Kommentti: Itsenäisyyspäivänä poliisi jatkoi äärioikeiston tukemista

Poliisilla oli itsenäisyyspäivänä täysin eri otteet äärioikeiston ja antifasistien kohdalla. Samana päivänä poliisi antoi äärioikeistolaisten livestriimaajien häiriköidä antifasistista mielenosoitusta huomattavasti lukuisia kertoja. Poliisi puuttui tilanteisiin, vasta kun ne näyttivät eskaloituvan häiriköille epäsuotuisalla tavalla. 

Kaava on tuttu, äärioikeistolaiset striimaajat tulevat kuvaamaan hyvin läheltä antifasisteja. Yleensä tarpeeksi päättäväinen kehotus riittää, mutta jos tilanne lähestyy eskaloitumista, poliisit puuttuvat tilanteeseen ainoastaan estämään häiriköiden fyysisen poistamisen paikalta.

Sama kaava on toistunut jatkuvasti viime vuosina. Esimerkiksi poliisi salli äärioikeiston häiriköidä Elokapinan mielenilmaisuja päiväkausia kesällä 2021. Poliisi salli muun muassa äärioikeiston soittaa musiikkia voimakkaalla äänentoistolla tuntikausia Elokapinan leirin laidalla.  


Kirjoitimme enemmän äärioikeistosta ja ympäristöliikkeestä artikkelissamme Ympäristöliike vastustaa fasismia ja äärioikeistolaista maailmankuvaa. Olemme myös kirjoittaneet viranomaisten suhtautumisesta vasemmistolaiseksi miellettyihin yhteiskunnallisiin toimijoihin tekstissä Kommentti sisäministeriön raporttiin: poliisiviranomaisten käsitys politiikasta kaventaa demokratiaa, ei laajenna sitä. Sallimalla äärioikeiston häiritä edistyksellisiä tapahtumia, samalla estäen todella kovalla kädellä äärioikeiston vastustamisen lähelläkään äärioikeiston mielenilmaisuja, poliisi helpottaa äärioikeiston toimintaa ja vaikeuttaa edistyksellisten toimintaa.

Tällainen poliisin toiminta ei ole meille mitenkään uutta, mutta on tärkeää tuoda esiin miten viranomaiset vaikuttavat poliittisen toiminnan mahdollisuuksiin omilla toimillaan. Nykyistä tilannetta meidän ei tule hyväksyä ja kannattaa tuoda se esille kaikissa tilanteissa.
Mikäli kohtaatte  tällaista äärioikeiston tukemista tai edistyksellisten toimijoiden syrjimistä, olkaa yhteydessä meihin, esimerkiksi varistoimitus[at]riseup.net.


Katso myös:    

Antifasistit pakottivat natsimarssin muuttamaan reittiään, äärioikeiston soihtukulkueen osallistujamäärä romahti

Kommentti sisäministeriön raporttiin: poliisiviranomaisten käsitys politiikasta kaventaa demokratiaa, ei laajenna sitä