14 vuotta Baburovan ja Markelovin murhista

Anastasia Baburova (30.11.1983 – 19.1.2009) ja Stanislav Markelov (20.5.1974 – 19.1.2009)

Volya Finland:

19. tammikuuta 2009 Moskovassa murhattiin antifasistit Anastasia Baburova ja Stanislav Markelov. Anastasia oli ukrainalaistaustainen toimittaja, antifasisti ja ekoaktivisti, joka oli tutkinut ja kirjoittanut venäläisten uusnatsien liikkeiden rikoksista sekä niiden liikkeiden kytköksistä Venäjään valtioon. Stanislav oli asianajaja ja ihmisoikeuspuolustaja. Hän puolusti muun muassa antifasisteja, vasemmistolaisia aktivisteja sekä tšetšeenialaisia, joita vainottiin Venäjän asevoimien toimesta.

Markelov ja Baburova ammuttiin, kun he olivat palaamassa lehdistötilaisuudesta. Markelov oli tuolloin toiminut tšetšeenityttö Elza Kungajevan perheen asianajajana. Vuonna 2000 Venäjän armeijan sotilaat sieppasivat 18-vuotiaan Elzan kotoa, raiskasivat, raa´asti kiduttivat ja murhasivat hänet. Venäläisupseeri Juri Budanov tuomittiin vankeustuomioon Elzan sieppaamisesta ja murhasta. Tuomiot venäläisten sotilaiden tekemästä sotarikoksista ovat olleet äärimmäisen harvinaisia Venäjällä. Budanov pääsi ehdonalaiseen vapauteen tammikuussa 2009, muutama päivää ennen Markelovin ja Baburovan murhaa. Markelov vastusti Budanovin vapauttamista. Lehdistötilaisuudessa hän vaati rikostutkinnan uudelleen käynnistämistä.

Markelovin ja Baburovan murhasta tuomittiin uusnatsit Nikita Tihonov ja hänen tyttöystävä Jevgenija Hasis. Tihonov oli yksi uusnatsiryhmä BORN:in (Боевая организация русских националистов, “venäläisten uusnatsien taistelevaa ryhmä”) johtajista. BORN:in jäsenet olivat syyllistyneet myös muihin murhiin, muun muassa ei-valkoisten maahanmuuttajien ja antifasistien murhiin. Tihonov ja Hasis saivat apua murhan valmistamisessa, eivätkä heitä auttaneet joutuneet vastuuseen. Tihonovin läheinen kaveri Dmitri Stešin auttoi heitä muun muassa hankkia aseen. Nykyään Stešin toimittaa Ukraina-vastaista propagandaa, josta hän on edes saanut valtiollisen kunniamerkin Venäjän miehittäessä Krimin.

Anastasia Baburovan ja Stanislav Markelovin surmasi venäläinen natsismi. Sama aate on historian kautta epäinhimillistänyt lukuisia kansoja ja ihmisryhmiä, mahdollistanut muun muassa tšetšeenien ja ukrainalaisten kansanmurhan, georgialaisten joukkomurhan ja Venäjän alkuperäiskansojen sortoa. Myös nyt Venäjä tukeutuu fasistisiin, natsistisiin ja imperialistisiin ideoihin oikeuttaakseen ukrainalaisten murhaamista.

Ei natsismille, fasismille, syrjinnälle ja sorrolle.

**************************************************************