Oliko Makamik-talon palossa kyse tuhopoltosta?

Squat Makamikin Instagramtili

Makamik-yhteisön vapaa, avoin tila Jyrängöntiellä Helsingin Kumpulassa paloi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 25.2.2023. Palon syttymissyytä ei ole vielä vahvistettu, mutta tuhopolton mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Tuhopolton puolesta puhuu se, että fasistiset toimijat ovat häiriköineet Makamik-talon toimintaa jo pitkään. Mahdollinen tuhopoltto olisi siten vain fasistien Makamikin vastaisen toiminnan viimeinen niitti. Jäljelle jää kuitenkin kahmalokaupalla hyviä muistoja kaupunkilaisten vapaaseen käyttöön vallatusta, antiautoritäärisestä ja anarkistisesta kollektiivisesta toiminnasta. 

Yhteisön toimintaa on häiriköity jo pitkään

Äärioikeisto kohdisti pelkästään viimeisen vuoden aikana Makamik-taloon lukuisia iskuja. Talo joutui helmi- ja huhtikuussa 2022 ilkivaltaisten iskujen kohteeksi. Niiden yhteydessä talon sisustusta tärveltiin muun muassa kirveeniskuilla ja hakaristejä seiniin töhrimällä. Natsit sytyttivät myös jo saman vuoden juhannuksena Makamikin pihapiirissä olleen puuvajan tuleen ja Makamik-festien aikaan elokuussa he polttivat vuorostaan talon irtaimistoa. Tulitikkuleikeistä innostunut äärioikeisto ei yrityksistään huolimatta onnistunut aiheuttamaan henkilövahinkoja tai lopettamaan kollektiivin toimintaa.

Oliko tuhopoltto kostotoimenpide?

Tuhopolttoa edeltäneenä torstaina uusi Antifasistinen Helsinki-ryhmä ilmoitti alkavansa julkaisemaan tietoja Makamikia häiriköineistä natseista. Olli Lehtinen (esiintyy sosiaalisessa mediassa nimellä Olli Vickström), tunnettu natsitoimija pääkaupunkiseudulla, oli ensimmäinen natsi joka sai kyseenalaisen kunnian julkisesti esiteltynä äärioikeistolaisena toimijana. Hänen tietonsa julkaistiin paloa edeltävänä perjantaina. Seuraavana yönä Makamikin talo olikin jo ilmiliekeissä. On toki mahdollista, että kyseessä on ollut järkyttävän epätodennäköinen sattuma, mutta palon syttymisen ajankohdan vuoksi on hyvinkin mahdollista, että kyse on ollut natsien reaktiosta paljastetuksi ja nimetyksi tulemiseen.

Olli Lehtinen (Vickström)

Riippumatta pelastustoimen tai poliisin lopullisista kannoista, todennäköisyys sille, että kyseessä oli kostotoimenpide Vickströmin tietojen julkaisemisesta, on suuri. Mikäli näin on niin voidaan olettaa, että samalla natsit ovat haluneet aggressiivisesti tehdä tiettäväksi, että he eivät halua itsestään ja toiminnastaan levitettävän paikkansapitävää tietoa. Onhan se ikävää, jos ihmiset saavat tietää Ollin kavereineen harrastavan vandalisointia ja tuhopolttoja natsiaatteen nimissä.

Aika näyttää, miten Makamik-kollektiivi jatkaa toimintaansa. Lauantaina 4.3. järjestetty Makamikin mielenosoitus ja muistotilaisuus on rohkaiseva merkki siitä, että Makamik elää! On selvää, että aatetta ei voi tuhopolttaa kuoliaaksi, joten kehotammekin kaikkia tovereita tukemaan Makamikin toimijoita ja toimintaa. Yhdessä varmistamme, että tämä härski hyökkäys kollektiivia vastaan ei sittenkään ole tarinan surullinen lopetus, vaan juonenkäänne joka vahvisti meitä entisestään taistoon ihmisvihamielisiä voimia vastaan.

Lue lisää: