Vuoden 2022 itsenäisyyspäivä: Helsinki ilman natseja -mielenosoitus ja kaksi natsimarssia

Vuoden 2022 itsenäisyyspäivänä järjestetään edeltävän vuoden tavoin antifasistiset Helsinki ilman natseja ja Oulu ilman natseja -mielenosoitukset. Äärioikeisto järjestää Helsingissä kaksi mielenosoitusta.

Vuonna 2020 äärioikeiston vuosia jatkuneet itsenäisyyspäivän mielenosoitukset peruttiin kokonaan koronapandemian takia, mutta vuonna 2021 ne järjestettiin jälleen, tosin aiempaa pienimuotoisempina. Vuonna 2021 antifasistit puolestaan pakottivat äärioikeiston soihtukulkueen pois suunnitellulta reitiltään.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus 2021.

Vuonna 2021 vuosien ajan järjestetyn “612-soihtukulkueeksi” kutsutun natsimarssin osallistujamäärä romahti aiempaan järjestämiskertaansa verrattuna 400-500 osallistujaan, kun taas äärioikeistomarsseja vastustanut Helsinki ilman natseja keräsi mielenosoitukseensa 1500 osallistujaa. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Suomi Herää -mielenosoitus keräsi avoimesti kansallissosialismia ja fasismia ihannoivia äärioikeistolaisia toista sataa. Vuoden 2022 itsenäisyyspäivänä järjestetään jälleen samat mielenosoitukset, joten on jälleen äärimmäisen tärkeää näyttää, että äärioikeiston vastustajia on kaduilla moninkertainen määrä natsipelleihin verrattuna.

Natsimielenosoitus Suomi Herää Rautatientorilla klo 16:00

PVL:n natseja mainostamassa Suomi Herää mielenosoitusta.

“Suomalaisesta verestä” ja natsien rotuoppien kannattajista koostuva Suomi Herää -mielenosoitus järjestetään toista kertaa. Mielenosoituksen alunperin suunnittelivat tuolloin juuri kielletyn kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) jäsenet vuonna 2020, mutta se peruttiin viime hetkellä. Valmista konseptia käytettiin uudelleen vuonna 2021. Vuonna 2022 Suomi Herää on vielä edellisvuottakin selkeämmin fasistisen Sinimustan Liikkeen (SML) hanke, sillä mielenosoituksen kaikki 4 puhujaa ovat ryhmän jäseniä (Tuukka Kuru, Tapio Rantanen, Pyry-Lii Soinio ja Jasmina Jalonen). SML:n puheenjohtaja Kuru on ilmoittanut mielenosoituksen, joka on korvannut PVL:n kansallissosialistien vuosina 2016-2019 itsenäisyyspäivänä järjestämät mielenosoitukset. Alleviivatakseen vielä enemmän natsismiaan, Suomi Herää -mielenosoituksen järjestäjät ovat julkisesti kommentoineet hakaristilippujen sopivan kulkueeseensa.

Kuva: Suomi Herää -mielenosoituksen puhujaksi ilmoitettu Tapio Rantanen joutui vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä putkaan hakaristilipun kantamisesta.

Fasistinen 612-mielenosoitus Töölöntorilla klo 18:30

612-soihtukulkue yirtti alkuun ylläpitää “arvokasta” julkisivua, mutta kuva mureni nopeasti, sillä äärioikeisto ei kyennyt olemaan tekemättä natsitervehdyksiä ja kantamaan natsitunnuksia.

Koko Suomen äärioikeistoa perussuomalaisista uusnatseihin kokoava 612-soihtukulkue järjestetään kahdeksatta kertaa. Tapahtuman on ilmoittanut Timo Hännikäinen, joka on uusfasistisen Suomen Sisun varapuheenjohtaja sekä järjestöön kytkeytyvän Sarastus-verkkolehden päätoimittaja. 612-mielenosoituksen taustoista voit lukea tästä artikkelista. Vuonna 2021 612-mielenosoituksen osallistujamäärä laski pienimmäksi sitten vuoden 2015. Onkin odotettavissa, että edes monet perussuomalaiset eivät enää halua osallistua aiempien vuosien tavoin samalle marssille kainaloa tuulettavien ja natsitunnuksia kantavien öykkäreiden kanssa.

Antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus Narinkkatorilla klo 16:30

Jo vuosien ajan tuhansia ihmisiä äärioikeistoa vastustamaan koonut antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus järjestetään kuudetta kertaa. Mielenosoitus kokoontuu Kampin Narinkkatorilla, ja kulkee sieltä Arkadiankadun ja Runeberginkadun kautta Taivallahden kentälle, jossa kuullaan marssin lopuksi puheita ja artistien esityksiä! Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Adikian ja Mon-Salan muodostama rap-duo Matriarkaatti, useassa helsinkiläisyhtyeessä vaikuttava Ty Roxy, energinen rap-duo Sofa ja laulaja-lauluntekijä Antti Autio. Suositteleme varamaan mielenosoitukseen hyvin aikaa ja pukeutumaan riittävän lämpimästi!

Seuraa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen päivityksiä sosiaalisessa mediassa:

Helsinki ilman natseja -jatkot // Helsingfors utan nazister-efterfest klo 20:00 Ulrikassa

Tervetuloa Ulrikaan (Leppäsuonkatu 11) Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen jatkoille. Ovet aukenevat klo 20. Sisäänpääsy on ilmainen.

Luvassa musiikkia ja hyvää seuraa! Ulrika on kapasiteetiltaan rajallinen tila, joten kannattaa tulla ajoissa, mikäli haluaa varmasti mahtua jatkoille.

Lisätietoa tapahtumasta: Facebook.com

Oulu ilman natseja – Antifasistinen kaupunkijuhla

Tänä vuonna Oulussa iloitaan siitä, ettei itsenäisyyspäivän natsimarssia järjestetä Oulussa. Kokoonnumme viettämään antifasistista kaupunkijuhlaa, nauttimaan vapaasta katutilasta, tutustumaan toisiimme ja rakentamaan yhteistä antifasistista rintamaa. Ja jos joku natsi kömpiikin luolastaan, ajamme hänet takaisin. Ei natseja Ouluun! Ei natseja minnekään!

Kokoontuminen Rotuaarilla klo 18 alkaen. Ohjelma alkaa klo 18.30.

Tarjolla lämmintä juotavaa, kuten kahvia, teetä ja glögiä.

Ota omat antifasistiset banderollit, liput ja tunnukset mukaan!

Tervetuloa!

Paikka: Rotuaarin aukio

Aika: Ti 6.12. klo 18.30-20.00 (kokoontuminen klo 18 alkaen)

Järjestäjät tavoittaa sähköpostitse ouluilmannatseja@protonmail.com

Lisätietoa tapahtumasta: Facebook.com/Ouluilmannatseja

Katso myös:


Artikkeleita vuoden 2021 itsenäisyyspäivästä:

Lue myös: