Analyysi: äärioikeiston 188-mielenosoitus Turussa epäonnistui monella tasolla

Vuosi vuodelta pienentynyt 188-mielenosoitus kerää enää äärioikeiston rippeet marssimaan Turkuun.

Vuodesta 2018 järjestetty äärioikeiston 188-Kukkavirta -tapahtuma on pienentynyt ensimmäisestä vuodesta lähtien joka kerta. Vuoden 2021 natsimarssi Turussa epäonnistui monella tasolla.

Turussa sunnuntaina 22. elokuuta 2021 järjestetty 188-Kukkavirta -nimisessä äärioikeistomielenosoituksessa oli väsyneen pysähtynyt tunnelma. Eri arvioiden (poliisi mukaan lukien) vaivaiset 70-80 ihmistä kerännyt natsimarssi on pienentynyt vuosi vuodelta: vuonna 2018 noin 300 osallistujaa, vuonna 2019 noin 200 ja 2020 arviolta 150-200 osallistujaa. Neljättä kertaa järjestetty äärioikeistomarssin osallistujamäärä on siis kutistunut jopa yli 2/3 suhteessa ensimmäiseen vuoteen. Samaan aikaan ainakin 500 ihmistä koonneessa ja näin olleen yli viisi kertaa natsimielenosoitusta suuremmassa Turku ilman natseja -mielenosoituksessa nähtiin monelaisia puheenvuoroja eri taustaisilta sekä eri ammateissa ja järjestöissä toimineilta henkilöiltä sekä energisiä livevetoja. Päivän kulusta voi lukea talteen jääneestä liveseurannasta.

188-mielenosoitusta johtaneet fasistiliikkeen aktiivit vasemmalta oikealle: Henri Hautamäki (perussuomalaiset, Suomen Sisun puheenjohtaja), Tuukka Kuru (Sinimustan liikkeen puheenjohtaja, Suomen Sisu) ja Jukka Ketonen (Kansallismielisten liittouma).
Sinimustan liikkeen aktiiveja 188-mielenosoituksessa natsi-iskulausetta kantavan banderollin edessä: Olavi Saarelainen, Jasmina Ollikainen ja Tuukka Kuru. Kuva: Rajaton vimma
Suomen Sisun nuorisojärjestö Uudenmaan Akselin jäseniä 188-mielenosoituksessa vuonna 2021. Oikealta vasemmalle: Tuntematon henkilö, Viljam Nyman taka-alalla, Paavo Räty, Eemil Virkkunen, Matias Rantala, tuntematon henkilö, Nico Saramo, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, tuntematon henkilö, Juuso Siltanen, Linus Linsen, Christian Heikkonen, Pyry Lii-Soinio. Kuva: Rajaton vimma

Äärioikeiston mielenosoituksen koreografia oli tuttu aiemmilta vuosilta ja mielikuvituksellisia avauksia natsien suunnalta ei taaskaan nähty. Tapahtuman järjestänä toimineen Kansallismielisten liittouman lisäksi paikalla oli erilaisia äärioikeistolaisia toimijoita, joista oman blokkinsa saivat siniristilippujen takana Suomen Sisun Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa toimiva nuorisojärjestö Akseli sekä Soldiers of Odin. Monet 188-mielenosoituksen järjestäjistä kuuluvat puolueeksi haikailevaan rasistiseen ja fasistiseen Sinimustaan liikkeeseen, joten järjestö oli näkyvilllä marssilla ja keräsi kannattajakortteja puolueen perustamista varten. Näiden perässä taapersi sekalainen, ja melko vanha, rasistisissa ja äärioikeistolaisissa tapahtumissa kaljaa juomassa viihtyvä seurakunta. Pienen äärioikeistopiirin aktiiveista tai aktiivitukijoista koostuvassa osallistujakunnassa mikään ei yllättänyt, mutta huomio kiinnittyi sen sijaan siihen mikä ei näkynyt. Mitä on tapahtunut Pohjoismaiselle Vastarintaliikkkeelle?

Vaikka paikalla oli kourallinen kielletyn kansallissosialistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen (PVL) yksittäisiä jäseniä, heitä oli edellisiin kertoihin verrattuna huomattavan vähän. Paikalla bongattiin vaivaiset seitsemän entistä tai nykyistä PVL:n jäsentä. Ei omaa blokkia, ei banderollia eikä omia lippuja. Paikalla oli joitain PVL:n yksittäisiä jäseniä, kuten järjestön viimeisenä julkisena johtajana toiminut Antti Niemi ja PVL:n jäsenten oletettavasti aloittamaan Partisaani-natsilehteen livestreamia tehnyt Harri Aurema.

PVL:n viimeinen julkinen johtaja Antti Niemi löntystelemässä sontsa kädessä natsimarssilla Turussa.
Harri Aurema (Pohjosimainen Vastarintaliike, Sinimusta liike) ja muu Partisaani-natsilehden tiimi teki 188-mielenosoituksesta livelähetystä. Kuva: Rajaton vimma

Tämä herättää monia kysymyksiä kielletyn natsijärjestön tilasta. Missä PVL:n jäsenet olivat mielenosoituksen sijaan? Ovatko menossa olevat tutkinnat ja oikeudenkäynnit vieneet puhdin tai pakottaneet viimeisetkin PVL:n aktiivijäsenet maan alle? Onko järjestöä enää varsinaisesti Suomessa olemassa vai ovatko sisäiset tappelut tuhonneet sen kokonaan?

Oli syy PVL:n jäsenten poissaoloon mikä hyvänsä, vaikuttaa siltä, että natsijärjestön aktiivisuus ja näkyvyys on viime vuoden tapahtumien jälkeen pienempi kuin vuosikausiin. Merkittävimmät tähän vaikuttaneet tapahtumat viime vuodelta ovat PVL:n kielto syyskuussa 2020 sekä järjestön jäsenten välinen natsiaktiivin murhaan johtanut konflikti ja kuoleman aiheuttama lamaannus. PVL:n jäsenten lisäksi monet muutkin äärioikeistolaiset olivat päättäneet vuonna 2021 jäädä kotiin. Tämä ei ole yllätys, sillä kukapa haluaisi marssia poliisisaattueen ympäröimänä vuosi vuodelta pienentyvässä 188-mielenosoituksessa?

Äärioikeiston 188-mielenosoitus ei onnistunut saamaan Turkuun uusia ihmisiä, mutta tämän lisäksi edes kaikki äärioikeiston aktiivit eivät vaivautuneet tulemaan paikalle. Nähtäväksi jää, tullaanko sekä sisäisessä että ulkoisessa mobilisaatiossa epäonistunutta 188-mielenosoitusta näkemään enää lainkaan. Rituaalit ovat fasisteille tärkeitä, mutta poliisisaattuessa kutistuvalla porukalla marssiminen tuskin tarjoaa kummoisia voimaantumisen kokemuksia kellekään.

Dimitri Ollikainen raportoi Youtube-kanavallaan Turun elokuun 2021 mielenosoituksista.

Katso myös: