Liveseuranta: Antifasistinen itsenäisyyspäivä 2023

Varis tekee liveseurantaa Töölöntorilla klo 16 alkavasta Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta ja muista päivän tapahtumista itsenäisyyspäivänä keskiviikkona 6.12.2023. Lisätietoa äärioikeiston mielenosoituksista ja muista päivän tapahtumista löydät tästä koosteesta. Aloitamme tämän artikkelin päivityksen iltapäivällä hiukan ennen kello neljää, jonka jälkeen seuraamme päivän antifasistisia ja äärioikeistolaisia tapahtumia iltaan asti. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä tiliämme @Varisverkosto. Seuraa myös tiliämme Instagramissa @Varisverkosto. Käytämme hashtagia #ilmannatseja ja suosittelemme kaikkia twiittamaan aiheesta samalla tunnisteella. Laita seuraukseen myös Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kanavat: Telegram, Instagram.com, X / Twitter, Facebook ja Ilmannatseja.com

Voit lähettää meille paikan päältä tietoa, kuvia ja tunnelmia julkaistavaksi viestimällä Twitterissä tai sähköpostilla varistoimitus[ät]riseup.net.

Liveseuranta

20:01 Julkaisemme lähipäivinä lisää tietoa ja myöhemmin analyyseja vuoden 2023 itsenäisyyspäivästä. Varmaa on, että Helsinki ilman natseja -mielenosoitus oli taas monta kertaa natsien mielenosoituksia suurempi. Lopetamme liveseurannan tältä päivältä. Kiitos kaikille mielenosoituksen kanssajärjestäjille, osallistujille ja seuraajille. Helsinki ilman natseja!

19:51: Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen jatkot alkavat klo 20:00 Lepakkomies-baarissa Kalliossa. Soittamassa Lyyti, Bad Sauna, Elsi Sloan ja Modem.

19:39: Vuoden 2023 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on päättynyt. Ihmisiä on edelleen ollut huutamassa aiempia vuosia pienemmälle 612-mielenosoitukselle ympäri Töölöä. Natsit löntystelevät jo Hietaniemen hautausmaan tuntumassa:

19:25 612-mielenosoitukset natsit ovat vuosi vuodelta luopuneet pyrkimyksestään pitää “isänmaata kunnioittavaa” ja “epäpoliittista imagoa”. Nyt osa osallistujista ei kannata järjestäjien jakamia soihtuja vaan hätäsoihdut vilkkuvat.

19:18 612-mielenosoitus lähtee liikkeelle. Taustalla kuuluu Töölö ja Helsinki ilman natseja -huutoja. Natsien vähäiset soihdut ovat syttyneet ja he ovat siirtymässä marssimaan kohti Hietaniemen hautausmaata. Huudetaan kovaa natsit kuuseen ja heidän soihdut sammuksiin!

19:17: Vuoden luontokuva natsien 612-mielenosoituksesta:

19:06 612-mielenosoitus pitää puhettaan Töölöntorilla. Paikalla on vielä edellis vuottakin vähemmän porukkaa, jota ei näytä tämä laiska paasaus kiinnostaa:

18:40 612-marssin natsit ovat alkaneet kerääntyä Töölöntorille, pidetään ääntä ja laitetaan natsit ahtaalle! 

18:29 Töölöntorille on alkanut kokoontua äärioikeistoa, mutta monet heistä eivät pääse paikalle. Vaihtelevien arvioiden mukaan noin sata natsia on päässyt Töölöntorin ympäristöön. Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on parissa paikassa sen läheisyydessä ja sadat ihmiset huutavat natseille:

17:45 Mielenosoitus jatkuu Runeberginkadun liikenneympyrän länsipuolella. Pysytään yhdessä ja pidetään meininki hyvänä! Tunnelmia Töölöntorilta ja sen ympäristöstä:

17:21 Poliisi on käyttänyt väkivaltaa rauhallisesti äärioikeistoa mielenosoittajia kohtaan Töölöntorilla, siirrytään Runeberginkadun liikenneympyrän länsipuolelle rauhallisesti.

17:10 Polisii on tehnyt muutamia kiinniottoja. Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kehottaa osallistujia siirtymään rauhallisesti kohti Runeberginkatua.

17:02 Poliisi on alkanut tyhjentää antirasisteja ja antifasisteja Töölöntorilta raivatakseen tilaa natsien 612-mielenosoitukselle. Päivitämme pian lisää tilanteesta.

16:58 Natsien aneeminen Suomi Herää -mielenosoitus pönöttää eduskuntatalon edessä.

16:55 Poliisi työntää Helsinki ilman natseja -mielenosoittajia pois Töölöntorilta. Seuraamme tilannetta. Ilmeisesti heille on erittäin tärkeä, että kielletyn uusnatsijärjestön aktiivien aloittama 612-mielenosoitus pääsee normalisoimaan rasismia ja fasismia.

16:39 Poliisi kertoo X:ssä pidättäneensä Suomi Herää -mielenosoitukseen matkalla olleita väkivaltaan varustautuneita natseja:

“Poliisi on ottanut Rautatieaseman kompassitasolla kiinni 14 henkilöä rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Kiinniotettujen hallusta löytyi muun muassa toisen henkilön vahingoittamiseen soveltuvia esineitä.”

Edit. lisätietoa tästä tapauksesta tässä jutussa.

16:32 Useampi ulkopuolinen tarkkailija on laskenut natsien Suomi Herää -mielenosoituksen kooksi 168 osallistujaa. Tämä on hiukan viime vuotta vähemmän. Suomi Herää on saapunut eduskuntatalolle, jossa päivän pienimmän marssijat jäävät kuuntelemaan jäätävän tylsää natsipropagandaansa.

16:23 Tunnelmakuvia Töölöntorilta:

16:12 Töölöntorille on kokoontunut jo yli tuhat ihmistä!!! Lisää väkeä saapuu koko ajan paikalle. Vielä ehtii mukaan. Töölöntori on antifasistinen!

16:11 Natsien Suomi Herää -mielenosoitus on lähtenyt liikkeelle Rautatientorilta. Tämä päivän pienin mielenosoitus kulkee Aleksanterinkadun kautta eduskuntatalolle.

16:06 Tampereelta on tullut täysi bussi Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen! Ilmoittautujia oli niin paljon, että useampi jäi varasijalle. Tampere, Helsinki ja koko maailma ilman natseja!

16:04 Natsien Suomi Herää -mielenosoitus Rautatientorilla vaikuttaa edellisvuotta pienemmältä. Paikalla arviolta +100 natsia.

16:01 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu Töölöntorilla. Paikalla jo hyvin porukkaa!

15:53 Töölöön alkaa kokoontua ihmisiä neljältä alkavaan Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen.

15:48 Sinimustan Liikkeen (SML) fasistien kokoontumisessa Oodin edessä oli ainoastaan kourallinen natseja. Nyt natsit kokoontuvat päivän ensimmäiseen mielenosoitukseen Rautatientorilla. Paikka hädin tuskin 50 natsia. Lisätietoa päivän eri mielenosoituksista löydät tästä artikkelista.

15:42 Tervetuloa Variksen antifasistiseen itsenäisyyspäivän liveseurantaan. Teemme päivityksiä myös X:ssä (ent. Twitter), jossa suosittelemme tägäämään viestit tunnisteella #ilmannatseja.

Laittakaa seurantaan myös Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kanava Telegramissa, jonne päivitetään myös tietoa Töölön tapahtumista.

Tekstejä vuoden 2023 itsenäisyyspäivästä:

Tekstejä vuoden 2022 itsenäisyyspäivästä: