Vaaleihin osallistuva Sinimusta Liike on fasistinen järjestö joka pitää lakkauttaa

Sinimustan Liikkeen viestintävastaava ja perustajajäsen Lauri Hokkanen kampanjoi vaaleissa iskulauseella “Nyt ois sitä fasismia”. Kuvasta sensuroitu varttinatsin ehdokasnumero.

Joukko suomalaisia uusnatseja ja fasisteja ilmoitti syksyllä 2020 perustavansa uuden äärioikeistolaisen järjestön, jonka nimeksi tuli Sinimusta liike (SML). Olemme kirjoittaneet SML:n taustoista tarkemmin artikkelissamme Mikä on Sinimusta Liike? – esittelyssä fasistinen puoluehanke. Tässä tekstissä keskitymme puolueen osallistumiseen kevään 2023 eduskuntavaaleihin.

SML:n on kielletyn kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) ja perussuomalaisista sekä näiden nuorisojärjestöstä poispotkittujen fasistien yhteinen organisaatio. Henkilökohtaisten yhteyksien lisäksi SML:ää yhdistää perussuomalaisiin Suomen Sisu sekä Kansallismielisten liittouma, jonka jäsenistössä on sekä perussuomalaisten että SML:n aktiiveja.

SML:n toimintaa rahoitetaan Kielletyt kirjat (taustayhdistys Kansallinen kehitys ry) ja No Compromise Clothing -vaatekauppojen kautta. Olemme kirjoittaneet näistä PVL:n kieltämisen jälkeen perustetuista uusista yhdistyksistä ja ryhmistä artikkelissamme PVL:n natsien uudet projektit: Kielletyt kirjat, No Compromise Clothing ja Pohjanvartio.

Äärioikeistolaisen politiikan ytimessä on pseudobiologisille salaliittoteorioille perustuva näkemys etnisesti yhtenäisestä kansakunnasta. Käytännössä tämä tarkoittaisi Suomen kontekstissa paitsi kieltäytymistä ottamasta uusia ei-valkoisia maahanmuuttajia, myös maassa jo asuvien ja täällä syntyneiden ei-valkoisten ihmisten poistamista tavalla tai toisella. Tämän perustavanlaatuisen tavoitteen kohdalla äärioikeistolla on näennäisesti erilaisista “radikaaliuden asteistaan” huolimatta yhteneväiset pyrkimykset, perussuomalaisista kaduilla toimiviin fasisteihin.

Perussuomalaisten poliittisia pyrkimykset eivät viime kädessä eroa avoimesti fasismia liputtavan SML:n tavoitteista, vaikka jälkimmäiset kertovatkin niistä julkisuudessa suoremmin ja avoimemmin. SML:n lyhyen aikavälin tavoitteena on tehdä Suomessa etninen puhdistus, johon myös perussuomalaiset pyrkivät pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi vaalien alla perussuomalaiset ovat toistaneet aiemman viestinsä, jonka mukaan heidän tavoitteenaan on nolla turvapaikanhakijaa. Vastaavanlainen kehityskulku on viime vuosina tapahtunut Ruotsissa, kun natsien katuliikkeestä alkunsa saanut Ruotsidemokraatit-puolue on hallituksen ulkopuoliseksi tukipuolueeksi päädyttyään paljastanut “maltillisemman” ulkokuorensa olleen bluffia, jonka alta on paljastunut fasistisia tavoitteita yhä ajava äärioikeistopuolue. Ruotsidemokraatit on kampanjoinut “kotiuttamisohjelman” puolesta, jonka pyrkimyksenä on poistaa Ruotsista puolueen etnonationalistiseen maailmankuvaan sopimattomat ihmiset.

Vaalikampanjoinnin aikana kokoomuksen pitkäaikaisen kansanedustaja Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin. Yksi SML:n kansanedustajista kommentoi asiaa antisemitistisesti sosiaalisessa mediassa. Tämä ei ole yllättävää, sillä SML on aiemminkin esittänyt puolueensa nimissä antisemitistisiä lausuntoja ja poliittisia vaatimuksia.

SML on avoimen fasistinen puolue. Järjestön viestintävastaava ja varapuheenjohtaja Lauri Hokkanen piti Vantaalla 18.3.2023 vaalikampanjoinnin yhteydessä puheen, jossa hän toisti useaan kertaan SML:n olevan fasistinen järjestö:

“[Perussuomalaisten entisen nuorisojärjestön] Etnonationalistisen siiven nuorista suurin osa tulisi kyllä liittymään puolueeseemme seuraavan kahden vuoden aikana. Halusin mainita tämän aatteellisen pyhiinvaelluksen lähinnä osoituksena siitä ideologisesta kehityksestä, joka kansallismielisellä kentällä oli tapahtumassa, eritoten nuoremman polven keskuudessa. Meidän ihanteemme oli fasismi.”

“Se, että me olemme olemassa, normalisoi fasismia. Kyllä, elämme 20-lukua ja Suomesta löytyy fasistinen puolue.”

“Ideologisen perinnön me ammennamme suomalaisista fasisteista, jotka vaikuttivat noin sata vuotta sitten. Siitä tulee Sinimusta.”

Viime aikoina on esitetty laajemminkin, että avoimesti rasismia ja fasismia ajavan SML:n hyväksyminen puoluerekisteriin on arvioitava uudelleen. Puolueeksi hakeutuessaan SML joutui siistimään lyhennettyä ohjelmaansa, mutta se ei missään vaiheessa muuttanut kotisivuillaan ja muilla kanavillaan esittämiä samanlaisia kuvauksia järjestöstään. Helsingin Sanomissa todettiinkin vaalien alla, että “Puoluerekisteriin hyväksytyn sinimustan liikkeen julkisesti levittämä ohjelma on perustuslain ja kansainvälisen oikeuden vastainen”. SML:n avoimesti julkilausuttujen rasististen ja fasististen tavoitteiden sekä lukuisten kytkösten väkivaltaisiin natsiryhmiin perusteella järjestö ja sen taustalla olevat yhdistykset on lakkautettava samoin perustein kuin sen edeltäjän PVL:n kohdalla.

Fasistit ehdolla vaaleissa

SML on päättänyt eduskuntavaalikampanjassaan keskittyä neljään vaalipiiriin, jotka ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Keski-Suomi. SML ilmoitti ehdokkaidensa lukumääräksi 88, johon sisältyvään symboliikkaan sisältyy natseille tyypillistä keskenkasvuista “huumoria”. Natsien harrastamassa numerologiassa luku 8 viittaa aakkosten kahdeksanteen kirjaimeen eli h-kirjaimeen, näin ollen 88 on HH, lyhenne sanoista Heil Hitler.

Fasisteille vaaleihin osallistumisella on lähinnä välinearvoa, sillä yhdenkään kansanedustajan saaminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Sen sijaan puolueeksi rekisteröitymällä äärioikeistolaiset pääsevät käsiksi tiloihin, joihin heitä ei muuten huolittaisi, kuten kirjastoihin, sekä muissakin paikoissa järjestettäviin vaalitapahtumiin. Kuitenkin monet kirjastot ovat toistuvasti torpanneet SML:ltä tilojensa käytön, ja esimerkiksi Kupittaan K-citymarket ja sen vanavedessä muutkin Kesko-ketjun kaupat ovat kieltäneet SML:ltä kampanjoinnin alueillaan. Vaalien varjolla SML:n puheenjohtaja, monessa fasistihankkeessa toiminut Tuukka Kuru pääsi laukomaan Ylen pienpuoluetenttiin avoimen rasistisia ja fasistisia poliittisia näkemyksiään.

Iltalehti julkaisi maaliskuussa 2023 artikkelin, jossa käytiin läpi kaikkien kansanedustajaehdokkaiden rikostaustat. SML ehdokkaista rikoksista on tuomittu peräti 19 ehdokasta 88:sta. Fasistijärjestön ehdokkaista 22% eli yli joka viides on tuomittu rikoksista. SML:n ehdokkaita on tuomittu muun muassa seuraavista rikosnimikkeistä: eläinsuojelurikos, kiihottaminen kansaryhmää vastaan, järjestysrikkomus, törkeä vahingonteko, ampuma-aserikos, lievä vahingonteko, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen nuorena henkilönä, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito, laiton uhkaus, pahoinpitely ja tapon yritys.

SML:n provosoimaan pyrkivät vaalitapahtumat noudattavat suoraan äärioikeiston pelikirjasta otettua taktiikkaa, jonka tarkoitus on provosoimalla saada huomiota asialleen. Huomio levittää fasistien ajatuksia ja laajentaa mahdollista rekrytointipohjaa. Tästä syystä äärioikeiston vastustajien onkin hyvä miettiä, millaiset toimintatavat fasistien vastustamisessa missäkin tilanteessa toimivat parhaiten ja millaisia vaikutuksia ne saavat aikaan.

SML:n ehdolla olevista jäsenistä tekemämme arvion perusteella toistakymmentä SML:n nyt toimivaa fasistia on aiemmin toiminut kielletyssä PVL:ssä ja yhtälailla toistakymmentä on Suomen Sisun ja sen nuorisojärjestön muodostavien “Akseli-ryhmien” jäseniä. Luvut saattavat olla korkeampia mitä tulee PVL:n ja Suomen Sisun jäseniin, sillä fasistit rakastavat varjoissa piileskelyä. Samasta syystä on myös tärkeä läpivalaista natsien verkostot ja tuoda ne esiin julkisuudessa. SML osallistuu vaaleihin neljässä piirissä, mutta on nimennyt kaikkien 12 vaalipiirin yhteyshenkilöt.

Alla olevasta listassa on SML:n kotisivuillaan julkisesti ilmoittamat vaalipiirien yhteyshenkilöt sekä vaaleissa ehdolla olevat jäsenet sivuilla ilmoitetussa järjestyksessä. Olemme tuoneet esiin heidän yhteytensä PVL:ään ja muihin äärioikeistojärjestöihin.

SML:n vaalipiirien yhteyshenkilöt:

Helsinki: Toni Jalonen toni.jalonen@protonmail.com
Uusimaa: Harri Saarinen hsaarinen@protonmail.com
Varsinais-Suomi: Antero Kivisaari antero.kivisaari@protonmail.com
Satakunta: Tapio Rantanen tapio.rantanen@sinimustaliike.fi
Häme: Meri Kartta meri.kartta@proton.me
Pirkanmaa: Terhi Kiemunki terhi.kiemunki@sinimustaliike.fi
Kaakkois-Suomi: Jasper Leppänen jasper.leppanen@protonmail.com
Savo-Karjala: Eero Snellman ebsnellman@gmail.com
Vaasa: Iiro Siironen iirosiironen@protonmail.com
Keski-Suomi: Tommi Lukkarinen tommi.lukkari@gmail.com
Oulu: Milka Ojala milkaojala@protonmail.com
Lappi: Miro Sarola

Eduskuntavaaleissa 2023 Sinimustan Liikkeen listalla ehdolla olevat henkilöt:

Uusimaa

Valtteri Annala

Merja Fager

Merja Fager on osallistunut PVL:n toimintaan ennen järjestön kieltämistä sekä toiminut Kansallismielisten liittouman piirissä.

Juuso Heijari

Juuso Heijari (aiemmin sivuillamme nimellä Juuso Pätzold) on toiminut PVL:n riveissä ennen järjestön kieltämistä.

Riku Hietamaa

Olli Huovinen

Toni Jalonen

Toni Jalonen on uusfasististijärjestöjen Suomen Sisu ja sen nuorisojärjestö Uudenmaan akselin jäsen ja Suunta-kollektiivin perustaja ja johtaja. Jalonen toimi aiemmin perussuomalaisissa ja puolueen nuorisojärjestön varapuheenjohtajana.

Anton Jansson

Jani Karpila

Meri Kartta

Meri Kartta on Suomen Sisun jäsen. Kartta toimi aiemmin perussuomalaisissa ja puolueen nuorisojärjestössä.

Pasi Kuronen

Tuukka Kuru

Tuukka Kuru on SML:n puheenjohtaja ja Suomen Sisun aktiivi. Kuru toimi aiemmin perussuomalaisissa nuorissa.

Ossi Laine

Atte Lammi

Jasper Leppänen

Nina Metsälä

Nina Metsälä on äärioikeistolaisen verkkolehti Kansalaisen päätoimittaja ja Kansallismielisten liittouman jäsen.

Janne Moilanen

Janne Moilanen on PVL:n ydinaktiiveja, joka toimi järjestössä aktiivisesti koko viimeisen vuosikymmenen ja natsijärjestön Helsingin ryhmänjohtajana. Moilanen toimi PVL:n Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeen varapuheenjohtajana ja soittaa Marder-natsibändissä.

Ilmari Ollila

Petri Partanen

Janne Peltonen

Joona Piisinen

Kim Saari

Sami Saastamoinen

Miro Sarola

Miro Sarola on Suomen Sisun jäsen ja osallistunut PVL:n työtä jatkavan Veren laki -tappelukerhon toimintaan. Vetänyt vaellusretkiä Uudenmaan akselille.

Iisak Selin

Iisak Selin on Suomen Sisun ja Suunta-kollektiivin jäsen.

Juho Seppälä

Aaro Siironen

Aaro Siironen on osallistunut natsien Veren laki -tappelukerhon treeihin.

Iiro Siironen

Iiro Siironen on osallistunut natsien Veren laki -tappelukerhon treeihin.

Miki Sileoni

Miki Sileoni on Suomen Sisun jäsen.

Liisa Sirainen

Suomen sisun jäsen.

Eero Snellman

Oona Soinio

Oona Soinio (tyttönimeltään Oona Hurmalainen) on Suomen Sisun ja sen nuorisojärjestö Uudenmaan akselin jäsen.

Pyry-Lii Soinio

Pyry-Lii Soinio on Suomen Sisun aktiivi ja sen nuorisojärjestö Uudenmaan Akselin puheenjohtaja. Lisäksi Soinio on osallistunut natsien Veren laki -tappelukerhon treeneihin. Soinio toimi aiemmin perussuomalaisissa ja puolueen nuorisojärjestössä.

Marcus Tamminen

Petja Ursin

Eemil Virkkunen

Eemil Virkkunen on Suomen Sisun ja sen nuorisojärjestö Uudenmaan Akselin jäsen. Lisäksi Virkkunen on osallistunut natsien Veren laki -tappelukerhon treeneihin.

Otto Virkkunen

Otto Virkkunen on Suomen Sisun ja sen nuorisojärjestö Uudenmaan Akselin jäsen. Lisäksi Virkkunen on osallistunut natsien Veren laki -tappelukerhon treeneihin.

Varsinais-Suomi

Patrik Heimola

Jarno Henninen

Marja-Terttu Henninen

Pauli Kaila

Pauli Kaila on toiminut PVL:n paikallisjohtajana ja kuulunut järjestön Turun seudun ydinaktiiveihin. Lukuisista lyhytikäisistä projekteistaan tunnettu Kaila pyöritti lisäksi kansallissosialistista Ukonvasama-ryhmää.

Antero Kivisaari

Antero Kivisaari on Suomen Sisun ja sen nuorisojärjestön Varsinais-Suomen Akselin jäsen. Kivisaari on SML:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja.

Kari Kulmala

Taika Mourujärvi

Tommi Mourujärvi

Kim Nieminen

Roni Nieminen

Ville Nurmela

Ville Nurmela on PVL:n ydinaktiiveja ja jatkaa edelleen monissa keskeisissä rooleissa toimintaa natsiliikkeessä. Nurmela on matkustanut Ukrainaan ja osallistunut sotaan ennen eduskuntavaaleihin osallistumista. Johtaa Kielletyt kirjat -nettikauppaa ja kuuluu sen taustalla olevaan Kansallinen kehitys -yhdistykseen, joiden kautta rahoitetaan SML:ää. Nurmela on SML:n Varsinais-Suomen piirin sihteeri. Nurmelan rikosrekisteri on pitkä kuin nälkävuosi.

Milka Ojala

Timo Rumpunen

Veini Tuominen

Julia Virtanen

Markus Virtanen

Joona Välimäki

Pirkanmaa

Jarno Ahtimaa

Paavo Annala

Toni Helleharju

Lauri Hokkanen

Lauri Hokkanen on SML:n varapuheenjohtaja ja viestintävastaava. Osallistunut Veren laki -tappelukerhon treeneihin. Hokkanen toimi aiemmin perussuomalaisten nuorisojärjestössä.

Suvi Hokkanen

Suvi Hokkanen on PVL:n jäsen ja toiminut kansallissosialististen naisten ryhmässä.

Jasmina Jalonen

Jasmina Jalonen (tyttönimeltään Ollikainen) on Suomen Sisun ja sen nuorisojärjestö Uudenmaan akselin jäsen sekä toimi aiemmin Helsingin yliopistolta pois potkitussa fasistisessa opiskelijajärjestö Hapsussa.

Kainu Jokipii

Jarmo Kalliola

Riitta-Liisa Karinen

Pertti Kettunen

Terhi Kiemunki

Terhi Kiemunki on SML:n puoluesihteeri, Suomen Sisun aktiivi ja osallistunut PVL:n Suomalaisapu-toimintaan. Lisäksi monissa keskeisissä äärioikeistojärjestöjen rooleissa oleva Kiemunki on Kansallismielisten liittouman perustajajäsen ja nykyinen puheenjohtaja. Kiemunki on toiminut myös kansallissosialististen naisten ryhmässä. Kiemunki on entinen perussuomalaisten aktiivi.

Mikko Lehtimäki

Anton Lindeman

Anton Lindeman on PVL:n jäsen.

Antti Niemi

Antti Niemi toimi Suomen PVL:n johtaja. Jatkaa yhä PVL:n toimintaa järjestön Suomalaisapu-ryhmän alla.

Petri Nordman

Petri Nordman on osallistunut PVL:n toimintaan 2010-luvun alusta lähtien. Nordman toimi PVL:n Kansan yhtenäisyys -puoluehankkeen puheenjohtaja 2018-2019.

Tapio Rantanen

Tapio Rantanen on PVL:n aktiivi sekä SML:n puoluehallituksen jäsen ja Satakunnan piirin puheenjohtaja.

Joni Salonen

Johannes Sipola

Johannes Sipola toimi ennen perussuomalaisten nuorten Lapin piirin puheenjohtajana.

Pasi Vahtola

Aleksi Veikkola

Keski-Suomi

Pasi Hokkanen

Timo Hokkanen

Christian Kautto

Christian Kautto on tuomittu vankeuteen tapon yrityksestä.

Eemeli Liimatainen

Tommi Lukkarinen

Hanne Matikainen

Hanne Matikainen on toiminut Soldiers of Odinissa ja kansallissosialististen naisten ryhmässä.

Eero Molkoselkä

Esa-Pekka Mustonen

Henry Mustonen

Olli Pasanen

Lasse Tähtivaara

Ilkka Viinikainen

Timo Väljä

Janne Ylitalo

Listalta pois tippuneet

Ennen lopullisen SML:n listan julkaisemista Keski-Suomen ehdokas Aleksi Pihlaviita ja myöhemmin myös Uudenmaan ehdokas Janne Hanka on tuntemattomasta syystä poistettu SML:n sivuilta kaksi päivää ennen vaaleja löytyvältä ehdokastalistalta.

Jos sinulla on lisää tietoa SML:n jäsenistä tai muusta toiminnasta, ota yhteyttä varistoimitus[ät]riseup.net tai sosiaalisen median tiliemme kautta Twitterissä, Instagramissa tai Facebookissa.

Katso myös: