Jewish Voice for Peace: Antisemitismistä, antisionismista ja vaarallisesta asioiden yhdistelystä

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin 9. marraskuuta 2023 yhdysvaltalaisen Jewish Voice for Peace -järjestön sivuilla. Jewish Voice for Peace on vasemmistolainen juutalainen järjestö, joka on sitoutunut edistämään Israelin valtioon kohdistuvaa kansainvälistä boikottikampanjaa Boycott, Divestment and Sanctions (BDS). Julkaisemme tämän käännöstekstin selventääksemme asiasta Suomessa käytävää keskustelua ja edistäksemme ymmärrystä siitä, että antifasistisesta positiosta on mahdollista samaan aikaan kritisoida Israelin valtion sionismia ja apartheid-politiikkaa sekä vastustaa antisemitismiä. Tällä hetkellä kansainvälisen huomion tulee olla kansanmurhan estämisessä Gazassa, Palestiinassa. 

Antisemitismistä, antisionismista ja vaarallisesta asioiden yhdistelystä

Mitä antisemitismi on?

Antisemitismi on kauhea ja vakava asia, joka on täysin vastakkainen kollektiivista vapautumista ajaville liikkeille ja vastustamme sitä sen kaikissa muodoissa. 

Antisemitismi on juutalaisiin heidän juutalaisuutensa takia kohdistuvaa syrjintää, kohteeksi ottamista, väkivaltaa ja epäinhimillistämistä. Pelkästään viime vuosikymmenen aikana olemme joutuneet lukuisia kertoja  todistamaan äärioikeistolaisten  kauhistuttavaa antisemististä väkivaltaa, kuten 11 kuolonuhria vaatinut Pittsburghin synagogaisku 2018, Kalifornian Powayn synagoga-ammuskelu 2019, natsisymbolien käyttöä Capitol Hillin kapinassa tammikuun 6. päivänä 2021, antisemitistisiä viharyhmiä ja -mielenosoituksia sekä hautausmaiden häpäisyä. Lisäksi rasististen ideologioiden osana käytetään juutalaisiin kohdistuvia stereotypioita ja salaliittoteorioita. Erityisesti näkyvästi uskontoa noudattavia juutalaisia on ahdisteltu ja vahingoitettu.

Antisemitismi on historiallisesti  kontekstuaalisena asiana, joka sijaitsee keskellä toisiinsa liittyvien olosuhteiden ja kamppailujen verkkoa. Tämän vuoksi kamppailemme sekä keskuudessamme olevaa antisemitismiä vastaan että osana laajempia kamppailuja sortoa vastaan ja kollektiivisen vapautumisen puolesta. Esimerkiksi valkoisen nationalismin nimissä tehty väkivalta on ollut kasvussa Yhdysvalloissa ja sitä ovat ruokkineet siirtolaisvastaiset ja rasistiset manifestit, tuntemukset ja väestönvaihdon kaltaiset salaliitoteoriat. Väkivaltaisten valkoisten nationalistien tähtäimessä ovat juutalaisten lisäksi muiden muassa myös mustat, siirtolaiset, muslimit sekä trans- ja queer-ihmiset. Oma turvallisuutemme on sidoksissa kaikkien muiden ihmisten turvallisuuteen, eikä kukaan meistä ole vapaa jos emme ole kaikki vapaita.

Hyökkääminen juutalaisten yksilöiden tai yhteisöllisten tilojen kimppuun heidän juutalaisuutensa vuoksi, tai juutalaisten syyllistäminen Israelin hallituksen toimista, on antisemitististä, mahdotonta hyväksyä sekä täysin vastakkaista liikkeemme arvoille. Oikeutta Palestiinaan tavoitteleva liikkeemme on vankasti antirasistinen ja tämä tarkoittaa luonnollisesti myös kaikenlaisten antisemitististen tekojen vastustamista.

Mitä antisionismi on?

Antisionisti vastustaa sionismin edustamaa poliittista aatetta, jonka tuloksena 750 000 syntyperäistä palestiinalaista karkoitettiin mailtaan ja kodeistaan. Antisionismi ei hyväksy sellaisen kansallisvaltion luomista, joka antaa juutalaisille erioikeuksia muiden samalla alueella elävien kustannuksella. Antisionismi ajaa oikeutta palestiinalaisille ja heidän vapautustaan, mukaan lukien heidän oikeuttaan palata koteihinsa ja maalleen. Antisionistit uskovat sellaiseen tulevaisuuteen, jossa kaikki samalla maalla elävät ihmiset voivat elää vapaudessa, turvallisesti ja keskinäisessä tasa-arvossa.

Sionismi perustuu oletukselle, jonka mukaan vastaus perusteltuun kysymykseen juutalaisten turvallisuudesta on juutalaisten ylivallalle pohjaava kansallisvaltio. Me uskomme siihen, että juutalaiset ovat kotonaan kaikkialla maailmassa ja heidän tulisi olla turvassa missä vain. Todellinen turvallisuus ei kasva aseen piipusta, tarkastuspisteistä, muureista tai poliisivaltiosta. Aitoa turvallisuutta rakennetaan kehittämällä oikeaa solidaarisuutta kaikkia niitä kohtaan, jotka kamppailevat vapautetumman maailman puolesta.

Miksi on vaarallista sekoittaa antisemitismi antisionismiin? 

Käsillä olevana aikana jolloin valkoisen ylivallan kannattajat ja valkoiset nationalistit käyttävät tilaisuutta hyväkseen kylvääkseen hämmennystä ja edistääkseen antisemismiä, islamofobiaa ja rasismia, virheelliset käsitykset siitä, mitä antisemitismi on, vahingoittaa kaikkea työtämme oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi ja vaarantaa yhteisömme.

Sionismin poliittisen liikkeen ja/tai Israelin valtion harjoittaman politiikan vastustaminen ei eroa mitä tahansa poliitista ideologiaa tai minkä tahansa kansallisvaltion harjoittamaa politiikkaa kohtaan esitetystä kritiikistä. Näihin kuuluu muun muassa Yhdysvaltojen perustana oleva  asuttajakolonialismi, imperialismi ja valkoinen ylivalta.

Mutta Israelin ja Yhdysvaltojen hallitusten sekä palestiinalaisvastaisten järjestöjen yhdessä antisemistismin merkityksen uudelleen määrittelyyn ja vääristämiseen tähtäävien kampanjoiden pyrkimyksenä on totuudenvastaisella tavalla sekoittaa antisemitismi Israelin valtiota tai sionismia kohtaan esitettyjen kritiikkien kanssa. Tämän tarkoituksena on, että Israelin hallitus voi välttyä vastuulta, mitä tulee sen harjoittamaan politiikkaan ja toimiin jotka loukkaavat palestiinalaisten ihmisoikeuksia.

Antisemitismin sekoittaminen Israelin valtion politiikkaa tai ideologiaa kohtaan esitetyn kritiikin kanssa on erityisen vaarallista juuri näinä aikoina. Palestiinalaisten oikeuksia puolustavat ihmiset menettävät työpaikkojaan, heitä maalitetaan ja ahdistellaan internetissä, heidän kimppuunsa hyökätään fyysisesti sekä he joutuvat Yhdysvaltojen kongressin kurinpitotoimien kohteeksi yritettyään pelastaa ihmishenkiä.

Itse asiassa äärioikeiston, sodasta hyötyvien ja palestiinalaisia vastustavien järjestöjen ohjelmilla ei ole yhtään mitään tekemistä juutalaisten suojelemisen kanssa. Sen sijaan nämä tahot tekevät kaikkensa vahingoittaakseen oikeudenmukaisuutta ajavia intersektionaalisia liikkeitämme.

Sodanlietsojat yrittävät tehdä siitä vaikeaa, mutta loppujen lopuksi kyse on hyvin selvästä ja yksinkertaisesta asiasta: taistelu palestiinalaisten vapauden puolesta ja antisemitismiä vastaan ovat toisiinsa kietoutuneita. Me olemme syvästi sitoutuneet molempiin.

Katso myös: