru yritti liittyä Perussuomalaisten jäseneksi, mutta hänen jäsenhakemuksensa hylättiin. Kurun kanssa Radio Monokulttuuria tekevä Tiina Wiik ilmoitti myös samoihin aikoihin jäsenhakemuksensa hylkäämisestä. Ainakin marraskuussa 2017 Tuukka Kuru oli Perussuomalaisten Nuorten jäsen, sillä hän pyrki jäsenäänestyksessä järjestön 2. varapuheenjohtajaksi tulematta valituksi.

Tuukka Kuru ja tämän puoliso Meri Kartta Tallinnan natsikonferenssissa 23.2.2018.

Kurun lisäksi vuoden 2018 natsikonferenssiin Tallinnassa osallistui eräitä muitakin Perussuomalaisten Nuorten jäseniä, kuten Kurun puoliso Meri Kartta ja turkulainen Toni Saarinen. Saarinen valittiin vuoden Perussuomalaisten Nuorten edustajiston puheenjohtajaksi. Hän toimii Turun Perussuomalaisten Nuorten rahastonhoitajana ja on Turun Perussuomalaisten nuorisolautakunnan jäsen. Nähtäväksi jää, voiko Saarinen jatkaa virassaan osallistuttuaan kansainväliseen natsikonferenssiin.

Perussuomalaisten ja Perussuomalaisten Nuorten aktiivi Toni Saarinen osallistui Tallinnan natsikonferenssiin 23.2.2018.
Natsitapahtumissa ramppaava Toni Saarinen on Turun Perussuomalaisten nuorisolautakunnan jäsen.

Kuru tekee yhdessä Tiina Wiikin ja Junes Lokan kanssa Radio Monokulttuuri-ohjelmaa YouTubeen. Kolmikosta kaikki ovat Suomen Sisun jäseniä. Monokulttuurin alkuaikoina myös Ruotsissa asuva ja myönteisesti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen natseihin suhtautuva Paavo Tajukangas osallistui aktiivisemmin ohjelman tekoon. Wiik ja Lokka lähettivät Monokulttuurin livelähetystä Tallinnan soihtukulkueesta ja Etnofutur-konferenssista.

Vasemmalta oikealle Tiina Wiik, Johannes Sipola, Jared Taylor ja Junes Lokka Hollannissa Alt Right -konferenssissa Hollannissa lokakuuussa 2017. Taylor on pitkän linjan yhdysvaltalainen uusnatsi, joka toimittaa American Reneissancen kaltaisia pseudoakateemisia rasistisia julkaisuja. Sipola on Perussuomalaisten Nuorten Lapin piirijohtaja.

Etnofutur II alkoi Ruuben Kaalepin alkusanoilla. Tämän jälkeen Kuru piti puheensa, jossa hän esitteli yhdysvaltalaisen kansallisossialistin George Lincoln Rockwellin ajatuksiin pohjautuvia näkemyksiä valkoisesta rodusta ja nationalismista. Kuru oli julkaissut vain muutamaa viikkoa aiemmin pitkän kirjoituksen Rockwellin ajattelusta Sarastus-verkkolehdessä. Yhdysvaltalainen kansallissosialisti on tehnyt ilmeisesti niin suuren vaikutuksen Kuruun, että tämän puhe oli käytännössä Rockwellin ajatusten referointia nimeä mainitsematta. Rockwell esitti sekavan ajatuksen viidestä “luonnonlaista”, joita ilman kansakunta ei selviä. Näitä ovat muun muassa Kurun sanoin “rodullisen koheesion eli yhtenäisyyden laki”, “laki elintilasta tai reviiristä”, “johtajuuden laki”, “hierarkian laki” ja “äitiyden laki”. Kurun mielestä tällaiset keksityt rasistiset ja patriarkaaliset “lait ovat yleispäteviä”, mutta ne eivät tietenkään todellisuudessa ole sen enempää “luonnollisia” kuin tieteellisiä.

Virossa kokoontui siis 23.-24.2018 helmikuuta kansainvälistä äärioikeistoa useista eri maista sekä kaikista äärioikeistolaisista ryhmistä Suomessa. Viron soihtukulkueeseen on kahtena viime vuonna osallistunut Suomesta ainakin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL), Suomen Sisun ja Soldiers of Odinin jäseniä sekä useita Perussuomalaisten Nuorten jäseniä. Jälkimmäisten osallistuminen tähän ja muihin kansainvälisiin natsikokoontumisiin on toistaiseksi jäänyt täysin huomiotta mediassa. Konferenssin puhujien vanhakantainen rotubiologia, rasismi, antisemitismi ja aseellisten järjestöjen edustajien osallistuminen puhuvat synkkää kieltä kansainvälisen äärioikeiston kehityskulusta. Lukuisten suomalaisten järjestöjen jäsenten osallistuminen taas kertoo, että tämänkaltainen äärioikeistolainen politiikka kiinnostaa yhä enemmän Suomessakin.

Katso myös: