Vuoden 2021 itsenäisyyspäivä: kaksi natsimarssia ja niitä vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus

Vuonna 2021 itsenäisyyspäivänä järjestetään mielenosoituksia kahden vuoden jälkeen, koska vuonna 2020 marsseja ei järjestetty koronapandemian takia. Kokosimme tätä artikkelia varten yhteen itsenäisyyspäivän tapahtumia Helsingissä ja Oulussa.

Vuoden 2020 itsenäisyyspäivä oli poikkeuksellinen, koska koronapandemian vuoksi aiemmista vuosista poiketen äärioikeisto ei järjestänyt yhtään mielenosoitusta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014. Vuoden 2021 itsenäisyyspäivä on äärioikeistolle tässä mielessä sen lämmittelyä, johon vuoden 2019 itsenäisyyspäivänä jäätiin. Maanantaina 6.12.2021 Helsingissä järjestetään kaksi äärioikeistomarssia sekä niitä vastustava antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Lisäksi Oulussa järjestetään Oulu ilman natseja -mielenosoitus, joka vastustaa natsipartio Soldiers of Odinin marssia.

Helsingissä vuodesta 2014 järjestetyt natsimarsseista suurin eli 612-soihtukulkue kasvoi vuodesta 2014 vuoteen 2017, mutta vuonna 2018 sen osallistujamäärä lähti laskuun. On odotettavissa, että 612-soihtukulkue ei pääse kahden vuoden tauon jälkeen edes vuoden 2019 osallistujamääriin ja jatkaa paikallaan polkemista. Vuonna 2019 sittemmin kokonaan kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) natsit joutuivat marssimaan hädin tuskin kahden sadan muun fasistin kanssa Soldiers of Odinin siipien suojissa poliisin kiellettyä PVL:n aluksi suunnitteleman mielenosoituksen. Vuonna 2020 kielletyn PVL:n aktiivit alkoivat puuhata Kansallismielisten liittouman ja Suomen Sisun fasistien kanssa uutta äärioikeistomielenosoitusta nimeltä Suomi Herää, mutta kulkue peruttiin lopulta kokonaan.

Fasistinen Suomi Herää -mielenosoitus Rautatientorilla kello 15:00

Kuvakaappaus videolta: Suomi Herää -mielenosoitusta on mainostettu perinteisellä “fasistit ja soihdut pimeässä” -kuvastolla.

Vuonna 2020 totaalisesti epäonnistunutta fasistien Suomi Herää -mielenosoitusta yritetään järjestää uudelleen vuonna 2021. Tapahtuman järjestäjänä toimivan Suomi Herää -kollektiivin taustalla on aktiiveja fasistisesta Sinimusta liike -ryhmästä, muun muassa Pohjanvartio-nimeä nykyän käyttäviä PVL:n natseja, Suomen Sisun jäseniä ja näitä kaikkia yhteenkokoavan Kansallismielisten liittouman puuhanatseja.

Poliisi ilmoituksen mukaan “Suomi herää -kulkue kokoontuu Rautatientorille noin kello 15 ja etenee alustavasti reittiä Mikonkatu–Pohjois Esplanadi–Mannerheimintie–Eduskuntatalo.” Pienemmän äärioikeistomarssin fasistit ovat ilmoittaneet jatkavansa tästä mielenosoituksesta isompaan äärioikeistomarssiin eli 612-soihtukulkueeseen.

Fasistinen 612-mielenosoitus Töölöntorilla klo 18:30

Natsit tuulettamassa kainaloita 612-soihtukulkueessa vuoden 2019 itsenäisyyspäivänä.

Suomen äärioikeistoa kokoava fasistinen 612-soihtukulkue järjestetään seitsemättä kertaa. 612-mielenosoituksen taustoista voit lukea kattavasti tästä artikkelista. Järjestäjät pyrkivät peittelemään uusnatsien osuutta vuosia, mutta kielto-oikeudenkäyntinsä aikana PVL myönsi kymmenvuotiskertomuksessaan olevansa aloittajataho.

Äärioikeiston 612-marssin juhlapuhujat vuonna 2021 ovat perussuomalaisten entinen puoluesihteeri ja ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtajaksi palannut Simo Grönroos sekä Kristian Viding. Molemmat Suomen Sisun aktiiveja.

Poliisin ilmoituksen mukaan “612-kulkue kokoontuu Töölöntorille kello 18 ja etenee alustavasti reittiä Töölöntori–Runeberginkatu–Pohjoinen rautatienkatu–Mechelininkatu.”

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus Narinkkatorilla kello 17:00

Tuhansia ihmisiä vuodesta 2016 kaduille kerännyt antifasistinen Helsinki ilman natseja -mielenosoitus järjestetään viidettä kertaa. Mielenosoitus kokoontuu Narinkkatorilla 17:00 ja se lähtee liikkeelle Töölöä kohti noin klo 17:15. Kuljemme Narinkkatorilta Arkadiankadun kautta Runeberginkadulle ja lopulta Taivallahden puistoon, jossa esiintyvät LAUA RIP, Kuopus, Paleface Official and Adikia. Mielenosoituksen arvioitu kesto on noin kolme tuntia, mutta poliisin ohjeista tai päivän muista tapahtumista riippuen mielenosoitus saattaa hiukan venyä. Suosittelemme siis pukeutumaan lämpimästi, ettei kylmä joulukuu pääse yllättämään!

Vuoden 2021 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen kutsu:

Helsinki ilman natseja – nyt ja aina!

Kutsumme kaikki jälleen itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 Helsinkiin osoittamaan, että äärioikeistolle ei ole kaduilla sijaa – ikinä!

Helsinki ilman natseja on jo vuosien ajan kerännyt tuhansia mielenosoittajia kaduille vaatimaan rasismista ja fasismista vapaata yhteiskuntaa ja ollut mukana rakentamassa antifasistista liikettä. Järjestelmällinen natsien tapahtumien vastustaminen niin täällä kuin muuallakin Suomessa onkin johtanut äärioikeiston toiminnan marginalisoitumiseen. Äärioikeistolaiset tapahtumat ovat pienentyneet vuosi vuodelta, koska ne ovat kohdanneet yhä enemmän vastarintaa.


Myös koronapandemia on kiihdyttänyt entisestään äärioikeiston luisua alamäkeen. Viime aikoina äärioikeisto on keskittynyt lähinnä koronadenialismiin ja salaliittoteorioiden levittämiseen. Sekä 612-soihtumarssin että korkeimman oikeuden päätöksellä lakkautetun natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Suomi Herää -mielenosoituksen peruunnuttua kokoontumisrajoitusten takia vuosi 2020 oli ensimmäinen itsenäisyyspäivä vuosiin, jolloin Helsingissä ei järjestetty ainuttakaan äärioikeiston tapahtumaa.Meidän työmme ei kuitenkaan ole vielä tehty, emmekä voi tuudittautua siihen, että äärioikeisto pysyisi jatkossakin poissa kaduilta. Meidän on jatkettava, sillä 612-soihtukulkue kokee edelleen turvalliseksi marssia kaduillamme. Kulkueen pyrkimyksenä on luoda yhteinen äärioikeistolainen rintama kielletyn PVL:n uusnatseista aina eduskunnassa istuviin perussuomalaisiin.

Niin ikään poliisin toiminta herättää epäluottamusta, emmekä voi jättää oikeuksiemme puolustamista valtion väkivaltakoneiston varaan. Samalla kun ilmastokriisiä vastustavia Elokapinan mielenosoittajia kannetaan putkaan, vierailee poliisikomisario lakkautetun PVL:n tukijäsenen ohjelmassa. Myöskään hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi riittävien ilmastotoimien tai inhimillisemmän turvapaikkapolitiikan toteuttamiseksi.

Oikeuslaitoksen päätökset eivät lopeta natsien toimintaa, eikä poliisin turvaama kapitalistinen yhteiskuntajärjestys tule myöskään estämään globaalia ympäristötuhoa tai äärioikeiston nousua. Siihen tarvitaan aktiivista toimintaa ympäristön puolesta kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla sekä vahvaa ja järjestäytynyttä antifasistista liikettä.

Ota siis liput ja banderollit sekä ystävät, sukulaiset ja työkaverit mukaan ja tulkaa kanssamme näyttämään, että äärioikeistolle ei ole tilaa Helsingin kaduilla tänäkään vuonna!

Pyydämme osallistujia käyttämään kasvomaskeja ja huolehtimaan käsihygieniasta mahdollisuuksien mukaan. Tulethan paikalle vain terveenä ja oireettomana. Mielenosoitukseen ei haluta puoluetunnuksia, valtioiden lippuja tai muita autoritarismia edustavia tunnuksia.


Tapahtuman järjestää Helsinki ilman natseja -koalitio, jonka muodostavat A-ryhmä, Varisverkosto, Helsingin vasemmistonuoret, Pinkkimusta Helsinki ja Emilia-ryhmä.

Helsinki ilman natseja -jatkot // Helsingfors utan nazister-efterfest klo 20

Päivän päätteeksi voi tulla tapaamaan ihmisiä, syömään ja viettämään iltaa Helsinki ilman natseja –mielenosoituksen jatkoille, jotka järjestetään Ulrikassa (Leppäsuonkatu 11). Lisätietoa jatkoista ja niiden ohjelmasta löydät täältä.

Oulu ilman natseja -mielenosoitus klo 17:45

Oulussa järjestetään lyhyellä varoitusajalla Oulu ilman natseja -mielenosoitus Soldiers of Odinin natsimarssia vastaan. Lue lisää tapahtumasta ja seuraa sen tiedotusta Facebookista ja Twitteristä.

Analyyseja vuoden 2020 itsenäisyyspäivästä:

Analyyseja vuoden 2019 itsenäisyyspäivästä:

Laajemmat katsaukset itsenäisyyspäivien tapahtumiin:

Katso myös: