Helsinki: Ei olla rähmällään Turkin edessä!-mielenosoitus 1.10.2022

/// FACEBOOK EVENT ///

(In English and Kurmanji below)

Ei olla rähmällään Turkin diktatuurin edessä!

Mielenosoitus lauantaina 1.10 klo 14-17, Eduskuntatalon edessä
Mielenosoitus on paikallaan ja ohjelmassa on puheita ja musiikkia
Lämpimästi tervetuloa!

Turkin hirmuhallinnon kanssa ei pidä tehdä minkäänlaisia diilejä. Turkin valtion terrori ulottuu kaikkiin, jotka jollain tapaa kannattavat demokraattisempaa vaihtoehtoa. Turkin vankiloissa viruu tuhansittain journalisteja, ihmisoikeuskamppailijoita, sekä erityisesti kurdien vapausliikkeen aktiiveja ja politiikkoja, vangituista 4000 ollen HDPn (Kansojen Demokraattisen puolueen) jäseniä. Samaan aikaan Turkki käy hyökkäyssotaa useita naapureitaan kohtaan.
NATOon liittyvät politikoinnit ja sopimukset Turkin, Suomen ja Ruotsin välillä, ovatkin erittäin huolestuttavaa seurattavaa. Etenkin siksi, että Suomen hallitus antaa neuvottelujen myötä julkisen viestin siitä, ettei sille Turkin diktatuurisen hallinnon vaatimusten myötäily ja sen määritelmät turvallisuusuhista tai terrorismista ole ongelmia.

Turkki on antanut Suomelle ja Ruotsille tiukat ehdot NATOon liittymiselle. Turkki vaatii Suomen jälleenavaavan asekaupan Turkin kanssa, tiukempaa viranomaisyhteistyötä Suomen kanssa sekä Suomen yhtenäistävän lakejaan Turkin laveaa terrorismimääritelmää mukaillen. Yhteisymmärrysasiakirjan myötä vaarana on kurdien poliittisen liikkeen sekä heitä tukevan toiminnan tukahduttaminen Suomessa, koska Turkki näkee ne hallintonsa turvallisuutta uhkaavana. Näiden vaatimusten lisäksi Turkin ehtona on tiettävästi kuuden jo turvapaikan saaneen kurdiaktivistin luovuttaminen. Joudummekin kysymään Suomen edustajilta, ymmärtävätkö he itsekkään mitä tuli luvattua, kun sitoutuivat antamaan kaiken mahdollisen tuen Turkille sen “terrorismin vastaisessa” sodassa?

Turkki ei toimiltaan eroa Venäjästä, eikä Erdogan Putinista. Putin käyttää nyt taikasanoina “valheiden” ja “Venäjän vastaisen propagandan” levittämistä sortoa oikeuttaessaan, Erdogan taas on valinnut “terrorismin” ja “turvallisuushuolet”. Uhaksi ja terroristiksi leimaamiseen riittää se, että on julkisesti kritisoinut Erdogania tai Erdoganin hallinnon armotonta politiikkaa tai sotatoimia.

Erdoganin johtama AKP-puolue on suurimman kannattajansa, äärioikeistolaisten MHP-puolueen tuella, lakkauttanut sekulaarin ja puolueettoman oikeusjärjestelmän, parlamentin ja pääministerin viran. Erdogan on myöntänyt itselleen, Turkin presidentille, kontrollin valtiojärjestelmästä. Diktaattori Erdoganin johtama hallinto ammentaa Ottomaanivallan aikaisesta, vain yksi Turkin kansa -ideologiasta, jossa yhdistyvät autoritääristen islamistien ja ultra-nationalistien tavoitteet ja toiveet. Se lietsoo rasismia ja fasismia turkkilaisesta ylemmyydestä sekä naisvihaa, ja se on jo määritellyt ei-turkkilaiset, etupäässä kurdit, ja “länsimaalaisuuden” kulttuurina vihollisikseen. Täten etenkin kurdi-identiteetti on Turkin hallinnon erilaisten kieli- ja kulttuurikohtaisten sortavien rajoitusten kohteena.

Erdoganin hallinnon kytkökset terroristijärjestö ISISiin ja muihin jihadistijärjestöihin, sekä fasistiseen järjestöön Harmaat sudet, eivät myöskään ole salaisuuksia. Eri journalistit ovat jo vuosia nostaneet niitä esille. ISIS on vastaanottanut muun muassa aseellista ja logistista tukea liittolaiseltaan, Turkin hallinnolta. Harmaat sudet taas ovat myös Euroopassa toimivia puolisotilaallisia kuoleman partioita, ja heitä on kutsuttu “Erdoganin pidennetyksi käsivarreksi” Euroopassa. He ovat tappaneet tuhansia kurdeja ja muita vähemmistöjä sekä poliittisia aktiiveja. Turkin valtioillinen tiedustelupalvelu on rahoittanut ja aseistanut Harmaita susia heidän suorittaessaan poliittisia murhia.

Yhteneväisyydet valtion arvoissa ja toimintatavoissa Putinin diktatorisen Venäjän kanssa, ovat huomattavat.

Ukrainalaisiin kohdistetun Putinin Venäjän tuhoamissodan varjostamana on häpeällistä, että Suomen hallitus liittoutuu sellaisten hallintojen kanssa, jotka taistelevat terroristien rinnalla, jotka harjoittavat valtioterrorismia ja jotka myöskin käyvät tuhoamissotaa. On naiivia Suomen hallitukselta olettaa, etteivät yhteistyö tai sopimukset muuttaisi mitään. On selkärangatonta, kuinka helposti Suomi juoksee yhden diktaattorin hampaista toisiin. On surullista, että Suomi on historiastaan huolimatta jälleen valmis suomettumaan.

On päivänselvää, että tarvitsemme liittolaisia tässä maailman tilanteessa, mutta Erdogan ei ole se liittolainen. Ei rähmällään ololle! Ei ihmisoikeuksista tinkimiselle! Ei diilejä Turkin kanssa! Ei diktaattori Erdoganille!

Mielenosoituksen tukijat:
– A-ryhmä
– Emilia
– Kurdien demokraattinen yhteisökeskus, NCDK
– Pinkkimusta Helsinki
– Suomen kommunistinen puolue
– Vantaan Rauhanpuolustajat
– Vapaa Liikkuvuus -verkosto
– Varis Helsinki
– Vasemmistonuoret

……………………………..

Demonstration on Saturday 1.10, at 14-17 and we are stationed in front of the Eduskuntatalo.
There will be speeches and music.
Warmly welcome!

No deals with Turkish dictatorship!

No deals should be made with the tyrannical regime of Turkey. The terror of the Turkish state extends to anyone who in some way supports a more democratic alternative.
Journalists, human rights campaigners and, in particular, activists of the Kurdish freedom movement and their party-members are languishing in Turkish prisons, 4000 of the imprisoned being from HDP-party (Peoples Democratic party). Meanwhile, Turkey is waging a war of aggression against many of its neighbours. The politics and agreements relating to NATO between Turkey, Finland and Sweden are therefore very worrying to follow. All the more so because, through the negotiations, the Finnish Government is sending out a public message that it seems not to be an issue to conform to the demands of the dictatorial Turkish regime or to the definitions of its’ security threats and terrorism.

Turkey has given Finland and Sweden strict conditions for joining NATO. Turkey demands that Finland reopen the arms trade with Turkey, that there is a closer cooperation between the authorities in both states and that Finland harmonises its laws in line with Turkey’s broad definition of terrorism.
If such repressive measures were to succeed, it could mean the suppression of the Kurdish freedom movement in Finland and of the activities that support them, as these would be seen as threat to the security of the Turkish regime. In addition to these demands, one of Turkey’s condition is an extradition of, to our knowledge, six Kurdish activists, who have already been granted asylum. We must therefore ask the Finnish representatives whether they understand of what excactly was promised when they promised the Finnish state to grant all possible support to Turkey in its ‘war on terror’?

Turkey is no different from Russia in terms of its actions, nor is Erdogan different from Putin.
Putin now uses the spreading of “lies” and “anti-Russian propaganda” as magic words to justify his oppression, while Erdogan has opted for “terrorism” and “security concerns”. To be labelled a threat and a terrorist is enough to have publicly criticised Erdogan or the ruthless policies or military actions of his regime.

Erdogan’s AKP -party, with the support of far-right party MHP, has abolished the secular and neutral judicial system, parliament and the post of prime minister. Erdogan has granted himself, the Turkish President, control over the state system. The regime led by dictator Erdogan, draws from the Ottoman-era ideology of only one Turkish people, combining the aims and aspirations of authoritarian Islamists and ultra-nationalists.
It incites racism and fascism about Turkish superiority and misogyny, and it has already defined non-Turks, primarily Kurds, and ‘Westernism’ as its enemies. Therefore, especially Kurdish identity is a target for different cultural and language specific repressive regulations

The Erdogan regime’s links to the terrorist organisation ISIS and other jihadist organisations, as well as to the fascist organization Grey Wolves, are also not secrets. For years, different journalists have made news about them. ISIS has received, among other things, armed and logistical support from its ally, the Turkish regime. Grey wolves, on the other hand, are paramilitary death squads operating also in Europe. They have killed thousands of Kurds and other minorities, as well as political activists.
They are called as “Erdogan’s extended arm in Europe”. The Grey Wolves have been funded and armed by Turkish state intelligence in carrying out political assassinations.

There are considerable similarities in Turkey’s state values and methods of working with Putin’s dictatorial Russia.

Overshadowed by Putin’s war of extermination of Russia against Ukrainians, it is shameful that the Finnish Government is allying itself with regimes that are fighting alongside terrorists, who are engaged in state terrorism and who are also waging wars of extermination. It is naïve of the Finnish Government to assume that cooperation and agreements would not change anything. It is spineless how easily Finland runs from one dictator’s teeth to another. It is sad that Finland, despite its history, is ready to undergo finladisation again.

It is abundantly clear that we need allies in this world situation, but Erdogan is not the ally. No to compromising human rights! No deals with Turkey! Not to dictator Erdogan!

The supporting groups of the demonstration:
– A-ryhmä
– Emilia
– Kurdish democratic society center, NCDK
– Pink & Black Helsinki
– Communist party of Finland
– Free movement -network
– Left youth of Finland
– Varis Helsinki
– Vantaa Peace commitee

……………………………

### Kurmanji ###

Li hemberî dîktatoriya tirk bêçare nebin

Xwepêşandan roja Şemiyê, 1.10 saet 14-17, li ber avahiya Meclîsê
Xwepêşandan li cihê xwe ye û di bernameyê de axaftin û muzîk hene
Bi xêr bên!

Divê bi zilma Tirkiyê re ti danûstandin neyê kirin. Terora dewleta Tirk li ser hemû kesên ku bi awayekî alîgiriya alternatîfeke demokratîktir dikin heye. Di girtîgehên Tirkiyê de bi hezaran rojnamevan, parêzvanên mafên mirovan û bi taybetî jî çalakvan û siyasetmedarên tevgera azadiya Kurd hene ku 4 hezar ji wan endamên HDPê ne. Di heman demê de, Tirkiye li dijî çend cîranên xwe şerê tundiyê dike.

Siyaset û peymanên NATO yên di navbera Tirkiye, Fînlandiya û Swêdê de gelek cîhê xemgîniyê ne. Nemaze ji ber ku hikûmeta Fînlandiyayê bi rêya danûstandinan peyameke giştî dide ku ti pirsgirêk bi daxwazên rejîma dîktator a Tirkiyê û pênaseyên wê yên gefên ewlekarî û terorê re nîne.

Tirkiye ji bo endamtiya NATOyê şert û mercên tund daye ber Fînlandiya û Swêdê. Tirkiye daxwaz dike ku Fînlandiya bazirganiya çekan bi Tirkiyê re ji nû ve veke, hevkariya fermî ya tundtir bi Fînlandiya re, û ji Fînlandiyayê re qanûnên xwe li gorî pênaseya berfireh a Tirkiyê ya terorê bike yek. Bi memorandumê re, metirsiya tepeserkirina tevgera siyasî ya Kurd û çalakiyên piştgirîkirina wan li Fînlandiyayê heye, ji ber ku Tirkiye wan weke metirsiyek li ser ewlekariya rêveberiya xwe dibîne. Li gel van daxwazan şertekî Tirkiyeyê jî radestkirina 6 çalakvanên kurd e ku berê mafê penaberiyê girtine. Divê em ji nûnerên Fînlandiyayê bipirsin, gelo ew bi rastî fêm dikin ku dema wan soz da ku di “şerê li dijî terorê” de bi hemî avayî alîkarî bidin Tirkiyeyê tê çi wateyê?

Kiryarên Tirkiyê ji Rûsyayê ne cuda ne, û tu cudahî di navbera Erdogan û Pûtîn tune ye. Pûtîn niha dema ku zextan rewa dike gotinên efsûnî yên belavkirina “derew” û “propagandaya dijî Rûsyayê” bikar tîne, lê Erdogan “terorîzm” û “fikrên ewlehiyê” hilbijartiye. Li Tirkîyê ji bo ku mirov weke tehdît û terorîst were bi nav kirin, tenê bes e ku mirov bi eşkereyî Erdogan an jî siyaset û kiryarên leşkerî yên rejîma Erdogan rexne bike.

Partiya Erdogan AKP bi piştgiriya mezintirîn piştgirê xwe, partiya rastgir MHP, dadweriya laîk û bêalî, parlamento û meqamê serokwezîriyê betal kir. Erdoğan kontrola dewletê ji xwe re, serokkomarê Tirkiyê, li ser pergala dewletparêzî da. Rejîma ku dîktator Erdogan serkêşiya wê dike, ji serdema Osmaniyan, tenê yek îdeolojiya neteweya Tirk digire, ku armanc û daxwazên îslamiyên otorîter û neteweperestên tund li hev dicivîne. Nijadperestî û faşîzma serdestî û mêtingeriya tirkan tehrîk dike û berê jî ne-tirk, di serî de kurd û çanda “rojavatiyê” wek dijmin pênase kiriye. Ji ber vê yekê, bi taybetî jî nasnameya kurd rastî gelek astengiyên zordestî yên zimanî û çandî ji aliyê rejîma Tirk tê.

Têkiliyên rejîma Erdogan bi rêxistina terorê DAIŞ û rêxistinên din ên cîhadî û rêxistina faşîst a Gurên Boz re jî ne veşartî ne. Rojnamegerên cuda bi salan wan tînin ziman. DAIŞ’ê di nav de ji hevkarê xwe, rêveberiya Tirk, desteka çekdarî û lojîstîkî wergirt. Li aliyê din Gurên Boz jî tîmên mirinê yên paramîlîter in ku li Ewropayê tevdigerin û li Ewropayê ji wan re dibêjin “Destê dirêjkirî yê Erdogan”. Wan bi hezaran kurd û kêmnetewên din û çalakvanên siyasî kuştin. Îstîxbarata dewleta Tirk, Gurên Boz ku cînayetên siyasî pêk tînin, fînanse kir û çekdar kir.

Wekheviyên nirx û rêbazên operasyonê yên dewletê bi Rûsyayê dîktatorî ya Pûtîn re balkêş in.

Di bin sîbera şerê rûxandinê ya Rûsyayê ya Pûtîn a li dijî Ukraynayan de, şerm e ku hukûmeta Fînlandiya bi rejîmên ku li kêleka terorîstan şer dikin, ku bi terorîzma dewletê re mijûl dibin, û ku di heman demê de şerê wêrankirinê jî dikin re hevalbendiyê dike. Nezanî ango amatoriya hikûmata Fînlandiyayê dide xuya kirin, eger wusa bifikire ku hevkarî an peyman dê tiştek neguhere. Fînlandiya çiqas bi hêsanî ji diranên dîktatorekî ber bi dîktatorekî din ve diherike, bê stir e.

Diyar e ku di vê rewşa cîhanê de pêdiviya me bi hevalbendan heye, lê Erdogan ne ew hevalbend e. Na ji bo bêçare bûnê! Na ji bo bazarkirina li ser mafê mirovan! Na ji bo hevpeymanî bi Tirkiyê re! Na ji bo dîktator Erdogan!