NCDK:n lausunto Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyshakemuksesta: Suomi-Turkki yhteistyö on tähdätty kurdeja vastaan

Kurdien demokraattinen yhteisökeskus NCDK Helsingissä julkaisi 30.6 tiedotteen, jossa kritisoidaan viime viikkona allekirjoitettua asiakirjaa, missä vaaditaan Suomea ja Ruotsia muun muassa käsittelemään perusteellisesti Turkin tekemät terroriepäilyjä koskevat, ratkaisemattomat karkotus- ja luovutuspyynnöt. Turkki haluaa Suomen luovuttavan 12 terroristiksi epäilemäänsä ihmistä. Sen lisäksi Turkki vaatii että Suomi käsittelisi kurdijärjestöjä, kuten Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta ja Syyriassa PYD-puoluetta ja YPG/YPJ-joukkoja  terroristeina. Turkki pitää PKK:ta terroristijärjestönä, mutta tämän lisäksi se vaatii kaikkien siitä “inspiraatiota” saaneiden ryhmien ja järjestöjen luokittelemista terrorismiksi riippumatta näiden toimintatavoista. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että kaikkien demokraattista konfederalismia eli suoralle demokratialle, ekologialle ja feminismille perustuvien ryhmien toiminta haluttaisiin ajaa alas Turkissa. Nyt tehty sopimus seuraa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin pitkäaikaista linja, jonka tarkoitus on riistää kurdeväestöltä kaikki mahdollisuudet kampailla ihmisoikeuksien ja vapauden puolesta sekä tukahduttaa kaikenlainen oppositio Suomessa.

Julkaisimme toukokuussa NCDK:n tiedotteen asiasta, kun näytti siltä, että NATO-maa Turkki tulee todennäköisimmin vaatimaan kovaa hintaa Suomen ja Ruotsin liittymisestä Natoon. Nyt Suomi ja Ruotsi ovat saaneet kutsun sotilasliittoon ja Turkin kanssa tehty asiakirja on aiheuttanut laajasti hämmennystä ja huolta sopimuksen merkityksestä. On myös epäselvää mitä sopimus loppujen lopuksi tarkoittaa. Suomalaiset ja ruotsalaiset poliitikot ovat luvannut, että oikeusvaltio tulee käsittelemään sopimukseen liittyviä vaatimuksia kansanvälisten lakien mukaan. Turkkilaisissa medioissa on taas väitetty, että poliittisista karkotuksista ovat jo sovittu. Jotkut asiantuntijat ovat taas sanoneet, että sopimuksesta ei loppujen lopuksi tulee paljon mitään, mutta se antaa Erdoğanille ja hänen AKP-puoluelle mahdollisuuden näyttää menestyneeltä, joka parantaa huonossa taloustilanteessa näiden asemaa vuonna 2023 järjestettävissä vaaleissa.

Alla NCDK:n tiedote kokonaisuudessaan:

Kurdeilla, jotka ovat eläneet suomalaisessa yhteiskunnassa sen lakeja kunnioittaen, ei ole ollut osaa eikä arpaa Suomen NATO-prosessissa. Tarjotessaan kättä Erdoganille ja tämän muun muassa kurdien hävittämiseen tähtäävälle sortopolitiikalle Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Pekka Haavisto valitettavasti uhrasivat kurdit. Suomen tuki Turkille vahvistaa sortoa ja vaikeuttaa vapaustaistelua. Ei ole salaisuus, että Erdogan on purkanut demokratian Turkissa ja hylännyt oikeusvaltioperiaatteen.

Nyky-Turkissa näemme autoritäärisen johtajan saneleman fasistisen komennon. Toisinajattelijoita ja Erdogan-kriitikkoja odottavat loppumattomat vuodet vankiloissa systemaattisen kidutuksen ja väkivallan alaisina, kuten niitä tuhansia muita poliittisia vankeja, jotka jo nyt täyttävät maan vankilat. Erdogan on sulkenut ovet demokraattiselta politiikalta – itse asiassa hänen nykyiset äkkiväärät ratkaisunsa ovat suoraa seurausta tästä. Suurelta osin koko demokraattinen oppositio, joka rohkenee nousta puolustamaan kurdien oikeuksia, tulee leimatuksi ”terroristiseksi” ja käsitellyksi ”turvallisuuskysymyksenä”.

Emme voi kuitenkaan sälyttää kaikkea vastuuta tästä Erdoganille – kannamme osamme syyllisyydestä ja meidän tulee olla myös itsekriittisiä sen suhteen, että olemme antaneet tämän tapahtua. Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä allekirjoitettu sopimus on vastoin perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia. Kurdit, heidän järjestönsä ja puolueensa eivät ole terroristeja, vaan harjoittavat itsepuolustusta Turkin valtion kolonialismia ja miehitystä vastaan. Turkin valtio käyttää esimerkiksi kemiallisia aseita siviilejä vastaan kurdikylissä ja harjoittaa politiikkaa, joka kieltää sananvapauden ja kriminalisoi kaikki demokraattiset voimat maassa.

Pyydämme Suomen johtoa ja Suomen kansalaisia olemaan tukematta Erdogania ja hänen vaatimuksiaan, jotka täytetään ihmisoikeuksien ja demokratian kustannuksella. Turkille tarjottu tuki muodostaa suoran uhan kaikille niille ihmisille, jotka kamppailevat demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta Turkissa.

Kurdien demokraattinen yhteisökeskus, NCDK 30.6.2022


NCDK julkaisi suomeksi myös Kurdistanin kansallisen kongressin yhteispuheenjohtajien lausunnon Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyshakemuksesta ja maiden välisestä yhteisymmärryspöytäkirjasta.

Olemme aiemmin kirjoittanut paljon kurdiliikkeen kamppailusta ja demokraattisesta konfederalismista Rojavassa, Pohjois-Syyriassa: