Liveseuranta: Vuoden 2021 antifasistinen itsenäisyyspäivä

Varis-verkosto tekee liveseurantaa Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta ja muista päivän tapahtumista itsenäisyyspäivänä maanantaina 6.12.2021. Lisätietoa äärioikeiston mielenosoituksista ja muista päivän tapahtumista löydät tästä koosteesta. Aloitamme tämän artikkelin päivityksen iltapäivällä kello kolmen maissa, jonka jälkeen seuraamme päivän antifasistisia ja äärioikeistolaisia tapahtumia iltaan asti. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä tiliämme @Varisverkosto. Seuraa myös tiliämme Instagramissa @Varisverkosto. Käytämme hashtagia #ilmannatseja ja suosittelemme kaikkia twiittamaan aiheesta samalla tunnisteella.

Voit lähettää meille paikan päältä tietoa, kuvia ja tunnelmia julkaistavaksi viestimällä Twitterissä tai sähköpostilla varistoimitus[ät]riseup.net.

Liveseuranta

20:07 Lopetamme liveseurantamme tähän. Seuraa kanaviamme, jossa kirjoitamme pian tarkemmin tämän vuoden itsenäisyyspäivän tapahtumista ja niiden merkityksestä. Kiitos kaikille seuraajille ja erityisesti Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen osallistujille!

20:02 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus jatkoi kadunvaltauksesta Taivallahdenkentälle, jossa tapahtuma loppui. Vuoden 2021 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus näytti hienosti, ettei tänne kaivata äärioikeistomarsseja! Arviolta 1500 mielenosoittajaa blokkasi toista tuntia Runeberginkatua ja pakotti merkittävästi kutistuneen 612-natsimarssin muuttamaan suunitelmiaan. Tästä on hyvä jatkaa antifasistista työtä!

19:10 612-natsimarssi ohittamassa Kansallismuseota Mannerheimintiellä. Äärioikeisto joutui kiertoreitille, koska heidän tavallinen reittinsä on suljettu Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen toimesta.

18:57 Äärioikeiston 612-soihtukulkue lähtee liikkeelle. Mielenosoitus joutuu muuttamaan reittiään, koska Runeberginkatu on suljettu antifasistien mielenosoituksen toimesta. Uusi reitti kulkee ilmeisesti kohti Mannerheimintietä.

18:23 Helsinki ilman natseja on blokannut Runebergin katua jo noin kello kuudesta lähtien. Antifasistit ovat sulkeneet 612-mielenosoituksen perinteisen reitin eivätkä aio siirtyä. Mielenosoituksen ensimmäinen keikka on jo käynnissä!

Kuva
Kuva

18:11 Runeberginkatu on blokattu. Äärioikeiston 612-mielenosoitus on perinteisesti kulkenut tätä kautta. Natsimarssi on alkamassa klo 18:30. Paikalla on paljon porukkaa ja meno näyttää hyvältä!

Kuva

17:57 HIN kulkee Runeberginkatua pitkin. Tunnelma on korkealla ja väkeä paljon liikenteessä!

17:50 Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa on poliisin arvion mukaan 1500 osallistujaa. Aiemmin poliisi arvioi, että natsien Suomi herää -mielenosoituksessa oli 200 osallistujaa. HIN liikkyy nyt kohti Töölöä.

17:37 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on liikkeellä.

Kuva

17:30 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus alkaa hiljalleen lähteä liikkeelle Narinkkatorilta kohti Töölöä. Nyt järjestäydytään soundiauton taakse.

Kuva

17:20 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu Kampissa. Nyt on menossa ensimmäinen puhe, jota pitää kurdien yhteisökeskus NCDK:n edustaja. Pian lähdetään liikkeelle!

17:04 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on alkanut kokoontua Kampin Narinkkatorilla. Dimitri Ollikainen ja kumppanit lähettävät livestreamia tapahtumasta Youtubessa. Kehotamme seuraamaan Ollikaisen Youtube-lähestystä, tilatkaa kanava ja jakakaa linkkiä eri kanaville.

16:41 Helsinki ilman natseja -mielenosoitus alkaa klo 17:00 Narinkkatorilla. Alamme pian raportoida sen kulusta.

16:39 Natsien Suomi herää -mielenosoitus on päättynyt ja natsit hajaantuvat eduskuntatalolta. Arviot päivän ensimmäisen natsimielenosoituksen koosta ovat liikkuneet välillä 150-250 (poliisi ilmoitti mielenosoituksen kooksi 200 osallistujaa) Natseja liikkuu isohkoissa ryhmissä hajaantuneena alueella.

16:24 3/4 ylipitkistä natsipuheista pidetty eduskuntatalolla. Terhi Kiemunki puheensa loppupuolella: “Oletko sinä valmis taistelemaan veresi puolesta?” Paljoa enempää ei voisi teroittaa, että ollaan fasisteja.

16:08: Vasta 1/4 natsien puheista takana. Mahtaa olla mukava kuunnella ylipitkää epämääräistä mongerrusta pakkassäässä.

Jasmina Ollikainen antamassa haastattelua natsilehdelle. Ollikainen on aktiivinen Suomen Sisussa, Suunta-kollektiivissa, Uudenmaan akselissa ja Sinimustassa liikkeessä.
Harri Aurema haastattelee Meri Karttaa, joka on toiminut Suomen Sisussa. Kartta ilmoittaa kuuluvansa myös Sinimustaan liikkeesee, jonka toimintaan on tullut “jonkin verran naisia mukaan”.
Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen ydinaktiiveihin kuuluva Janne Moilanen oli ilmeisesti vastuussa mielenosoituksessa kuulleesta laiskarytmisestä rummuttelusta.

15:56 Suomi Herää -mielenosoitus on parkkeeraanut eduskuntatalon rappusille ja tunnelma on seisova. Sinimustan liikkeen puheenjohtaja ja Suomen Sisun aktiivi Tuukka Kuru pitää pitkää puhetta. Tapahtuman järjestäjätahoja ovat mainitun Sinimustan liikkeen ja Kansallismielisten liittouman lisäksi Uudenmaan Akseli ja Pohjanvartio.

15:41 Äärioikeiston Suomi Herää -mielenosoitus on kokoontunut eduskuntatalolle. Monotoninen rummunjytke säestää muuten kuolemanhiljaista marssia.

PVL-natsit ovat mukana järjestämässä Suomi Herää -mielenosoitusta. Harri Aurema tekee livestreamia PVL:n kiellettyä toimintaa jatkavalle Partisaani-sivustolle ja Tapio Rantanen huudattaa megafoonilla osallistujia. Vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä Rantanen pidätettiin PVL:n mielenosoituksessa hakaristilipun kantamisesta.

15:30 Natsit liikkuvat Lasipalatsin ohi ja lähestyvät puheidenpitopaikkaansa eduskuntataloa.

Suomi Herää -mielenosoitus lähdössä Rautatientorilta. Kuvassa siniristilippujen takana Sinimustan liikkeen banderolli sekä Kansallismielisten liittouman lippuja.

15:26 Ensimmäisten arvioiden mukaan nyt Mannerheimiintiellä menevässä natsien mielenosoituksessa on 150-250 osallistujaa. Tämä on jotakuinkin sama mitä vuonna 2019, jolloin sama porukka marssi viimeksi itsenäisyyspäivänä Helsingissä.

15:18 Natsien Suomi Herää -mielenosoitus kokoontui nopeasti ja lähti vauhdilla liikkeellä. Nyt mennään jo Aleksanterinkadun ohi. Marssilla on ensimmäisten arvioiden mukaan 150-200 natsia. Osallistujilla on Sinimustan liikkeen -banderolli ja Kansallismielisten liittouman liput ja siniristiliput liehuvat. PVL:n Partisaani-sivusto tekee livestreamia ja juontajana on tuttuun tapaan Harri Aurema vanavedessään muita kielletyn natsijärjestön jäseniä.

Lue kooste vuoden 2021 itsenäisyyspäivän tapahtumista:

Analyyseja vuoden 2020 itsenäisyyspäivästä:

Analyyseja vuoden 2019 itsenäisyyspäivästä:

Laajemmat katsaukset itsenäisyyspäivien tapahtumiin:

Katso myös: