Varjokirjamessut 2022

Vaihtoehtoja, vapautta ja vastarintaa – Varjokirjamessut Pasilassa 29.–30. lokakuuta!

Vuosittain järjestettävä Varjokirjamessut on lunastanut paikkansa yhtenä Suomen odotetuimmista antiautoritäärisistä tapahtumista. Tapahtuma tarjoaa radikaaleja näkökulmia päivänpolttaviin kysymyksiin ja erityisesti aiheisiin, jotka ovat muuten vaarassa jäädä vähemmälle huomiolle.

Keskustelujen, työpajojen sekä tarjolla olevan kirjallisuuden kautta Varjokirjamessuilla nousevat esiin muun muassa anarkismi, antimilitarismi, eläinten oikeudet, antifasismi, ympäristöongelmat, tee se itse -kulttuuri, queer ja feminismi. Kirjat, keskustelut, kulttuuriohjelma ja kävijät muodostavat yhdessä kiinnostavan kokonaisuuden, joka vetää Rauhanaseman täyteen väkeä vuosi toisensa jälkeen.

Varjokirjamessut järjestetään tuttuun tapaan Pasilassa, mutta vuoden 2021 tyylillä kahdessa eri osoitteessa: Rauhanasemalla (Veturitori 3) ja Pasilan kaupunkitaidekeskuksessa (Opastinsilta 6). Seuraathan tiedotusta siitä, mitä mistäkin osoitteesta löytyy!

Kirjallisuuden ohella ohjelmassa on runoutta sekä paneelikeskustelu. Rauhanaseman salissa messukävijä voi tutustua eri näytteilleasettajien tuotteisiin, jotka käsittelevät muun muassa vapautta, vastarintaa sekä vaihtoehtoja nykymenolle. Lisäksi voi nauttia pientä purtavaa huokeassa vegaanisessa kahvilassa, jonka tuotoilla tuetaan paikallista antiautoritääristä toimintaa.

Varjokirjamessujen järjestäjät tekevät parhaansa että tapahtuma olisi viihtyisä ja turvallinen jokaiselle, eikä Varjokirjamessuilla suvaita sukupuoleen, seksuaalisuuteen, etnisyyteen, toimintakykyyn tai mihinkään muuhunkaan perustuvaa syrjintää!

Tapahtuman järjestää Varjokirjamessut-työryhmä yhteistyössä Mustan kanin kolon ja Aseistakieltäytyjäliiton kanssa. Vapaaehtoisvoimin järjestetty tapahtuma on maksuton, eikä tarkoituksena ole tuottaa voittoa vaan luoda tilaa erilaisille ruohonjuuritason toimijoille.

Voit seurata tapahtuman ohjelmaa myös etänä Youtubessa 

Tervetuloa Pasilaan lokakuun viimeisenä viikonloppuna!

Tiedotamme tapahtumasta sekä täällä Facebookissa että seuraavilla kanavilla:

Ohjelma

Ohjelma on suomeksi ellei toisin ilmoitettu.

Perjantai 28.10.2022

18.00–19.45 paneelikeskustelu: Kaikkea kaikille rajallisella planeetalla – vasemmiston ja ympäristöliikkeen yhteinen kamppailu
järjestää: Emilia-ryhmä

Lauantai 29.10.2022

11.00 kirjaesittely: Kalle Kallio: Ratajätkät – Rautatienrakentajien kokemukset 1857–1939
12.00 kirjaesittely: Noora Vallinkoski: Koneen pelko
13.00 kirjaesittely: Sami Kolamo, Tapio Keskitalo ja Hannu Aaltonen: Riistopallon MM-kisat Qatarissa ja Jalkapallon musta kirja
14.00 peliesittely: Olli Herranen ja Hanna Kuusela: Kapital!-lautapeli
15.00 kirjaesittely: Jenni Räinä: Suo muistaa
16.00 kirjaesittely: Reetta Vuokko-Syrjänen ja Camilla Kantola: Aurinkosydän – kaikuja paremmista tulevaisuuksista
17.00 kirjaesittely: Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä
18.00 runoesitys: Unne Nirhamo: Bebete
18.20 runoesitys: Ye Yint Thet Zwe, Riika Helle-Kotka, Zoila Forss-Crespo Moreyra, Ursula Anttila-Halinen ja Farzaneh Hatami Landi: Runoantologiat ”Hologrammi – Holograma” ja Kääntämätön luonto – Untranslated Nature (kielet: burma, espanja, suomi ja farsi)

Vankitukikirjeiden kirjoitus -työpaja

Lauantaina Rauhanasemalla on mahdollisuus kirjoittaa tukipostia muun muassa anarkisti- ja antifasistivangeille eri puolilla maailmaa. Kirjeiden kirjoittaminen on tapa osoittaa solidaarisuutta antiautoritäärisen toimintansa ja ajatustensa takia lukkojen taakse suljetuille. Rauhanasemalta löytyy paperia, kortteja, kyniä ja tietoa vangeista, joille postia kirjoitetaan. Kynät sauhuamaan!

Sunnuntai 30.10.2022

12.00 paneelikeskustelu: Pathways of Resistance (kieli: englanti)
13.00 TBA
14.00 kirjaesittely: Ansa Kaalama: Yön siipiväli
15.00 runoesitys: Eeva-Maria Al-Khazaali: Dakota
15.15 runoesitys: Hanna Syrjämäki: Kaikko
15.30 runoesitys: Albina Hipp: I am African, I am Woman (kieli: englanti)
16.00 kirjaesittely: Virpi Alanen: Serendipii, Poeettisia eläimiä
17.00 kirjaesittely: Anna Tuomikoski (kääntäjä): Alussa oli…. Ihmiskunnan uusi historia (kirj. David Graeber ja David Wengrow)