Lapuan Pride-tapahtumaan pommi-isku, järjestäjät eivät luovuta

Kuva: Lakeuden Sateenkaari ry

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalla Lapualla on käynnissä ensimmäistä kertaa Pride-viikko. Pridella tuodaan esiin ja puolustetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Monien muiden paikkakuntien tavoin Pride on joutunut homo- ja transfobisen häirinnän kohteeksi. Vakavimmassa tapauksessa kirjastotalon eteisessä räjäytettiin manantai-iltana 4.7. kotitekoinen pommi. Räjähdyksen vieressä ei ollut henkilöitä, jonka takia henkilövahingoilta vältyttiin. Tämän lisäksi Lapualla on ryöstetty sateenkaarilippuja.

Lapuan ensimmäisen Priden järjestäjät eivät ole lannistuneet vastustuksesta huolimatta: 

Järjestäjät ovat nyt entistä vakuuttuneempia siitä, että etenkin Lapuan kaltaisille paikkakunnille tarvitaan Priden kaltaisia tapahtumia.
– On tosi tärkeää, että pienille paikkakunnille tuodaan myös hyväksyntää siitä, että saa olla mitä on, Panula toteaa.
– Koko Etelä-Pohjanmaan alueella on tarvetta. Toivotaan ehdottomasti, että kun meidän toiminta tästä kasvaa, saamme levitettyä prideja myös muille paikkakunnille., Laurila komppaa.

Lakeuden Sateenkaari

Lapuan Sateenkaari ry tiedotti itse tapahtumista sosialisen median kanavillaan:

Tänään on uutisoitu Lapua prideen kohdistuneesta häirinnästä, josta näkyvimpänä otsikoissa on ollut maanantaina kaupunginkirjaston tuulikaapissa räjähtänyt “putkimiespommi”. Pommin räjäyttämisen aikaan meillä oli viereisessä rakennuksessa käynnissä paneelikeskustelu translaista. Saimme kuulla tapahtuneesta tänä aamuna ennen Yle Pohjanmaan kanssa sovittua kesäistä radiohaastattelua, jonka pohjalta kirjoitetun verkkouutisen perusteella alkoi muukin media soitella.

Lapua on pieni kaupunki ja tekijät ovat meillä jo tiedossa. He ovat n. 15-vuotiaita ja tehneet alueella rähkyyksiään pitkin kesää. Samaiset nuoret ovat myös varastaneet sateenkaarilippuja ja huudelleet uhkauksiaan. Asia otetaan vakavasti, selvitetään perinpohjaisesti ja tutkitaan, mutta näistä tutuista nuorukaisista ei todellisuudessa ole suurta fyysistä uhkaa tapahtumille. Tapahtumiin on kuitenkin palkattu järjestyksenvalvojat.

Ymmärrämme uutisista heränneen pelon ja järkytyksen, erityisesti Oslon tapahtumien jälkimainingeissa – olemme itsekin järkyttyneitä. Näiden nuorten negatiivinen suhtautuminen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kertoo siitä, että pridelle ja toiminnallemme on lakeudella tilausta ja meillä on työtä tehtävänä aivan hurjasti. Suurin huoli herää tietenkin alueen sateenkaarinuorten hyvinvoinnista ja heidän oloistaan esimerkiksi koulussa. Syksyllä koulutetaan ja kouluvieraillaan oikein urakalla. 

Tervetuloa lauantaina marssimaan historian ensimmäiseen Lapua Pride -kulkueeseen klo 13! Lapuan torille on rautatieasemalta viiden minuutin kävely. Matka kohti lempeämpää lakeutta on vasta aluillaan.

Kuva: Lakeuden Sateenkaari ry

Äärioikeisto lietsoo Priden vastaista toimintaa

Järjestyksenvalvojat saapuvat paikalle uusnatsien iskettyä kaasulla Helsingin Pride-kulkueeseen vuonna 2010. Kuva: Yle

Prideen ja muihin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajaviin toimijoihin on kohdistunut Suomessa monenlaista häirintää, vandalismia ja väkivaltaa viime vuosina. Homo- ja transfobia yhdistää valtavirtaisempia konservatiiveja äärioikeistoon maailmanlaajuisesti. Suomessa työnjako noudattaa tuttua kaavaa: oikeistokonservatiivit voivat julkisuudessa levittää televisiosta sosiaaliseen mediaan epäinhimillistävää puhetta ja erilaiset natsi- ja fasistiryhmät tekevät iskuja kaduilla. Kyse ei ole satunnaisesta väkivallasta, vaan homo- ja transfobia nivoutuu konservatiiviseen ja äärioikeiston ideologiaan ja fasistiset toimijat kannustavat kanavillaan avoimesti siirtymään sanoista tekoihin.

Vuonna 2020 kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) otti yhdeksi keskeiseksi agendakseen seksuaalivähemmistöjen vainoamisen jo vuosia sitten. Vuonna 2010 järjestön jäsenet tekivät Helsingin Pride-kulkueeseen kaasuiskun, jossa käytettiin kyynelkaasua, pippurisumutetta ja savupommeja. Tämän jälkeen natsiaktiivit ovat esimerkiksi tuhonneet Pride-lippuja kuvanneet ja muuten häiriköineet Priden osallistujia useina vuosina eri kaupungeissa, esimerkiksi Oulussa vuonna 2018 ja julkaisseet verkossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin tietoja tarkoituksenaan mustamaalata ja painostaa. Olemme kirjoittaneet Suomen äärioikeiston homofobisesta toiminnasta ja ideologiasta tässä artikkelissa.

PVL:n kieltämisen jälkeen järjestön aktiivit ovat jatkaneet homofobista kampanjointiaan natsien uusilla alustoilla, kuten Partisaani-natsilehdessä ja Telegramin äärioikeistokanavilla tehdyillä toimintakutsuilla, joissa kehotetaan esimerkiksi kilpailemaan Pride-lippujen varastamisesta ja tuhoamisesta. Äärioikeiston aktiivit myös raportoivat varastetuista ja poltetuista tai muuten tuhotuista lipuista kanavillaan.

Paras tapa vastustaa äärioikeiston seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaista toimintaa on järjestäytyä ja osoittaa tukea vihan kohteeksi joutuville ihmisille. Tulevana lauantaina 9.7. Helsingissä järjestetään Queer, Raivo & Rakkaus -mielenosoitus. Lapualla taas järjestetään lauantaina paikakkunnan ensimmäinen Pride-kulkue, josta voit lukea lisää järjestäjien kanavilta:

https://www.lakeudensateenkaari.fi

https://twitter.com/lsateenkaari

https://www.instagram.com/lakeudensateenkaari

https://www.facebook.com/lakeudensateenkaari/

Katso myös: