Helsinki: Kobanê-päivän mielenosoitus 1.11.2023

Kobanen naiset naistenpäivänä 2020: "Meidän kamppailumme on vapaudesta, ja vastarinta on voitomme".

/// EVENT ///

(English below, Kurmancî li jêr e)

Osallistu mielenosoitukseen ja juhli sen jälkeen Kobanên vastarintaa nauttien lämpimistä juomista ja naposteltavasta!

Marraskuun 1. päivänä vuonna 2014 Naisten- ja Kansan puolustusjoukot, YPJ ja YPG, taistelivat ISISiä vastaan Kobanên kaupungissa (Rojavassa/Pohjois-Syyriassa). Se oli ISISin lopun alku ja myös tärkeä hetki Rojavan vallankumoukselle, joka loi paikallisen hirmuvallan ja ulkovaltojen dominoinnin ylittävän autonomian sekä eri kansojen tasa-arvoiseen rinnakkaiseloon, naisten vapautukseen ja ekologiseen elämäntapaan ja talouteen perustuvan radikaalin demokratian.

Näinä päivinä Kobanê on kuitenkin jälleen kerran ankaran hyökkäyksen kohteena. Lokakuun alusta lähtien Turkki on pommittanut Syyrian ja Irakin kurdialueita sellaisella voimakkuudella, jollaista ei ole nähty vuosiin, ja pommitukset kohdistuvat erityisesti siviili-infrastruktuuriin. Hyökkäysten kohteina on ollut sairaaloita sekä sähkö- ja huoltoasemia, ja useat siviilit ovat saaneet surmansa. Iskujen tavoitteena on pysäyttää tavallinen elämä ja tappaa siviilejä.

Tästä syystä nyt on aika lähteä kaduille, pitää ääntä hyökkäyksistä ja muistaa mennyttä ja nykyistä menestyksekästä vastarintaa.

Mielenosoitus alkaa klo 17 Senaatintorilta, ja marssimme Kansalaistorille Oodin eteen, jossa järjestämme ohjelmaa ja tarjoilemme lämpimiä juomia sekä pientä purtavaa nautittavaksi ystävien ja toverien kanssa. Tervetuloa!

Join the demonstration and enjoy warm drinks and snacks afterwards to celebrate the resistance of Kobanê!

On 1st November 2014, the Women’s and People’s Protection units, YPJ and YPG, fought back the Islamic State in the city of Kobanê (Rojava/Northern Syria). It was the beginning of the end for the IS and also an important moment for the revolution in Rojava, establishing autonomy beyond local despotism and foreign domination and radical way of democracy on the basis of equal coexistence, liberation of women, and an ecological way of life and economy.

But these days once again Kobanê is under heavy attack. Since the beginning of October, Turkey has been bombing the Kurdish areas of Syria and Iraq in an intensity not seen in years, particularly targeting civilian infrastructure. Hospitals, electric and gas stations have been targeted and many civilians has been killed. The aim is to stop ordinary life and kill civilians.

That’s why now is the time to take to the streets and call attention to the attacks and remember the successful resistance of the past and present.

The demonstration will start at 5 pm at Senaatintori and march to front of Oodi in Kansalaistori, where we will have some after-program and serve warm drinks and snacks to enjoy with your friends and comrades. Welcome!

Ji bo pîrozkirina roja cîhanî a Kobanê û şermezar kirina êrişên ser Rojava tevlî çalakiya me bibin!

1’ê Mijdara 2014’an, ji bo piştgiriya Yekîneyên Parastina Jin (YPJ) û Yekîneyên Parastina Gel (YPG), ku li bajarê Kobanê (Rojava), li dijî DAIŞ şer dikirin roja cîhanî a Kobanê hat bi nav kirin. Destpêka qonaxeke girîng ji bo têkbirina DAIŞ û serkeftina şoreşa Rojava bû. Ji bo damezrandina xweseriya demokratîk ku derveyê her çeşne desthilatdarî û dagirkeriyê bû. Rêbazeke radîkal a demokrasiyê ku li ser bingeha bihevre jiyan kirin, azadiya jinê û civakek ekolojîk hat damezrandin.

Lê van rojan careke din Kobanê di bin êrîşên dijwar de ye. Ji destpêka meha cotmehê ve, Tirkiye bi avayekî ku ev çend sal in nehatiye dîtin, Rojava û Başûrê Kurdistanê bombebaran dike, bi taybetî binesaziya sivîlan dike armanc. Nexweşxane, stasyonên elektrîk û petrol bûne hedef û gelek sivîl hatine qetilkirin. Amanc sekinandina jiyana asayai û qirkirina sivîlane.

Ji ber vê yekê êdî dem hatiye ku em derkevin kolanan û wan êrîşên hovane şermezar bikin, û herwiha xwedî li berxwedana gel derkevin.

Çalakiya me wê saet 17:00 li Senaatintori (ber Dêra Spî) dest pê bike û em heya ber pirtukxaneya Oodi ya li Kansalaistori bimeşin. Hun bi xêr bên!