Varisverkosto tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja kehottaa vastustamaan sotaa

This image has an empty alt attribute; its file name is 274907276_2800678366903769_8725971285533154543_n.jpg
Stop Putin -graffiti Turussa 27.2.2022. Kuva: Turku ilman natseja

Varisverkosto tuomitsee Venäjän torstaina 24.2.2022 aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan ja kannustaa kaikkia vastustamaan sotaa.

Viime päivinä ympäri maailmaa on järjestetty mielenosoituksia rauhan puolesta. Myös Suomessa on osoitettu mieltä ja jopa kaksikymmentä tuhatta ihmistä ympäri maata on vastustanut sotaa kaduilla. Pelkästään Helsingin mielenosoituksissa oli lauantaina 26.2. kymmenen tuhatta ihmistä ja Turussa useita tuhansia, jonka lisäksi mielenosoituksia järjestettiin useissa muissa kaupungeissa. Myös verkostomme jäsenet ovat ottaneet osaa mielenosoituksiin Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Antifasismiin kuuluu voimakkaasti ajatus työväen internationalismista ja valtion rajoja ylittävästä solidaarisuudesta ihmisten välillä. Sota ei johdu tavallisista ihmisistä, vaan kapitalismista, patriarkaalisesta kulttuurista ja nationalismista, jotka ruokkivat militarismia. Nyt on aika pyrkiä kaikin keinoin lopettamaan sota mahdollisimman nopeasti, mutta pidemmällä aikavälillä sodan juurisyyt on kitkettävä maailmanlaajuisesti.

Venäjän imperialistiset pyrkimykset ovat ristiriidassa vapaan ja tasa-arvoisen maailman kanssa. On ensiarvoisen tärkeää tunnistaa, että Venäjän aggressiolla ei ole mitään tekemistä sen enempää anti-imperialismin kuin antifasismin kanssa. Jälkimmäisestä kertoo jo riittävän paljon se, että Venäjä on vuosien varrella pidättänyt ja kiduttanut toistuvasti antifasisteja ja antiautoritaareja (kts. esim. tämä artikkeli).

Kehotamme kaikkia osallistumaan sodanvastaisiin mielenosoituksiin sekä vastustamaan muilla keinoin Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Kehotamme myös vastustamaan russofobisia, antisemitistisiä ja kaikenlaisia muita rasistisia sekä äärioikeistolaisia elementtejä sodanvastaisessa liikkeessä. Lisäksi on tärkeää osoittaa solidaarisuutta kaikille sotaa pakeneville siirtolaisille kaikkialla, eikä osoittaa valikoivasti tukea esimerkiksi esimerkiksi ihonvärin, etnisen taustan tai maantieteellisen sijainnin takia.

Osoitetaan tukemme hyökkäyksen kohteeksi joutuneille ukrainalaisille sekä sotaa ja Putinin hallintoa vastustaville venäläisille.

Venäjä ulos, Putin alas!

Ei sotaa kansojen välille, ei rauhaa luokkien välille!


Voit osoittaa konkreettista tukea ukrainalaisille lahjoittamalla rahaa mm. seuraavien linkkien takaa löytyviin kohteisiin: