Helsinki: Pinkkimusta blokki: Vapautuspäivät 2.7.2022

/// FACEBOOK EVENT ///

VAPAUTUSPÄIVÄT 2022 (English below)

Helsinki Priden tiimellyksessä saattavat vapautus ja vapaus monelta unohtua, kun tapahtuman poliittisuus on korvattu sateenkaarikrääsällä, juhlaseppeleillä ja kaupallisilla platinum partnereilla. Mutta meidän homorumpumme pärisevät ja paukkuvat! Me emme halua unohtaa, että olemme saaneet oikeutemme pitkäjänteisen työn ja kamppailun tuloksena. Kuitenkin me yhä tavoittelemme radikaalia vapautta jokaiselle queerille.

KAUPALLINEN PRIDE EI VOI MEITÄ VAPAUTTAA

Virallista Helsinki Pride -marssia ei ole järjestetty kahteen vuoteen, mutta molempina vuosina on Pride-viikon aikaan järjestetty antikapitalistinen varjomarssi meiltä meille -hengessä. Emme voi odottaa, että suuret organisaatiot tekevät asioita puolestamme, vaan meidän on aika ottaa omat elämämme haltuun. Yrityksille Pride on taas yksi tapa tehdä rahaa – meille se merkitsee kamppailua ja olemassaolemisemme ydintä. Olemme pitäneet toisistamme huolta koko pitkän korona-ajan; emme kaipaa pelkkiä “kohtaamisia”, kuten Helsinki Priden teema kuuluu, vaan pitkäjänteistä, kestävää yhteisöllisyyttä ja siitä versovaa muutosvoimaa.

ALAS ROTTAPSYKIATRIA!

Ennen Pride-kulkueita Suomessa järjestettiin Vapautuspäivät-mielenosoituksia. Vuoden 1981 Vapautuspäivillä nähtiin banderolli “Alas rottapsykiatria!”, joka kommentoi silloisia yrityksiä etsiä rottakokeiden avulla “syitä” ja “parannuskeinoja” homoseksuaalisuudelle. 2020-luvulla psykiatrian hampaissa ovat transihmiset, jotka tarvitsemiaan hoitoja saadakseen joutuvat taistelevat transpolien portinvartijajärjestelmässä omaa täysjärkisyyttään ja sukupuolikokemuksensa oikeellisuutta todistellen. Samaan aikaan eheytyshoitojen pitkä perinne jatkuu edelleen valtion valvovan silmän alla. Queer- ja transyhteisön jäseniin kohdistuvan lääketieteellisen vallankäytön on loputtava!

LAKIA EI OLE TEHTY SUOJELEMAAN MEITÄ

Valvonta, laki ja rangaistusjärjestelmä eivät suojele queerejä, naisia eivätkä ruskeita tai vammaisia ihmisiä. Vain yhteisöjen vastuu, solidaarisuus ja oikeudenmukaisuus luovat todellista turvallisuutta, joka kunnioittaa kehojemme ja elämiemme monimuotoisuutta. Oikeusjärjestelmä sallii päiviräsästen homofobisen vihapuheen, ja oikeussali tarjoaa vain uuden spektaakkelimaisen näyttämön näille hyökkäyksille queer-yhteisöjä vastaan. Translaki rajoittaa sukupuolen itsemääräämisoikeutta sen sijaan että turvaisi sen. Eheytyshoitoja ei ole kriminalisoitu. Emme voi luottaa siihen, että poliisi ja oikeusjärjestelmä suojelisivat queer-yhteisöjä tai edes tunnistaisivat homo- tai transfobisen väkivallan.

VAPAUS ON MEIDÄN!

Vapaus tarkoittaa loppua seksismille ja homofobialle sekä sukupuolibinäärin murtumista.
Vapaus tarkoittaa radikaalia itsemääräämisoikeutta. Haluamme kaikille transihmisille, myös muunsukupuolisille ja transnuorille, täyden itsemääräämisoikeuden sukupuoliinsa, kehoihinsa ja tarvitsemiinsa hoitoihin. Vapaus on solidaarisuutta, ja yhteisömme ulottuu yli valtioiden rajojen. Me haluamme tukea queer-yhteisöjä Venäjän aggressiota ja sortavaa politiikkaa vastaan niin Ukrainassa kuin Venäjällä. Haluamme osoittaa solidaarisuutta transyhteisölle Ukrainassa ja haluamme heille vapauden liikkua turvaan yli rajojen. Venäjän on välittömästi lopetettava hyökkäys Ukrainassa. Samalla haluamme tukea kaikkia queer-turvapaikanhakijoita. Tuemme myös kurdeja, jotka ovat joutuneet Turkin painostuksesta Nato-neuvotteluiden keskiöön. Turvaa ei voi ostaa myymällä kurdien vapautta. Vapaus on joko meillä kaikilla tai ei kenelläkään! Homorummut pärisemään!

Tapaamme Ritarihuoneenpuistikossa, osoitteessa Aleksanterinkatu 4-6, klo 11.30. Lähdemme sieltä yhdessä kohti Senaatintoria klo 12.00. Pride-kulkue lähtee liikkeelle Senaatintorilta klo 12, mutta johtuen että paikkamme kulkueessa on viimeisenä joudumme odottamaan vuoroamme pidempään – kannattaa ottaa mukaan eväitä, juotavaa ja auringolta suojaavaa kampetta. Blokkimme mukana marssii Rhythms of Resistance -rumpuryhmä, joten myös korvatulpat saattavat olla tarpeen. Meillä on myös tarjota muutama tuoli odottamiseen sitä tarvitseville. Kulkuereitin esteettömyydestä täällä:

Marssi päättyy pinkkimustaan piknikkiin Kaivopuistossa. Varaamme etukäteen puistosta sopivan paikan, jonka tarkemmat koordinaatit ilmoitetaan lähempänä tapahtuma-aikaa. Pukukoodi: pinkkiä ja mustaa!
Halutessasi naamioidu tai suojaudu maskilla. Jos sinulla on flunssaoireita tai olet altistunut koronalle, jääthän kotiin lepäämään.

QUEER LIBERATION DAY 2022

Liberation and freedom are forgotten by many amidst Helsinki Pride festivities where the political roots of the event are replaced by decorative rainbow tokens and commercial “Platinum partners”. We don’t want to forget that we have rights as a result of long-term work and struggle. And even so, we still strive for radical freedom for every queer.

A COMMERCIAL PRIDE WILL NEVER SET US FREE

The official Helsinki Pride Parade has not taken place for two years but in both years an anti-capitalist Shadow Pride march has been organized, for us and by us. We can’t expect big institutions to take care of things for us, it’s time to take over our own lives. For businesses, Pride is another way to extract profit – but for us, Pride is a struggle and the core of our existence. We have cared for each another throughout the covid pandemic – what we need now is not “encounters”, as the theme of Helsinki Pride suggests, but long-term, resilient communities and the strength for change that springs from them.

DOWN WITH RAT LAB PSYCHIATRY!

Liberation Day demonstrations preceded the existing Pride events in Finland. The Liberation Day of 1981 featured a banner that read “Down with Rat Lab Psychiatry!” to protest the attempts at the time to use vivisection in search of “causes” and “cures” for homosexuality. In the 2020s, trans people fall into the claws of psychiatry: in order to get the treatments they need, trans people have to fight in the clinical gatekeeping system while trying to prove their own “sanity” and the legitimacy of their gender identity. Meanwhile, the long tradition of conversion “therapies” continues under the watchful eye of the state. The exercise of medical power against queer and trans communities must end!

THEIR LAWS WILL NOT PROTECT US

Law, order and policing cannot protect queers, women, or brown and disabled people. Only community-based responsibility, solidarity and justice can provide real safety that respects the diversity of our bodies and lives. The legal system allows for homophobic hate speech, and the courtroom is a stage that only provides new spectacles for these attacks on queer communities. The Trans legislation polices the right to gender self-determination rather than safeguarding it. Conversion treatments are not criminalized. We cannot trust the police or legal system to protect queer communities, let alone identify and intervene in homophobic and transphobic violence.

LIBERATION IS OURS

Liberation means an end to sexism and homophobia, and the collapse of the gender binary. Liberation means radical self-determination. We want all transgender people, including non-binary trans folks and trans youth, to have full autonomy over their genders, bodies and the medical care they need. Liberation is solidarity, and our community extends beyond national borders. We want to support the queer communities against Russian aggression and oppressive politics both in Ukraine and in Russia. We want to stand in solidarity with the trans community in Ukraine and we want them to have the freedom to move safely across the borders. Russia must immediately stop the aggression in Ukraine. At the same time we want to support all queer refugees. We also stand with the Kurds who have ended up at the center of Nato negotiations due to the Turkey’s pressure. Safety cannot be bought by selling the freedom of the Kurds. None of us is free until all of us are free.

———-

We will meet at Ritarihuoneenpuistikko park at address Aleksanterinkatu 4-6 at 11.30 am. We will then go together to Senate square at 11.45 am. Pride parade starts at 12 pm, we are last place in the march we will have to wait awhile – bring snacks, drinks and remember to shield yourself from the sun. Our bloc includes the Rhythm of Resistance drumming group, so also ear plugs might be useful. We will also have a few chairs for those who need them during the wait.The parade ends in a Pink&Black picnic at Kaivopuisto park. We will secure a spot on the day and share the location in the event. Dress code: pink and black! You may wear a mask for safety or anonymity. Please stay home if you have flu symptoms or if you have been exposed to Covid.

/// Pinkkimusta Helsinki ///