Fasismin jatkuva lumous: Perussuomalaiset Nuoret osoittivat mieltä Trumpin puolesta uusnatsien kanssa

Perussuomalaiset Nuoret poseerasivat sulassa solussa Soldiers of Odinin uusnatsien kanssa Helsingin Narinkkatorilla 15.7.2018. Soldiers of Odinin jäsenet eivät uskaltaneet näyttää naamansa tavallaiseen tapaan, sillä he ymmärtävät itsekin hävetä pääasiassa muiden ihmisten häiriköinnistä koostuvaa toimintaansa.

Donald Trump ja Vladimir Putinin vierailun aikoihin Helsingissä järjestettiin mielenosoituksia, jossa tuhannet ihmiset vastustivat molempien autoritaarista politiikkaa. Tuolloin kourallinen oikeistonationalisteja kokoontui toivottamaan suurvaltojen presidentit tervetulleiksi sunnuntaina 15. heinäkuuta 2018. Helsingin Narinkkatorille kokoontui poliisin arvion mukaan noin 50 henkilöä, jotka koostuivat pääasiassa Perussuomalaisten Nuorten ja natsijärjestö Soldiers of Odinin (SOO) helsinkiläisistä ja riihimäkeläisistä jäsenistä.

SOO:in perustaja Mika Ranta on lukuisista rikoksista tuomittu julkinatsi, joka luopui keväällä 2018 järjestön johtajuudesta. Viimeisen vuoden aikana katujen häiriköinnistä tunnettu SOO on tehnyt yhä läheisempää yhteistyötä käräjäoikeudessa kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) kanssa. SOO on mm. osallistunut omilla tunnuksillaan ja mainostanut PVL:n natsimielenosoituksia lokakuussa 2017 Tampereella ja joulukuussa 2017 Helsingissä.

Perussuomalaiset Nuoret ovat seuranneet Perussuomalaisisssa vallankaappauksen tehneen Suomen Sisun kabinettifasistien esimerkkiä jo vuosien ajan. Vuonna 2015 PS-nuorten silloin puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen matkusti Ruotsiin tapaamaan Gustav Kasselstrandia ja muita paikallisia identitaarifasisteja. Kasselstrand erotettiin tuolloin Ruotsidemokraatit- puolueen nuorisojärjestöstä, koska hänen mielipiteensä olivat liian radikaaleja jopa äärioikeistolaisille ruotsidemokraateille. Maaliskuussa 2018 Kasselstrand oli perustamassa ja alkoi johtaa uutta Ruotsidemokraattien kanssa äänestäjistä kilpailevaa Alternativ för Sverige -puoluetta (suom. Vaihtoehto Ruotsille).

Perussuomalaisten Nuorten silloinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen tapaamassa ruotsalaista identitaarifasistia Gustav Kasselstrandia vuonna 2015.

Naapurimaiden ja suomalaisten fasistien kanssa flirttailu ei ole jäänyt PS-nuorilla ainoastaan Tynkkysen puheenjohtajakauteen. Vuonna 2017 PS-nuorten silloinen varapuheenjohtaja ja lappeenrantalainen kunnanvaltuutettu Daniel Kaartinen puhui Virossa uusfasistisessa Etnofutur-konferenssissa. Vuonna 2018 PS-nuorten rovaniemeläinen aktiivi Tuukka Kuru puhui toista kertaa järjestetyssä äärioikeiston konferenssissa Tallinnassa, jossa paikalla oli myös useita muita PS-nuorten jäseniä.

Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtajana vuonna 2017 toiminut Daniel Kaartinen puhumassa Tallinnan äärioikeistolaisessa konferenssissa 24.2.2017.

Huhtikuussa 2018 Kuru järjesti Helsingissä vastaavan äärioikeistolaisen konferenssin nimeltä Awakening, jonka jälkiselvittelyssä Kuru potkittiin ulos PS-nuorista. Kurun erottaminen ja muutaman muun PS-nuoren väliaikainen erottaminen jäivät kuitenkin lähinnä kosmeettisiksi uudistuksiksi, sillä Nico Saramon kaltaiset ahkerasti äärioikeistolaisten tilaisuuksissa ramppaavat uussinimustat toimijat.

Kuten yhteiskuvat ja yhdessä mielenosoittaminen elokuussa Turussa natsien kanssa marssimaan valmistautuvan Soldiers of Odinin kanssa osoittavat, Perussuomalaisten Nuorten jäsenillä on huomattavia vaikeuksia pysytellä kaukana uusfasismia ajavista ryhmistä.

Katso myös: