Varsinais-Suomen Awakening-konferenssi: antisemitistisiä rotuteorioita ja puolisotilaallisia fasistijärjestöjä

Varsainais-Suomessa 6.4.2019 salassa järjestettävän äärioikeistolaisen Awakening II -konferenssin mainos.

Suomessa järjestetään 6. huhtikuuta 2019 toista kertaa kansainvälistä äärioikeistoa maahan tuova Awakening-konferenssi. Uusfasisteja, natseja ja perussuomalaisia yhteen kokoavan konferenssin tarkkaa tapahtumapaikkaa ei ole ilmoitettu julkisesti etukäteen, mutta tapahtuman mainoksissa sen kerrotaan olevan Varsinais-Suomessa. Tässä jutussa esittelemme vuoden 2019 Awakening-konferenssin puhujat ja heidän yhteyksiään suomalaiseen ja kansainväliseen äärioikeistolaiseen liikkeeseen Ukrainasta Yhdysvaltoihin.

Ensimmäistä kertaa vuonna 2018 Helsingissä pidetty Awakening-konferenssi järjestetään tänä vuonna Varsinais-Suomessa. Salamyhkäinen konferenssi oli viime vuonna uusi pelinavaus suomalaiselta fasistiliikkeeltä, johon haettiin vaikutteita muun muassa Viron uusfasistisesta Etnofutur-konferenssista, yhdysvaltaisesta umpirasistisesta American Renaissance -konferenssista sekä identitaarisen fasistiliikkeen ja Alt-Rightin piiriin laskettavista konferensseista Ruotsissa ja muualla.

Tapahtuman näkyvimpinä puuhamiehinä toimivat vuonna 2018 Tuukka Kuru, Jarno Alander, Timo Hännikäinen, Jarkko Pesonen, Tiina Wiik ja Junes Lokka, jotka ovat kaikki uusfasistisen Suomen Sisun jäseniä. Lisäksi he ovat kaikki ovat kirjoittaneet Suomen Sisuun kytkeytyvään Sarastus-verkkolehteen ja osa heistä on keskeisiä puuhamiehiä äärioikeistoa yhteenkokoavassa 612-mielenosoituksessa, joka on aloitettu yhdessä Turun hovioikeudessa kielletyn natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen kanssa. Suomen Sisua voi pitää käytännössä tapahtuman yhtenä järjestäjäosapuolena, vaikka virallisesti tapahtuman järjestää viime vuoden tapaan Sarastus ja Radio Monokulttuuri.

Yhdysvaltalainen pseudotieteellisen rotuja koskevan “tutkimuksen” levittäjänä uran tehnyt Jared Taylor puhui vuoden 2018 Awakening-konferenssissa. Suomen Sisu oli tapahtumassa näyttävästi esillä, vaikka tapahtuma ei ole hygieniasyistä virallisesti sen järjestämä.

Tapahtuman järjestäjät vaikuttavat samalta tänä vuonna, mutta uutena henkilönä häärii Lapin Perussuomalaisten vuoden 2017 kuntavaaliehdokas Viljam Nyman. Nymam on avannut tapahtuman mainosketjun äärioikeistolaisella Hommaforumilla.

Lapin Perussuomalaisten Viljam Nymam mainostaa Awakening-konferenssia Hommaforumilla. Lapin PS-nuorista erotettu Tuukka Kuru on myös tapahtuman järjestäjä.
Viljam Nymam oli Perussuomalaisten ehdokkaana vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Ensimmäinen Awakening-konferenssi järjestettiin Helsingissä sittemmin konkurssiin menneessä Ravintola Kaisaniemessä. Äärioikeistotapaamisen jälkimainingeissa sen keskeisiin järjestäjiin kuulunut Tuukka Kuru erotettiin Perussusuomalaisten nuorisojärjestöstä. Tämän jälkeen Kuru on jatkanut valitsemallaan “etnonationalistisella” linjalla, ja antanut esimerkiksi haastatteluja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) verkkosivuille. PVL on koko ajan kompannut Kurun kaltaisia “roturealisteja” Perussuomalaisissa ja Suomen Sisussa, sillä avoimen natsijärjestön linjaan sopii paremmin pseudotieteellinen rotuajattelu kuin monien suomensisulaisten ja perussuomalaisten kulttuurirasismi. Omien sanojensa mukaan Kuru vastaa “jälleen puhujista ja monista muista käytännön järjestelyistä”. Tapahtuman juontaa viime vuoden tavoin Wiik.

Vuoden 2019 puhujat

Olena Semenyaka

Olena Semenyaka pitelee hakaristilippua vasemmalla ja tekee natsitervehdystä.

Ukrainalainen Olena Semenyaka on joutunut Suomessa jo otsikoihin, eikä ihme, sillä kyseessä on varmasti edustamansa antisemitistisen natsiliikkeen puolesta äärimmäisin tämän vuoden puhujista. Semenyaka edustaa paramilitaarista Azov-fasistiliikettä, joka nousi Ukrainan sisällissodan väkivallasta. Ennen Azovissa aktivoitumistaan Semenyaka oli niin ikään puolisotilaalliseen toimintaan osallistuneen Oikea Sektori -uusfasistien kattojärjestön jäsen. Azovin pataljoonasta alkunsa saaneen Azov-liikkeen organisaatio jakautuu nykyään kolmeen osaan (sotilaalliseen, puolisotilaalliseen ja parlamentaariseen). Semenyaka toimii Azovin poliittisen siiven, Kansallisten joukkojen (eng. National Corps, ukr. Національний корпус), kansainvälisenä edustajana. Käytännössä hän on kiertänyt viime vuodet puhumassa erilaisille uusfasistisille ja radikaaleille oikeistolaisille ryhmille ja puolueille ympäri Eurooppaa aina Saksan NPD-puolueesta Italian CasaPoundin uusfasisteihin.

Azov-liikkeen jäseniä Ukrainassa. Azovin tunnus on sudenhaka (saks. wolfsangel), jota käyttivät natsi-Saksan Wehrmacht ja SS-joukot. Toisessa lipussa on sudenhaan taustalla aurinkopyörä, joka on paitsi uuspakanallinen symboli, myös keskeinen natsi-esoterian symboli.

Hiljattain julkaistusta Azovia käsittelevästä raportista käy ilmi, että organisaatio pyrkii levittämään järjestelmällisesti omaa agendaansa kansainvälisellä tasolla. Semenyakan poliittisista näkemyksistä kertoo paljon se, että Suomessa Semenyakaa on tehnyt Sarastuksen lisäksi tunnetuksi kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike, joka on julkaissut tämän kaksiosaisen haastattelun. Brittiläisessä The Telegraph -lehdessä kerrottiin vuonna 2014 Azovin sotilaskomentaja Andriy Biletskyn näkemyksistä: “Kansakuntamme historiallinen tehtävä tänä kriittisenä hetkenä on johtaa maailmaan Valkoisia Rotuja viimeiselle ristiretkelle selviytymisessä.” Biletsky jatkoi, “Ristiretkessä semiittien johtamia ali-ihmisiä vastaan.” Azovin politiikkaan kuuluu siis natsismin ihannointi ja räikeä antisemitismi.

Olena Semenyaka.

Kevin Macdonald

Kevin Macdonald.

Toinen tämän vuoden selkeistä vetonauloista on  Yhdysvalloista tuleva Kevin Macdonald, jota ihmisoikeusjärjestö Southern Poverty Law Center kuvailee “uusnatsiliikkeen lempiakateemikoksi”. Tapahtuman järjestäjät ovat esitelleet Macdonaldin useaan otteeseen “evoluutiopsykologian grand old manina”, mutta varsinkin viime vuosina Macdonald on kärsinyt tuntuvasta arvostuksen puutteesta jopa omalla kentällään. Macdonald on tullut tunnetuksi muun muassa teorioistaan juutalaisuudesta evolutiivisenä strategiana, joka on pitkällä aikavälillä johtanut juutalaisten “itse provosoimiin” ongelmiin kuten holokaustiin ja muihin antisemitistisiin hyökkäyksiin historiassa. Vakavana tieteellisenä teoriana esitetty väite on osoitettu useaan kertaan epäilyttäväksi ja pätemättömäksi ja se on kerännyt vahvaa kritiikkiä muilta tutkijoilta.

Macdonaldin vaikutusvaltaisimpana teoksenaan voidaan kuitenkin pitää “The Culture of Critique”-nimellä julkaistua kirjasarjaa, joka on tullut tunnetuksi sen esittämistä antisemitismin oikeutuksista ja yrityksistä vahvistaa ajatuksia juutalaisesta ylivallasta länsimaisissa yhteiskunnissa. Vuonna 2007 Kalifornian osavaltion yliopisto päätti etäännyttää itsensä MacDonaldin väitteistä ja erityisesti erilaisista natsijulkaisuista, jotka käyttivät tämän antisemitistisiä teorioita propagandassaan. Vielä aikaisemmin aktiivisesti akateemisessa elämässä psykologian luennoitsijana ja professorina Californiassa vaikuttanut MacDonald eläköityi vuonna 2014, jonka jälkeen hän on alkanut osallistua enemmän ja enemmän erilaisiin valkoista ylivaltaa kannattaviin tapahtumiin ja julkaisutoimiin. Tällä hetkellä MacDonald päätoimittaa Occidental Observer-lehteä, joka pyrkii omien sanojensakkin mukaan “säilyttämään valkoista identiteettiä” ja on täynnä erilaisia vulgaareja rotuteorioita ja antisemitismiä.

Kuvakaappaus: Kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike hehkutti kotisivuillaan jo joulukuussa 2018, että “juutalaisuuden tutkija” Kevin Macdonald tulee Suomeen. Natsijärjestön sivuilla on julkaistu useita Macdonaldin haastatteluja.

Sarastus julkaisi alkuvuodesta 2019 MacDonaldin antisemitismiä tihkuvan haastattelun, jonka teki Awakening-konferenssin järjestäjä Tuukka Kuru. Aiemmin MacDonaldin näkemyksiä on Suomessa tuonut esiin Semenyakan tavoin Pohjoismainen Vastarintaliike, jonka sivuilta löytyy useita juttuja hakemalla MacDonaldin nimellä. Antisemitistisistä teorioistaan tunnettu MacDonald on suosittu puhuja uusnatsien keskuudessa, ja hän onkin antanut viime vuosina haastattelun niin Suomen kuin Ruotsin Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen radio-ohjelmiin.

Jasmina Ollikainen

Jasmina Ollikainen.

Tänä vuonna Suomea tapahtumassa edustaa Helsingin Akateemisten Perussuomalaisten (HAPSU) ja historian opiskelija Jasmina Ollikainen. HAPSU on myös Perussuomalaisten Nuorten jäsenjärjestö, joten tätä kautta myös valtiontukia nauttiva Perussuomalaiset Nuoret on edustettuna rasistisia rotuoppeja levittämään pyrkivässä uusfasistisessa konferenssissa. Tällä hetkellä HAPSU on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tutkinnassa, koska järjestön epäillään rikkoneen yliopilaskunnan sääntöjä.

Ollikainen on puhujana todella tuore kasvo niin äärioikeistolaisissa tapahtumissa kuin yleensäkin. On todennäköistä että Ollikaisen puhujanpesti on peritty suoraan tämän järjestötoverilta ja aikaisempana vuonna Awakeningissa feodaalisesta yhteiskunnasta haaveilleelta HAPSUn puheenjohtajalta Nico Saramolta. Järjestötoiminnan ja natsien kanssa hengailun lisäksi Ollikainen kirjoittaa blogia kirjailijaurastaan, joka koostuu erilaisten lastenkirjojen kirjoittamisesta erilaisiin on-demand palveluihin.

HAPSUn avoin osallistuminen tapahtumaan tänä vuonna voidaan nähdä selkeänä jatkumona viime vuotiseen Perussuomalaisten Nuorten kävijäryntäykseen Awakeningissa. Lisäksi tämä voi olla merkki siitä, että emopuolue voi olla menettämässä kontrolliaan nuoristojärjestöönsä ja sen jäseniin keväällä 2018 tehdyistä puhdistustoimista huolimatta.

Fróði Midjord

Fróði Midjord (oikealla). Midjord puhui joulukuussa 2018 Kiovassa Ukrainassa tilaisuudessa, jonka myös Awakening-konferenssiin osallistuva Olena Semenyaka (keskellä) järjesti. Vasemmalla saksalaisen NSBM-yhtye Absurdin laulaja Hendrik Möbus.

Fróði Midjord puhui viime vuonna Awakening-konferenssissa. Kirjoitimme tuolloin hänen taustastaan:

Ruotsalais-islantilainen Fróði Midjord toimii Norjassa, jossa hän on ollut mukana paikallisisissa identitääri-fasistisissa hankkeissa. Vuonna 2017 Ruotsissa ja Norjassa järjestettiin ensimmäistä kertaa uusfasistinen Scandza Forum. Midjord järjesti yhdessä norjalaisen Olav Torheimin kanssa Scandza Forumin Oslossa 1. heinäkuuta 2017. Tämän lisäksi Midjord kirjoitti jo lopetetun natsistisen Ruotsalaisten Puolueen (Svenskarnas Parti) lehteen sekä tekee Me Ne Frego -podcastia. Me Ne Frego oli yksi Benito Mussolinin fasistipuolueen käyttämistä iskulauseista.

Jared Taylor

Jared Taylor.

Tämän vuoden ulkomaisista vetonauloista Jared Taylor esiintyy tapahtumassa toistamiseen. Jo lähes toistakymmentä vuotta erilaisissa natsiliikkeissä Yhdysvalloissa toiminut Taylor toimittaa rotuteorioistaan tunnettua ja valkoista ylivaltaa kannattavaa American Renaissance -lehteä, jota julkaiseva New Century Foundation on myös tullut tunnetuksi tahona, joka edistää valkoista ylivaltaa ja levittää erilaisia antisemitistisiä teorioita. Yhdysvalloissa American Renaissance ja Taylor ovat tulleet tunnetuiksi erilaisten konferenssien järjestämisestä, joiden varjolla lehti ja sen toimittajat ovat verkostoituneet muun muassa Ku Klux Klanin ja David Duken kaltaisten natsitoimijoiden kanssa. Viime vuonna Taylorin puhe Awakeningissa keskittyi Alt Right -toimijoiden tyylille ominaiseen rasismin ja antisemitismin verhoamiseen erilaisilla sanankäänteillä, mutta tarkastelemalla Taylorin yhteyksiä laajempaan äärioikeistokenttään niin Suomessa kuin ulkomailla voidaan nähdä että Awakeningin järjestäjien hehkuttama suuri teoreetikko on todellisuudessa pelkkä pesunkestävä natsi.

Martin Lichtmesz

Martin Lichtmesz.

Uutena puhujana tämän vuoden tapahtumassa nähdään Martin Lichtmesz (oikealta nimeltään Martin Semlitsch). Wienistä kotoisin oleva Lichtmesz on tullut tunnetuksi eräänlaisena kulttuurivaikuttajana saksankielisissä äärioikeistoliikkeissä. Lichtmeszin ura sai alkunsa tämän aloitettua elokuvakriitikkona saksalaisessa ultrakonservatiivisessa Junge Freiheit-lehdessä, joka toimi eräänlaisena ideologisena edeltäjänä Itävallassa ja Saksassa kehittyneelle identitääriliikkeelle ja useissa eri kysymyksissä niin kutsutun “uuden oikeiston” äänenkannattajana. Myöhemmin Lichtmesz alkoi työskennellä lähemmin Saksan äärioikeistokenttää yhdistämään pyrkineen Götz Kubitschekin kanssa, joka on tullut tunnetuksi kustantamostaan ja metapoliittisesta aktivismistaan. Lichtmeszistä tuli myöhemmin tärkeä osa Kubitschekin Sezession-lehteä ja Antaios-kustantamoa, joiden kautta levitettiin paljon muun muassa ranskalaisen identitäärisen fasismin ajatuksia ja inspiroitiin vastaavaa saksalaista liikettä sen alkuhetkillä.

Myöhemmin Lichtmeszistä on tullut identitääriliikkeen äänitorvi Itävallassa ja hänellä on läheiset yhteydet liikkeen itävaltalaiseen johtohahmoon Martin Sellneriin. Sellner tunnetaan muun muassa epäonnistuneista yrityksistään partioida Välimerellä ja pysäyttää kohti Eurooppaa pyrkiviä siirtolaisia. Itävallassa identitääriliike on ollut uusi keino brändätä uudelleen maan varsin väsynyttä natsiliikettä. Identitäärien taktiikoina ovatkin useimmiten olleet kulttuurivaikuttaminen, aktiivinen sosiaalisen median käyttö sekä näyttävät aktiot. Liike kasvoi vauhdilla saksankielisessä maailmassa vielä muutama vuosi sitten, mutta on sittemmin törmännyt pullonkaulaan tajutessaan ettei valkoista rotua voi “pelastaa” pelkästään youtubettamalla. Myös antifasistien määrätietoinen toiminta liikkeen toimijoita vastaan eri maissa on onnistunut pysäyttämään sen kasvun.

Pyhä Kuolema

Sooloprojektinsa Pyhä Kuolema lisäksi Mikko Pöyhönen (vasemmalla) soittaa Mikko Aspan (oikealla) Vapaudenristi-natsibändissä.

Pyhä Kuolema on Mikko “Riimu” Pöyhösen artistinimi, jolla hän soittaa fasistista neofolkkia. Neofolk-artistin kiinnittäminen puhujakonferenssiin on jälleen suoraan yhdysvaltalaiselta äärioikeistolta kopioitu toimintapa, sillä apoliteittista musiikkia soittava neofolk-artisti sopii suoraviivaisempaa natsirockia paremmin konferenssin tavoitteleman keski- ja yläluokan maulle. Tarkoituksena on myös tehdä eroa natsiskiniliikkeeseen, joka yhdistyy liian suorasti uusnatsismiin. Piirien pienuuden takia Pyhä Kuolema on kuitenkin Suomessa yhdistynyt jo vuosia sitten natsimusiikkialakulttuuriin.

Vuonna 2016 HOK-elanto perui tiloistaan keikan, jossa Pyhä Kuoleman piti esiintyä. Tämän seurauksena Sarastus järjesti korvaavan keikan. Pöyhönen soittaa myös Vapaudenristin keikkakokoonpanossa, joka on yksi Suomen aktiivisimmista natsibändeistä. Vapaudenristi on soittanut lukuisten uusnatsien konserttien lisäksi muun muassa Jimi Karttusen tappaneen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Jesse Torniaisen tukikeikalla.

Greg Johnson

Greg Johnson.

Virallisten puhujien lisäksi myös yhdysvaltalainen fasistista kirjallisuutta Counter Currents -kustantamonsa kautta julkaiseva Greg Johnson saapuu tilaisuuteen myymään kirjojaan sekä pitämään lyhyen puheen. Johsonin taustoista voit lukea viime vuoden Awakeningia käsittelevästä jutustamme. Johnson on päässyt viime aikoina otsikoihin jouduttuaan riitoihin äärioikeistolaista Arktos-kustantamoa johtavan ruotsalaisen Daniel Fridbergin kanssa. Syynä oli Johnsonin homoseksuaalisuuden paljastuminen, joka on herättänyt vihaa homofobiastaan tunnetun äärioikeiston piirissä.

Miksi äärioikeisto järjestää konferensseja?

Awakening voidaan nähdä selkeänä jatkumona Sarastuksen valitsemalle poliittisen toiminnan linjalle. On ollut alusta asti selkeää, että verkkolehtenä aloittanut Sarastus pyrkii toimimaan laajemmin kuin pelkästään internetissä ja sen tavoitteena on levittää äärioikeistolaisia teorioita ja keskustelua laajemmalle kuin pelkästään internetfoorumeille. Awakeningillä on ollut myös selkeästi samanlainen rooli kuin 612-marssilla, sen tarkoituksena on ollut yhdistää teoreettisesta keskustelusta ja metapoliittisesta toiminnasta kiinnostuneet toimijat ja luoda näiden välille yhteistyöelin ja tapahtuma, jonka kautta avoin verkostoituminen on helpompaa. Sen lisäksi, että Awakeningia järjestävät Sarastus ja Monokulttuuri FM pyrkivät tuomaan esille uusia äärioikeistolaisia trendejä, kuten identitärismi ja etnonationalismi, ne pyrkivät myös tuomaan suomalaisia äärioikeistolaisia toimijoita ja trendejä kansainväliseen kontekstiin ja tarjoamaan mahdollisuuden keskusteluun eri maiden liikkeiden välillä. Myös tapahtuman avoimella mainostuksella ja sen suhteellisella avoimuudella on vaikutuksensa osallistujille. Tapahtuma, joka ei ole rajoitettu vain kaveripiireille tai oikeat henkilöt tunteville, luo myös näkyvyyttä sitä järjestäville toimijoille.

Awakening-konferenssi järjestettiin ensimmäistä kertaa 8.4.2018. Kuvassa vasemmalta oikealle: Greg Johnson, Tiina Wiik, Fróði Midjord, Ruuben Kaalep, Colin Robertson (nimimerkki Millennial Woes), Jared Taylor, Paul Ray Ramsey (nimimerkki RamzPaul), Nico Saramo ja Francis Roger Devlin.

Vaikka Awakeningin merkitys sitä ympäröivän äärioikeistolaisen kentän toimijoille on todennäköisesti suurempi kuin muille ihmisille, on sillä myös ollut osaltaan merkittävä tyyli yrittää laajentua oman stereotyyppisen markkinasegmenttinsä ulkopuolelle. Tapahtumaan osallistui vime vuonna lukuisia Perussuomalaisten Nuorten jäseniä ja tämän lisäksi tapahtumaa on kumpanakin vuonna mainostettu aktiivisesti Hommafoorumilla. Vaikka tapahtuman luonne on kerännyt foorumin maltillisemmilta käyttäjiltä lähinnä kritiikkiä, on tapahtuman mainostaminen siellä selkeästi yritys myös tavoitella maltillisempia nationalisteja ja Perussuomalaisia. Perussuomalaiset nuoret ovat viime vuosina lipuneet yhä karkeampien huuhaatutkimukseen perustuvien rotuoppien kannattamiseen, mikä huomioitiin vuoden alussa myös Helsingin Sanomissa. Awakeningin idea on pyrkiä normalisoimaan tämänkaltaisia tapahtumia ja ajatuksia myös laajemmin yhteiskunnassa, jotta se pystyisi myöhemmin osallistumaan vakavastiotettavaan poliittiseen keskusteluun. Tähän on kuitenkin nykytilasta vielä pitkä matka muun muassa siksi, ettei tapahtuman järjestäjillä ole Suomessa juuri vaikutusvaltaa, karismaa tai sosiaalista pääomaa tämän tyyliseen vaikuttamiseen.

Äärioikeistolaiset konferenssit ovat paikkoja, joissa propagandan levittämisen lisäksi eri toimijat verkostoituvat keskenään, vaihtavat ajatuksia ja suunnittelevat unelmiensa “etnovaltiota”, joka perustuu erilaisuuden väkivaltaiselle ulossulkemiselle. Tästä syystä kyse ei ole pelkästä mielipiteestä, vaan poliittisesta toiminnasta, jonka tavoitteet ovat vahingollisia suurimmalle osalle ihmisistä. Tästä syystä tällaisille konferensseille ei tule antaa kokoontumistilaa ja äärioikeiston järjestäytymispyrkimykset on estettävä.

Onko sinulla tietoa vuoden 2019 Awakeningin-konferenssista, sen sijainnista, järjestäjistä tai muista kiinnostavista asioista? Laita sähköpostia varistoimitus[ät]riseup.net.

Kirjoituksia ensimmäisestä Awakening-konferenssista: