Jälkikommentti: Awakening-konferenssi johti Perussuomalaisten Nuorten pitkien puukkojen päivään

Kotimaisten ja ulkomaisten fasistien kanssa konferenssissa poseerasi myös Peurussuomalaisten Nuorten ja Mäntsälän Perussuomalaisten kirjuri Nico Saramo (toinen oikealta).

Paimenkirjeitä ja pitkiä puukkoja: Perussuomalaiset nuorten sisäinen valtakamppailu huipentui konferenssiviikonloppuun.

Helsingissä kokoontui illalla 8.4.2018 Radio Monokulttuurin ja verkkolehti Sarastuksen järjestämä Awakenings- konferenssi joka kokosi yhteen äärioikeistolaisia toimijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Konferenssin puhujina toimivat useat tutut kotimaiset fasistit kuten myös yhdysvaltalaisen valkoisen vallan liikkeiden johtotähdet. Tarkemmin konferenssin taustoista ja esiintyjistä voi lukea tästä Variksen aikaisemmin kirjoittamasta analyysista ja itse konferenssipäivästä tapahtumaan soluttautuneen Ylen toimittajan raportista. Konferenssin paikaksi paljastunut Ravintola Kaisaniemi taas on tuttu paikka aikaisemmista rasistien ja antisemitistien kekkereistä.

Itse konferenssi toimi kansainvälisen verkostoitumisen lisäksi myös merkittävänä kokoontumisajona erilaisille suomalaisille fasistisille toimijoille. Tapahtumaa nimellisesti järjestävien Sarastuksen ja Monokulttuuri FM:n lisäksi paikan päälle oli tuota Suomen Sisun banderolli, joka roikkui puhujien taustalla muistuttaen siitä ettei järjestön yritys rakentaa salonkelpoista poliittista toimintaa ole loppupeleissä muuta kuin yritys peitellä sen halua verkostoitua ja toimia osana äärioikeistolaista miljöötä. Sarastus-verkkolehdelle konferenssi tarkoitti ideologista lähentymistä rotutohtorointiin pohjautuvaan fasismiin, vaikka lehdessä on alusta alkaen julkaistu myös epätieteellisestä rotuajattelusta ammentavia kirjoituksia. Konferenssin alussa puhunut Timo Hännikäinen maalaili, että ennemmin tai myöhemmin etnonationalismi tulee olemaan osa kaikkien puolueiden ohjelmaa. Etnonationalismilla tarkoitetaan nationalismia, joka kulttuurin sijasta painottaa biologista rotua ja ammentaa tästä ulossulkevan väkivaltaisen politiikkansa.

Tapahtuman puhujat keskittyivät etenevissä määrin toistelemaan samoja argumentteja läpi puheidensa. Illan aikana tarjoiltiin muun muassa misogynistisiä teorioita syynä miehisen vallan vähenemiseen, puhuttiin valkoisesta ylivallasta ja sekä uhottiin uutta nousua fasistisille liikkeille Euroopassa. Perussuomalaisten Nuorten aktiivin ja Mäntsälän Perussuomalaisten sihteeri Nico Saramon puheessa ehdittiin jopa kaipailla monarkiaa ja feodaalista sääty-yhteiskuntaa malliksi tuleville sukupolville. Tätä taustaa vasten voidaan sanoa, että Ravintola Kaisaniemen omistavan H&H Catering -yrityksen toimitusjohtaja Mika Hultin kommentit lehdistölle siitä, ettei hän tiennyt tapahtuman luonnetta ja että hän tarjoilee “poliittisesta mielipiteestä riippumatta” tuntuvat vähintäänkin tekosyiltä. Konferenssissa puhui myös uutta virolaista identitäärifasismia edustavan Sinine Äratus -järjestön Ruuben Kaalep. Kirjoitimme aikaisemmin myös Perussuomalaisten Nuorten yhteyksistä virolaisiin fasisteihin ja vierailuihin näiden järjestämissä tapahtumissa.

Myös tapahtuman osallistujien taustat ovat vähintään yhtä kirjavat kuin puhujien. Tapahtuma keräsi paikalle joukon erilaisista vanhan koulun fasisteista Perussuomalaisten Nuorten jäseniin ja jo kuolleen Rajat kiinni -liikehdinnän entisiä aktiiveja. Tilaisuutta juonsi oululainen äärioikeistoaktiivi Tiina Wiik ja tämän aisaparina toimi koko illan myös yksi tapahtuman järjestelyistä vastannut Suomen Sisun Lapin piirijohtaja Tuukka Kuru. Tapahtumaa striimasi koko illan oululainen Junes Lokka, joka toimii sitoutumattomana kaupunginvaltuutettuna Oulussa. Heidän lisäkseen tapahtuma veti puoleensa myös kaikkia aina Tapio Linnan kaltaisista pitkän linjan fasisteista aina Kalle Mehtosen ja Panu Huuhtasen kaltaisiin striimiskenen hörhöaktivisteihin.

Konferenssia järjestivät Tuukka Kuru, Tiina Wiik, Junes Lokka sekä Perussuomalaisten nuorten Johannes Sipola. Kuvassa myös tapahtumassa puhunut yhdysvaltalianen pitkän linjan fasisti Jared Taylor.
Tapahtuma veti puoleensa myös entisiä Suomi Ensin- hörhöaktivisteja. Kuvassa Rautatientorin rasistisella häirikköleirillä partioinut Kalle Mehtonen.

Perussuomalaisia nuoria paikalle oli myös saapunut useita, erityisesti järjestön Lapin osastosta, joka on sukeltanut yhä syvemmälle fasismin syövereihin aina emopuolueessa tapahtuneen suomensisulaisen haltuunoton jälkeen, kun Suomen Sisun kunniajäsen Jussi Halla-aho nousi puolueen puheenjohtajaksi. Useat paikalle saapuneista nuorisojärjestön jäsenistä olivat olleet jo aikaisemmin viikonloppuna muistelemassa kaupungin miehittäneiden valkoisten joukkoja IKL:n Elias Simojoen mallin mukaan veistetyllä lahtaripatsaalla Tampereella. Vierailu Helsingin fasistikonferenssiin todennäköisesti kruunasi monen PS-nuoren viikonlopun. Useiden tunnettujen fasistien lisäksi konferenssin järjestelyihin otti osaa myös Lapin osaston Johannes Sipola. Myös Rovaniemeltä kotoisin oleva perussuomalainen Viljam Nyman osallistui omien sanojensa mukaan tapahtumaan ja Perussuomalaisten nuorten Lapin osaston Matias Haapala käytti paljon aikaansa mainostaessaan tapahtumaa Twitterissä. Erityisesti Lapissa tapahtuman teemat tuntuivat herättävän kiinnostusta, mutta järjestön ja emopuolueen halut eivät tällä kertaa kuitenkaan kohdanneet.

Entinen nuorisojärjestön Lapin osaston jäsen Viljam Nyman kiittelee järjestäjiä tapahtumasta.
Selfiekiellosta huolimatta monien PS- nuorten oli hankalaa olla esittelemättä ihailuaan fasisti-idoleitaan kohtaan

Lähes viikko tapahtuman jälkeen Jussi Halla-aho lähestyi nuorisojärjestöä paimenkirjeellä, jossa se kritisoi kansallissosialismia ja “kainalontuulettelua” virtauksina jotka vahingoittavat emopuolueen mainetta. Samaan aikaan Perussuomalaisten Nuorten sisällä lähetettiin useita selvityspyyntöjä konferenssin järjestelyihin osallistuneille jäsenille. Hyvin pian virallisuuksien ollessa ohi, usea Lapin Perussuomalaisten nuorten aktiivi oli jo erotettu järjestöstä, jonka jälkeen osa erosi täysin omatoimisesti pettyneenä valtataistelun lopputulokseen. Lähes kaikki yllä mainitut nuorisojärjestön tai puolueen jäsenet on tämän jälkeen joko erotettu pysyvästi tai väliaikaisesti tai eronneet itse.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho lähestyi nuorisojärjestöä “huolestuneena” sen fasistisesta kehityksestä. Kuvakaappaus Halla-ahon lähettämälle viestille, joka vuodettiin nettiin.
Lapin Perussuomalaisissa Nuorissa toiminut ja Awakening- konferenssia järjestänyt Tuukka Kuru oli yksi järjestöstä ulos potkituista.

Pitkien puukkojen yöstään huolimatta ei voida väittää, että Perussuomalaisten tai puolueen nuorisojärjestön maine olisi nyt jotenkin puhdistunut. Huolimatta siitä, että puolueen käskystä nuorisojärjestöstä lähtivät useat konferenssiin osallistuneet tai sitä järjestäneet, jäi järjestön jäsenyys ja puolueen jäsenkirja käteen esimerkiksi paluuta sääty-yhteiskuntaan ja fasistisiin arvoihin kannattanut Nico Saramolle, jonka puolue ilmeisesti katsoo edelleen maineeltaan sopivaksi edustamaan järjestöä. Todellisuus voikin olla, että erottamisissa oli kyse lähes yhtä paljon ellei enemmänkin valtakamppailusta kuin ideologisesta juovasta toimijoiden välillä. Halla-aho on myöhemmin kiistänyt itse vaikuttaneensa tietoisesti järjestön natsisiiven harjaamiseen, mutta lopulta teot puhuvat kovempaa kuin selitykset.

Lisää aiheesta: