“Freiheit für Lina” – antifasisti odottaa tuomiotaan Saksassa liikkeen järjestäytyessä tukitoimiin

Lauantaina 18. syyskuuta tuhannet kokoontuivat kaduille Leipzigin kaupungissa Saksassa “Wir sind alle Linx” -mielenosoitukseen. Tarkoituksena oli tukea 26-vuotiasta Lina E.:tä, joka on ollut pian vuoden vangittuna ja häntä epäillään useista äärioikeistoon kohdistuneista hyökkäyksistä. Lisäksi mielenosoituksella haluttiin osoittaa, etteivät mielenosoittajat hyväksy antifasistisen toiminnan tukahduttamisyrityksiä. 

Linaa ja kolmea muuta syytetään “ekstremististen” tekojen suunnittelusta ja toteuttamisesta.  Kyseessä on yksi viime vuosikymmenien huomionarvoisimmista “vasemmistoekstremismiä” koskevista oikeustapauksista Saksassa. Myös Suomen sisäministeriö on puhunut antifasismista ja muusta ulkoparlamentaarisesta poliittisesta toiminnasta “väkivaltaisena ekstremisminä” demokratiaa kaventavalla tavalla.

Leipzigin melenosoitukseen osallistui noin 5000 henkilöä, ja varsinaisen marssin sekä puheiden jälkeen kadut muuttuivat antifasistien ja mellakkapoliisin väliseksi taistelutantereeksi. Mielenosoitusta johtanut banderolli kuulutti “Wir sind alle LinX” – suomeksi “Me olemme kaikki vasemmistoa” (lopun “X” on lyhenne ekstremismistä). Mielenosoituksen nimi olikin suora vastaus Saksan keskusrikospoliisin “Soko LinX” -komissiolle, joka perustettiin tutkimaan “ekstremistiseksi” määriteltyä vasemmistolaista toimintaa. Linan ja kolmen muun antifasistin tapaus on ensimmäinen, jossa muutaman vuoden olemassa olleen Soko LinXin tutkimukset ovat johtaneet syytteen nostamiseen. Tuhansien ihmisten marssilla nähtiin monenlaisia osanottajia autonomeista ja anarkisteista kurdeihin ja muihin vasemmistoryhmiin.

Kuka on Lina E.?

Lina E. pidätettiin marraskuussa 2020 ja hän on istunut siitä asti tutkintavankeudessa. Häntä syytetään muun muassa rikollisjärjestön perustamisesta, “vakavia ruumiillisia vahinkoja” aiheuttaneista hyökkäyksistä ja omaisuuden vahingoittamisesta. Käytännössä Linaa siis syytetään antifasistisesta toiminnasta osana ryhmää, joka keräsi tietoa Saksan äärioikeistoon kuuluvista henkilöistä ja toimi heitä vastaan erilaisia taktiikoita käyttäen.

Esimerkiksi yhdessä tapauksista, joihin Linan epäillään osallistuneen, 10-15 naamioitunutta henkilöä tunkeutui äärioikeistolaiseen baariin Eisenachin kaupungissa. Linan ja hänen kumppaninsa Johann G.:n epäillään johtaneen ryhmää. Johann G vetäytyi maan alle poliisin antaessa hänestä kesäkuussa 2020 pidätysmääräyksen. Poliisi ei ole tätä kirjoittaessa onnistunut tavoittamaan häntä.

Poliisi suoritti 5.11.2020 joukon ratsioita, joiden johdosta Lina pidätettiin. Tämän jälkeen hänet lennätettiin liittovaltion vankilaan Chemnitziin. Oikeudenkäynnin odotetaan jatkuvan vähintään ensi vuoden maaliskuun loppuun asti. Edellä mainitut kampanjat, “Freiheit für Lina” ja “Wir sind alle LinX”, toimivat Linan vapauttamiseksi ja puolustavat antifasistista toimintaa poliittisten tukahduttamisyritysten edessä.

Asiaa käsitteleviä lähteitä: