Voitokas vappupäivä Tampereella

Työväenjuhlaa vietettiin myös tänä vuonna Tampereella monin tavoin. Poliittisten tapahtumien värittämä pitkä viikonloppu huipentui luonnollisesti vappupäivään, jolloin kadut täyttyivät paitsi perinteisestä vappumarssista, myös satoja ihmisiä keränneestä antifasistisesta mielenosoituksesta. Haastattelimme mielenosoituksen ja antifasistisen puistojuhlan järjestänyttä Vappujen vappu -työryhmää.

Aamupäivällä kokoontuneen perinteikkään työväen vappumarssin kuljettua halki Tampereen keskustan alkoi Hämeenpuistossa, aivan kaupungin ytimessä, antifasistinen puistojuhla. Juhlaan saapui suoraan marssilta rumpuryhmän rytmittämä satapäinen anarkistien blokki. Päivän aikana iloisessa puheita, simaa ja munkkeja tarjonneessa tapahtumassa vieraili useita satoja ihmisiä. Juhla toimi myös lähtöpaikkana 300 hengen antifasistiselle mielenosoitukselle, joka kulki näyttävästi läpi kaupungin kohtaamaan Sinimustan Liikkeen (SML) entisestään kutistuneen kulkueen. Avoimen fasistinen SML järjesti Valkoiseksi vapuksi nimeämänsä tapahtuman nyt toista kertaa, vaikka mielenosoitus jäi jo viime vuonna piskuiseksi.

Tämän vuoden Vappujen vappu on jatkumoa vuosi sitten järjestetylle samannimiselle antifasistiselle vapputapahtumalle. Historiallisesti vappu kytkeytyy aivan erottamattomasti sekä kansainvälisen työväenliikkeen että anarkismin historiaan. SML pyrkii rasistisesti nimetyllä tapahtumallaan häivyttämään vapun historian ja uudelleenkehystämään sen rasistiseen ja fasistiseen ideologiaansa.”

“Vuosi sitten totesimme, ettei fasistiseen tapahtumaan voi jättää reagoimatta, ja siksi järjestimme antifasistisen Vappujen vapun vastatapahtumaksi SML:n marssille”, järjestäjät kertovat. Viime vuonna mukana olleiden lisäksi tapahtuman työryhmään on liittynyt lukuisia uusia toimijoita.

“Työryhmä koostuu erilaisista taustoista, liikkeistä ja järjestöistä tulevista ihmisistä, joita yhdistää antifasistinen ajattelu sekä halu aktiivisesti toimia antifasismin edistämiseksi. Olimme varautuneet mielenosoituksen ja puistojuhlan järjestelyihin hyvissä ajoin, ja aloitimme suunnittelun ajoissa. Järjestelyt sujuivat hyvässä yhteistyössä eri toimijoiden kesken.”

Tampereella on pitkät perinteet fasismin vastustamisessa. Kaupungissa on useina viime vuosina nähty suuria mielenosoituksia muun muassa Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan lopulta kieltäneen oikeudenkäynnin aikaan 2017. Tässäkin suhteessa tämän vuoden tapahtuma oli osa pitkää jatkumoa, sillä äärioikeistolle tyypillisesti järjestöjen nimet ovat sittemmin vaihtuneet, mutta taustalla pyörivät samat fasistiset toimijat

SML:n “Valkoinen vappu”-marssiin osallistui noin 40-50 henkeä.
Suomessa kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi marssimassa Tampereella. Niemen takissa näkyy PVL:n riimulogo, ja hän oli yksi Sinimustan liikkeen eduskuntavaaliehdokkaista Pirkanmaalla.

Pitkistä jatkumoista huolimatta järjestäjät hahmottivat tänä vuonna olleensa osin uudenlaisen tilanteen äärellä.

“Edellisvuoden perusteella olimme arvelleet etukäteen, että SML tulee järjestämään vastaavan tapahtuman myös tänä vuonna. Tänä vuonna erona oli se, että SML on hyväksytty puoluerekisteriin, siinä missä viime vuoden vappuna prosessi oli vielä kesken. Toisin sanoen merkityksellinen ero viime vuoteen oli se, että nyt “Valkoista vappua” oli järjestämässä puoluerekisteriin hyväksytty avoimen fasistinen puolue. Mielenosoituksen tarkoitus oli näin ollen vastustaa yksittäisen fasistisen vapputapahtuman lisäksi laajemmin sitä, että puoluerekisteriin on hyväksytty avoimesti fasistinen puolue. Emme voi olla hiljaa ja katsoa sivusta, kun fasistit marssivat kaduillamme, emmekä voi katsoa sivusta sitä, että fasistit hyväksytään osaksi näin merkittävää valtajärjestelmää.”

Puoluehankkeesta huolimatta, tai kenties juuri siihen liittyvän pettymyksen ja väsymyksen vuoksi fasistien mobilisaatio näytti vappuna epäonnistuneen surkealla tavalla. SML sai kerättyä tapahtumaansa vain viitisenkymmentä osallistujaa, eikä päässyt viime vuoden tapaan työväentalon edustalle, sillä Vappujen vappu -puistojuhla oli vallannut tilan käyttöönsä. Antifasistien mielenosoitus sai kulkea keskustan suurimpia katuja ilman poliisisaattuetta, ja kaupungilla parveillut vappukansa oli selvästi ilahtunut kulkueesta. Monet sivusta seuranneet hurrasivat antifasisteille tai yhtyivät heidän huutoihinsa, ja nähtiinpä joidenkin ihmisten myös spontaanisti liittyvän mukaan mielenosoitukseen. Näyttävä antifasistinen kulkue eteni Hämeenpuiston syrjäisempään pohjoispäähän kokoontuneen SML:n mielenosoituksen luo huutoetäisyydelle.

Järjestäjät olivat päivään tyytyväisiä: “Mielenosoitus ja puistojuhla onnistuivat hyvin, paikalle tuli paljon ihmisiä, tunnelma oli hyvä, ja myös aurinkoinen sää helli meitä sadepäivien jälkeen. Päivästä jäi vahvasti sellainen olo, että antifasismi elää ja voi hyvin Tampereella! Samaan aikaan medioiden vaitonaisuus avoimen fasistisen puolueen rasistisesti nimetystä vapputapahtumasta on huolestuttavaa, sillä fasismista vaikeneminen normalisoi fasismia. Lisäksi merkillepantavaa oli, että poliisia ei näkynyt koko marssin aikana, vaikka mielenosoituksesta oli tehty ilmoitus poliisille. Tavallisestihan poliisi on hyvin näkyvästi läsnä antifasistisissa mielenosoituksissa. Poliisi oli vastassa vasta Hämeenpuistossa, mellakkavarustein suojaamassa SML:n tapahtumaa – ja yhteenottoa odottaen, kuten kameralle onnistuneesti tallentui”, järjestäjät kertovat viitaten Dimitri Ollikaisen kuvaamaan videoon, jossa mellakkapoliisi pelottelee ohikulkijoita vastamielenosoituksen saapuessa Hämeenpuistoon.

Jälleen kerran fasistien yritys esiintyä vahvoina johti vain suuremman vastavoiman syntyyn, ja vaikutti pikemminkin vain tukevan paikallista ulkoparlamentaarista vasemmistolaista järjestäytymistä. Vappujen vappu -ryhmässä kuvaillaan antifasismin luoneen siltoja toimijoiden välillä.

“Antifasismi nivoutuu keskeisesti osaksi muuta ulkoparlamentaarista toimintaa, yhdistäen erilaisia ryhmiä ja kollektiiveja. Kaikenlaisen fasismin vastustaminen on olennainen osa hierarkioiden purkamiseen tähtäävää antiautoritaarista toimintaa. Yhteistyö fasismin vastustamiseksi tuottaa uusia verkostoja, joista versoo uudenlaisia yhteistoiminnan muotoja vaihtoehtoisen tulevaisuuden rakentamiseksi.

Toisaalta antifasismi voi yhdistää myös ulkoparlamentaarista toimintaa ja joitakin vasemmistolaisia parlamentaarisia toimijoita. Muista ideologisista eroista huolimatta antifasismi siis yhdistää monenlaisia toimijoita varsin laajasti.”

Kaiken kaikkiaan vappupäivän voi arvioida olleen monin tavoin voitokas ja iloinen juhlapäivä, joka nivoutuu osaksi laajempaa toimintaa, kuten Vappujen vappu -ryhmästä osuvasti kommentoidaan.

“Vappu on kansainvälisen ja solidaarisen työväenliikkeen juhla. Kapitalistisen järjestelmän riistoon Sinimustan Liikkeen kaltaiset fasistiset toimijat tarjoavat vastaukseksi olemassa olevien hierarkioiden ja autoritaarisen vallankäytön vahvistamista. Me kamppailemme kaikille paremman tulevaisuuden puolesta, ja fasismin vastustaminen on olennainen osa tätä kamppailua.”

Lue myös:

Vaaleihin osallistuva Sinimusta Liike on fasistinen järjestö joka pitää lakkauttaa

Mikä on Sinimusta Liike? – esittelyssä fasistinen puoluehanke