Liveseuranta: Antifasistinen itsenäisyyspäivä 2022

Varis-verkosto tekee liveseurantaa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta ja muista päivän tapahtumista itsenäisyyspäivänä tiistaina 6.12.2022. Lisätietoa äärioikeiston mielenosoituksista ja muista päivän tapahtumista löydät tästä koosteesta. Aloitamme tämän artikkelin päivityksen iltapäivällä noin puoli neljältä, jonka jälkeen seuraamme päivän antifasistisia ja äärioikeistolaisia tapahtumia iltaan asti. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä tiliämme @Varisverkosto. Seuraa myös tiliämme Instagramissa @Varisverkosto. Käytämme hashtagia #ilmannatseja ja suosittelemme kaikkia twiittamaan aiheesta samalla tunnisteella.

Voit lähettää meille paikan päältä tietoa, kuvia ja tunnelmia julkaistavaksi viestimällä Twitterissä tai sähköpostilla varistoimitus[ät]riseup.net.

Liveseuranta

20:55 Vuoden 2022 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on loppu. Kiitos kaikille mielenosoituksen osallistujille ja meitä seuranneille. Meitä oli jälleen rutkasti natseja enemmän! Seuratkaa kanaviamme, joissa tiedotamme lisää ja analysoimme pian tarkemmin päivän kulkua. Lopetamme liveseurannan. Voit lukea Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen tiedotteen täältä.

Päivän alustavat luvut ovat seuraavat: Helsinki ilman natseja 1500 osallistujaa, 612-soihtukulkue 400 osallistujaa ja Suomi Herää 150-250 osallistujaa. Näiden lukujen valossa 612-soihtukulkueen osallistujista lähes puolet tai jopa yli puolet tulivat suoraan avoimen natsisesta Suomi Herää -mielenosoituksesta. Soihtukulkueen osallistujakunnasta oli siis aiempiin vuosiin verrattuna isompi osa SML:n fasisteja ja kansallissosialisteja ja näiden sympatiseeraajia. Tulemme analysoimaan tätä kehityskulkua tarkemmin lähitulevaisuudessa.

19:12 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on saapunut Taivallahden kentälle. Nyt seuraa puheita ja musiikkiesityksiä!

19:09 Äärioikeiston 612-mielenosoituksessa on paikan päältä tehdyn laskun mukaan melkein tasan 400 ihmistä. Tämä on jotakuinkin sama määrä kuin viime vuonna ellei hiukan pienempi (vuoden 2021 arvio oli 400-500). Tämä tarkoittaa, että 612-mielenosoitus on ensimmäisten arvioiden perusteella noin kolme kertaa pienempi kuin sitä vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus.

19:02 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus jatkaa kulkuaan kohti Taivallahden kenttää suljettuaan kadun hetkeksi.

18:59 Äärioikeiston 612-mielenosoitus ei voi Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen takia liikkua kohti perinteistä reittiään. Natsit lähtevät liikkeelle toiseen suuntaan.

18:48 Mielenosoituksessa myös mukana kurditovereita: https://turkkiboikottiin.net/

18:41 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on pysähtynyt blokkaamaan 612-natsimarssia Runeberginkadun ja Caloniuksenkadun risteykseen!!!

18:35 Lisää tunnelmia Töölöstä:

18:30 Äärioikeiston 612-soihtukulkueen kokoontumispaikalla on satakunta fasistia.

18:13 Suomi Herää -mielenosoitus on päättynyt. Natsimielenosoitukseen osallistui eri arvioiden mukaan 150-250 ihmistä. Mielenosoitus oli siis suurin piirtein samankokoinen kuin viime vuonna, mutta ei ainakaan isompi. Natsit siirtyvät kohti toista mielenosoitustaan, joka on Töölöntorilla kokoontuva 612-mielenosoitus.

18:11 Helsinki ilman natseja mielenosoituksen etukärki on Hankenin kohdalla. Väkeä on, väkeä on!

18:04 Tunnelmakuvia töölöstä. Ympäristöliike edustettuna! Mielenosoituksessa on oma ympäristöblokki, josta voit lukea lisää täältä.

17:51 Mielenosoituksen järjestäjien päivityksiä löydät myös Telegram-kanavalta t.me/ilmannatseja. Käy seuraamassa!

17:41 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on liikenteessä. Kärki on jo Arkadiankadulla, mutta loppupää edelleen Narinkkatorilla. Tunnelma on osallistujan mukaan “äänekäs ja railakas!”


17:37 Helsinki ilman natseja on liikenteessä. Alustavien arvioiden perusteella 1500 osallistujaa, mutta luku tarkentunee vielä!

17:31 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on nyt lähtenyt Kampin Narinkkatorilta kohti Töölöä. Kulkue on jälleen PITKÄ!

17:27 Suomi Herää -mielenosoituksen ankeat natsipuheet jatkuvat eduskuntatalolla, mutta mielenosoituksesta on lähtenyt osallistujia niiden puuduttamana pois jo ennen sen loppumista. Yksittäisiä natseja siis liikenteessä keskustan tuntumassa. Suomi Herää mielenosoituksen osallistujien pukeutumistrendit ovat kuvottavan ankeita:

17:25 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on edelleen Narinkkatorilla. Kohta ollaan ilmeisesti lähtemässä liikenteeseen. Tunnelmakuvia paikanpäältä:

17:01 “Kadut kuuluu meille, ei rasisteille!”, huudetaan Helsinki ilman natseja mielenosoituksessa, joka valmistautuu lähtemään liikkeelle.

16:58 Kuten allaolevasta kuvasta voi päätellä, Kampin Narinkkatori on täynnä rasismin ja fasismin vastustajia. Helsinki ilman natseja -mielenosoitus jatkaa kokoontumistaan!

16:50

Suomi Herää -mielenosoitus on eduskuntatalolla. Teknisiä ongelmia ennen natsien palopuheiden aloittamista. Puhujissa ja lipunkantajissa kielletyn natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) väkeä. Sinimusta Liike (SML) ja Suomi Herää mielenosoitus jatkavat suoraan PVL:n 2016-2019 järjestämän “Kohti vapautta” natsimielenosoitusta. 2019 poliisi kielsi kiellettyä PVL:ää järjestämästä mielenosoituksen, jolloin Soldiers of Odin otti sen nimiinsä. 2020 PVL jäsenet keksivät nimen Suomi Herää, mutta tapahtuma peruttiin koronan takia. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestettyä Suomi Herää mielenosoitusta järjestää nyt siis SML.

16:35 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on aloittanut kokoontumisensa klo 16:30 viime vuoden tavoin Kampin Narinkkatorilla.

16:31 Suomi Herää on pysähtynyt Sokoksen kohdalla pienen vastamielenosoittajajoukon seurauksena. Matka on ilmeisesti eduskuntatalolle.

16:27 Paikan päältä saatujen arvioiden mukaan natsien Suomi Herää mielenosoituksessa on noin 170-180 osanottajaa. Tämä arvio olisi hiukan viime vuottakin vähemmän.

16:25 Natsien Suomi Herää mielenosoitus on liikenteessä. Mannerheimintiellä mennään Foorumin läheisyydessä. Kulkueessa heiluu SML:n natsiliput, siniristiliput ja Kansallismielisten liittouman liput.

16:22 Dimitri Ollikaisen “Itsenäisyyspäivän mielenosoitusten megastriimi 6.12.2022” on alkanut Youtubessa. Seuraa kanavaa ja jaa:

16:11 Rautatieasemalla Suomi Herää äärioikeisto on asettunut muodostelmaan. Paikalla lippuja ja natsirummut soi.

16:08 Rautatieaseman ympäristössä on nähty viimeisen puolen tunnin aikana harhailemassa eksyneen näköisiä Soldiers of Odinin natsirassukoita.

16:06 Klo 16:00 Rautatientorilla on alkanut kokoontua päivän ensimmäinen natsimielenosoitus “Suomi Herää”, jonka järjestää Sinimusta Liike (SML). Tapahtuman on ilmoittanut järjestön pikku-fuhrer Tuukka Kuru. Lisätietoa järjestöstä tästä artikkelista. Myös Helsingin Sanomat kirjoitti juuri järjestöstä, jonka joukossa toimii avoimesti fasisteja ja kansallissosialisteja ja jonka sanomaan kuuluu räikeä antisemitismi ja muu rasismi.

15:58 Tänä itsenäisyyspäivänä järjestetään viime vuodelta tuttuun tapaan kaksi antifasistista mielenosoitusta (Helsinki ilman natseja ja Oulu ilman natseja) sekä kaksi fasistijärjestöjen marssia (Suomi Herää ja 612-soihtulkue). Näistä voi lukea kootusti täällä.

15:55 Hyvää antifasistista iltapäivää kaikille! Aloitamme liveseurannan päivän mielenosoituksista Twitterissä sekä tässä sivuillamme päivittyvässä artikkelissa.

Vuoden 2022 itsenäisyyspäivän kooste ja muita tekstejä:

Vuoden 2021 itsenäisyyspäivä:

Vuoden 2020 itsenäisyyspäivä:

Vuoden 2019 itsenäisyyspäivä:

Laajemmat katsaukset itsenäisyyspäivien tapahtumiin:

Katso myös: