#FreeJoel: kirje Joelilta

No niin, tänään lankeaa oikeuden päätös. Tuleeko se olemaan sopusoinnussa Kärrtorpin tapahtumien kanssa? Tuleeko se olemaan tasapainossa natsien saamien tuomioiden kanssa? Todennäköisesti ei. Syyttäjä on vaatinut 7 vuoden rangaistusta. Sama syyttäjä oli tyytyväinen siihen, että rauhanomaiseen mielenosoitukseen hyökänneet natsit saivat vain muutaman kuukauden vankeusrangaistuksia. Saman syyttäjän mielestä ihmisten kutsuminen rauhanomaiseen mielenosoitukseen on riittävä peruste sille, että tulee tuomituksi mellakan johtajana.

En kuvittele käveleväni tänään ulos vapaana miehenä. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei ajatus 7 vuodesta vankilassa tuntuisi raskaalta. Tuomio ei silti muuttaisi mitään. Tulen aina olemaan vannoutunut antifasisti, ja vankilan ulkopuolella joku muu täyttää paikkani. Tämä on viimeinen kirje, jonka kirjoitan tälle sivulle. Toivon, että sivua käytetään tästä lähin muiden antifasistien tukemiseen. Antifasisteihin kohdistuva noitavaino on vasta alkanut. Moni vielä odottaa joutumista oikeuteen Kärrtorpin tapahtumista. Joka tapauksessa, tässä on kirjeeni.

Kasvoin Linköpingin kaupungissa 80- ja 90-luvuilla. Siihen aikaan Linköping oli koko Euroopan white power -musiikin tuotannon keskus. Kaupungissa oli lukuisia natsiorganisaatioita ja kadut kuhisivat fasisteja. Natsit murhasivat, pahoinpitelivät ja uhkailivat ihmisiä. Vuonna 1997 he hyökkäsivät rauhanomaiseen mielenosoitukseen samalla tavoin kuin taannoin Kärrtorpissa.

Muistan, kuinka minua 7-vuotiaana sanottiin lakupekaksi. Oli vuosi 1986. Nyt eletään vuotta 2014, ja tänään, kun 6-vuotias poikani oli matkalla tapaamaan minua, häntä nimiteltiin samoin. Jotkut asiat eivät koskaan muutu. Rasistit levittävät kuvottavaa vihaansa. Fasistit hyökkäävät kaikkien niiden kippuun, jotka uskaltavat nousta heitä vastaan.

Poliisi ei pystynyt turvaamaan antirasistista mielenosoitusta Linköpingissä 1997, kuten ei myöskään Kärrtorpissa 16 vuotta myöhemmin. Ero on siinä, että Linköpingissä vain harvat rohkenivat puolustaa itseään, mutta Kärrtorpissa meitä oli yli sata. Pysyimme yhdessä ja ajoimme natsit pois!

Kun puhutaan väkivallasta, alkaa äärijaaritus ja ekstremismipuhe. Narsistit – kuten niin sanotut journalistit Janne Josefsson ja Jan Guillou – kauhistelivat, miten joku voi puukottaa toista selkään ja kutsua sitä itsepuolustukseksi. Mutta ymmärtääkseen väkivaltaa on tarkasteltava itse tapahtumia:

Noin 30 natsia hyökkäsi rauhanomaiseen mielenosoitukseen. Natsit olivat aseistautuneet kepein, lasipuolloin ja puukoin. Ainakin yksi natseista juoksi mielenosoittajia päin paljastettu veitsi kädessään. Sen paikan tienoilta, jossa natsit lopulta pidätettiin, löytyi jälkeenpäin useita puukkoja. Monet hyökkäyksessä mukana olleista natseista on aikaisemmin tuomittu väkivaltaisista hyökkäyksistä, joissa ihmisiä on puukotettu ja jopa tapettu. Kun natsit hyökkäsivät mielenosoitukseen, paikalla oli vain kuusi poliisia. He kaikki ovat sanoneet, ettei poliisilla alimiehityksen takia ollut mitään mahdollisuuksia suojella mielenosoitusta. Puukotettu natsi oli hyökkääjien eturivissä ja täysillä tappelemassa antirasististen mielenosoittajien kanssa. Häntä puukotettiin Kärrtorpin torilla enennen kuin poliisin apujoukot saapuivat paikalle. Kaikki tämä on jo toteen näytettyä faktaa.

Puukottaminen voi vaikuttaa kylämältä ja julmalta teolta. Ajatelkaa kuitenkin kyseistä tilannetta ja sitä, mihin ruotsalainen natsiliike on osoittanut kykenevänsä (useisiin puukotuksiin ja murhiin viime vuosien aikana) ja että poliisit itse sanovat olleensa voimattomia auttamaan meitä. Lisätkää tähän se tosiseikka, että ainakin yksi natseista, luultavasti useampikin, oli vetänyt veitsen esiin hyökkäyksen aikana. Kun ynnäätte nämä asiat keskenään, voitte kenties aavistaa, millaisia ajatuksia päässäni risteili tuolla hetkellä. Tähän haluan lisätä, että väkivallasta ei koskaan saa tulla itsetarkoituksellista. Sitä on aina analysoitava ja muita toimintatapoja on aina harkittava. Kärrtorpissa vastahyökkäys oli taktisesti välttämätön.

Lopuksi haluan vielä kerran kiittää kaikkia, jotka ovat osoittaneet tukensa minulle ja perhelleni. Sillä on minulle valtava merkitys. Ja kaikki te, jotka jatkatte kamppailua rasismia ja fasismia vastaan kouluissanne, työpaikoillanne, taiteessa, musiikissa tai kaduilla – rakastan teitä!

Pysykää yhdessä ja pitäkää huolta toisistanne.

Keepers of the Faith / Joel

Katso myös:

Alkuperäinen ruotsiksi ja englanniksi julkaistu kirje

Ruotsalainen antifasisti sai 6,5 vuotta vankeutta itsepuolustuksesta

1 Trackback / Pingback

  1. Ruotsalainen antifasisti sai 6,5 vuotta vankeutta itsepuolustuksesta | Varis

Comments are closed.