Salainen Awakening Telegram-chat vuosi julkisuuteen, kun juutalaisosallistuja heitettiin ulos “mene uuniin”-kehotuksen kanssa

“Älyllisenä äärioikeistona” esiintymään pyrkivä Awakening-väki pistää parastaan suljetuilla kanavillaan. Viestin lähettäjä Adel Wolf.

Internetiin on viimeisen vuorokauden aikana vuotanut kuvakaappauksia Awakening II -äärioikeistokonferenssin yksityisestä Telegram-ryhmächatista. Kuvakaappauksia on levittänyt chatista poistettu ja tapahtumasta ulos suljettu juutalaistaustainen osallistuja, joka sai tarpeekseen etnonationalistien antisemitismistä. Myös chatin osallistujalista julkaistiin twitterissä.

Kaikki näyttää saaneen alkunsa siitä, kun juutalaistaustaisen osallistujan ja Adel Wolf -nimimerkkiä käyttävän osallistujan välille kehittyi sanasota, joka päättyi Adel Wolfin antisemitistisiin hyökkäyksiin osallistujaa kohtaan. Kun hän yritti kysyä Adel Wolfilta anteeksipyyntöä, Wolf kehotti häntä “menemään uuniin” ja muut osallistujat myötäilivät Wolfia. Lopulta Telegram-chätin perustaja, Suomen Sisun jäsen ja Sarastukseen kirjoittava konferenssijärjestäjä Jarno Alander poisti hänet chatista ja sanoi, ettei hän ole tervetullut koko tapahtumaan. Alanderin profiliikuva (katso alempana), natsitervehdystä tekevä nainen, ei jätä hänen poliittisesta suuntautumistaan arvailujen varaan.

Viestiketjun kuvakaappausten ohessa julkaistiin myös yksityisen Awakening chat -nimisen ryhmächätin jäsenlista. Chattiin kuuluneiden 25 ihmisen joukosta löytyy muun muassa Awakening II -konferenssin järjestäjiä, kuten Sarastuksen ja Suomen Sisun Jarno Alander ja Riku Hautala sekä Perussuomalaisista Nuorista erotettu suomensisulainen Tuukka Kuru. Chattiin kuuluu myös merkittävä määrä nykyisiä ja entisiä Perussuomalaisia ja puolueen nuorisojärjestön jäseniä, kuten HAPSU ry:n ja Perussuomalaisten nuorten (ja Suomen sisun) jäsen Nico Anton Saramo, Pirkanmaan PS-Nuorten tiedottaja (ja Suomen sisun jäsen) Iisak Selin ja Uudenmaan PS-Nuorten varapuheenjohtaja Linus Linsen. Lisäksi joukossa oli Tampereen Perussuomalaisista ulos lentänyt suomensisulainen Terhi Kiemunki, joka nykyään puuhailee rasistitapahtumia ennen kaikkea Kansallismielisten liittoumassa.

Onko sinulla tietoja chattiin kuuluvista ihmisistä tai nimimerkkien todellisista henkilöllisyyksistä? Awakening-konferenssiin liittyviä tietoja voi lähettää meille esimerkiksillä sähköpostilla osoitteeseen varistoimitus[ät]riseup.net. Kuvia saa suurikokoisemmiksi klikkaamalla.
Tapaus on ymmärrettävästi kohauttanut Suomen äärioikeistopiirejä, joissa ei ole edelleenkään yhtenäistä linjaa siihen, ovatko juutalaiset vai muslimit syypäitä suomalaisen valkoisen miehen “ongelmiin”. Esimerkiksi Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) kirjoittaa jo vuotoon liittyen sivuillaan, kuinka Suomeen on rantautunut “kansainvälisesti tuttu ilmiö, jossa maahanmuuttokriittisiin piireihin ajautunut juutalainen on puukottanut valkoisia selkään”. PVL on jo pitkään tukenut Awakening-järjestäjä Tuukka Kurun kaltaisia “roturealisteja” Perussuomalaisissa ja Suomen Sisussa, sillä avoimen natsijärjestön linjaan sopii paremmin etnonationalismiin kuuluva pseudotieteellinen rotuajattelu kuin monien suomensisulaisten ja perussuomalaisten kulttuurirasismi.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen antisemitistiset salaliittoteoriat saivat jälleen vettä myllyynsä.

Awakening-konferenssin yhdeksi pääpuhujaksi saapuukin tänä vuonna yhdysvaltalainen antisemitisti Kevin Macdonald, jota ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center kuvailee “uusnatsiliikkeen lempiakateemikoksi”. Macdonald on tullut tunnetuksi muun muassa teorioistaan juutalaisuudesta evolutiivisenä strategiana, joka on pitkällä aikavälillä johtanut juutalaisten “itse provosoimiin” ongelmiin kuten holokaustiin ja muihin antisemitistisiin hyökkäyksiin historiassa. Hänet tunnetaan myös hänen kehittelemistään antisemitismin oikeutuksista ja yrityksistä vahvistaa ajatuksia juutalaisesta ylivallasta länsimaisissa yhteiskunnissa. Macdonaldin ja muiden Awakening konferenssin puhujien taustoista voit lukea enemmän kirjoittamastamme esittelystä Varsinais-Suomen Awakening-konferenssi: antisemitistisiä rotuteorioita ja puolisotilaallisia fasistijärjestöjä.

Äärioikeistolaiset konferenssit ovat paikkoja, joissa propagandan levittämisen lisäksi eri toimijat verkostoituvat keskenään, vaihtavat ajatuksia ja suunnittelevat unelmiensa “etnovaltiota”, joka perustuu erilaisuuden väkivaltaiselle ulossulkemiselle. Tästä syystä kyse ei ole pelkästä mielipiteestä, vaan poliittisesta toiminnasta, jonka tavoitteet ovat vahingollisia suurimmalle osalle ihmisistä. Tästä syystä tällaisille konferensseille ei tule antaa kokoontumistilaa ja äärioikeiston järjestäytymispyrkimykset on estettävä.

Onko sinulla tietoa vuoden 2019 Awakeningin-konferenssista, sen sijainnista, järjestäjistä tai muista kiinnostavista asioista? Laita sähköpostia varistoimitus[ät]riseup.net.

Lue lisää Awakening II -konferenssin puhujista, järjestäjistä ja merkityksestä suomalaiselle äärioikeistolle:

Kirjoituksia ensimmäisestä Awakening-konferenssista: