Konkreettisesta abstraktiin – ARNAn kutsu Take Concrete Action -mobilisaatioon

Alla oleva teksti on suomennos ARNA:n (Autonomous Revolutionary Nordic Alliance -verkosto) kutsusta Gotlannin massa-aktioon Gotlantiin Cementaa vastaan. Varisverkoston Helsingin ryhmä liittyi ARNA:n jäseneksi keväällä 2022.

KONKREETTISESTA ABSTRAKTIIN

Kirjoitamme tämän tekstin osana mobilisaatiota Take Concrete Action -massa-aktiota varten. Aktio järjestetään Gotlannissa 25.–27.8.2022. Tämä kutsu on osittain väliintulo ilmastoliikkeeseen ja osittain sekä analyysi että mobilisaatiokutsu radikaaleille. Jos olet osa radikaalia ryhmää, joka jakaa näkökulmamme ja toimintatapamme, ja haluat tehdä yhteistyötä, ota yhteyttä lähimpään ARNA-ryhmään (Suomessa verkostoon kuuluvat A-ryhmä, Emilia ja Varis Helsinki).

Maailma on kirjaimellisesti liekeissä kapitalismin aiheuttaman ilmastokriisin kiihtyessä huimaa vauhtia. Heille, jotka uskovat järjestelmään, ei jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin katsoa masentuneena vierestä, kun heidän yrityksensä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi epäonnistuvat. On selvää, ettei kapitalismin muokkaaminen riitä, vaan meidän täytyy tuhota se pelastaaksemme paitsi itsemme myös maailman, jonka osa olemme.

Monet meistä ovat kasvaneet pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden betoniviidakoissa, joiden vieraantuminen ja rumuus ovat jättäneet jälkensä meihin. Kapitalismi ei ole jossain kaukana toimiva paha voima, se on täällä, se läpäisee elämämme, se on konkreettista. Ilmastonmuutos on konkreettista. Ja konkreettisen rikkominen käy antikapitalisteille luonnostaan.

Kapitalismi saattaa joskus tuntua abstraktilta, mutta tässä tapauksessa se on käsinkosketeltavaa. Kapitalismi tarvitsee sementtiä rakentaakseen rasistisen, seksistisen, ilmastokriisin ja sodan täyteisen maailmansa. Se tarvitsee rakennuspalikat tuottaakseen enemmän, kasvattaakseen väsymättä voittoja piittaamatta seurauksista ihmisille, planeetalle, eläimille tai tuleville sukupolville.

Poliitikot, jotka väittävät taistelevansa paremman huomisen puolesta ovat joko kyvyttömiä tai valehtelevat. Kun maailma lähenee katastrofia, heidän onnistumisensa ovat mitättömiä, jos sitäkään. Hulluuden sanotaan olevan saman asian yrittämistä yhä uudestaan ja uudestaan toivoen lopputuloksen muuttuvan. Toivo siitä, että poliitikot tai valtio kykenisivät puuttumaan ja ratkaisemaan ilmastokriisin ei ole vain vaarallisen hyväuskoista vaan täysin järjetöntä. Gotlannissa toimivan Cementan tapauksessa jopa ne vähäiset ilmastonsuojelulait, joita on säädetty Ruotsissa, on päätetty ohittaa hallituksen itsensä toimesta, koko planeetan kustannuksella.

Antikapitalistinen näkökulma on myös valtiovastainen näkökulma – näkökulma, joka kurottaa valtioiden ohi ja yli. Se on konkreettinen näkökulma, joka ymmärtää ettemme voi luottaa poliitikoiden tai hallitusten hyväntahtoisuuteen. Nämä instituutiot ovat luotu varmistamaan kapitalismin säilyminen. Niin Gotlannissa kuin muussakin toiminassa tulemme näkemään poliisin varmistamassa, että yritysten toiminta saa jatkua häiriöttä. Joka kerta, kun yritämme pelastaa maailmamme ja itsemme, vastassamme on valtio. Eikä se voi olla toisin. Tätä valtio on.

Politiikkamme alkaa siis nykyisen järjestyksen vastustamisesta luodaksemme maailman, jossa me kaikki voimme elää paremmin. Meidän päämäärämme ei ole vain selviytyminen, vaan myös yhteiskunnan luominen ilman luokkia, ilman rajoja, ilman valtioita. Tänä päivänä, kun käsillä oleva ilmastokriisi jota Gotlannissa toimiva Cementa niin konkreettisesti edustaa, tämä näkökulma ei ole vain sumea unelma vaan konkreettinen tarve.

Väliintulo ilmastoliikkeeseen

Viime vuosina olemme todistaneet laajamittaisen liikkeen syntymistä, joka koostuu suurilta osin nuorista, mutta myös täysin uusista yhteiskunnallisista ryhmistä, jotka ovat kaduilla ympäristön puolesta. Valitettavasti olemme tähän asti olleet haluttomia osallistumaan tai epäileväisiä näitä liikkeitä kohtaa. Vaikka liikkeet eivät ole täydellisiä, olemme nähneeet niiden kypsyneen yhä antikapitalistisempaan suuntaan.

Ilmastokysymys on saanut suuret joukot kaduille, ja meidänkin tulee olla osa tätä liikettä. Meidän täytyy tehdä väliintulo ilmastoliikkeessä, ei vain pieninä vasemmistolaisina ryhminä houkutellaksemme heidät mukaan palvomaan mitä tahansa -ismiä jota edustamme, vaan yhdessä pohtimaan ja kehittämään näkökulmia ja toimintaa. Kuten joka liikkeessä, ilmastoliikkessä on erilaisia virtauksia, osasta löydämme ystäviä, osasta liittolaisia ja osasta vastustusta politiikallemme. Kuten aina, tehtävämme on kehittää selkeä antikapitalistinen analyysi ja käytäntö.

Meidän täytyy tehdä väliintulo myös voidaksemme oppia itse – jotkut toimintatavoista ja taktiikoista ovat uudessa ilmastoliikkessä omiamme kehittyneempiä. Meillä on omat kantamme ja rakenteemme, mutta me olemme myös kykeneviä kasvamaan, muuttumaan ja sopeutumaan uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin, ja ilmastoliike pystyy tarjoamaan meille kaiken tämän.

Toimitaan yhdessä – Taistellaan yhdessä

Lähdemme Gotlantiin osaksi Take Concrete Action -massa-aktiota, koska haluamme kohdata ilmastokatastrofin ja estää sen. Mobilisoimalla laajoja ihmisryhmiä toimintaan uskomme, että voimme paitsi vaikuttaa yhteiskuntaan kritiikillä, myös materiaalisesti estää tuotantoa. Olemme olleet osana useissa massa-aktioissa aikaisemmin ja kokemuksemme on että, tulemalla yhteen tällä tavalla voimme rakentaa uusia liittolaisuuksia ja rakenteita, luoda verkostoja ja edistää liikettä. Voimme viedä asioita eteenpäin tavalla, joka ei ole muutoin mahdollista.

Massa-aktioissa pystymme myös laajentamaan poliittista kritiikkiä ja väliintuloa. Liian usein jäämme eristyksiin omiin tiloihimme. Vaikka paikallinen toiminta on tärkeää ja teemme työtä sen parissa väsymättä päivittäin ympäri Pohjolaa, meidän täytyy myös pystyä luomaan internationalistisia liikkeitä valtiota ja kapitalismia vastaan voidaksemme haastaa niiden olemassaolo.

Yhdessä me olemme vahvoja, rikomme eristyksemme, järjestäydymme yhdessä satojen tai tuhansien kanssa ja luomme yhdessä jotain uutta. Me saamme kokemusta, rakennamme luottamusta, inspiroidumme ja opimme. Siinä missä entisaikojen radikaalit opettivat lakon avulla uusille militanteille, kuka vihollinen on, kuinka toimia ja voittaa yhdessä, meiltä tämä ase on viety prekaarissa niin kutsutussa “palvelutaloudessa”. Sen sijaan ainoa paikka, jossa voimme oppia laajamittaisesti kaiken tämän, on massa-aktioissa kaduilla. Opiskeleminen on hyvä asia, mutta se ei ole mitään ilman käytännön kokemusta.

Siksi me lähdemme Gotlantiin. Liity mukaamme ja tule tekemään konkreettista antikapitalistista ja valtionvastaista toimintaa kanssamme!

**

Yhteismatka Suomesta Take Concrete Actioniin

Ilmoittautuminen Suomen yhteismatkaan on käynnissä. Saat lisätietoa yhteismatkasta ja tulevista infotapahtumista yhteislähdön Telegram-kanavalta sekä yhteismatkaa järjestäviltä ryhmiltä (A-ryhmä, Emilia ja Varisverkosto). Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää, seuraa kanavia tai ota meihin suoraan yhteyttä!

Tulevia infotapahtumia:

Turku 28.7. klo 18.30, Kirjakahvila (Vanha Suurtori 3)

Kyyjärvi 30.7. klo 18, Maan puolustus ja Elon elvytys -ilmastoleiri

Lisätietoa Take Concrete Action -aktiosta löydät järjestäjien nettisivuilta ja somesta: https://takeconcreteaction.info/
Facebook & Instagram: @takeconcreteaction

Tervetuloa mukaan yhteismatkalle kesän kuumiimpaan ilmastotoimintaan!

Katso myös: