5 vuotta Jimi Karttusen kuolemasta

Jimi Karttunen.

Torstaina 16. syyskuuta tulee kuluneeksi 5 vuotta Jimi Karttusen kuolemasta. Helsingissä järjestetään muistotapahtuma Jimille torstaina kello 19:00.

Viisi vuotta sitten natsijärjestö Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) järjesti katutapahtuman Helsingin Rautatieaseman edustalla. Ohi sattumalta kulkenut Jimi ilmaisi natseille, ettei heidän propagandaansa kaivata Helsingin kaduilla. Tämän jälkeen PVL:n pitkäaikainen aktiivi Jesse Eppu Oskari Torniainen hyökkäsi Jimin kimppuun ja pahoinpiteli tämän. Jimi kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Vuonna 2016 ihmiset toivat viikkojen ajan kynttilöitä ja kukkia Jimi Karttusen muistoksi Helsingin Rautatieasemalle.

Torniainen tuomittiin vankilaan törkeästä pahoinpitelystä, mutta hänen tuomiotaan pidennettiin uusien pahoinpitelyjen takia. Torniainen ei ole tämän jälkeen osallistunut julkisesti natsitoimintaan, mutta toimii edelleen natsiliikkeen kulisseissa. Hänen nimiinsä rekisteröitiin esimerkiksi vuonna 2020 natsivaatteita myyvä No Compromise Clothing -yhdistys ja lisäksi hän pyörii natsimusiikkialakulttuurissa.

Tampereella muistettiin Jimi Karttusta 20.9.2016.
Satoja ihmisiä osallistui antifasistiseen mielenosoitukseen Tampereella muistamaan Jimiä 15.9.2019
Jimi Karttusen muistoksi tehty graffiti Turun seudulla syyskuussa 2019.

Jimin kuolema käynnisti mittavan keskustelun natsijärjestö PVL:n kieltämisestä. Puoli vuotta jatkuneen keskustelun jälkeen poliisihallitus nosti kanteen PVL:n kieltämiseksi. Vuonna 2017 alkanut oikeusprosessi päättyi syyskuussa 2020 PVL:n kieltämiseen Helsingin korkeimmassa oikeudessa.

Kiellosta huolimatta osa PVL:n jäsenistä on jatkanut natsijärjestön toimintaa uusilla nimillä, esimerkiksi Suomalaisapu-yhdistyksen kautta. Osa jäsenistä on puolestaan vetäytynyt maan alle, aktivoitunut muissa äärioikeistolaisissa ryhmissä tai lopettanut aktiivisen natsitoiminnan. Tarve antifasistiselle toiminnalle ei ole vähentynyt viiden vuoden takaisesta tilanteesta – päinvastoin. Aktiivisesti toimiva äärioikeisto muodostaa niin fyysisen uhkan yksilöille kuin myös poliittisen uhan koko yhteiskunnalle. Paras tapa muistaa Jimi Karttusta onkin jatkaa toimintaa natseja vastaan.

Jimi, lepää rauhassa! Me emme unohda!

Katso myös: