Ympäristöblokin puhe Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa 6.12.2021

Alkuperäinen julkaisu

Emilia-ryhmä:

Iso kiitos kaikille, jotka olitte mukana Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa ja muualla vastustamassa äärioikeistoa. Lähdimme eilen kaduille, koska tiedämme, miten tärkeää on osoittaa, että meitä vapautta, tasa-arvoa ja kestävää yhteiskuntaa haluavia on enemmän kuin niitä, jotka ajavat ihmisestä luontoon ulottuvaa alistamista, väkivaltaa ja eriarvoisuutta. Eilen me teimme sen näkyväksi: Helsinki ilman natseja oli itsenäisyyspäivän suurin mielenosoitus, ja se vei konkreettisesti katutilan pois äärioikeistolta estämällä 612-mielenosoitusta marssimasta suunnitellulla reitillään. Kadut kuuluvat meille, ei fasisteille – nyt ja aina!

Ympäristöblokin puhe Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa

Hyvät ystävät, toverit ja kanssa-antifasistit, kiitos että olette täällä, yhdessä osoittamassa ettei äärioikeistolaisille pyrkimyksille ole tilaa meidän kaikkien Helsingissämme! On hienoa nähdä että meitä on täällä näin paljon, yhdessä vastustamassa fasismia ja rasismia!

Myös ympäristöblokki on täällä tänään, sillä myös ympäristöliikkeen on tärkeää osoittaa, ettei fasismille ole tilaa maailmassa, jollaista haluamme rakentaa.

Äärioikeistolaisella liikkeellä on oma ympäristöagendansa. Siihen agendaan ei kuitenkaan mahdu yhdenvertaisuuden tai solidaarisuuden arvoja. Siihen agendaan ei mahdu käsitystä globaalista tai historiallisesta oikeudenmukaisuudesta. 

Ekologinen kriisi on käynnissä. Ympäristö- ja kehitysliikkeissä on jo vuosikaudet painotettu sitä, miten rikkaissa länsimaissa tapahtuva kulutus aiheuttaa saastumista ja luonnonvarojen ylikulutusta köyhemmissä globaalin etelän maissa. Olemme toitottaneet esimerkiksi, että jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme 3,4 maapalloa. Maailman rikkain kymmenys aiheuttaa puolet hiilipäästöistä, ja tuohon maailman rikkaimpaan kymmenykseen kuuluu noin puolet suomalaisista.

On siis selvää, että ekologisen kriisin ratkaisut on löydettävä eriarvoisuutta purkaen. Emme voi laittaa tuhoa heidän korjattavakseen ja kärsittäväkseen, jotka eivät ole tuhoon samalla tapaa osallistuneet. Tämä tarkoittaa radikaaleja muutoksia elintavoissamme, kulttuurissamme ja talousjärjestelmässämme. 

Äärioikeistossa on pitkään vähätelty ja kielletty ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos. Nyt tuo denialismi on saamassa uusia muotoja: Ilmastonmuutoksen olemassaolo myönnetään, mutta siihen vastaaminen kääntyy keppihevoseksi, jolla ratsastaa kohti rasistisia ja fasistisia päämääriä. Jo nyt Euroopassa vedotaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja oman maan koskemattoman luonnon suojeluun perusteena rajojen tiukentamiselle. Ilmastonmuutoksesta ja luonnon saastumisesta syytetään väestönkasvua Afrikassa ja Aasiassa. Ilmastopakolaisten jättäminen oman onnensa nojaan on näille rasisteille ympäristöteko, jolla pakoillaan Euroopan ja muiden länsimaiden historiallista ja yhä kasvavaa vastuuta ekologisesta kriisistä. 

Mitä sitten voisi tarkoittaa se, että vaikkapa Suomessa tällainen retoriikka pääsee osaksi hallituspolitiikkaa? Onko meillä tulevaisuudessa “entistä vihreämpi hallitus”, joka sulkee rajat erinäköisiltä ihmisiltä ja ylläpitää viherpestyä kasvavan kulutuksen kapitalismia. Me olemme niin hyvässä asemassa globaalisti, että voimme leikkiä, että on ok jatkaa elämäämme “business as usual”, kunhan pidämme rajamme vääränlaisilta kuluttajilta suljettuna. Vääränlaisia kuluttajia alkaa varmasti löytyä muistakin ihmisryhmistä kuin Euroopan ulkopuolisista siirtolaisista ja pakolaisista, sillä “injustice anywhere is a threat to justice everywhere”. 

On helpompaa syyttää ilmastonmuutoksesta, ympäristön saastumisesta ja luonnonvarojen ylikulutuksesta voimakkaan väestönkasvun maita tai väestöltään valtavaa Kiinaa kuin katsoa peiliin. On helpompaa asettaa vastakkain suomalainen köyhä ja haavoittuvampien maiden ihmiset kuin purkaa eriarvoistavia rakenteita.

Fasismi pelaa harvojen hyvinvoinnin pussiin globaalin oikeudenmukaisuuden ja ekologisen kestävyyden kustannuksella. Äärioikeistolaiset liikkeet syventävät tahoillaan jo olemassa olevia eriarvoisuuksia, eikä niillä ole tarjota todellisia kestäviä ratkaisuja päivämme polttaviin kriiseihin. 

Ihmisvihamieliselle ja taantumukselliselle maailmankuvalle ei tule antaa senttiäkään tilaa, nyt eikä varsinkaan tulevaisuudessa. Siksi myös ympäristöliike on antifasistinen, tänään ja vuoden jokaisena päivänä!

Kuva: Rajaton Vimma