#FreeAllAntifas – Unkarin natsimarssin vastustajiin kohdistuu Euroopan laajuinen repressio

Julkaisemme alla muokatun version artikkelista joka käsittelee tapahtumia Budapestin “Kunnian päivä” -natsimarssilla 2023, antifasistista vastarintaa sen ympärillä sekä siitä seurannutta repressiota ympäri Eurooppaa. Alkuperäinen artikkeli on ilmestynyt Kapinatyöläinen-lehdessä #60, joka julkaistiin vappuna 2024.

Budapest

Natsit ympäri Eurooppaa kerääntyvät joka vuosi 11. helmikuuta Budapestiin viettämään niin sanottua ”kunnian päivää”. Vuonna 2023 antifasistit pahoinpitelivät natseja päivän ympärillä järjestetyn vuotuisen vastarinnan yhteydessä ja osa tovereista otettiin kiinni näihin pahoinpitelyihin liittyen. Tätä seurasivat muutamaa päivää myöhemmin useat kotietsinnät Berliinissä. Kaksi toveria on ollut Budapestissa pidätettynä yli vuoden ajan, ainakin kymmenen ihmistä on maan alla ja yhteensä 14 eurooppalaista pidätysmääräystä on annettu antifasisteista neljästä eri maasta. Kolmea tutkintavankeudessa olevaa henkilöä ja yhtä berliiniläistä sekä yhtä milanolaista vastaan nostettiin 31. lokakuuta 2023 syytteet rikollisjärjestön jäsenyydestä ja hengenvaarallisen ruumiinvamman tuottamuksesta tai näihin osallistumisesta. Myös helsinkiläinen antifasisti on määrätty luovutettavaksi Unkariin.

Taustaa

Natsit ympäri Eurooppaa kokoontuvat vuosittain Budapestiin larppaamaan epäonnistunutta karkumatkaa. Hupaisuudesta huolimatta tapahtuma on tärkeä tilaisuus natsien verkostoitumiselle ja suhteiden luomiselle.

Joka vuosi 11. helmikuuta useat sadat uusnatsit muistavat natsisotilaiden epäonnistunutta pakoyritystä, joka alkoi Budan linnasta vuonna 1945. Talvella 1945 puna-armeija oli edennyt niin syvälle fasistiseen Unkariin, että se oli saartanut Budapestin. Saksalaiset ja heidän unkarilaiset kollaboraattorinsa, jotka kieltäytyivät antautumasta, kuolivat lähes kaikki ilmeisen toivottomassa yrityksessä murtautua piirityksen läpi 11. helmikuuta. Tätä tapahtumaa juhlitaan nykyään revisionistisella tulkinnalla ja sitä kutsutaan sankarillisesti “kunnian päiväksi.” Blood & Honour Hungaria on järjestänyt Waffen SS:n, Saksan Wehrmachtin ja Unkarin nuoliristin kaatuneiden muistotilaisuutta vuodesta 1997 lähtien.

Viikonloppu on kasvanut yhdeksi Euroopan uusnatsien suurimmista verkostoitumistapaamisista. Budapestissa järjestettävän muistotilaisuuden, puheiden ja perinteisen kynttilöiden sytyttämisseremonian lisäksi koko viikonloppuun kuuluu äärioikeistolaisia keikkoja ja 60 kilometrin pituinen yövaellus, jolla jäljitetään natsien pakoreittiä. Viikonlopulla on siis hyvin laaja vetovoima eri äärioikeistolaisia kohtaan, oli kyseessä sitten puolueaktiiveja, kamppailulajiharrastajia tai ihan vaan natsimusiikista kiinnostuneita boneheadeja.

Natsien lisäksi päivä on vetänyt myös antifasisteja ympäri Eurooppaa Budapestiin. 2023 tapahtui useita konfrontaatioita, joissa antifasistit olivat hyökänneet natsien kimppuun. Noin kolmen päivän aikana tapahtui 5 erillistä yhteenottoa, joissa yhteensä 9 natsia pahoinpideltiin. Pahoinpidellyt olivat natsiaktiiveja Unkarista, Saksasta ja Italiasta. Näistä tapauksista otettiin 11. helmikuuta 2023 kiinni 6 henkilöä.

Unkarilainen pitkän linjan B&H-natsi László Dudog raportoi myöhemmin, kuinka antifasistit eivät antaneet hänelle mitään aikaa reagoida vaan iskivät myös häntä yllättäen ja voimalla takaapäin, minkä jälkeen hänen seuraava muistikuva onkin herätä kurinpalautuksen jälkeen ambulanssissa. Hänellä on iskusta tähän päivään asti pysyviä vammoja, kuten kuuluukin. 

Antifasistinen vastamielenosoitus ja vastarinta on ollut menestyksekästä, viimesimpänä natsimarssia kiellettiin kokoontumasta kaupungin linnan edessä, vaan natsit joutuivat synkistelemään keskellä metsää keskenään.

Unkari ja vankila

Tällä hetkellä Unkarissa on kaksi antifasistia vankilassa. Italialainen opettaja Ilaria, joka tuotiin nöyryyttävästi oikeudenkäyntiin käsiraudoissa ja jalkakahleissa, ja saksalainen Tobias. Ilariaa uhkaa 16 vuoden enimmäistuomio, koska hän on kiistänyt kaikki syytökset. Tobias myönsi omat syytöksensä kuulumisesta rikolliseen yhteenliittymään, mutta kieltäytyi nimeämästä muita. Hän on saanut 3 vuoden vankeustuomion, mutta sekä syyttäjä että puolustus ovat valittaneet päätöksestä ylempään oikeuteen. Molemmat ovat vuoden 2023 aikana raportoineet omista vankilaoloistaan, joissa he ovat joutuneet kärsimään helmikuun pidätyksen jälkeen.

Ilaria on joutunut jakamaan alle 7 neliön sellin toisen vangin kanssa. Sellit ja käytävät ovat hänen mukaan täynnä luteita, torakoita ja hiiriä. Vessapaperia, saippuaa tai terveyssiteitä ei hän ole saanut. Hänen oli tarkoitus päästä maaliskuussa tutkimuksiin rinnassa olevan kyhmyn vuoksi, mikä onnistui vasta kesäkuun puolessa välissä. Hän ei ole kuitenkaan saanut mitään kirjallista raporttia näistä tutkimuksista sillä vankilalääkäri, jolle se on toimitettu ei ole suostunut Ilarian asianajajalle sitä antamaan. Myös Ilarian kommunikaatiota ulkomaailmaan on rajoitettu pitkin vankeutta. Vaikka hänellä on ollut puhelin käytössä, on hän saanut kommunikoida sillä vain unkarilaisen asianajansa ja Italian suurlähetystön yhteyshenkilön kanssa. Hänen lupansa soitella vanhemmilleen ja italialaiselle asianajajalle peruttin parin ensimmäisen puhelun jälkeen. Tobiaksen olosuhteet ovat olleet hyvin samanlaiset, hän on myös joutunut kärsimään kosteasta sellistä sekä ruuan puutteesta. Unkari on pitänyt molempien kohtelua täysin hyväksyttävänä.

Kansainvälisesti solidaarisuutta on osoitettu moni tavoin, niin mielenosoituksin kuin tukitapahtumien muodossa.

Italiassa puolestaan Gabriele oli kotiarestissa Milanossa 21.11.2023 lähtien. Sillä välin kun Budapestin tuomioistuin on evännyt kotiarestin Ilarialta, hylkäsi Milanon muutoksenhakutuomioistuin lopullisesti Unkarin pyynnön Gabrielen luovuttamisesta. Gabriele vapautettiin 30.3.2024! Luovuttamisen kieltäminen päätettiin käsittelyn kuudennessa istunnossa. Päätöksen syitä olivat “todellinen epäinhimillisen ja halventavan kohtelun riski” Unkarissa ja “todelliset riskit perusoikeuksien loukkaamisesta” sekä hänelle määrättävän tuomion epäsuhtaisuus (enintään 16 vuotta syytteistä joita pidettäisiin pelkästään rikkeinä Italiassa). Siten apulaisyleissyyttäjän pyyntö olla luovuttamatta Gabrielea Unkariin hyväksyttiin, koska Unkarin valtio “on hylännyt ja etääntynyt eurooppalaisen yhtenäisen alueen taustalla olevasta ajatuksesta oikeudellisista periaatteista”.

Solidaarisuus terveiset Milanosta. Toinen italialaisista tovereista vapautettiin maaliskuun lopulla!

Maja on pidätetty osana tapausta 11.12.23 Saksassa ja on ollut eristyssellissä tammi-helmikuun ajan ja on edelleen tiukkojen rajoitusten alaisena kommunikoidessaan ystävien ja perheensä kanssa. Liittovaltion yleinen syyttäjä ilmoitti Majan luovutusmenettelystä vastaavalle Berliinin yleiselle syyttäjälle, että Unkarin menettelyllä oli etusija Saksan tutkintaan nähden (Saksassa samat syytetyt ovat myös tapauksen johdosta tutkinnassa ”rikollisen yhteenliittymän muodostamisesta”) ja että Maja voidaan siksi luovuttaa. Kaikista julkisista vastalauseista ja huolenaiheista huolimatta liittovaltion syyttäjävirasto tukee näin ollen ei-binaarisen henkilön luovuttamista queer- ja homofobiseen maahan. Tuomioistuin ei ole vielä tehnyt päätöstä varsinaisesta luovuttamisesta, mutta perusteet sille on luotu. Maja on nyt virallisesti luovutusvangittuna ja päätöstä luovuttamisesta odotetaan lähiaikoina.

[toim. huom. Myös toinen saksalainen antifasisti, Hanna, otettiin poliisin toimesta kiinni Nürnbergissä 6.5. kuukausia kestäneen ajojahdin jälkeen. Myös häntä syytetään “osallisuudesta rikollisen yhteenliittymän muodostamiseen” sekä “kahdesta törkeästä pahoinpitelystä”. Samana päivänä toverit järjestivät spontaanin, satoja osallistujia keränneen mielenosoituksen Nürnbergissä, jossa vastutettiin antifasistisen toiminnan kriminalisointia. Saksan poliisi etsii yhä n. 10 antifasistia jotka väitetysti olivat osallisina Budapestin tapahtumissa.]

Tukea antifasisteille on näkynyt myös jalkapallo-otteluissa.

Repressio ja mustamaalaus

Erityisesti Saksassa virkavalta, kuin myös media, on käyttänyt tapausta hyödykseen omassa taistelussaan antifasisteja vastaan. Saksan poliisi aloitti välittömästi ja oma-aloitteisesti kotietsinnät omalla reviirillään, jatkaen jo pidempiaikaista toimintaansa järjestäytynyttä antifasismia vastaan. 

Ensimmäiset kotietsinnät tehtiin Berliinissä jo 15. helmikuuta. Kuukautta myöhemmin 15.3 tehtiin myös useita kotietsintöjä Jenassa ja Leipzigissa pitkin päivää, muun muassa kokonainen pienkerrostalo tutkittiin, jossa eräs etsitty epäilty oletettavasti oleskeli. Heinäkuussa tarkkasilmäiset naapurit havaitsivat, että kyseistä taloa tarkkailtiin autoon piilotetun kameran avulla. Myös kesäkuussa tehtiin yksi kotietsintä lisää.

Useiden tapaukseen liittyvien epäiltyjen kotien lisäksi poliisi on myös ratsannut heidän vanhempiensa asuntoja. Poliisi on häirinnyt yhden maan alle pakotetun toverin perhettä useaan otteeseen pitkin vuotta, varjostaen hyvin ilmeisesti vanhempia matkalla etsityn siskon syntymäpäiväjuhlille päivällä ja ratsaten koko talon myöhemmin yöllä, sukulaislasten järkytykseksi. Edes jouluna eivät siat suostuneet jättämään perhettä rauhaan, vaan DHL-läheteiksi naamioituneet suojelupoliisit halusivat jututtaa etsityn isää samalla kun toisaalla kaupungissa etsityn isoäitiä yritettiin myös suostutella vasikoimaan lapsenlapsensa, mikäli tämä sattuisi käymään vierailulla.

Budapestin ja Lina E:n tapausten johdosta Saksan poliisi on levittänyt kuvallisia etsintäkuulutuksia julkisiin tiloihin. Julkisuudessa ilmoitettuja etsintäkuulutuksia vasemmistolaisia kohtaan on viimeksi tehty RAF-terroristien etsinnässä 2017.

Yhteensä Saksassa on nämä tapaukset mukaan lukien määrätty pidätettäväksi noin 104 henkilöä, jotka voidaan lukea ”äärivasemmistolaisiksi.” Heistä noin 20 on oletettavasti maan alla. Kontrastina, äärioikeistolaisia koskevia pidätysmääräyksiä on 674. Yhtäkään heistä ei etsitä julkisuuteen levitettyjen etsintäkuulutusten muodossa.

Vaikka tapahtumista onkin Saksassa uutisoitu, on niiden kulma ollut lähes poikkeuksetta raportoida väkivaltaisista antifasisteista, joiden väkivaltaisuudet yltävät nykyään jo ulkomaille asti viattomia sivullisia vastaan. Jotka vaan sattumalta olivat pukeutuneet natseiksi. Se, että toverit ovat mobilisoituneet Unkariin vastustamaan väkivaltaisten natsien verkostoitumis- ja sotalarppitilaisuutta on usein jäänyt vain sivuhuomioksi. Media onkin käyttänyt kaiken voimansa antifa-möröllä pelotteluun Unkarin natsikokoontumisen syvällisemmän taustoituksen ja analysoinnin sijaan.

Vahvalla repressioaallolla on ollut myös yllättävän kauaskantoisia vaikutuksia – mitä ilmeisemmin tapauksen johdosta tehtyjen kotietsintöjen ja kuulusteluiden yhteydessä poliisi on saanut uusia vihjeitä edelleen karkuteillä olevien ns. ”RAF-eläkeläisten” jäljitykseen. Tämän johdosta Saksan viranomaiset pyysivät jälleen kansalaisiaan vasikoimaan naapureitaan, mikäli he sattuisivat sopimaan etsittyjen tuntomerkkeihin. Kolmea RAF:n kolmannen sukupolven jäsentä etsitään mm. 2016 tehdyn arvokuljetusauton ryöstöstä. 26.1.2024 tuottivat vihjepyynnöt tulosta, kun Daniela Klette otettiin kiinni Kreuzbergissä oltuaan maan alla yli 30 vuotta.

Suunta

Budapestiin tapaus ja siihen liittyvät repressiot sekä mustamaalaukset ovat vain esimerkkejä kaikkialla maailmassa havaittavasta suuremmasta kehityssuunnasta, jossa yhteiskunnat liukuvat koko ajan enemmän oikealle. Saksassa AfD kasvaa koko ajan, kuten persut täällä Suomessa ovat jo vuosia. Ja maltillisemmat oikeistopuolueet ovat reagoineet tähän kehitykseen ottamalla itse samat puheenparret ja retoriikan käyttöönsä. Tai vaihtoehtoisesti alkaneet suoraan yhteistyöhön äärioikeiston kanssa. Tätä kehitystä vastaan tulee kamppailla kaikin keinoin, niin kaduilla, töissä kuin myös kotona. Ulkomaalaiset, köyhät, sukupuolivähemmistöt tai naiset eivät ole syypäitä siihen, että maailma on tulessa ja kaikkialla on hirveä olla. Rikkaat kapitalistit, jotka ovat tehneet kaikkensa tuhotakseen maailman ja puristaakseen siitä ja sen jokaisesta asukkaasta viimeisetkin sentin rippeet ovat syypäitä, kuten myös poliitikot, jotka ovat toimineet heidän kätyreinään koko tämän ajan. Jotka oman valtansa pönkittämiseksi ovat valmiita ummistamaan silmänsä kaikelle sille pahalle mitä megarikkaat maailmassa tekevät.

Ratkaisu ei ole fasistinen diktatuuri, ei ”ulkomaalaisten” ”palauttaminen sinne mistä tulivat” saati seksuaalisuuden ja sukupuolten moninaisuuden kieltäminen. Ratkaisu on rakentaa uusi maailma, missä kaikki saavat sen minkä tarvitsevat. Missä emme yritä ääretöntä talouskasvua äärellisellä planeetalla. Missä päätämme yhdessä asioista ja otamme kaikki huomioon.

Tässäkin tapauksessa on hyvä suunnata katse positiivisiin asioihin, niihin, mitkä tekevät liikkeestämme vahvan ja arvoisensa. Kaikki syytetyt ja yhä pakomatkalla olevat ovat saaneet valtavasti solidaarisuutta liikkeeltämme. Rahaa on kerätty ympäri Eurooppaa, ihmisiä on muistettu solikuvin, -graffitein ja -mielenosoituksin. Kaikki tämä valaa hieman toivoa hyvin toivottomalta näyttävässä tilanteessa. Kuinka yhdessä kykenemme taistelemaan tätä kaikkea vääryyttä vastaan, paremman maailman puolesta. Pienistä puroista kasvaa valtava joki, enkä voi olla kuulematta toveri Durrutin ajattomia sanoja: Kannamme uutta maailmaa sydämissämme, se kasvaa tällä hetkellä.

Solidaarisuutta vankiloihin ja onnea pakomatkalle!

Ajankohtaista tietoa voi lukea netistä osoitteesta: www.basc.news


Lina E?

Lina E:n tapaus viittaa Saksassa käytyyn korkean profiilin oikeudenkäyntiin, jossa syytettynä oli 28-vuotias antifasisti Lina E. Syyttäjän mukaan hänen ryhmänsä teki huolellisesti organisoituja iskuja uusnatseja vastaan vuosien 2018-2020 välillä. Ryhmän jäseniä jäi kiinni epäonnistuneen iskun yhteydessä 2020, mistä lähtien Lina ja kaksi muuta toveria olivat tutkintavankeudessa. Linan puoliso Johann G, jota viranomaiset väittävät ryhmän johtajaksi ja iskujen pääarkkitehdiksi on ollut maan alla vuodesta 2020 lähtien. Viranomaisten mukaan hän on edelleen aktiivinen vastaavien iskujen parissa ja Unkarin viranomaisten mukaan hän oli myös Budapestissä ”jakamassa käskyjä” ja hakkaamassa natseja.

Lina ja toverit todettiin syylliseksi kuuteen väkivallantekoon uusnatseja vastaan, ja Dresdenin tuomioistuin tuomitsi heidät 31. toukokuuta 2023 eri pituisiin vankeusrangaistuksiin. Vaikka Lina ja toverit tuomittiin jo, on poliisi jatkanut tutkimista ja ihmisiä on kuulusteltu ja viety oikeuteen tähän päivään asti.

Tapaus sai merkittävää mediahuomiota iskujen huolellisuuden ja korkean väkivalta-asteen vuoksi – iskuja oli treenattu etuketään, jokaisella oli oma tarkkaan mietitty rooli iskuissa ja tavoitteena oli aiheuttaa maksimaalista vahinkoa natselle missä myös onnistuttiin. Antifasistiset solidaarisuudenosoitukset ja -kampanjat olivat kiinniottojen jälkeen merkittävät.

Tapauksesta tekee myös merkittävän se, että yksi ryhmän jäsen, raiskaajaksi ja suuren luokan kusipääksi outattu Johannes Domhöver vasikoi muut ryhmän jäsenet todistajansuojelua vastaan. Vastaavaa vasikointia ei ole Saksassa nähty aikaisemmin. Yhteistyö viranomaisten kanssa ei tule kysymykseenkään, linjana on, ettei koko prosessin aikana sanota yhtään mitään ja tätä on pitkälti noudatettu ainakin 70-luvulta lähtien. Nykyään Domhöver viettää aikansa kokemusasiantuntijana poliisin talutusnuorassa. ANTIFA Sachsen on luvannut hänestä 10 000€ palkkion. Muut toverit eivät tehneet mitään yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Toim. huom. : olemme jo aiemmin kirjoittaneet nettisivuillamme antifasisteihin kohdistuneesta repressiosta, viimeisimpänä Lina E.:n-tapaus.