Sebastian Lämsä: pitkän linjan väkivaltainen uusnatsi

Oulussa tapahtuneesta järkyttävästä puukotuksesta epäilty mies on Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen PVL:n pitkäaikainen aktiivi Juhani Sebastian Lämsä (s. 1990). Uhri, 12-vuotias poika, on ulkomaalaistaustainen Suomen kansalainen. Lämsä hyökkäsi uhrin kimppuun takaapäin ja puukotti tätä useita kertoja. Tämä vastenmielinen, rasistisista motiiveista kumpuava hyökkäys lasta kohtaan ei ole Lämsän ensimmäinen äärioikeistolaisen ideologian motivoima väkivallanteko. Oulun käräjäoikeus vangitsi miehen kahdesta murhan yrityksestä todennäköisin syin epäiltynä ja määrätti hänet tutkintavankeuteen maanantaina 17.6.

Sebastian Lämsä (oikealla) ja hänen asianajaaja Heikki Aspegren osallistuivat istuntoon etäyhteydellä.

Oululainen Lämsä oli pitkään Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen aktiivi ja on tehnyt lukuisia väkivaltaisia hyökkäyksiä vuosien varrella. Vuonna 2013 Lämsä teki hyökkäyksen Jyväskylän kirjastoon yhdessä Paavo Laitisen ja Sampsa Muhosen kanssa. Kirjastossa oli meneillään Li Anderssonin, Mikael Brunilan ja Dan Koivulaakson kirjoittaman Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus. Hyökkääjät pysäytettiin ennen kuin he pääsivät itse tapahtumaan, mutta yhtä tilaisuudessa ovella ollutta henkilöä puukotettiin ennen kuin hyökkäyksen tehneet natsit lähtivät pakoon. Poliisille oli ilmoitettu etukäteen tapahtumaan kohdistuvista uhkista, mutta poliisi tuli paikalle vasta hyökkäyksen jälkeen. Lämsä tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen ja tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin. Vuotta aiemmin, 2012, Lämsä sumutti kaasua vasemmistopoliitikon kasvoille Oulun Setan tapahtumassa, ja pahoinpiteli kahden muun kanssa tamperelaismiehen tämän kotiovella. Vuonna 2021 Oulun käräjäoikeus vangitsi Lämsän, jota epäil­lään val­mis­tel­leen törkeää henkeen tai ter­vey­teen koh­dis­tu­vaa rikosta. Tutkinnan aikana poliisi takavarikoi mm. räjähdevalmistaja Forcit Oy:n laatikoita. Myöhemmin Lämsä päästettiin vapaaksi ja esitutkinta jatkuu yhä.

Sebastian Lämsä PVL:n tapahtumassa (vanha kuva)

Oulussa tapahtunut puukotus, tai muutkaan Lämsän väkivallanteoista, eivät ole tapahtuneet tyhjiössä, eivätkä Lämsän saamat tuomiot ole estäneet häntä toteuttamasta uusia väkivaltaisia hyökkäyksiä. Lämsän entinen organisaatio PVL kiellettiin Suomessa vuonna 2020, mutta on selvää, että PVL:n lakkauttaminen ei ole ollut riittävää äärioikeistolaisen ja fasistisen ideologian – johon kuuluu olennaisesti väkivalta eri vähemmistöryhmiä kohtaan – kitkemiseksi. 

Uusnatsikytkökset johtavat hallitukseen

Linkkejä PVL:n ja nykyisen hallituspuolueen perussuomalaisten välillä ei myöskään pidä unohtaa. PS:n entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on aikoinaan osallistunut itsenäisyyspäivän fasistisille 612-marsseille, joita Suomen Vastarintaliike järjesti. Vastikään tappion EU-vaaleissa kokenut Vilhelm Junnila on osallistunut Turussa järjestettyyn Kukkavirta-tapahtumaan, jonka järjestäjissä ja osallistujissa on myös ollut PVL-aktiiveja. Junnilan lisäksi myös perusuomalaisten nykyinen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas ja puolueen aktiivi Henri Hautamäki ovat puhuneet Kukkavirta-tapahtumassa ja kaveeranneet PVL:n natsien kanssa. Silloinen puolueen puheenjohtaja Halla-aho ei nähnyt osallistumisessa mitään ongelmaa, vaan piti sitä hyväksyttävänä.

Mauri Peltokangas (puku päällä) neuvottelee PVL:n ja muiden 188-mielenosoitusten järjestäjien kanssa vuoden 2018 mielenosoituksessa. Kuvassa vasemmalta oikealle Suomen Sisun Kanta-Hämeen piiripäällikkö Maarit Toivainen, PVL:n tamperelainen jäsen Jari Mäki, Perussuomalaisten Peltokangas, PVL:n Porin ryhmänjohtaja Cari Murto, Tampereen Perussuomalaiset ry:n rahastonhoitaja ja Suomen Sisun Pirkanmaan piiripäällikkö Seikku Kaita ja kidutusmurhasta tuomittu PVL:n helsinkiläinen jäsen Rami Joukanen. Peltokangas toimii edelleen fasistisen Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana.
Suomen Sisun perussuomalaisia jäseniä ja PVL:n uusnatseja Eugen Schaumanin haudalla Porvoossa kesällä 2015

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän sihteerinä toimiva Olli Immonen on toiminut Suomen Sisun puheenjohtajana ja aiheutti takavuosina kohun unelmoimalla tulevasta “rotusodasta”. Perussuomalaisten tämänhetkinen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Riikka Purra on myös fantasioinut ulkomaalaistaustaisiin henkilöihin kohdistuvasta väkivallasta. Purran fantasioissa väkivalta olisi tapahtunut lähijunassa, Lämsän tapauksessa se toteutui kauppakeskuksessa.

Myös muissa viime aikaisissa äärioikeiston väkivaltateoissa tai niiden suunitteluissa on ollut kytköksiä perussuomalaisten puolueeseen (mm. Lahden terroristioikeudenkäynti sekä Marko Meretvuon rituaalimurhatutkinta). On selvää, että yhteydet väkivaltaisten natsien ja hallituksessa toimivien perussuomalaisten kansanedustajien sekä koko puolueen välillä eivät ole yksittäistapauksia tai sattumaa, vaan he jakavat samanlaisen, äärioikeistolaisen maailmankuvan ja näkemykset. 

Lämsä saanee jälleen tuomion, mutta tämä ei tule poistamaan äärioikeistolaista ja fasistista ajattelua, joka tähtää käsittämättömään väkivaltaan jopa lapsia kohtaan. Jyväskylän kirjastopuukotuksesta ja vasemmistopoliitikon sumutuksesta Setan tapahtumassa on yli kymmenen vuotta, mutta Lämsä on yhä jatkanut samalla tiellä. Tämä osoittaa, kuinka Suomen oikeuslaitos ja valtio ovat täysin epäonnistuneet pitämään ihmiset turvassa äärioikeistolaiselta väkivallalta. Kuten Jyväskylän kirjastopuukotuksessakin, jossa paikalla olleet antifasistit pysäyttivät natsien hyökkäyksen, vain me itse voimme suojella itseämme ja toisiamme natsien ja fasistien väkivallalta. Tämä viimeisin hirvittävä, lapseen kohdistuva väkivallanteko osoittaa, kuinka antifasistinen toiminta pohjimmiltaan on itsepuolustusta.

Lisää luettavaa Perussuomalaisten natsiyhteyksistä: