Haastattelussa antifasistiryhmä Antifascistisk Aksjon (AFA) Norjasta

[This interview is also published in English. Den här intervjun har också publicerats på svenska.]

Varis on haastatellut viime aikoina Pohjoismaalaisia tovereita eri ryhmässä. Aiemmin julkaisimme antifasistista tutkimustyötä tekevää Garm-ryhmää Ruotsista ja Redox-ryhmää Tanskasta. Tällä kertaa vuorossa on antifasistiryhmä Antifascistisk Aksjon (AFA) Norjasta. Variksen jäseniä on aiemmin vierallut Norjan AFA:n 20-vuotisjuhlissa ja 25-vuotisjuhlissa Oslossa, joten maan toverit ovat tuttuja pidemmältä ajalta.

Hei Antifascistisk Aksjon! Liikkeenne perustettiin vuonna 1994 Norjassa ja porskutatte edelleen kovaa. Voisitteko kuvailla ryhmäänne sellaisille ihmisille, jotka eivät tunne norjalaista antifasismia? Miten toimintanne on muuttunut vuosikymmenten aikana?

Hei! Norjassa oli 1970- ja 1980-luvuilla monimuotoinen joukko natseja, jotka toimivat erilaisissa pienissä ryhmissä ja puolueissa. Vaikka ryhmät olivat pieniä, ne olivat usein taipuvaisia väkivaltaan. Vasemmistolaisia kirjakauppoja sytytettiin tuleen, ja natsit hyökkäsivät Oslossa maahanmuuttoviraston ja vuoden 1979 vappumarssin kimppuun pommeilla ja muuta väkivaltaa käyttäen. Samaan aikaan norjalainen fasistipoliitikko Arne Myrdal matkusti ympäri maata, provosoiden konflikteja kannattajien ja antifasistien kanssa (monet antifasisteista tulivat Blitz-talonvaltausliikkeestä Oslossa).

Monet tänä aikana toimineista natseista olivat yhä aktiivisia ysärillä. Norjan Antifascistisk Aksjon (AFA) perustettiin vuonan 1994 tässä kontektissa – natsit tekivät terrorihyökkäyksiä ja kävivät ihmisten kimppuun fyysisesti. “Antifasismi on itsepuolustusta” iskulause oli totta tuolloin ja on sitä edelleen.

Käyttämiimme menetelmiin kuului tuolloin natsien seuraaminen, heidän vastustaminen jos he ilmestyivät jonnekin paikalle sekä katublokkauksien ja vastamielenosoitusten järjestäminen heidän marsseille ja tapaamisille. Aktivismimme ei ole oikeastaan muuttunut tuosta ajasta, ainoastaan konteksti on toinen. Aiemmin pystyimme valokuvaamaan natseja, jotka vierailivat heidän pahamaineisessa kantabaarissa Oslossa, mutta nyt meidän on entistä enemmän seurattava mitä he keskustelevat suljetuilla keskustelualustoillaan. Natseja vastustetaan edelleen aktiivisesti kaduilla, mutta tänä päivänä jokaisella on kamera taskussaan ja valvontakameroita on joka nurkalla.

Suurin muutos on se, että taistelu natseja vastaan 1990-luvulla on tehnyt Oslosta paljon turvallisemman kaupungin. Natsit eivät muodosta enää juuri uhkaa kaduilla – ja haluamme pitää tilanteen tällaisena!

Norjalaisten antifasistien suoraa toimintaa natseja vastaan Oslossa 90-luvulla.

Olemme haastatelleet viime aikoina antifasistisia tutkimuskollektiiveja Redoxia Tanskasta ja Garmia Ruotsista. Minkä takia tutkimustyö ja journalismi on teille tärkeää antifasisteina?

On tärkeää, että meillä on todellista tietoa ilman sensationalismia. Kun Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) perustettiin uudelleen Norjassa vuonna 2011, natsiryhmä sai valtavan paljon huomiota. Paikallislehdet kirjoitti heistä jos he laittoivat lentolehtisiä postilaatikoihin. Tämä auttoi heitä rekrytoimaan uusia jäseniä ja aiheutti levottomuutta ihmisten keskuudessa, jotka olivat vaarassa joutua fasistien väkivallan kohteeksi.

Olemme tajunneet, että on tärkeää olla luotettava ääni poliittisissa ympäristöissämme. Tämä tarkoittaa vastaäänenä toimimista sekä niille jotka suurentelevat että niille jotka vähättelevät natsien muodostamaa uhkaa. On myös hyvin tärkeää, että on tietoa heistä joita vastustaa.

Miten äärioikeistoskene on muuttunut Norjassa viime vuosien tai vuosikymmenen aikana? Onko äärioikeistossa tapahtuneet muutokset vaikuttaneet teidän toimintatapoihin? 

Natsit (tarkoitamme tällä erityisesti Pohjoismaista Vastarintaliikkettä) ovat paljon heikompia nyt. He saavuttivat huipunsa Norjassa vuonna 2017, jolloin heidän piti järjestää ensimmäinen julkinen mielenosoituksensa Norjassa. PVL:n marssi Fredrikstadissa peruttiin valtavan antifasistisen mobilisaation seurauksena ja natsit päätyivät järjestämään pienen pop-up-mielenosoituksen toisessa päässä maata. Tämä epäonnistunut mielenosoitus yhdessä PVL:n Göteborgin fiaskon pari kuukautta myöhemmin (yhdessä tekemämme suoran toiminnan kanssa joka sai monia heidän jäsenistä lopettamaan) vahingoitti merkittävällä tavalla PVL:ää. Viimeksi PVL:n ilmestyessä julkiselle paikalle he saivat kasaan ainoastaan kuusi jäsentään, ja jotkut heistä olivat matkustaneet paikalle Ruotsista asti.

Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN, ‘Loppu Norjan islamisaatiolle’) -ryhmän kehitys on ollut mielenkiintoinen. He ovat aiemmin yrittäneet pitää julkisia kokoontumisia Norjan keskustassa, saaden paikalle parhaimmillaan 20 tukijaa. Nyt heidän johtajansa Lars Thorsen on muuttunut paljon aggressiivisemmaksi, ja heidän taktiikkaansa kuuluu nykyisin autolla ympäriinsä ajelu ja Koraanien polttaminen moskeijoiden ulkopuolella. Tämä konfrontatiivinen taktiikka on oikeastaan johtanut vielä pienempiin osallistujamääriin heidän tapahtumissa ja isojen antifasististen mielenosoitusten järjesätämiseen Oslo mot Rasism (‘Oslo rasismia vastaan’) -aktivistien toimesta.

Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on muuttunut Pohjoismaissa vahvasta ja koordinoidusta natsijärjestöstä ja alkanut menettää jäseniään, joutunut ongelmiin lain kanssa ja vähentänyt jatkuvasti aktiivisuutta viime vuosina. Mikä on tilanne Norjassa?

Kehityskulku on samanlainen Norjassa. Kotisivuillamme on lista PVL:n jäsenistä, ja suurin osa toiminnan lopettaneista natseista on ollut aktiivisia ainoastaan muutamia kuukausia. Päästäkseen pois sivuiltamme heidän täytyy ottaa meihin yhteyttä ja käydä läpi poistumismenettely.

Koronapandemian aikana huomasimme, että PVL halusi osallistua parasiitin lailla salaliittoliikehdintään. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että PVL menetti jäseniä koronasalaliittoteoreetikoille eikä toisin päin.

Entä PVL:stä irtaantunut Nordisk Styrka -ryhmä? He ovat melko näkymättömiä Ruotsissa, mutta väittävät heihin kuuluvan myös norjalaisia.

Nordisk Styrka on vielä kysymysmerkki Norjassa. Heidän kotisivuaan ei ole päivitetty vuoden 2020 jälkeen ja mitään heihin yhdistettyä oikeaa toimintaa ei ole havaittu. Jakautuminen oli joka tapauksessa tuhoisaa PVL:lle.

Miltä Norjan poliittinen tilanne näyttää tällä hetkellä? Onko äärioikeisto vahva kaduilla tai parlamentissa?

Fasistit ovat heikkoja kaduilla. Viime vaaleissa vasemmisto menestyi hieman Norjan parlamentissa, kun Rødt– ja Sosialistisk Venstreparti -puolueet saivat kannatusta, oikeisto menetti ääniä ja Arbeiderpartiet (sosiaalidemokraatit) menetti ennusteita vähemmän ääniä. On hankalaa spekuloida tuleeko tämä suunta jatkumaan.

Äärioikeisto on kasvavissa määrin aktiivinen verkossa monissa maissa, luoden omia media-alustoja propagandalleen. Onko näin käynyt Norjassa ja miten vastaatte siihen antifasistisesta näkökulmasta? 

Aiemmin he olivat verkkofoorumeilla ja sitten siirtyivät Facebookiin, mutta fasistien verkossa läsnäolo on taas muutoksessa. Vanhemmat ihmiset pysyvät Facebookissa tai sen erilaisissa kilpailijoissa (VK, MeWe jne.) ja nuoremmat taas käyttävät kasvavissa määrin Instagramia, Discordia ja Telegramia. 

Mitä tulee äärioikeistolaisiin media-alustoihin, Norjassa on joitain “perinteisiä” alustoja, kuten Document.no ja Resett.no. On olemassa myös joukko pienempiä sivustoja, jotka yrittävät kopioida Ruotsin äärioikeiston “vaihtoehto” medioita, mutta ne eivät ole kovin onnistuneita.

PVL:llä on oma podcast-projektinsa, mutta se ei houkuttele uusia jäseniä tai lisää heidän aktiivisuutta tällä hetkellä.

Mitä kanavia Antifascistisk Aksjon käyttää levittääkseen tietoa? Voiko teitä tukea taloudellisesti? 

Meillä on tilit Facebookissa ja Instagramissa, mutta meitä sensuroidaan paljon niissä. Toivomme, että ihmiset vierailevat ennen kaikkea verkkosivullamme www.antifa.tk. Sivultamme löytää päivitetyt linkit sosiaalisen median tileihimme ja puhelinnumeromme.

Meitä voi tukea taloudellisesti ostamalla tukituotteitamme Oslossa sijaitsevasta kirjakahvilasta Anarres Bokkafe. Eniten kuitenkin haluamme, että ihmiset järjestäytyvät poliittisesti!

Katso myös:

Norjan äärioikeistoa käsitteleviä juttuja suomeksi: