Joulu on taas, joulu on taas, kalenteri täynnä natseja!

Suomen kamalin joulukalenteri on täällä taas. Seuraa joulukalenterin tiliä Instagramissa: Instagram.com/natsitontut.

Pimenevät iltapäivät, jouluvalojen välke ja glögin tuoksu tarkoittavat osalle meistä läheneviä juhlapyhiä sekä arjen hidastumista. Moni haluaakin tunnelmoida ja juhlistaa  jouluajan lähestymistä joulukalenterilla, jonka luukuista avautuu päivittäin makea tahi suloinen yllätys. 

Myös me Varis-verkostossa haluamme osaltamme myötävaikuttaa pimenevien talvipäivien tunnelmointiin. Joulukalenterimme ei kuitenkaan tarjoa makuhermoja hiveleviä herkkupaloja, vaan aivonystyröitä ärsyttäviä natsitonttuja. On aika julistaa alkavaksi Suomen hirvein joulukalenteri! 

Tämän vuoden natsitonttuihin on valikoitunut niin tutumpia natsiveijareita, kuin myös tuntemattomampia hiippareita, joista mielellämme keräisimme teiltä, rakkaat antifasistiset toverimme, lisää tietoa. 

Näitä kaikkia tonttuja yhdistää heidän vakaumuksellinen äärioikeistoaktivisminsa. Natsitontut toimivat fasistisissa ja kansallissosialistisissa järjestöissä, kollektiiveissa ja puoluehankkeissa. He häiritsevät ja vainoavat vihollisinaan pitämiään ihmisiä, kuten siirtolaisia, ei-valkoisia suomalaisia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia sekä yhteiskunnallisia toimijoita antirasisteista feministeihin. He ovat väkivaltaisia, misogynistisiä, antisemitistisiä, rasistisia sekä homo- ja transfobisia. He levittävät rasistista ja muuta sortavaa puhetta netissä, lehdissä ja kaduilla halventaen yksilöitä ja ryhmiä. He uskovat epätieteellisiin rotuoppeihin ja toinen toistaan villimpiin salaliittoteorioihin. Toiminnallaan natsitontut haluavat vakiinnuttaa hierarkioita ja sortavia rakenteita, kaventaa eri ihmisryhmien vapauksia, rajoittaa perus- ja ihmisoikeuksia sekä ajaa patriarkaattia ja valkoista ylivaltaa.

Miksi natsien paljastaminen on tärkeää?

Natsit eivät vihaan ja väkivaltaan pohjautuvalla toiminnallaan ole ansainneet oikeutta yksityisyyden hämäryydessä toimimiseen, mikä on syymme joulukalenterin tekoon ja laajempaan antifasistiseen tiedotustyöhön. On ihmisten oikeus tietää, jos heidän naapurinsa, työ- tai opiskelukaverinsa tai harrastustuttunsa on mukana äärioikeistolaisessa toiminnassa, sillä yhteiskunnassamme ei tule olla tilaa muiden ihmisten oikeuksia ja ihmisarvoa loukkaavalle ja väkivaltaiselle toiminnalle. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa on yleistä, että suurimmat sanomalehdet kirjoittavat natseista yksityiskohtaisia artikkeleita nimien ja kuvien kera. Olisikin korkea aika, että myös suomalainen media ottaisi mallia länsinaapuristaan ja katsoisi aktiivisen äärioikeistolaistoiminnan olevan riittävän syy määritellä henkilö julkisuuden toimijaksi.

Kuten olemme kirjoittaneet toistuvasti, natsit ja fasistit joutuvat usein toimimaan salamyhkäisesti, koska harva ihminen haluaa olla tekemisissä äärioikeistolaisten aatteiden edustajien kanssa. Äärioikeistolaisen toiminnan päivänvaloon saattaminen rajoittaakin merkittävästi natsien ja fasistien toimintamahdollisuuksia niin ryhminä kuin myös yksilöinä. Natsiryhmät joutuvat paljastuessaan ajamaan toimintaansa maan alle ja rajoittamaan tapahtumiensa julkista mainostamista. Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) on esimerkiksi vetäytynyt lähes kokonaan julkisuudesta kieltämisensä jälkeen, vaikka natsit koettavatkin toimia salaa uudennimisten projektien suojissa. Yksilöt puolestaan paljastuessaan vähentävät natsitapahtumiin osallistumistaan ja vihapuheen ja muun propagandan julkista levittämistä ja usein vetäytyvät natsitoiminnasta kokonaan. 

Meidän kalenteriamme tulisi lukea pyrkimyksenä tuoda natsitoimintaa päivänvaloon, jotta sitä olisi strategisesti helpompaa vastustaa. On tärkeää tietää, keitä yhteiskunnassamme toimivat natsit ovat, missä he piileskelevät, ja mistä heidän äärioikeistolainen toimintansa koostuu. Tällä on niin lyhyt- kuin pitkäkestoisia vaikutuksia, sillä vastustamalla fasismia sen eri muodoissa pyrimme tekemään töitä sen eteen, että kaikilla ihmisillä olisi yhtälainen mahdollisuus elää ja toimia vapaasti, ilman pelkoa häirinnän tai väkivallan kohteeksi joutumisesta.

Joulukalenterillamme haluamme myös välittää huumoria vuoden pimeimpään aikaan ja inspiroida kaikkia seuraajiamme arkipäivän antifasistisiin tekoihin ja solidaarisuuden osoituksiin.

Tuttuun tapaan, joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien, julkaisemme sosiaalisen median kanavillamme Suomen hyytävimmät tontut. Twitterissä vuoden hirveimmän joulukalenterin löytää Varisverkoston sivulla, kun taas Instagramissa tontut löytyvät @natsitontut-tilin alla.

Hyvää joulun odotusta kaikille – paitsi natseille, parantakaa pahat tapanne!

Katso myös: