Sinimusta Liike haali vaaditut kannattajakortit: Suomeenko uusi fasistinen puolue?

Suomen äärioikeistolaisten uusi puoluehanke Sinimusta Liike (SML) on viestintäkanaviensa mukaan saanut kerättyä vaaditut 5000 kannattajakorttia. Kannattajakorttien mentyä tarkastuksessa läpi voi SML rekisteröityä puolueeksi ja asettaa ehdokkaita vuonna 2023 käytävissä eduskuntavaaleissa. 

SML rekisteröityi yhdistykseksi joulukuussa 2020 ja sen kotipaikaksi merkittiin Rauma yhdistyksen ja puoluehankkeen puheenjohtaja Tuukka Kurun asuinkaupungin mukaan. Oikeusministeriö hyväksyi liikkeen puolueohjelman huhtikuussa 2021 ja se alkoi kerätä kannattakortteja heti seuraavassa kuussa. Äärioikeistoyleisölle SML esiteltiin lokakuussa 2020 ampumaharjoituksistaan tunnetun ja äärioikeistolaisia yhteen kokoavan Kansallismielisten liittouman syysleirillä. 

SML:n puheenjohtaja Tuukka Kuru on viime vuosina ollut yksi suomalaisen äärioikeistokentän näkyvimmistä aktiiveista. Hän on toiminut muun muassa Turun 188 Kukkavirta -marssin sekä rotuoppikonferenssien järjestäjänä. Kurun lisäksi puoluehankkeen perustajäsenistöön kuuluvat varapuheenjohtaja Olavi Saarelainen, sihteeri Terhi Kiemunki ja viestintävastaava Lauri Hokkanen. Kaikki edellä mainitut ovat Suomen Sisun  jäseniä ja entisiä perussuomalaisten tai puolueen lakkautetun nuorisojärjestön entisiä aktiiveja, jotka erotettiin puolueesta natseilunsa, puolueen imagolle vahingollisen käytöksen ja sisäisten konfliktien seurauksena. 

SML:n kolme neljästä puoluehankkeen perustajajäsenestä: Olavi Saarelainen (vas.), Tuukka Kuru ja Lauri Hokkanen.

SML kuvailee itseään ‘radikaaliksi’, ‘traditionaaliseksi’ ja ‘suomenmieliseksi’ puolueeksi. Liikkeen omin sanoin mukaan sen ohjelman ydin on ‘rodullisesti valkoisen’ Suomen kansassa sekä kansan puolustamisessa sitä ‘uhkaavilta tahoilta’. Tammikuussa 2021 Kiemunki kommentoi hanketta PVL:n Partisaani-roskalehdelle sillä, että he lähtevät keräämään “kannattajakortteja radikaalikansallismielisellä linjalla, joka erottuu selkeästi nykyisestä poliittisesta kentästä muun muassa edistämällä ajatusta etnisesti suomalaisesta kansankokonaisuudesta.” Kiemungin käyttämä kansankokonaisuus (saks. volksgemeinschaft) on käsite, jonka loivat alun perin Saksan konservatiivisen vallankumouksen ajattelijat ja jonka kansallissosialistit Adolf Hitlerin johdolla ottivat käyttöönsä. 

“Sun pitää ottaa sellainen asenne et sä oot parempi kuin kukaan niistä” luennoi Sinimustan Liikkeen sihteeri Terhi Kiemunki liikkeen syysleirillä vierellään virnuileva varapuheenjohtaja Olavi Saarelainen. Edessä kuuntelemassa SML:n lisäksi myös Uudenmaan akselissa toimivia jäseniä, kuten Pyry Lii-Soinio sekä Juuso Siltanen.

SML:n ohjelmassa on lukuisia samankaltaisuuksia 1930-luvun Isänmaallisen kansanliikkeen IKL:n ohjelman kanssa. Tutkija Oula Silvennoisen mukaan SML voidaan selvästi määritellä fasistiseksi sillä puoluehankkeen tavoitteena on etnisesti ‘puhdistettu’ kansa ja hierarkkinen ja autoritäärinen yhteiskunta. SML kannustaa muun muassa taisteluun veren ja kansallisten juurien puolesta, haluaa kaventaa sananvapautta ja luoda etnisen rekisterin, johon merkittäisiin Suomessa asuvien ihmisten etniset, kielelliset ja uskonnolliset taustat. Liikkeen mukaan tilastoinnin avulla “julkinen valta kykenee valvomaan nykyistä paremmin maassamme asuvien väestöryhmien ja kulttuurien koostumusta sekä niiden vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan.” Liike myös kannustaa kamppailuun ‘kansaa’ uhkaavia tahoja vastaan. Fasistisella kielellä tämä tarkoittaa valkoisen ylivallan ajamista esimerkiksi häiritsevällä puheella ja väkivallalla poliittisia vastustajia sekä erilaisia seksuaali-, uskonto- tai kulttuurivähemmistöjä kohtaan.  

Vaikka Suomen poliittisella kentällä SML on suhteellisen tuore hanke, on moni sen jäsenistä toiminut jo pidempään Suomen äärioikeistokentällä. SML kokoaa yhteen aktiiveja muun muassa Suomen Sisusta ja sen nuorisojärjestöstä Uudenmaan Akselista (jonka syntyhistoria ulottuu Perussuomalaiset Nuoret -järjestöön) sekä perussuomalaisista erotetuista jäsenistä. Lisäksi useat pitkän linjan natsiaktiivit ovat siirtyneet toimimaan oikeuden kieltämästä kansallissosialistisesta Pohjoismaisesta Vastarintaliikkeestä Sinimustaan Liikkeeseen.

Sinimustan Liikkeen viestintävastaavan fasistisia ulostuloja.
Äärioikeistolaisia keräämässä kannattajakortteja Turussa keväällä 2022. Oikealla Pauli Kaila (ex-PVL), hänen vieressään Timo Rumpunen (ex-Perussuomalaiset), Roni Nieminen (Varsinais-Suomen Akseli) ja Antero Kivisaari (Varsinais-Suomen Akseli).

Esimerkiksi PVL:n roskalehti Partisaania luotsaava Harri Aurema on nähty Suomen toreilla laiskasti keräämässä SML:lle kannattajakortteja, kun taas vuoden 2018 hakaristilippufarssista muistettava PVL:n Tapio Rantanen on kiinnitetty puhumaan SML:n Tampereella vappupäivänä järjestettävässä ‘valkoisen vapun’ natsimielenosoituksessa, jonka nimi henkii vihamielisyyttä niin työväkeä kuin myös vähemmistöjä kohtaan. Pitkään uinunut turkulainen kansallissosialisti ja PVL:n aktiivi Pauli Kaila on niinikään ottanut aktiivisempaa roolia Suomen äärioikeistolaisella kentällä Sinimustan Liikkeen herättelemänä. Kaila on muun muassa kerännyt liikkeelle kannattajakortteja Turussa, vetänyt painiharjoitusta liikeen syysleirillä Ruovedellä sekä toiminut Kurun turvamiehenä katutapahtumissa.

Harri Aurema (toinen vasemmalta) keräämässä SML:n kannattajakortteja Oulussa keväällä 2022 järjestetyssä mielenilmauksessa, jossa hehkutettiin isänmaallisuutta muun muassa kiistämällä korona-pandemia sekä Kremlin hyökkäyssota Ukrainaan. 
Tuukka Kuru (oik.) ja Pauli Kaila halailemassa Sinimustan Liikkeen syysleirillä järjestetyssä painiharjoituksessa Ruovedellä vuonna 2021.

SML:n demokratian vastainen ja pseudotieteellisiä rotuajattelua toistava puolueohjelma saa ihmettelemään, miten puolueen ohjelma on mennyt oikeusministeriössä läpi ja miksi oikeusministeriö kohtelee fasisteja silkkihansikkain. Oikeusministeriö hyväksyi puolueohjelman muokkauksien jälkeen, ja ministeriön virkahenkilöt vaativat esimerkiksi etnisen rekisterin maininnan pois ottamista. Kuitenkin, edelleen huhtikuussa 2022 SML mainostaa nettisivuillaan ei-läpimennyttä ohjelmaa, jossa muun muassa samaista rekisteriä kannatetaan. 

SML politiikan selkäranka on fasismissa, eikä sitä pysty häivyttämään piiloon kosmeettiset muutokset puolueen ohjelmassa. Oikeusministeriön vaaliyksikön virkahenkilöiden huolimattomuus taikka poliittisen ja historiallisen kontekstualisoinnin puute on demokratian ja yhdenvertaisuuden takaamisen kannalta huolestuttavaa.

Kevään aikana julkaisemme yksityiskohtaisemman kuvauksen SML:n jäsenistä sekä liikkeen toiminnasta. Jos sinulla on tietoa liikkeestä tai sen jäsenistä, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse varistoimitus[t]riseup.net.