Kansainvälisen naistenpäivän tapahtumia Turussa ja Helsingissä

Kansainvälinen naistenpäivän grafitti, Turku 2022

Tiistaina 8. maaliskuuta on Kansainvälinen naistenpäivä. Tapahtumia järjestetään ympäri Suomea, ja Varisverkosto on mukana järjestämässä Helsingissä Ei vapautta ilman naisten vapautta ja Turussa Take Back The Night-mielenosoituksia yhdessä muiden ryhmien kanssa.


Varisverkosto on antifasistinen ja feministinen verkosto. Tasa-arvoa ei ole mahdollista toteuttaa ilman taistelua kaikki hierarkioita vastaan ja usein nämä erilaiset hierarkiat tukeutuvat toisiinsa: patriarkaalisuus ja kapitalismi hyödyntävät molemmat naisten heikkoa asemaa yhteiskunnassa. Olemme aiemmin kirjoittanut konservatiivien ja fasistien näkemyksiä sukupuolesta, ja miksi he kannattavat miehistä ylivaltaa, haitallista maskuliinisuutta ja perinteisiä sukupuolirooleja. 
Antifasistien on välttämätöntä tiedostaa feministisen kamppailun merkitys liikeessämme ja koko yhteiskunnassa. Naistenpäivänä 2014 tapahtui Malmössä Ruotsissa fasistinen hyökkäys feministejä vastaan, kun sittemmin lakkautetun Svenskarnas Parti -puolueen natsit kävivät feministien ja antifasistien kimppuun Reclaim the Night-mielenosoituksen jälkeen. Hyökkäyksen seurauksena antifasisti Showan Shatak haavoittui vakavasti ja joutui sairaalaan.Onneksi Shatak selvisi vakavista vammoista. Ruotsissa, Suomessa ja monissa muissa maissa järjestettiin ruotsalaisten feministien ja antifasistien tueksi “Kämpa Showan” mielenosoituksia ja muita tapahtumia tuen osoitukseksi. Hyökkäyksestä vastuussa olleet natsit olivat juuri palanneet Ukrainasta, jossa he olivat hakeneet oppia väkivaltaan Ukrainan fasistiliikkeeltä. Ukrainan sodan uuden vaiheen alettua on syytä pitää mielessä, että eri maiden nationalistit ja fasistit pyrkivät aktiivisesti hyötymään kauheasta tilanteesta. 


Julkaisimme viime vuonna käännöksen kurdifeministi Dilar Dirikin tekstistä Naisten internationalismi maailmanlaajuista patriarkaattia vastaan. Dirik toteaa edelleen yhtä ajankohtaisesti:


“Naiset kamppailuissaan ovat aina toimineet tiedostaen, että heidän vastarintansa kytkeytyy laajempiin kysymyksiin epäoikeudenmukaisuudesta ja sorrosta yhteiskunnassa, historian varhaisimmista kapinoista ensimmäisiin järjestäytyneisiin naisten lakkoihin, mielenilmauksiin ja liikkeisiin. Kolonialismi, uskonnollinen dogmatismi, militarismi, teollistuminen, valtion auktoriteetti tai kapitalistinen moderniteetti – vastustettavasta kohteesta riippumatta naisten liikkeet ovat historiallisesti mobilisoineet tarpeen taistella usealla rintamalla, sekä eri sorron muotojen kokemuksen.”


Kamppailu seksismiä ja misogyniaa vastaan jatkuu joka päivä, mutta tänä päivänä toivomme kaikille hyvää ja kumouksellista Kansainvälistä naistenpäivää! Ei vapautta ilman naisten vapautta!

Kansainvälisen naistenpäivän kulkue Turussa vuonna 2020
Kansainvälisen naistenpäivän kulkue Helsingissä vuonna 2020
Otetaan yö takaisin, Tampere vuonna 2016

Naistenpäivän 2022 tapahtumia:    


Kirjoituksia feminismistä ja antifasismista: