Hovioikeus: Juha Lindroosille 6 vuoden vankeustuomio Pekka Katajan murhayrityksen avunannosta 

Juha Lindroos

Vaasan hovioikeus tuomitsi 31.1.2023 Juha Kalevi Lindroosin (s. 1979) avunannoista perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö Pekka Katajan murhan yritykseen sekä törkeään kotirauhan rikkomiseen. Tuomioon kuuluu kuusi vuotta vankeutta sekä yli 39 000 euroa korvauksia Katajalle väkivallanteosta aiheutuneesta kärsimyksestä ja haitasta. Vuonna 2021 Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi Lindroosin syytteet. Nyt hovioikeus totesi, että Lindroos oli käsitellyt pakettia, jonka hyökkääjät toivat asuntoon. Poliisi löysi paketista Lindroosin sormenjäljet ja hänen asunnostaan paketissa käytettyä teippiä. Lindroos kiisti osallisuutensa, sillä hän on teon aikana ollut kotona Tuusulassa. Hovioikeus näki, että hänen vaihtoehtoiset selitykset siitä, miten paketti oli päättynyt Katajan asuntoon, olivat epätodennäköisiä. Katajan arvion mukaan tuomittu osapuoli valittaa tapauksesta hyvin todennäköisesti korkeimpaan oikeuteen.

Murhayrityksen kohteeksi joutunut Kataja toimii Jämsän perussuomalaisten puheenjohtajana, Keski-Suomen piirin vaalipäällikkönä ja kansanedustaja Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana. Katajaan kesällä 2020 kohdistettu murhayritys oli poikkeuksellinen, vaikka äärioikeiston tekemiä poliittisesti motivoituneita hyökkäyksiä on viimeisen vuosikymmenen aikana ollut useita. 

Junes Lokka, Tiina Wiik ja Juha Lindroos poseeraavat yhdessä. Lindroos on verkostoitunut muiden äärioikeistolaisten kanssa.
Juha Lindroos on tuottanut sisältöä Ruotsissa perustetulle kansainvälisesti toimivalle Red Ice -äärioikeistomedialle.

Tapahtuman taustat ja epäiltyjen kytkökset äärioikeistoon

17. heinäkuuta 2020 kaksi miestä koputti Katajan kotiovea Jämsänkoskella ja kertoivat tuovansa hänelle paketin perussuomalaisten toimistolta. Oven avaamisen jälkeen miehet hyökkäsivät Katajan kimppuun vasaralla ja pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon. Heti murhaanyrityksen jälkeen useat perussuomalaiset, mukaan lukien Kataja itse, levittivät huhuja, joiden mukaan hyökkääjät olisivat olleet “ulkomaalaistaustaisia” tai “arabin näköisiä”. Lehdistölle ja poliisille Kataja kuitenkin kertoi, että hän epäili hyökkäyksestä Teemu Torssosta ja Tero Ala-Tuuhosta. Torssonen toimi aiemmin aktiivisesti perussuomalaisissa, mutta hänet erotettiin vuonna 2019 puolueesta riitaisan käytöksensä takia. Torssosen sormenjälkiä löytyi paketista, jonka toimittamista hyökkääjät esittivät koputtaessaan Katajan ovelle.

Teemu Torssonen

Kataja osallistui Torssosen erottamiseen perussuomalaisista vuonna 2019. Perusteluna olivat erotetun fanaattiset näkemykset sekä muita perussuomalaisia ahdistava huono käytös. Näin ollen Torsosella on ollut motiivi olla vihainen Katajalle.

Torssonen on vuosien varrella saanut tuomiot useasta väkivaltarikoksesta. Vuonna 2020 hän pahoinpiteli miehen kivellä. Hän väitti poliisin tutkinnassa, että hänen omistama ampuma-ase olisi varastettu hänen autostaan. Poliisi löysi aseen erään Torssosen tuttavan luota toiselta puolelta Suomea. Poliisi epäilee, että Torssonen pyysi ystävänsä hakemaan hänen aseensa ja lavasti automurron. 

Esitutkinnan aikana selvisi, että Torssonen oli muun muassa hävittänyt tietokoneen ja kovalevyn, mutta säästänyt kirjoituksia missä hän oli hahmotellut perustavansa “sissiarmeijan”. Hänen silloinen puoliso erosi hänestä prosessin aikana, ja myönsi, että oli salannut useita Torssoseen liittyviä asioita. Puoliso kertoi, että Torssonen oli vuosien varrella pahoinpidellyt ja manipuloinut häntä. Loppujen lopuksi tutkinta ei löytänyt todisteita että Torssonen olisi ollut paikalla teon aikana ja häntä vastaan ei nostettu syytteitä

Torssonen ja Ala-Tuuhonen ovat molemmat aktiivisia äärioikeistolaisessa Kansallismielisten liittoumassa. Kansallismielisten liittouma järjestää ja koordinoi äärioikeistolaisia tapahtumia, kuten 188-Kukkavirta-marssia Turussa. Ala-Tuuhonen on ollut lisäksi aktiivinen Soldiers of Odin -natsijärjestössä. Ala-Tuuhosta ja Torsosta on molempia epäilty Katajan murhayrityksestä, mutta molempien kohdalla syytteistä luovuttiin ennen käräjäoikeutta. Vuonna 2022 Torssosen osallisuudesta murhayritykseen aloitettiin toinen tutkinta uusien todisteiden valossa, mutta tämä ei johtanut aiemman syyttämättäjättämispäätöksen perumiseen.

Tero Ala-Tuuhonen katsoo vierestä, kun kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtaja Antti Niemi ampuu Kansallismielisten liittouman kesäleirillä 2019.

Äärioikeisto on hyökännyt 2010-luvulla useita kertoja vasemmistopoliitikkoja ja vasemmistolaisia toimistoja ja liiketiloja vastaan. Näkyvimmät hyökkäykset olivat nykyään kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL), jonka jäsenet hyökkäsivät Helsinki Pride-kulkueeseen vuonna 2010, puukottivat järjestyksenvalvojan Jyväskylän kirjastossa vuonna 2013 ja tappoivat Jimi Karttusen vuonna 2016. 

Samana vuonna kuin perussuomalaisten Pekka Katajaan kohdistettiin murhayritys, äärioikeistolaiset tappoivat toisen kaverinsa. PVL:n Samuli Matilainen murhasi joulukuussa 2020 raa’asti järjestötoverinsa Toni Hakulisen Riihimäellä. Matilainen sai elinkautisen murhasta ja joutui maksamaan korvauksia lähes 40 000 euroa. Päätös vahvistettiin hovioikeudessa.

Lue myös: