Antisemitismi, rasismi ja homofobia Espoon nuorisovaltuustossa – Kokoomusnuoret nostavat fasistijärjestön jäseniä luottamuspaikoille

Uudenmaan akseli on yksi uusimmista tulokkaista Suomen äärioikeiston kentällä. Tässä artikkelissa käsittelemme kyseisen fasistisen  nuorisojärjestön ydinryhmän rasismilla ja homofobialla kyllästettyä aktivismia Espoon nuorisovaltuustossa ja sen vaikutuksia nuorisovaltuuston toimintaan. Lisäksi tuomme esiin paikallisten kokoomusnuorten keskeisen roolin näiden äärioikeistolaisten vaikutusvallan kasvun mahdollistajina ja aktiivisina tukijoina. Lopuksi pohdimme sitä, miksi Espoon kaupunki ei ole puuttunut nuorisovaltuuston kriisitilanteeseen, vaan on jättänyt turvattomuuden ilmapiiriä luovien ja valkoista ylivaltaa kannattavien juniorifasistien toiminnan omaan arvoonsa.

Uudenmaan akselin ryhmäkuva vuoden 2021 äärioikeistolaisessa Kukkavirta-mielenosoituksessa. Vasemmalta oikealle: tuntematon henkilö, Toni Jalonen, Ossi Silvennoinen, Henri Hautamäki, Matias Rantala, tuntematon henkilö, Oskari Ylönen, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, Paavo Räty (kääntyneenä), Antero Kivisaari, tuntematon henkilö, Liina Veronica Isto, Linus Linsén, Jasmina Ollikainen, Christian Heikkonen, Nico Saramo, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, Eemil Virkkunen, tuntematon henkilö, Pyry-Lii Soinio, Lauri Hokkanen. Kuva: Rajaton vimma

Uudenmaan akseli pähkinänkuoressa

Kuten olemme kirjoittaneet aikaisemmassa artikkelissamme, Uudenmaan akseli on Suomen vanhimman edelleen toimivan äärioikeistojärjestön Suomen Sisun alaisuudessa toimiva nuorisojärjestö, joka on suunnattu 15–27-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Ollakseen järjestön jäsen, on henkilön oltava myös Suomen Sisun jäsen.

Uudenmaan akselin kotipaikka on Espoo ja sen toiminta keskittyy Uudenmaan maakunnan alueelle, vaikka omien perusperiaatteidensa mukaan järjestö pyrkii saattamaan yhteen samanmielisiä fasisteja myös valtakunnallisella tasolla. Kesällä 2021 Uudenmaan akseli perustikin Varsinais-Suomen akselin, mikä osaltaan heijastaa järjestön ja Suomen Sisun pyrkimyksiä laajentaa fasistista nuorisotoimintaa Uudenmaan ulkopuolelle. Järjestö on myös vieraillut Tampereella ja antanut sosiaalisen median kanavillaan ymmärtää haluavansa laajentaa toimintaansa myös Pirkanmaalle.

UA:n jäsenet kutsuvat järjestöään ‘kansallismieliseksi’ mikä on erilaisille fasistisille ja äärioikeistolaisille järjestöille tyypillinen kiertoilmaus, jonka alle pyritään peittämään niiden edustamien ihmisvihamielisten aatteiden todellisuus. UA:n tapauksessa kansallismielisyys ei ole millään tasolla osuva sana kuvaamaan sen aktiivien poliittisia lähtökohtia, sillä fasistisen Suomen Sisun nuorisojärjestönä Uudenmaan akselin toiminnan keskiössä on ajatus kansallisesta heräämisestä ja sellaisen tulevaisuuden rakentamisesta, jossa suomalaisuus määritellään etnisyyden ja ‘veren’ perusteella. Tähän ajatteluun kuuluvat olennaisesti erilaiset  kansainväliselle äärioikeistolaiselle liikehdinnälle yhteiset rasistiset harhakuvitelmat ja salaliittoteoriat esimerkiksi väestönvaihdoksesta ja ‘valkoiseen rotuun’ kohdistuvista ‘uhkakuvista’. Järjestön hierarkkista arvomaailmaa läpileikkavat myös ultramaskuliiniset ihanteet nuoresta suomalaisesta, joka arvostaa patriarkaalisia perherooleja, joka on fyysisesti vahva ja valmis taistelemaan valkoisen isänmaan puolesta. 

Uudenmaan akseli järjestää jäsenilleen monenlaista toimintaa ja järjestön tapahtumissa on usein paikalla Suomen Sisun jäseniä kaitsemassa nuorempia ja opastamassa fasismin ‘saloihin’. Kuvassa vasemmalta oikealle: Oona Hurmalainen, Juuso Siltanen, Christian Heikkonen, Henri Hautamäki, Pyry-Lii Soinio ja tuntematon henkilö. Henri Hautamäki on perussuomalainen poliitikko ja Suomen Sisun puheenjohtaja, joka muun muassa uskoo rotuoppeihin ja haluaa ‘puhdistaa’ yliopistot.
Kesällä 2021 Uudenmaan akselin toiminta laajeni Uudenmaan ulkopuolelle kun he perustivat Varsinais-Suomen akselin.
Uudenmaan akselin jäseniä Tampereella verkostoitumassa. Kuvassa myös Suomen uuden fasistipuoluehankkeen Sininen tulevaisuus avainhahmoja Lauri Hokkanen. Vasemmalta oikealle: tuntematon henkilö (aurinkolasit päässä), Christian Heikkonen, Juuso Siltanen, tuntematon henkilö, Eemil Virkkunen, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, Lauri Hokkanen, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, Oskari Virkkunen, tuntematon henkilö

Uudenmaan akseli järjestää omien sanojensa mukaan vaellusretkien, luentojen ja painituokioiden kaltaista toimintaa niin jäsenilleen kuin myös muille järjestöstä kiinnostuneille nuorille. Näissä tapahtumissa on usein läsnä Suomen Sisun vanhempia äärioikeistolaisia kaitsemassa nuorempaa fasistisukupolvea. Tämän lisäksi Uudenmaan akseli on osallistunut aktiivisesti erilaisille natsimarsseille, kuten esimerkiksi Turun 188-kulkueeseen, jossa perussuomalaiset, kielletty natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) ja Soldiers of Odinien uusnatsit sekä muut Suomen äärioikeistolaiset marssivat sulassa sovussa pitkin Turun katuja puolustamassa ‘uhattuna’ olevaa ‘valkoista rotua’. Vuoden 2021 Kukkavirta-mielenosoituksessa akselin jäsenet nyökyttelivät kukkaset kädessään Henri Hautamäen  – emojärjestönsä Suomen Sisun puheenjohtajan – puheelle, jossa Hautamäki maalaili uhkakuvia rajan takaa saapuvista ‘väestövyöryistä’. 188-mielenosoitusta on mainostettu eniten PVL:n jäsenten tekemällä Partisaani-natsisivulla, johon Uudenmaan akselin Christian Heikkonen ja Jasmina Ollikainen ovat myöskin tuottaneet tekstejä. Tämän lisäksi muutama Uudenmaan akselin jäsenistä on todistetusti osallistunut PVL:n uusnatsitappelukerho Veren Laki -harjoituksiin. Luetellut seikat osoittavat Uudenmaan akselin läheiset kytkökset muihin Suomen äärioikeistopiireihin, mukaan lukien PVL:ään, joka jatkaa kiellettyä toimintaansa muun muassa Partisaanin ja Veren laki –tappelukerhon kautta.

Christian Heikkosen teksti julkaistiin kielletyn natsijärjestön julkaisukanavalla.
Uudenmaan Akselin jäseniä 188-mielenosoituksessa vuonna 2020. Oikealta vasemmalle: Paavo Eiden (musta kauluspaita ja valkoinen ruusu), Christian Heikkonen (valkoiset hanskat kädessä), Eemil Virkkunen, Juuso Siltanen, Otto Virkkunen, Oskari Ylönen (vaaleansininen paita ja ruusu), Matias Rantala.
Uudenmaan akselin jäseniä 188-mielenosoituksessa vuonna 2020. Vasemmalta oikealle: Juuso Siltanen, Christian Heikkonen, tuntematon henkilö, Oskari Ylönen, Otto Virkkunen, Paavo Eiden, Oona Hurmalainen, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, Linus Linsén
Uudenmaan akselin jäseniä 188-mielenosoituksessa vuonna 2021. Oikealta vasemmalle: Tuntematon henkilö, Viljam Nyman taka-alalla, Paavo Räty, Eemil Virkkunen, Matias Rantala, tuntematon henkilö, Nico Saramo, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, Juuso Siltanen, Linus Linsén, Christian Heikkonen, Pyry-Lii Soinio. Kuva: Rajaton vimma

UA:n toiminta perustuu keskeisiltä osin jatkuvaan viholliskuvien rakentamiseen sekä vihollisina pidettyjen ihmisten uhkailuun ja häiriköintiin. Sosiaalisessa mediassa esiintyneen vihamielisen kirjoittelun lisäksi UA:n jäsenet häiriköivät keväällä 2021 lukuisia mielenilmauksia pääkaupunkiseudulla, kuten Elokapinan Kesäkapinaa ja Oikeus Hengittää -mielenilmausta, jossa osoitettiin solidaarisuutta romaneille. Elokapinan protestissa Juuso Siltanen ja Ossi Silvennoisena sosiaalisessa mediassa esiintyvä äärioikeistolainen huudattivat kovalla musiikkia ja häiriköivät verbaalisesti mielenosoitukseen osallistuneita ihmisiä. Silvennoisella on myös mainetta ihmisten häiriköinnistä julkisissa tiloissa, sillä hän on aikaisemmin käynyt fyysisesti käsiksi toimittajiin.

Ossi Silvennoinen, Toni Jalonen ja Juuso Siltanen häiriköimässä  Elokapinan mielenilmauksessa kesällä 2021. Toni Jalonen on pitkän linjan etnonationalisti, joka on myös julkisesti kutsunut itseään fasistiksi

Fasistit Espoon nuorisovaltuustossa

Sen lisäksi, että UA:n jäsenistä ainakin Paavo Räty ja Pyry Lii-Soinio ovat olleet ehdolla perussuomalaiset-puolueen ehdokkaina kunnallisvaaleissa 2021, kolme UA:n jäsenistä on poliittisesti aktiivisia Espoon nuorisovaltuustossa. Nämä aktiivit ovat UA:n varapuheenjohtaja Juuso Siltanen sekä Paavo Eiden ja Paavo Räty. 

Juuso Siltanen esittelee itsensä nuorisovaltuuston Instagram-tilillä.
Paavo Eiden esittelee itsensä nuorisovaltuuston Instagram-tilillä.
Paavo Räty esittelee itsensä nuorisovaltuuston Instagram-tilillä. 

Espoon nuorisovaltuustoon eli ‘nuvaan’ kuuluu neljäkymmentä nuorta ja se on Suomen suurin nuorisovaltuusto. Nuorisovaltuuston tehtävänä on “ajaa nuorten asioita, nostaa esille nuorten toiveita ja kertoo nuorten mielipiteen ajankohtaisiin asioihin”. Espoon nuorisovaltuusto toimii läheisessä yhteistyössä Espoon kaupunginvaltuuston kanssa, sillä Espoon nuorisovaltuuston edustaja on aina mukana kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokouksissa. 

Espoon nuva koostuu 13-18 -vuotiaista espoolaisnuorista ja sen jäsenet valitaan aina kaksivuotiskaudeksi. Nykyisen valtuuston kausi alkoi tammikuussa 2020 ja se päättyy loppuvuodesta 2021. Uudet vaalit ovat marraskuussa 2021. Vaikka nuorisovaltuusto on sääntöjen mukaan puoluepoliittisesti sitoutumaton, sen jäsenet kuuluvat erilaisiin poliittisiin ryhmiin. Tämä on johtanut poliittiseen ‘blokkiutumiseen’ siitä syystä, että kokoomusnuoriin kuuluvia henkilöitä on nuvassa noin 10-15 eli reilu neljäsosa koko valtuustosta. Heidän suhteellisen suuri ryhmäkokonsa on antanut heille ratkaisevan paljon valtaa nuorisovaltuuston suunnan määrittämisessä ja luottamushenkilöiden valinnassa, mikä – kuten tulemme osoittamaan seuraavissa kappaleissa – on mahdollistanut Uudenmaan akselin jäsenten vallan kasvun ja häiriökäyttäytymisen nuvassa.

UA:n fasistinuoret ovat keskeisessä roolissa Espoon nuorisovaltuustossa, sillä he toimivat lukuisissa luottamustehtävissä, kuten työryhmissä ja toimikunnissa. Vuonna 2002 syntynyt Paavo Räty on nuorisovaltuuston edustaja Espoon päihdeasiainneuvottelukunnassa ja lisäksi johtaa Yhteistyö- ja tapahtumatyöryhmää. Paavo Eiden, syntynyt vuonna 2002, toimii puolestaan kaupungin luottamustehtävissä muun muassa Espoon tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunnassa. Verkkosivujensa perusteella kyseinen toimikunta “seuraa ja arvioi tasa-arvon toteutumista sekä kaupungin henkilöstön osalta että kaupungin tarjoamien palveluiden osalta”. Kolmas UA:lainen nuorisovaltuutettu, vuonna 2003 syntynyt Juuso Siltanen, on puolestaan liikunta- ja nuorisolautakunnassa sekä on lisäksi Espoon nuorisovaltuuson viestintävastaava. Siltasen toimiessa (yhtenä kolmesta) viestintävastaavasta syntyikin  pienoinen kohu kun selvisi, että nuorisovaltuuston sometilit olivat alkaneet seuraamaan muun muassa Uudenmaan akselin Instagramia.

Lisäksi UA:n sihteeri Christian Heikkonen on ollut mukana nuvan alueryhmätoiminnassa. Alueryhmätoimikunta on nuvan alainen paikalliseen vaikuttamiseen perustuvaa toimintaa, johon pääsevät mukaan myös nuvaan kuulumattomat nuoret. Heikkonen on tullut tunnetuksi siitä, että sosiaalisen median tileillään hän esittää Hitlerin ja Pentti Linkolan esikuvikseen. Heikkosesta myös tehtiin poliisitutkinta hänen jaettuaan listan vasemmistonuorten yhteystietoja oikeudessa kielletyn PVL:n kanavilla.

Sisäpiiristä saamiemme tietojemme mukaan UA:n jäsenten vihamielinen aatemaailma on  tullut selvästi näkyviin nuorisovaltuustossa niin sanoin kuin teoin, häiriten sen toimintaa ja lisäten turvattomuuden ilmapiiriä. Henkilöitä on esimerkiksi solvattu seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Nuvan ryhmächateissä ja kokouksissa on ajauduttu voimakkaaseen debattiin, kun fasistinuoret ovat avoimesti suoltaneet rasistista, antisemitististä sekä homo- ja transfobista propagandaa. Varisverkoston näkemistä materiaaleista huokuukin vahvasti äärioikeistolainen propagointi ja häiriköinti, trollaus sekä vihamielinen suvaitsemattomuus ja toisten ihmisarvon kiistäminen. Paavo Räty esimerkiksi kutsuu rasisminvastaista viikkoa “poliittisesti motivoituneeksi propagandaksi” ja toukokuussa 2021 pidetyssä nuorisovaltuuston yleiskokouksessa vastustaa Pride-liputusta Espooseen toisaalta koska “se romuttaa perinteistä perhekäsitystä” ja toisaalta koska luontoa ei tulisi käyttää “tällaiseen paskaan”, viitaten lipun valmistamiseen käytettyyn materiaaliin. Nuvan luotsanneen työntekijän yrittäessä puuttua asiaan Räty hyökkää verbaalisesti häntä kohtaan. Paavo Eiden puolestaan mainostaa kaikille tykkäävänsä Hitlerin Taisteluni -kirjasta, flirttailee antisemitismillä velkaantumista käsittelevässä kannanotossaan, ja suoltaa räikeän homofobista ja transfobista sisältöä. Espoon nuorisovaltuuston 18. toukokuuta 2021 pidetyssä yleiskokouksessa Eiden esitti mielipiteen, jonka mukaan “koko transjuttu keksittiin suunnilleen 2015 kun Caitlyn Jenner poseerasi Time-lehden kannessa” ja nuorisovaltuuston chatissä hän yhdistää useaan otteeseen transsukupuolisuuden mielisairauksiin ja Pride-liikkeen sekä suvaitsevaisuuden pedofiliaan. 

Tämänkaltaiset fasistiselle ajatusmaailmalle tyypilliset vihamieliset ulostulot ovat lisänneet turvattomuutta nuorisovaltuutettujen keskuudessa. Kokousten ahdistava ilmapiiri ja epäinhimillistävät puheenvuorot ovat esimerkiksi saaneet vähemmistöjä edustavia jäseniä puhkeamaan kyyneliin. Lisäsi vihapuhe on heikentänyt nuorisovaltuuston demokratiaa, sillä se on nostanut puheenvuoron pitämisen kynnystä erityisesti vähemmistöihin kuuluvien ja nuorempien nuorisovaltuutettujen keskuudessa. Lisäksi UA:n jäsenten omilla henkilökohtaisilla sosiaalisen median tileillä tapahtuva  avoin väkivallalla fantasiointi on ollut omiaan aiheuttamaan turvattomuuden tunnetta nuorisovaltuutettujen keskuudessa. Väkivalta ja väkivallalla uhkailu ovat äärioikeistolaisille toimijoille tyypillinen keino hiljentää vastustajinaan pitämiään henkilöitä.

Uudenmaan akselin Paavo Räty, Linus Linsén sekä Ville Reuva ovat olleet myös ehdokkaina kunnallisvaaleissa 2021 Perussuomalaiset-puolueen listoilta.
Paavo Räty oli ehdolla kunnallisvaaleissa 2021. Hänen keskeisiä teemojaan olivat muun muassa nk. ‘väestönvaihdon’ lopettaminen sekä vihapuheen salliminen.
Juuso Siltanen marssimassa vuoden 2021 Kukkavirta-kulkueessa, jonka tunnuslause on uusnatsien iskulause ‘white lives matter’. Samassa kulkueessa marssi muun muassa useita kielletyn natsijärjestön Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä sekä muita suomalaisia äärioikeistolaisia.
Paavo Räty marssimassa samaisessa Kukkavirta-kulkueessa vuonna 2021.
Paavo Eiden (toinen vasemmalta) poseeraamassa Uudenmaan akselin ryhmäkuvassa lokakuussa 2021
Myös muita Uudenmaan akselin jäseniä on hakenut Nuorisovaltuustoon – siinä onnistumatta.
Samainen Uudenmaan akselin kirjuri, joka on ollut mukana nuvan alueryhmätoiminnassa, Christian Heikkonen ihannoi Pentti Linkolaa ja Adolf Hitleriä.

Kokoomusnuoret fasistisen toiminnan portinvartijoina 

Lukuisten sisäpiirin lähteiden mukaan nuorisovaltuuston kriisin suurin syy ei kuitenkaan ole muutaman äärioikeistolaisen toimijan läsnäolo, vaan se, että enemmistö konservatiivisia oikeistolaisia nuorisovaltuutettuja joko hyväksyy tai katsoo läpi sormiensa UA:n fasistien avoimesti esittämiä ihmisvihamielisiä näkemyksiä ja heidän demokratiaa halventavan käytöksensä. Espoon nuorisovaltuuston konservatiiviset kokoomusnuoret ovat lämpimissä väleissä UA:n jäsenten kanssa ja monen aiheen tiimoilta he myös jakavat saman ideologisen pohjan. Tämä on korostunut etenkin nuorisovaltuuston käsitellessä vähemmistöjen oikeuksia. Valtaa pitävät kokoomusnuoret eivät ole tuominneet vihamielistä äärioikeistolaista ajattelua, esimerkiksi rasismia ja homofobiaa, vaan sen sijaan pitävät näitä ‘mielipiteinä’, joita tulee sananvapauden nojalla hyväksyä. Näille kokoomusnuorille sananvapauteen erottamattomasti kuuluvat käsitykset vastuusta ja vapauden seurauksista ovat nähtävästi täysin vieraita käsitteitä.

Nuvan puheenjohtajiston vaihduttua tammikuussa 2021 kolmeen konservatiiviseen kokoomusnuoreen puuttuminen fasistien huonoon käytökseen (esimerkiksi rasistisiin puheisiin kokouksessa) on ollut  käytännössä mitätöntä. Niklas Salmela, Nuvan varapuheenjohtaja ja Kokoomusnuorten paikallisjärjestön Espoon nuoret järkiporvarit ry:n puheenjohtaja sekä Uudenmaan akselin Paavo Rädyn läheinen ystävä, onkin pyrkinyt aktiivisesti muuttamaan nuorisovaltuustoa laitaoikeistolaiseen suuntaan esimerkiksi nostamalla UA:n jäseniä luottamuspaikoille. Hän on esimerkiksi pitänyt Juuso Siltaselle kannatuspuheenvuoroja hänen hakiessaan erilaisiin luottamuspaikkoihin. Tämä on puolestaan mahdollistanut entisestään äärioikeistolaista vihapuhetta, koska heidän käytökseensä ei olla reagoitu enää samalla tavalla kuin vanhan puheenjohtajiston aikana, jolloin nuvan hallitus edusti laajempaa poliittista kirjoa. 

Vaikka UA:n espoolaiset jäsenet ovat kokonaisuudessaan vain muutaman henkilön joukko, on UA kuitenkin jäsentensä kautta päässyt vaikuttamaan Espoon kaupungin luottamuspaikoilla. Tämän ovat mahdollistaneet nuvan kokoomusjäsenet, fasistinuorten liittolaiset, joiden kanssa heillä on yhteisiä ideologisia näkemyksiä. Tämän takia nuvan sisällä vallitseekin sellainen toimintakulttuuri, johon kuuluu kokoomusnuorten ja akselilaisten yhteinen taktikointi äänestyksissä ja hyvää hallintotapaa halveksuvien keinojen sävyttämä pyrkimys nostaa mainittujen tahojen omia aatteita edustavia ihmisiä johtoasemiin. Tämän toiminnan seurauksena suuri määrä ei-laitaoikeistolaisia nuorisovaltuutettuja ei ole uskaltanut puhua kokouksissa niiden epäasiallisen ja kanssaedustajia halveksuvan keskustelukulttuurin takia. 

Espoon kaupungin esihenkilöiden passiiviisuus asian hoitamisessa

Äärioikeistolaisen Uudenmaan akselin jäsenten poliittinen aktiivisuus Espoon nuorisovaltuustossa on tullut Espoon kaupungin hallintoelinten tietoisuuteen jo alkukeväästä 2021. Maaliskuussa 2021 Varisverkosto uutisoi, että Uudenmaan akselin jäsenistä ainakin kolme on Espoon nuorisovaltuustossa. Varisverkoston UA:ta koskevan artikkelin jälkimainingeissa espoolainen paikallislehti Länsiväylä uutisoi Espoon nuorisovaltuustossa kytevistä erimielisyyksistä, joiden keskiössä olivat juurikin Uudenmaan akselin jäsenet. Artikkelin mukaan monet nuoret nuorisovaltuustossa olivat tunteneet turvattomuuden tunteita osallistuessaan nuorisovaltuuston toimintaan. 

Vaikka Espoon nuorisovaltuuston aktiivien toiminta fasistisessa nuorisojärjestössä on todennettu lukuisin eri tavoin, ei Espoon kaupunki ole järjestelmällisesti puuttunut asiaan. Sen sijaan nuorisovaltuustosta vastuussa oleva kaupungin virkahenkilö on jätetty yksin selvittämään tilannetta, jota moni kutsuu ‘nuorisovaltuuston kriisitilanteeksi’. Tilanteen kestämättömyys sekä lisääntynyt vihapuhe ja häiriökäyttäytyminen johtivat siihen, että kyseinen virkahenkilö jäi vuoden 2021 elokuusta alkaen “määrittelemättömän mittaiselle sairaslomalle”, jonka syynä olivat työn kuormittavuudesta aiheutuneet terveysongelmat. On sanomattakin selvää, että kaupungin olisi pitänyt osoittaa lisäresursseja ja tukea kyseistä virkahenkilöä työssään. 

Espoon kaupungin hallinnon laiskuus ja haluttomuus puuttua asiaan on sekä ongelmallista että ristiriitaista, sillä omissa virallisissa strategioissaan Espoon kaupunki mainostaa olevansa oikeudenmukainen kaupunki, joka toimii “avoimesti, oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti, yhdenvertaisesti, inhimillisesti ja suvaitsevaisesti”. Espoo määrittelee tasa-arvon “inhimilliseksi tasa-arvoksi, joka pitää sisällään naisten ja miesten, eri ikäryhmien, etnisten ryhmien sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan monenlaisten ihmisten välisen tasa-arvon.” Näin ollen on tekopyhää Espoon kaupungilta osallistua rasisminvastaiseen viikkoon, ja samalla sallia ja suorastaan mahdollistaa sellaisten nuorten poliitinen toiminta, jotka kannattavat valkoista ylivaltaa ja levittävät salaliittoteorioita väestönvaihdoksesta. 

On ongelmallista, että fasismia avoimesti kannattavien nuorten on annettu toimia nuorisovaltuustossa. Valtuuston muut jäsenet, kuten vähemmistöryhmiin kuuluvat nuoret, voivat kokea turvattomuutta jo pelkästään siitä, että näille äärioikeistolaisille annetaan tilaa vaikuttaa ja levittää propagandaansa – puhumattakaan Uudenmaan akselin jäsenten konkreettisista puheista ja teoista, kuten natsimarsseille osallistumisesta tai vihamielisestä kirjoittelusta ja puheista nuorisovaltuuston kanavilla ja kokouksissa.

Espoon hallinnon passiivisuus ja äärioikeistolaisen toiminnan sormien läpi katsominen antaa käytännössä nuorisovaltuuston enemmistöä edustavien jäsenten ymmärtää, että rasismia ja valkoista ylivaltaa kannattavat ajatukset olisivat yhteiskunnassamme hyväksyttäviä. Onko todellakin niin, että salaliittoteorioiden levittäminen, antisemitismi, rasismi ja kansallisosialismin kanssa flirttailu ovat Espoon kaupungin arvojen mukaisia? Tämän artikkelin kirjoittamiseen mennessä näin näyttää olevan, koska nuorisovaltuuston kriisiin ja sen aiheuttaneiden tahojen toimintaan ei olla järjestelmällisen päättäväisesti puututtu. 

Millaisen toimintaympäristön kaupunki ajattelee antavansa poliitisesti aktiivisille nuorille, joista osa kokee olonsa turvattomaksi kun kaupungin nuorisovaltuuston jäsenet avoimesti levittävät vihamielistä ja fasistista poliittista sisältöä? Verkkosivujensa mukaan nuorisovaltuuston toiminnan tavoitteena on “lisätä nuorten tietoisuutta yhteiskunnallisesta toiminnasta ja vaikutusmahdollisuuksista sekä innostaa nuoria seuraamaan asioita ja vaikuttamaan niihin aktiivisesti.” Millä tavalla nuorisovaltuusto pystyy innostamaan esimerkiksi vähemmistöryhmiin kuuluvia nuoria poliittiseen toimintaan, kun rasistista ja antisemitististä sisältöä suoltavat nuoret ovat voineet ongelmitta vaikuttaa valtuustossa?

Uusi nuorisovaltuusto valitaan vuoden 2021 lopulla. Artikkelissa mainittu Juuso Siltanen on ehdolla näissä vaaleissa. Jos koet ongelmalliseksi Espoon välinpitämättömyyden ja passiivisuuden fasististen ajatusmallien kitkemiselle, voit osoittaa huolesi kaupunginhallituksen puheenjohtajille, jotka ovat läheisesti tekemisissä nuorisotoiminnan kanssa: Henrik Vuornokselle (kok), Tiina Elolle (vihr.) tai Maria Guzeninalle (SDP).

Jos sinulla on lisää tietoa Uudenmaan akselin jäsenistä tai niiden toiminnasta esimerkiksi eri paikallisyhdistyksissä, ota meihin yhteyttä varistoimitus[ät]riseup.net 

Lue lisää: