Fasistinen hyökkäys Tukholmassa, muutama osallistujista jo tunnistettu.

Pari viikkoa sitten Tukholmassa tapahtui fasistinen hyökkäys, kun viisi naamioitunutta miestä tunkeutui antifasistiselle luennolle ja pahoinpiteli osallistujia. Hyökkäys tapahtui Gubbängenin kaupunginosassa 24.huhtikuuta, jossa Vänsterpartiet ja Miljöpartiet -puolueiden paikallisaktiivien oli määrä keskustella antifasismista kutsuvieraiden Mathias Wågin ja Expo-säätiön kanssa. Wåg on pitkän linjan ruotsalainen antifasistinen tutkija ja kirjoittaja, ja olemme aiemmin julkaissut suomennoksia hänen teksteistään ulkoparlamentaarisesta antifasismista ja kuinka Ruotsin äärioikeisto on yrittänyt vaientaa hänet. Expo-säätiö on jo yli kolmekymmentä vuotta tutkinut äärioikeiston ja sivistänyt kansalaisyhteiskunta sen vaaroista. Olemme myös suomentaneet ja julkaisseet useampia Expo-analyyseja vuosien varrella, kuten heidän ennusteensa PVL:n heikennemisestä Covid-pandemian aikana.

Kuva: Expo

Naamioituneet natsit hyökkäävät eläkeläisten kimppuun

Tapahtuman puhujat ovat siis pitkän linjan antifasistisia toimijoita, joille äärioikeiston uhkaukset ovat melkein jokapäivisiä. Silti Gubbängenin hyökkäys tuli hieman yllätyksenä, ja Moment-teatterissa ei ollut erityisiä turvallisuustoimeenpiteitä. Ruotsissa ulkoparlamentaarisen äärioikeiston tilanne on viime vuosina ollut lähinnä sekava, vaikka eskalointia on tapahtunut kevään aikana – Pohjoismainen vastarintaliikkeen (joka kielettiin Suomessa 2020) aktivisteja oli viikkoa aiemmin pelkurimaisesti härinnyt ja uhannut siirtolaisia ja kodittomia heidän majoituspaikassaan Tukholman ulkopuolella ja julkaissut videon siitä. Gubbängenin tapahtumassa vaikuttaa tosin siltä, että PVL ei ole ollut osallisena hyökkäyksessä, vaan asialla oli toinen, aktiivisempi ryhmä: White Boys.

White Boys pakenevat hyökkäyksen jälkeen

Kun naamioituneet miehet hyökkäsivät tilaisuuteen, paikalla oli lähinnä eläkeikäisiä, joiden päälle ja naamaan sumutettiin maaliväriä. Pari hyökkääjistä yritti sotkea kahvitarjoilun, ja loput löivät Mathias Wågia muutaman kerran (Wåg itse totesi heti hyökkäyksen jälkeen, etteivät lyönnit aiheuttaneet vammoja). Lopuksi natsit heittivät savupommin ja pakenivat. Tilanne oli ohi muutamassa minuutissa, ja muutama osallistujista joutui sairaalaan tarkistuttamaan terveydentilansa. Vaikka tilanne tuli yllätyksenä ja oli monille säikäyttävä, osallistujat päättivät että keskustelutilaisuus jatkuu samana iltana, näyttääkseen ettei natsien pelottelutaktikka toiminut. Saman viikon lauantaina tuhannet tukholmalaiset kokoontuivat Gubbängenissä osoittamaan, ettei äärioikeistolaista uhkaa voida ikinä hyväksyä. Tilanne muistuttaa monin tavoin Kärrtorpin natsihyökkäystä kymmenen vuotta sitten, kun PVL hyökkäsi antirasistiseen mielenosoitukseen, josta heidät jahdattiin pois, ja tilanne loppujen lopuksi havahdutti muun yhteiskunnan äärioikeiston uhkaan.

Antirasistinen mielenosoitus Gubbängenissa samalla viikolla

White boys ja tappelevat nuorisonatsit

Ruotsin poliisi on ilmoittanut, että he eivät vieläkään tiedä ketä hyökkääjät olivat, mutta Antifascistisk Aktion (AFA) Stockholm on jo nyt julkaissut yhden hyökkääjän nimen: Sebastian Holmberg. Holmberg on aktiivinen White Boys-ryhmässä, joka on osa natsien Active Club-kamppailukerhoverkostoa. Active Club-ilmiö on viime vuosina levinnyt sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa, ja Ruotsissa ja Suomessakin on ilmestynyt kymmeniä tilejä jotka levittävät kamppailulaji-videoita ja salamyhkäisiä kuvia jumppailevista natseista. White Boys on yksi Ruotsin aktiivisimmista ryhmistä ja koostuu nuorista, entisistä PVL-aktiiveista, jotka olivat tyytymättömiä järjestön huonoon tilaanteeseen, jäseniin ja “huumausaineisiin” ja perustivat oman ryhmän. Yksi White Boys-ryhmän perustajista, virolainen Oskar Laas pakkopalautettiin vuonna 2021 Ruotsista Viroon rikoksien ja aktivisminsa takia.

White Boys-ryhmät ovat löysästi kansainvälisesti verkostoituneita, myös suomalaisten natsien kanssa. Sebastian Holmberg ja muut ovat vierailleet Helsingissä itsenäisyyspäivänä parina viimeisenä vuotena, ja joutuneet joskus poliisin säiliöön jo natsimarssien alussa. White Boys:in jäseniä on myös vieraillut suomalaisen Veren lain salaisissa kamppailulajitapahtumissa, kuten myös “White Boy Summer Fest”-tapahtumassa vuonna 2022. Yksi avainhenkilö verkostoitumisessa on suomalainen Otto Virkkunen, joka on itse on osallistunut WB:n tapahtumiin Ruotsissa.

White Boys ja Veren Laki Suomessa vuonna 2022.
White Boys ja ekofasistinen Granskogsfolket-ryhmän retkellä Ruotsissa. Vasemmalla Sebastian Holmberg, kolmas vasemmalta Veren lain Otto Virkkunen. Kuva: AFA Stockholm
Otto Virkkunen on Suomen Sisun ja sen nuorisojärjestö Uudenmaan Akselin jäsen. Hän oli yksi Sinimusta liiken ehdokkaista eduskuntavaaleissa 2023.

Antifasismi on itsepuolustusta

Vaikka äärioikeiston järjestäytyminen ja hyökkäykset voivat vaikuttaa pelottavilta, on tärkeä muistaa että tämä on juuri fasistien tarkoitus: historia näyttää kerta toisensa jälkeen, kuinka fasistit yrittävät uhkailla ja vaientaa heidän poliittisia vastustajiaan, vähemmistöryhmiä ja kaikkia jotka eivät sovi heidän vihantäyttäiseen, kapeakatseiseen maailmankuvaansa. On tärkeä muistaa, että yhdessä olemme vahvempia, ja antifasistinen järjestäytyminen ja solidaarisuus eri yhteiskunnallisten liikkeiden välillä on tarpeellista, sillä emme voi luottaa siihen että valtio ja viranomaiset olisivat kiinnostuneita puolustaamaan meitä kasvavalta fasistiliikkeeltä – päinvastoin. Ympäristöliike, Palestiinan ja Kurdistanin solidarisuusliikkeet, feministiliiken, pride ja monet muut yhteiskunnalliset liiket ovat fasistien mielestä uhka, johon he kohdistavat vihansa, ja siksi meidän täytyy tukea toisiamme. Ei natseja Tukholmaan – ei natseja mihinkään!