Tuhannet vaativat hallituksen eroa Helsingissä

Keskiviikkona 19.7.2023 yli 5 000 ihmistä kokoontui Helsingissä Säätytalon ulkopuolelle osoittamaan mieltään perussuomalaisten rasistisia lausuntoja ja kuukautta aiemmin virkaan astuneen Petteri Orpon (kok) oikeistohallitusta vastaan. Nollatoleranssi-mielenosoitus oli yksityishenkilöiden järjestämä ja sai laajaa tukea useilta poliittisilta ryhmiltä.

Mielenosoitus oli yksi suurimmista rasisminvastaisista mielenosoituksista vuosiin, ja se täytti koko Aleksanterinkadun ja osan Mannerheimintietä ennen kuin viimeinenkin blokki oli lähtenyt liikkeelle Säätytalolta. Mielenosoittajien iskulauseina kuultiin mm. “Alas hallitus”, “Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille” ja “Ei rasisteja kaduillemme, ei rasisteja eduskuntaan” heidän marssiessaan eduskuntatalolle.

Perussuomalaisten elinkeinoministeri Vilhelm Junnila on joutunut eroamaan hallituksesta sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli paljastuksia hänen käyttämistään natsisymboleista ja yhteyksistään äärioikeistoon. Tämän jälkeen paljastui, että Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra on kirjoittanut rasististia ja uhkaavia kommentteja internetissä ainakin vuodesta 2008 lähtien. Tämä sai oppositiopuolueet vaatimaan luottamusäänestystä. Purran kirjoittelut johtivat myös hänen eroaan vaativaan yli sadan tuhannen allekirjoittajan adressiin. 

Uutta hallitusta vastaan on järjestetty jo useita mielenosoituksia, muun muassa “Alas hallitus” -mielenosoitus Tampereella heinäkuun alussa ja Hiljainen makuu-protestiperformanssi Helsingissä Eduskuntatalon portailla 22.7.2023. Vaikka hallituksen ensimmäiset viikot ovat olleet epävakaat, Orpo ja kumppaanit pyrkivät määrätietoisesti toteuttamaan hyvinvointivaltion leikkaukset, rajoittamaan pakolaiskiintiötä ja maahanmuuttajien oikeuksia sekä toteuttamaan köyhiä ja työväenluokkaa pahiten koettelevia uudistuksia. 

Sinimustan hallituksen kaavailemat toimenpiteet heikompiosaisten ja rodullistettujen ihmisten toimeentulon ja hyvinvoinnin heikentämiseksi ovat herättäneet laajaa ja kiivasta vastustusta kansan keskuudessa. Nyt on oikea hetki liittyä taisteluun oikeiston näköalatonta ja ihmisvihamielistä politiikkaa vastaan. Järjestäydytään!

Lue myös: