Helsinki ilman natseja -mielenosoitus täytti taas Helsingin kadut

Helsinki ilman natseja: tiedote 7.12.2022

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille ja sitä tukeneille. Todistimme tänä vuonna jälkeen kerran, että olemme ja tulemme jatkossakin olemaan fasisteja vahvempia!!

Thank you all who participated and who supported us. We proved this year yet again that we are and will be stronger than the fascists!!


Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontui itsenäisyyspäivänä kuudetta kertaa. Tapahtumaan osallistui järjestäjien arvion mukaan reilu 1500 ihmistä ja se oli jälleen itsenäisyyspäivän suurin mielenosoitus.

Kulkue lähti liikkeelle Kampista Narinkkatorilta ja marssi Töölön läpi, missä se pysähtyi Runeberginkadulle blokkaamaan katua. Töölöntorilta alkanut äärioikeiston 612-soihtukulkue ohjattiin jälleen kulkemaan Mannerheimintien kautta.

”Mielenosoitus pakotti jälleen natsit kiertoreitille blokkaamalla Runeberginkadun”, kuvailee tapahtuman tiedottaja Christian Karau. ”Antifasistinen vastarinta toimii konkreettisesti. 612-soihtukulkue ei päässyt marssimaan Töölön läpi omilla ehdoillaan, ja se kuihtui osallistujamäärältään edelleen, noin 400 äärioikeistolaiseen.”

Poliisin toiminta Helsinki ilman natseja -mielenosoitusta kohtaan kuitenkin poikkesi sovitusta ja pyrki kaventamaan mielenosoitusoikeutta, demokratiaa ja sananvapautta. Vastoin neuvotteluissa sovittua, poliisi yllättäen kielsi musiikkiauton käytön vasta hetki ennen mielenosoitusta. Niin ikään kurdien vastarintajärjestöjen (PKK, KCK, YPG, YPJ ja PYD) lippujen käyttö kiellettiin, Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porolan määräykseen vedoten. Toisin kuin Helsingin poliisin Patrik Karlsson on Ylelle väittänyt, asiaa ei hoidettu neuvottelemalla vaan kyseessä oli suora määräys. Mielenosoituksen järjestäjät tuomitsevat poliisin toiminnan ja asettumisen Turkin diktatuurin puolelle.

Runeberginkadun blokkaamisen jälkeen ja 612-soihtukulkueen siirryttyä kiertoreitille, Helsinki ilman natseja -mielenosoitus jatkoi kulkuaan Taivallahden kentälle, jossa esiintyivät Ty Roxy, Antti Autio ja Matriarkaatti.

Tapahtuman järjesti Helsinki ilman natseja -koalitio, jonka muodostavat A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Pinkkimusta Helsinki sekä Emilia-ryhmä.
#ilmannatseja

Kuvia: Rajatonvimma