Natsit eivät ole tervetulleita Tampereelle – Sinimustan liikkeen mielenosoitus jäi tyngäksi

Sinimustan liikkeen rumpali sai Tampereella väriä piristämään harmaata maailmankuvaansa.

Sinimustan liikkeenvuoden 2022 vappupäivänä Tampereella järjestetty pieni mielenosoitus kiinnosti ainoastaan äärioikeiston omaa sisäpiiriä. Koronarajoitusten päättymisestä huolimatta natsimarssien viime vuosien syöksykierre syvenee entisestään.

Suomen uusin fasistiryhmä Sinimusta liike (SML) järjesti tänä vappuna oman mielenosoituksen Tampereella. Ihmiset viettivät punaisesta työläishistoriastaan tunnetun kaupungin kaduilla vappua sankoin joukoin, ja natsipiirien vakiokasvojen puheet ja lippujen kansssa pönötys ei kiinnostunut ketään muita kuin natsien omaa sisäpiiriä. Natsikulkueen kokoontuessa Tampereen Laukontorilla paikalle saapui arviolta vain 60 henkilöä. “Valkoinen vappu” huokutteli siis vielä vähemmän ihmisiä paikalle kuin mitä vuosi toisensa perään kutistunut Turun 188 -mielenosoitus syksyllä 2021


SML aloitti noin vuosi sitten kannattajakorttien keräämisen perustaakseen puolueen. Huhtikuussa fasistit ilmoittivat saaneensa määräajassa vaaditut 5000 allekirjoitusta kasaan. Vappuun 2022 mennessä tämä raja ei ollut kuitenkaan mennyt rikki ainakaan verkossa. Vaikka SML on viimeisen vuoden aikana käyttänyt paljon resursseja kannattajakorttien keräämiseen, ei vaaditun allekirjoitusmäärän saaminen ole ollut läpihuutojuttu. Sinimustien avoimen fasistinen puolueohjelma ja uusien jäsenten värväyksen keskittyminen pienelle äärioikeistokentälle ei houkuttele kansan syviä rivejä samalla tavalla kuin toisten pienpuoluekentän uusien tulokkaiden sanomat. Esimerkiksi Anu Turtiaisen Valta Kuuluu Kansalle -puoluehanke sai allekirjoitukset kasaan alle vuorokaudessa kun taas Ossi Tiihosen Vapauden liitto sai 5000 allekirjoitusta alle viikossa.

SML:n johtaja Tuukka Kurulla (musta asu ja sininen kravatti) on jäänyt pukeutumisessa pahasti 1930-luvun larppi päälle. Kuru ohjeistamassa PVL:n Tampereen ryhmän vanhoja aktiiveja: Jari Mäki (vasemmalla selin), tuntematon PVL-aktiivi, Toni Toorikka ja Antti Niemi (kurkistaa äärioikealta).
Vapun jälkeen SML:n johtaja Tuukka Kuru kertoi twitterissä kuuluvansa “natsiskeneen”. Kuru katsoo perussuomalaisten verhoamisesta huolimatta todellisuudessa ajavan samoja tavoitteita SML:n kanssa.

Ylläpitääkseen puoluehankkeen heikkoa näkyvyyttä SML:n puheenjohtaja Tuukka Kuru ilmoitti jo vuoden alussa haja-asutusalueen natsit -sketsiä muistuttavassa videossa, että ryhmä järjestää “valkoisen vapun” Tampereelle. Samankaltaisia provokaatioon pyrkiviä tapahtumia on järjestetty myös Ruotsissa. Esimerkiksi SML:lle läheinen kansallissosialistinen Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) järjesti vuosina 2016-2019 vapputapahtumia pienemmissä kaupungeissa työväenliikkeen perinteisenä juhlapäivänä. Vuodesta 2020 lähtien Ruotsin natsien uusi perinne loppui koronapandemian, jäsenkadon ja sisäisten riidojen takia. Myös PVL on yrittänyt laittaa alulle parlamentaarista toimintaa, erittäin huonoin menestyksin. Ruotsin eduskuntavaaleissa 2018 kansallissosialistit saivat vain 0,03% äänistä. Suomessa PVL:n puoluehanke epäonnistui niin surkeasti, että se haudattiin kaikessa hiljaisuudessa.

Suomessa kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen englanninkielisellä ja muiden Pohjoismaiden sivuilla Sinimustalle liikkeelle osoitetaan tukea. SML:n tapahtumasta raportoitiin livenä PVL:n englanninkieliselle sivulle PVL:n muiden maiden osastojen joukossa aivan kuin SML olisi yksi niistä.

Myös muita yhtäläisyyksiä SML:n ja Suomessa kielletyn PVL:n välillä löytyy, sillä SML koostuu pitkälti jo aiemmin Suomen äärioikeistoympäristössä toimineista henkilöistä. PVL myös mainostaa Ruotsin osastonsa sivuilla aktiivisesti sitä, että SML on heille erityisen läheinen ryhmä. PVL esimerkiksi julkaisi sivuillaan vappuraportaasia pohjoismaisesta kansallissosialistien vapun vietosta, missä myös SML:n tapahtumaa kuvailtiin kuin kyseessä olisi PVL:n osaston toimintaa. PVL:n vanhoista natsiaktiiveista erityisen näkyviä uudessa puoluehankkeessa ovat olleet Tapio Rantanen, Harri Aurema ja Pauli Kaila, mutta Tampereen marssille osallistui myös muita kielletyn natsijärjestön pitkän linjan aktiiveja, kuten entinen johtaja Antti Niemi sekä pitkän linjan keskeisiin aktiiveihin kuuluvat Janne Moilanen ja Petri Nordman. Mukana nähtiin myös muita Tampereen PVL-ryhmän uusnatseja, kuten Toni Toorikka ja Jari Mäki.

Paikalla oli myös suomensisulaisia, sillä SML:n johtohahmot Tuukka Kuru, Lauri Hokkanen, Terhi Kiemunki ja Olavi Saarelainen ovat kaikki Suomen Sisun aktiiveja. Monet Suomen Sisun nuorisojärjestön eli Uudenmaan Akselin ja Varsinais-Suomen Akselin aktiivit ovat myös SML:n jäseniä. Kaksoisjäsenyyksien kautta Suomen Sisu toteuttaa vanhaa rooliaan äärioikeistoa kokoonkasaavana verkostona, jonka suljetuissa tapahtumissa ramppaavat niin SML:n kuin perussuomalaistenkin jäsenet.

SML:n banderollia kantoivat turkulainen ex-perussuomalaisten jäsen Antero Kivisaari, tuntematon henkilö ja Aleksi Veikkola.
Varsinais-Suomen SML:n aktiivi Roni Nieminen kantamassa ryhmän lippua.
SML:n ja Uudenmaan Akselin aktiivi Eemil Virkkunen (oikealla SML-lipun kanssa), turkulainen Roni Nieminen ja PVL:n Tampereen aktiivi Laura Rantanen (vasemmalla siniristilipun kanssa).
Jasmina Ollikainen haastattelee SML:n kaappaamalle Kansalainen-sivulle Liina Veronica Istoa. Isto on entinen perussuomalaisten lakkautetun nuorisojärjestön varapuheenjohtaja sekä lehden päätoimittaja.
Osa perussuomalaisten ja PVL:n entisistä jäsenistä ovat löytäneet yhteisen projektin SML:stä. Vasemmalla entinen perussuomalaisaktiivi Timo Rumpunen ja oikealla PVL:n Pirkanmaan ryhmän Laura Rantanen kantamassa lippuja.
Aikoinaan perussuomalaisista nuorista väliaikaisesti ennen järjestön lakkauttamista erotettu Johannes Sipola on monien muiden “etnonationalistien” tavoin siirtynyt SML:n jäseniksi.
PVL:n pitkän linjan Helsingin ryhmän Espoossa asuva aktiivi Janne Moilanen.
PVL:n ja Blood Honourin pitkän linjan tamperelaisaktiivi Toni Toorikka. 
PVL:n uudempi aktiivi Juuso Pätzold on myös nykyään SML:n riveissä kulkuetta vahtimassa. 
Natsisivusto Partisaanin kuvausryhmä: vartijana naamioleikeistä pitävä Petri Nordman, kuvaajana tuntematon henkilö ja juontajana Harri Aurema.
PVL:n entinen johtaja Antti Niemi, joka omien sanojensa mukaan pyörittää PVL:n kieltopäätöksen välttänyttä Suomalaisapu-yhdistystä.
PVL:n ja SML:n aktiivina toiminut Tapio Rantanen valppaana huudattamassa natsijoukkoa.

Tampereella järjestettiin samanaikaisesti perinteiset työväenliikken vappukulkueet ja antifasistinen puistojuhla nimeltä Vappujen vappu. Tamperelaiset antifasistit ja näiden muualta tulleet toverit kuuntelivat musiikkia ja puheita auringossa ennen kuin osa heistä lähti häiritsemään fasistien kulkuetta. Kun natsit marssivat muutaman korttelin siniristilippujen kanssa, poliisisaattue pyrki aktiivisesti poistamaan heille huutaneita antifasisteja, muttei onnistunut estämään kaikkia. 
Tampereen kadulla natsit saivat huutoja, naurua ja maalipommeja niskaansa, ja pienen kulkueen synnyttämä tunnelma ei ollut lainkaan niin mahtipontinen kuin pikkufuhrer Kuru itse oli toivonut. Hämeenpuistossa natsit pitivät lyhyitä puheita ja jäivät maleksimaan paikalle, samalla kun antifasistiset ryhmät härnäsivät heitä ja kehottivat heitä poistumaan kaupungista. Loppujen lopuksi “Sinimustan Liikkeen ensimmäinen suurempi julkinen tapahtuma” jäi pieneksi ja lyhyeksi.


Katso myös:
Sinimusta Liike haali vaaditut kannattajakortit: Suomeenko uusi fasistinen puolue?