Mitä vuoden 2023 itsenäisyyspäivänä tapahtuu Helsingissä?

Vuoden 2022 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus sulki kadun ja pakotti natsien 612-mielenosoituksen vaihtamaan suunniteltua reittiään.

Vuoden 2023 itsenäisyyspäivän mielenosoitukset ovat nimiltään samat kuin edeltävänä vuonna. Mielenosoitusten kokoontumispaikoissa ja niihin liittyvissä suunnitelmissa on tapahtumassa kuitenkin muutoksia. Varis tulee edeltävien vuosien tavoin jälleen seuraamaan itsenäisyyspäivän mielenosoituksia liveseurannalla, joka päivittyy verkkosivuillemme sekä Twitteriin. Seuraa myös Instagram-tiliämme.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus Töölöntorilla klo 16:00

Antifasistista Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta on järjestetty vuodesta 2016 alkaen ja sen osanottajamäärä on vaihdellut 1500 aina 3000 asti. Kahtena viime vuonna antifasistit ovat saaneet entistä selkeämmin yliotteen äärioikeistosta: 612-mielenosoituksen osallistujamäärä on romahtanut entisestään ja natsimarssi on pakotettu pois suunnitellulta reitiltään.

Vuonna 2023 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kokoontumista on aikastettu ja se on siirretty uudelle paikalle Töölöntorille, jossa kokoontuminen alkaa kello 16:00. Pue lämmintä päälle, kutsu mukaan tuntemasi ihmiset ja saavu ajoissa paikalle Töölöön!

Laita myös Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kanavat seurantaan pysyäksesi ajantasalla mielenosoituksesta:

Helsinki ilman natseja -jatkot Lepakkomiehessä klo 20:00

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen viralliset jatkot järjestetään tänä vuonna Lepakkomiehessä. Illan ohjelmassa kuullaan niin livemusiikkia kuin puheita sekä nautitaan hyvästä seurasta. Sisäänpääsy 10€ (peruslippu) tai 20€ (tukihinta). Tapahtuman tuotot menevät Gazaan palestiinalaisten tukemiseksi.

Aikataulu:

20:00 Ovet
20:30 Lyyti (soolo)
21:15 Elsi Sloan
22:00 Modem
22:45 Bad Sauna

Luvassa musiikkia ja hyvää seuraa!

Natsien Suomi Herää -marssi Rautatientorilla klo 16:00

Suomi Herää on avoimen rasistisen ja fasistisen Sinimustan Liikkeen (SML) aktiivien kolmatta kertaa järjestämä mielenosoitus. Suomi Herää on alunperin kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) aktiivien tapahtuma ja se jatkaa järjestön aiemmin järjestämän “Kohti vapautta” -mielenosoituksen konseptia. Kieltämisen jälkeen PVL jatkoi laitonta toimintaansa mielenosoituksensa mukaisella Kohti vapautta -nimellä, mutta sekin kiellettiin käräjäoikeudessa. Sittemmin Suomi Herää on muuttunut PVL:n viittoittamalla tiellä jatkaneen SML:n natsimarssiksi. Tapahtuman juontaa PVL:stä SML:ään jatkanut ja nykyään sen varapuheenjohtajana toimiva Tapio Rantanen. Tilaisuudessa puhuu SML:n puheenjohtaja Tuukka Kuru, eri kansallissosialistisesta ryhmästä toiseen kiertävä ja raspikurkustaan tunnettu Petri Nordman ja jopa omassa marginaaliskenessään tuntematon Werner Toivonen. Puhujista kaikki neljä ovat avoimesti kansallissosialisteja, joten marssin poliittinen luonne ei jää puheiden osalta kellekään epäselväksi. Lisäksi Suomi Herää mielenosoitusta on mainostanut vuoden sisään Suomeen rantautunut kansainvälinen väkivaltaan kannustava natsiverkosto Active Club, josta julkaistiin hiljattain artikkelit sekä Helsingin Sanomissa että Seurassa. SML:n fasistit ovat ilmoittaneet aikovansa kokoontua Kansalaistorille klo 15 ottamaan selfieitä ennen pikkumarssinsa kokoontumispaikalle Rautatientorille siirtymistä. Marssin päätteeksi nämä kaikista marginaalisimmat fasistit aikovat liittyä yhteen muiden äärioikeistolaisten kanssa 612-mielenosoitukseen.

Äärioikeiston 612-mielenosoitus klo 18:30

Koko Suomen äärioikeistoa SML:stä suomensisulaisiin perussuomalaisiin yhteen kokoavan 612-mielenosoitus on jo useamman vuoden ajan ollut monta kertaa loiston päiviänsä pienempi. Kahtena viime vuotena sen hädin tuskin 400 osallistujasta yli puolet on tullut suoraan avoimen rasistisesta ja fasistisesta Suomi Herää -mielenosoituksesta. Tänä vuonna tapahtuman juhlapuhujana toimii Daniel Martikainen, jota kuvataan “Virossa asuvaksi inkeriläiseksi sukukansa-aktivistiksi”. Hämärä puhujavalinta on linjassa soihtukulkueen vuosi vuodelta marginalisoituvan linjan kanssa. 612-mielenosoitus on kahtena viime itsenäisyyspäivänä pakotettu muuttamaan reittisuunnitelmiaan Töölön kaduilla moninkertaisesti suuremman antifasistien mielenosoituksen ansiosta. Äärioikeistomarssin taustoista voit lukea tästä artikkelista. Voit myös katsoa Dimitri Ollikaisen Kriittinen Uusinta -kanavalla Youtubessa juuri julkaiseman 612-mielenosoituksesta kertovan video:

Nähtäväksi jää pääseekö 612-mielenosoituksen äärioikeistolaiset vuonna 2023 edes kokoontumispaikalleen, sillä antifasistit aikovat olla paikalla jo kaksi tuntia ennen natsikokoontumisen alkamista.

Katso myös:

Tekstejä vuoden 2022 itsenäisyyspäivästä: