TIEDOTE: Helsinki ilman natseja -mielenosoitus keräsi 1500 ihmistä Töölöntorille

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontui itsenäisyyspäivänä seitsemättä kertaa. Tapahtumaan osallistui järjestäjien arvion mukaan noin 1500 ihmistä, ja se oli jälleen itsenäisyyspäivän selvästi suurin mielenosoitus.

”Meistä on ilahduttavaa nähdä, että ihmiset ovat vuosi toisensa jälkeen valmiita seisomaan toistensa rinnalla fasismia vastaan. On tärkeää näyttää paitsi äärioikeistolle, niin myös toisillemme, ettei kukaan ole tässä taistelussa yksin”, tapahtuman järjestäjät kertovat.

Mielenosoitus järjestäytyi suunnitelmien mukaan Töölöntorille klo 16. Poliisi alkoi kuitenkin väkivaltaisesti  työntää mielenosoittajia pois torilta, tehden tilaa äärioikeiston 612-marssia varten. Poliisi otti kiinni kymmeniä rauhanomaisia mielenosoittajia perusteetta ja käytti väkivaltaa esimerkiksi ratsastamalla mielenosoittajien päältä poliisihevosilla.

Järjestäjät ja mielenosoittajat ovat ymmällään ja äärimmäisen pettyneitä poliisin toimintaan. Perusteet, joilla rauhanomaista, ihmisarvoa puolustavaa mielenosoitusta vastaan käytettiin väkivaltaa olivat täysin mielivaltaisia. Fasistinen ja rasistinen tapahtuma sen sijaan sallittiin olkaa kohauttamatta. Tämä on kieltämättä varsin epämiellyttävä viesti poliisin prioriteeteista.

Lopulta Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kuitenkin onnistui viivästyttämään merkittävästi kutistunutta äärioikeiston 612-marssia sekä pakottamaan sen alussa kiertoreitille.

Tapahtuman järjesti Helsinki ilman natseja -koalitio, jonka muodostavat A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Aurora Helsinki ja Emilia-ryhmä. Mielenosoitukseen järjestettiin bussikuljetus Tampereelta.

Lisätiedot: ilmannatseja@protonmail.com