Esittelyssä turkulainen kansallissosialisti Pauli Kaila

Pauli Kaila (vasemalla) vetämässä painiharjoitusta Sinimustan liikkeen syysleirillä Ruovedellä. Oikealla Sinimustan liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru.

Tässä artikkelissa esittelemme Turussa asuvan kansallissosialistin ja äärioikeistolaisissa piireissä toimivan Pauli Kailan. Kaila on toiminut vuosikymmenen eri natsijärjestöissä sekä perustamassaan natsialakulttuuriin keskittyvässä Ukonvasama-kollektiivissa.

Marraskuun ensimmäisen viikon lopulla julkaistusta fasistiryhmä Sinimustan liikkeen leiriltä kuvatusta videosta käy ilmi, että kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) Turun ryhmän aiempi johtaja Pauli Johannes Kaila (s. 1987) valmentaa Tuukka Kurua ja muita äärioikeistolaisaktiiveja kamppailulajeissa. Kaila on viime vuosina taas ottanut aktiivisempaa roolia Suomen äärioikeistolaisissa piireissä. Useista lähteistä saamiemme tietojen mukaan Kaila on tänä vuonna toiminut näkyvästi esimerkiksi Sinimustassa liikkeessä, opettanut kamppailulajitaitoja useille eri äärioikeistolaisille sekä toiminut Kurun turvamiehenä katutapahtumissa.

Syksyllä 2021 Kaila ja Kuru jakoivat Turun Yliopistonkadulla Sinimustan liikkeen lentolehtisiä ja keräsivät kannattajakortteja uuden fasistisen puolueen perustamista varten. Kuru on viime vuosina ollut yksi suomalaisen äärioikeiston näkyvimmistä toimijoista ja toiminut sekä 188 Kukkavirta -marssin että rotuoppikonferenssien järjestäjänä. Kailan eri äärioikeistolaisryhmien kanssa tekemänsä yhteistyö konkretisoituu niin katutoimintana kuin yhteisten leirien järjestämisenä.

Sinimustan liikkeen nyt järjestämä leiri järjestettiin Tuuhosen leirikeskuksessa Ruovedellä. Samassa paikassa Kansallismielisten liittouman aktiivit ampuivat vasemmistolaispoliitikkojen kuvia kesällä 2019, mikä aiheutti valtakunnallisen kohun. Syysleirille osallistui kirjava joukko äärioikeistolaisia: leirin trubaduurina toimi natsimuusikko Joakim “Stormheit” Kuotesaho ja leirille osallistui PVL:n aktiiveina tunnettuja henkilöitä, Suomen Sisun jäseniä sekä jäseniä Sisun nuorisojärjestö Akselin Varsinais-Suomen ja Uudenmaan ryhmistä. Mutta mikä on ollut monessa liemessä marinoituneen turkulaisen Kailan matka uuden fasistiprojektin järjestämälle salaiselle leirille?

Natsimusiikkia ja toimintaa PVL:ssä

Pauli Kaila (vasemmalla) ja Juha Kylävainio opettavat väkivallan käyttöä PVL:n “Tulevaisuuspäivät”-vuositapaamisessa kesällä 2016.

Pauli Kaila toimi sittemmin Suomessa kiellettyn uusnatsijärjestö PVL:n Turun paikallisryhmän johtajana. Hän liittyi PVL:ään (silloin Suomen vastarintaliike) tukijäseneksi jo vuonna 2011 ja oli vuosia natsijärjestön näkyvä aktiivi aina siihen saakka kun järjestön alamäki alkoi aktiivisen vastustuksen ansiosta ja hänen oma henkinen terveytensä alkoi pettää pahemman kerran.

PVL:n jäsenet olivat mukana järjestämässä ensimmäistä itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkuetta ja toimivat vuonna 2014 äärioikeistoa yhteenkokoavan mielenosoituksen järjestyksenvalvojina. Kuvassa vasemmalta oikealle PVL:n Turun ryhmässä tuolloin toimineita jäseniä: Pauli Kaila, Ali Kaurila ja Kimmo Saarela.

Kun ensimmäinen 188 Kukkavirta-tapahtuma järjestettiin 2018, ei Kaila enää marssinut PVL:n riveissä, vaan oman kansallissosialistisen Ukonvasama-kollektiivinsa paidassa. Monien muiden PVL:n johtohahmojen tapaan Kailalla on kiinteä suhde bonehead- eli natsiskiniliikkeeseen, sillä Kaila on soittanut Genocide Wolves -natsibändissä. Joulukuussa 2020 yhtyeen laulajana toiminut Toni Hakulinen murhattiin PVL:n sisäisen äärimmäisen patriarkaalisia aineksia sisältäneen kolmiodraaman seuraksena. Toinen PVL:n jäsen, Samuli Matilainen, tuomittiin Hakulisen murhasta elinkautiseen.

Ukonvasaman järjestämä “Vasaman Mahti 2” -tapahtuma Laitilassa 2019. Keskellä eturivissä Pauli Kaila. Toinen vasemmalta Toni Hakulinen, kuudes oikealta Ukonvasaman Teemu Karhu.

Ulkoparlamentaarista toimintaa, konferensseja ja puolueprojekti

Kaila jätti tiettävästi PVL:n pari vuotta ennen järjestön lakkauttamista ja tämän jälkeen hänen johtamansa Turun paikallisryhmän aktiivisuus hiipui. Jätettyään PVL:n Kaila on keskittynyt Ukonvasama-kollektiivin toimintaan, kuten photoshop-natsipropagandaa esittelevän blogin ja podcastin ylläpitämiseen, sekä natsikeikkojen, kamppailutreenien ja voimamieskisojen järjestämiseen Turun seudulla. Ukonvasama-kollektiivin keskeisiä, ja ainoita pysyviä, hahmoja vaikuttavat olevan Kaila ja Teemu Karhu.

Ukonvasama ja PVL järjestivät vuonna 2018 yhteisiä kamppailuharjoituksia Turussa. Kuvassa vasemmalla PVL:n johtaja Antti Niemi ja hänen takanaan pitkäaikainen aktiivi Petri Nordman. Pauli Kaila pitää Ukonvasaman banderollia oikealla puolella. Mukana lisäksi yksi harvoista Turun PVL:n aktiiveista Jani Ketola (kolmas oikealta, Me Ne Frego -paita).

Kaila on kuitenkin viime vuosina luonut yhteyksiä ja tehnyt yhteistyötä muun äärioikeiston, kuten Suomen Sisun ja perussuomalaisten pois potkitun “etnonationalistisen” siiven, kanssa. Hän on osallistunut äärioikeistolaiseen Awakening-konferenssiin Turussa 6.4.2019 ja pienempiin tapahtumiin, kuten Raumalla järjestettyyn Tunne juuresi -nimiseen fasistien keskustelutilaisuuteen 5.10.2019 ja Aamunkoitto-seminaariin Varsinais-Suomessa 7.3.2020. Konferenssien ja puhetilaisuuksien kautta hän on ollut tekemisissä Kurun ja sittemmin perussuomalaisten lakkauttaman nuorisojärjestön niin sanottujen etnonationalistien kanssa. Jälkimmäiset perustivat myöhemmin Uudenmaan Akselina tunnetun Suomen Sisun nuorisojärjestön, joka on tätä kirjoittaessa levinnyt myös Uudeltamaalta Varsinais-Suomeen. Uudellamaalla fasistinuoret ovat aiheuttaneet häiriötä esimerkiksi Espoon nuorisovaltuustossa.

Pari kuukautta ennen Perussuomalaisten nuorisojärjestön tultua lakkautetuksi emopuolueen toimesta, oli sen etnonationalistinen siipi jo vauhdissa ja järjesti Tunne juuresi -nimisen keskustelutilaisuuden Raumalla 5.10.2019. Kuvassa näkyvät henkilöt ovat 2021 aktiivisia toimijoita Suomen nykyisessä äärioikeistossa. Vasemmalta oikealle patsastelevat Matias Rantala (Uudenmaan akseli), Toni Jalonen ja Iisak Selin (Suunta-kollektiivi), Nico Anton Saramo (Uudenmaan akseli), Pauli Kaila ja Tuukka Kuru (Sinimusta liike) ja näyttävät “OK”-käsimerkkiä jota valkoisen ylivallan kannattajat ovat pyrkineet omimaan symbolikseen. Edellämainituista kaikki ovat Kailaa lukuun ottamatta Suomen Sisun jäseniä.
Aamunkoitto-seminaari Varsinais-Suomessa 7.3 2020. Pauli Kaila (Ukonvasama), Linus Linsén (Perussuomalaiset, Uudenmaan Akseli), Tuukka Kuru (Suomen Sisu, Sinimusta Liike), Tiina Wiik (Radio Monokulttuuri), Toni Jalonen (ex-PS-nuoret, Suomen Sisu) ja Toni Saarinen (PS-nuorten entinen pääsihteeri, perussuomalaisten ex-jäsen sekä Turun nuorisolautakunnan ex-jäsen). Kaila kertoi, ettei hän uskaltanut pitää puhettaan Junes Lokan livestriimillä, koska puheen sisältö olisi hänen mukaansa todennäköisesti täyttänyt vihapuheen tunnusmerkit ja siitä mahdollisesti koituvia rikosoikeudellisia seuraamuksia.
Teemu Karhu 188 Kukkavirta-mielenosoituksessa 2018. Taustassa oikealla Sarastus-verkkolehden ja Veriyhteys-uusnatsiblogin kirjoittaja Rami Leskinen. Kuva: Rajaton vimma

Kaila ja Karhu julkaisevat yhdessä myös Vasamaradio-podcastia, missä miehet pohtivat rotuoppeja ja välillä oman mielenterveytensä tilaa (horjuva mielenterveys sai Kailan aiemmin lopettamaan toiminnan PVL:ssä). Natsikaksikko julkaisi myös Ukonvasama-pienoislehteä, joka sisälsi keikkarapportteja, levy-arvioita, kannanottoja ja kirjoituksia Elias Simojoen ja Benito Mussolinin kaltaisista fasisteista. Jyväskylän yliopiston äärioikeistotutkija Tommi Kotonen analysoi Ukonvasaman zinea tutkimusartikkelissaan seuraavasti (suomennettu englanninkielisestä artikkelista):

Visuaalisessa viestinnässään [Ukonvasama-]kollektiivi käyttää fasisteille tyypillistä kuvastoa, mukaan lukien kansainvälisistä uusnatsipiireistä tunnettuja hahmoja, kuten Codreanu, Primo de Rivera, Bob Matthews ja Hans-Ulrich Rudel.

Näiden ja Hitler-meemien ohella he viittaavat jatkuvasti 1930-luvun fasistiseen historiaan Suomessa. Silloin tällöin heidän kirjoituksissaan mainitaan myös sellaisia nationalistijohtajia joilla ei ole suoraa kytköstä fasismiin tai natsismiin. Tämä eklektisismi on tyyliltään samanlaista  kuin varhaisemmalla, myöskin Turusta käsin toimineella Musta Sydän -fasistikollektiivilla.

Vasaman mahti 2 -tapahtuma Laitilassa vuonna 2019.

Ukonvasama on viime vuosina järjestänyt useampia salaisia natsikeikkoja Varsinais-Suomessa. Vuodesta 2018 lähtien natsien “kollektiivi” on järjestänyt kesäisin tapahtumaa nimeltä Vasaman mahti. Uusnatsibändien lisäksi ohjelmaan on kuulunut myös voimamieskisoja fasistista ruumiinkulttia ihannoivassa hengessä. Näissä tapahtumissa liikkeen toimijat verkostoituvat keskenään ja harjoittavat omaa rasistisen väkivaltaista ja patriarkaalista ideologiaansa. Varis-verkosto paljasti kesällä 2020 että Ukonvasama oli vuokrannut metsästysmajoja natsitapahtumia varten Laitilassa ja Aurassa.

Uusnatsit ja fasistit joutuvat usein järjestämään tapahtumansa salamyhkäisesti ja valehtelemaan vuokraamiensa tilojen omistajille koska harva haluaa olla missään tekemisissä äärioikeistolaisten aatteiden edustajien kanssa. Varsinaissuomalaiset antifasistit olivat yhteydessä niin vuonna 2020 kuin myös 2021 edellisessä kappaleessa mainittuihin metsästysseuroihin. Niiden puheenjohtajat ilmaisivat pettymyksensä ja huolensa siitä, että heidän maineensa kärsii heille itselleen täytenä yllätyksenä tulleiden, heidän tiloissaan valheellisin perustein järjestettyjen natsitapahtumien seurauksena. Kyseiset metsästysseurat ovat selvittäneet tapahtumien kulun ja linjanneet, etteivät ne enää tulevaisuudessa vuokraa tiloja Ukonvasaman natsiporukoille.

Natsien paljastaminen vaikuttaa heidän toimintamahdollisuuksiinsa. Viime vuoden aikana Ukonvasaman toimintaa on selkeästi hiipunut ja ajettu enemmän maan alle. Jos on ollut tapahtumia, niitä ei ole mainostettu julkisesti, eikä kuvia niistä ole uskallettu julkaista. Antifasistit voivat pitää voittona sitä, että natsit eivät enää uskalla yhtä avoimesti järjestää tapahtumiaan  Varsinais-Suomessa. 

Vaikeuksia yksityiselämässä ja tiivis yhteistyö huumediilerin kanssa

Kaila työskenteli yli kymmenen vuotta yksityisellä turva-alalla ennen kun hänen poliittinen toimintansa aiheutti vartijakortin menetyksen. Hän on nykyään metsä-alan yrittäjä ja asuu Turun pohjoisosissa Lampolankadulla.
Kaila käyttää usein sosialisissa medioissa ja muuallakin nimimerkkiä El-Tibunor Blanco (“valkohai” espanjaksi).

Kaila toiminta järjestäytyneessä natsismissa johti aikoinaan hänen irtisanomiseensa vartijan töistä ja hän lopetti PVL:ssä paineiden ja stressin takia. Tästä hän on itse kerronut natsien omillaa kanavilla. Myös kesän 2020 keikkapaikkojen paljastukset ovat tuoneet lisää stressiä Kailan elämään. Sinimustan liikkeen leirillä valmentamisen lisäksi Kaila näyttäytyy myös muun äärioikeiston katutapahtumissa, mikä osoittaa hänen olevan edelleen aktiivinen ja hyödyntävän yhteistyössä vanhoja kontaktejaan.

Kuriositeettina voidaan mainita, että vaikka Kaila usein esiintyy absolutistina ja “Hate Edge”-paidoissa (uusnatsien versio straight edge -raittiusfilosofiasta), on hänet nähty Turussa julkisesti päissään viime vuosina. Myöskin toinen Ukonvasama-kollektiivin jäsenistä eli Teemu Karhu on huumaavien aineiden ystävä ja hän on muun muassa toiminut kannabisdiilerinä Turussa. Tekopyhyys on kuitenkin selvää kaikille joka vähääkään tarkemmin tutkivat natsien propagandaa ja itsekuvaa.

Pauli Kaila natsien raittiuspaidassa. Kaila ei kuitenkaan elä kuten saarnaa.

Jos sinulla on tietoa Pauli Kailasta tai muista Varsinais-Suomen natseista, ole yhteydessä Varis-verkoston Turun ryhmään varisturku[at]riseup.net tai toimitukseen varistoimitus[at]riseup.net

Lue myös: