Mistä natsien 188-mielenosoituksessa Turussa on kyse?

Kuvia Turussa järjestetystä natsien 188-mielenosoituksesta.

Äärioikeisto marssii jälleen elokuussa 2021 “188-Kukkavirta”-tapahtumassa, joka on vuodesta 2018 lähtien järjestetty fasistinen mielenosoitus Turussa. Tässä artikkelissa luomme katsauksen tähän mielenosoitukseen, jonka järjestäjäkuntaan kuuluu äärioikeistolaisia toimijoita kansallissosialisteista perussuomalaisiin.

Turun natsimarssin lyhyt historia

Äärioikeisto on jälleen ilmoittanut järjestävänsä edellisten vuosien tavoin 188-Kukkavirta-tapahtuman (tästä lähin 188-mielenosoitus) jonka teemana on tällä kertaa “valkoisen rodun puolustaminen”. Tänä vuonna 188-mielenosoituksessa puheen pitää perussuomalaisten Henri Hautamäki, joka on toiminut uusfasistisen Suomen Sisun puheenjohtajana vuoden 2020 alusta lähtien. Lisäksi 188-mielenosoituksessa esiintyy natsimusiikkialakulttuurista ponnistava RAC-bändi Sniperin laulaja.

Kyseisen natsimarssin historia ulottuu vuoteen 2018, kun arviolta 300 äärioikeistolaista kokoontui 18. elokuuta 2018 Turkuun osallistuakseen kahteen osittain päällekkäiseen mielenosoitukseen. Tällöin kielto-oikeudenkäynnin kanssa kamppaileva Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL) järjesti Turussa ensimmäistä kertaa kansallissosialistisen mielenosoituksen. PVL:n avoimen natsistisen mielenosoituksen päätöspaikalta jatkui toinen mielenosoitus, joka oli äärioikeistoa yhteen tuovan Kansallismielisten liittouman (lisää tietoa liittoumasta myöhemmin tässä artikkelissa) alulle panema 188-marssi. Kahden äärioikeistolaisen mielenosoituksen koreografia oli suunniteltu ennalta yhdessä ja niiden osallistujakunta oli pitkälti sama: PVL:n ja Soldiers of Odinin (SOO) uusnatseja, perussuomalaisia ja näiden nuorisojärjestön jäseniä, Suomen Sisun uusfasisteja sekä hajanaisempi joukko muita äärioikeistolaisia. Samaan aikaan Turussa järjestettiin vastalauseena antifasistinen Turku ilman natseja -mielenosoitus, johon osallistui yli kolme kertaa enemmän ihmisiä.

Kansallismielisten liittouman logo vuodelta 2018.

Kuvatodisteet ensimmäisestä mielenosoituksesta vahvistivat ennakko-oletukset joiden mukaan itsenäisyyspäivän 612-mielenosoituksen tavoin 188-mielenosoituksessa on kyse perussuomalaisten ja uusnatsien yhteistyöstä. Kirjoitimmekin tarkemmin siitä, miten 188-mielenosoitus yhdistää koko äärioikeistoa tässä artikkelissa. Kulkue on myös paikallinen esimerkki Varsinais-Suomen perussuomalaisten ja muun äärioikeiston tiiviistä suhteesta siitä huolimatta, että monet 188-mielenosoituksen järjestäjistä ja osallistujista tulevat muualta Suomesta.

Vuonna 2019 – jolloin  äärioikeistolaisten julkisten tapahtumien määrä väheni koko Suomessa – PVL ei ensimmäisen vuoden tavoin järjestänyt omaa erillistä mielenosoitustaan, vaan sen sijaan sen aktiivit osallistuivat kolmanneksella kutistuneeseen 188-mielenosoitukseen. 188-mielenosoituksen puhujaksi mainostettiin etukäteen perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnilaa. Vaikka tapahtumassa puhui perussuomalaisten kansanedustaja, epäonnistui 188-mielenosoitus tavoitteessaan toimia suurempaa osallistujakuntaa houkuttelevana avoimena tapahtumana ja sen osallistujakunta saatiin paikalle pitkälti äärioikeiston sisäisellä mobilisaatiolla. Tarkemman analyysin vuoden 2019 188-mielenosoituksesta voit lukea tuoreeltaan kirjoitetusta artikkelistamme.

Sittemmin kielletyn natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus Turussa 18.8.2018. Sen loputtua samasta paikasta lähti 188-mielenosoitus, jonka PVL järjesti yhdessä Perussuomalaisten kanssa.
188-mielenosoituksen tiedottaja ja Kansallismielisten liittouman nykyinen puheenjohtaja Terhi Kiemunki (seppele kädessä) valmiina johtamaan ensimmäistä 188-mielenosoitusta 25.8.2018 Turussa. Kiemungin takana joukko PVL:n aktiiveja, mukaan lukien järjestön johtaja Antti Niemi (vasemmalla sinisessä paidassa).
Vuoden 2019 188-mielenosoitus oli aiempaa pienempi ja sen osallistujakunta koostui ensimmäistäkin vuotta selvemmin äärioikeistoaktiiveista, kuten kuvassa jonossa marssivista SOO:n jäsenistä ja muista fasisteista.
Vuonna 2019 PVL sallistui 188-mielenosoitukseen vuosina 2019-2020 käyttämällään
Kohti vapautta -peitenimellä
Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila pitämässä puhetta 188-mielenosoituksessa 18.8.2019. Taustalla poseeraamassa SOO:n uusnatseja.

Vuosi 2020 erosi aiemmista vuosista kaikin tavoin, koska koronapandemia vaikutti koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämän lisäksi korona muutti niin äärioikeiston toimintaa kuin sen vastustamistakin. 188-mielenosoitus jäi vuoden 2020 ainoaksi natsimielenosoitukseksi Suomessa, sillä äärioikeisto perui jopa kaikki itsenäisyyspäivän mielenosoituksensa. Äärioikeiston sumutuksen esiintuominen ja 188-mielenosoitusten vastustaminen oli kantanut Turussakin hedelmää, sillä 188-mielenosoituksen järjestäjät eivät enää jaksaneet yrittää ylläpitää kuvaa “epäpoliittisesta muistojuhlasta” vaan sen sijaan vuoden 2020 188-mielenosoituksen teema oli uusnatsien iskulause White Lives Matter.

188-mielenosoituksen järjestäjiä eri fasistijärjestöistä vuonna 2020: Partisaani-mikkiä vasemmalla pitelevä Harri Aurema PVL:stä, huomioliivissä perussuomalaisten ja Suomen Sisun Seikku Kaita, ex-persu ja nykyään PVL:ssä ja Suomen Sisussa toimiva Terhi Kiemunki sekä PVL:n Suomen johtaja Antti Niemi. Kaikki edellämainitut järjestöt muodostavat yhdessä SOO:n ja pienempien tekijöiden kanssa Kansallismielisten liittouman.
Vuoden 2020 natsikulkueen johdossa Kansallismielisten liittouma entinen puheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen (vasemmalla) ja nykyinen puheenjohtaja Terhi Kiemunki (keskellä) sekä Suomen Sisun Tuukka Kuru.
Pääasiassa perussuomalaisten ja niiden nuorisojärjestön entisistä jäsenistä koostuvan Uudenmaan Akselin jäseniä 188-mielenosoituksessa vuonna 2020. Oikealta vasemmalle: Paavo Eiden (musta kauluspaita ja valkoinen ruusu), Eemil Virkkunen, Christian Heikkonen (valkoiset hanskat kädessä), tuntematon henkilö, Juuso Siltanen, Otto Virkkunen, Oskari Ylönen (vaaleansininen paita ja ruusu).
188-mielenosoituksen vuoden 2020 mainoksessa käytettiin uusnatsien iskulausetta “White Lives Matter”. Natsimielenosoituksen mainonnassa ja itse tapahtumassa korostui aiempia vuosia enemmän “valkoinen rotu”.

Mikä on 188-mielenosoituksen järjestävä Kansallismielisten liittouma?

Perussuomalaisten kaustislainen kaupunginvaltuutettu ja tuleva kansanedustaja Mauri Peltokangas (puku päällä) neuvottelee PVL:n ja muiden 188-mielenosoitusten järjestäjien kanssa vuoden 2018 mielenosoituksessa. Kuvassa vasemmalta oikealle Suomen Sisun Kanta-Hämeen piiripäällikkö Maarit Toivainen, PVL:n tamperelainen jäsen Jari Mäki, Perussuomalaisten Peltokangas, PVL:n Porin ryhmänjohtaja Cari Murto, Tampereen Perussuomalaiset ry:n rahastonhoitaja ja Suomen Sisun Pirkanmaan piiripäällikkö Seikku Kaita ja kidutusmurhasta tuomittu PVL:n helsinkiläinen jäsen Rami Joukanen.

Suomen eri äärioikeistolaisia toimijoita samaan mielenosoitukseen yhteen kokoavan 188-mielenosoituksen virallinen järjestäjä Kansallismielisten liittouma (KL) on kesällä 2017 perustettu ja joulukuussa 2018 yhdistykseksi rekisteröity äärioikeistolainen koalitio. Mielenosoituksen järjestäjiin kuuluu aktiiveja monista äärioikeistolaisista järjestöistä, kuten esimerkiksi Seikku Kaita (perussuomalaiset, Suomen Sisu), Terhi Kiemunki (Suomen Sisu, Suomalaisapu/PVL, Sinimusta Liike) ja Antti Niemi (PVL). Mielenosoituksen järjestelyissä aluksi selkeämmin mukana ollut PVL on kielto-oikeudenkäyntinsä myötä jättäytynyt taka-alalle tästä(kin) toiminnasta. Silti myös vuonna 2020 PVL:n jäsenet marssivat 188-mielenosoituksessa, osan yrittäessä naamioitua.

PVL:n pitkäaikainen aktiivi Petri Nordman punaisessa paidassa “naamioituneena” Turussa muiden kielletyn natsijärjestön jäsenten joukossa 16.8.2020.

Itse KL:n puheenjohtajana on toiminut lokakuusta 2020 lähtien Terhi Kiemunki, joka valittiin tehtävään heti sen jälkeen, kun aiemmin puheenjohtana toiminut ja myös SOO:n paikallisjohtajana vaikuttanut Tero Ala-Tuuhonen oli otettu kiinni epäiltynä Pekka Katajan murhayrityksestä. Kiemunki toimii KL:n lisäksi myös Suomen Sisun paikallisjohtajana sekä aktiivina kielletyn natsijärjestö PVL:n Suomalaisapu-toiminnassa.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä 188-mielenosoituksessa. Kielletty natsijärjestö oli yksi kulkueen järjestäjistä ja sen jäseniä osallistui marssille toistakymmentä. Etualalla PVL:n johtaja Antti “kurkistelija” Niemi, hänestä takavasemmalla Juha Kortelainen ja oikealla Toni Hakulinen. Hakulinen murhattiin toisen PVL:n jäsenen toimesta joulukuussa 2020.

Kiemungilla on lusikka monessa äärioikeistosopassa sillä hän on mukana myös vuoden 2021 alussa julkisuuteen astuneessa Sinimusta Liike -ryhmässä, jonka suuruudenhulluna tavoitteena on perustaa uusi fasistipuolue. Myös jotkut muut 188-mielenosoituksen järjestäjistä on ollut perustamassa Sinimustaa Liikettä, joka esiteltiin esimmäistä kertaa muulle äärioikeistolle syksyllä 2020 juurikin KL:n julkisuuteen nousseella natsileirillä. Kannattajakortteja puolueeksi rekisteröitymistä varten parhaillaan keräävä Sinimusta Liike siis kytkeytyy tiivisti 188-mielenosoituksen taustajoukkoihin kuuluvaan Kansallismielisten liittoumaan ja Suomen Sisuun.

Vuoden 2020 natsimarssin keulassa perussuomalaisista pois potkitut Olavi Saarelainen (vasemmalla) ja Terhi Kiemunki (keskellä) sekä perussuomalaisten nuorisojärjestöstä erotettu Tuukka Kuru (toinen oikealta). Kolmikko on Sinimustan liikkeen perustajajäseniä: Kuru puheenjohtaja, Saarelainen varapuheenjohtaja ja Kiemunki sihteeri.

Miksi 188-mielenosoitus järjestetään ja miksi sitä on tärkeää vastustaa?

Ensimmäisinä järjestämisvuosinaan 188-mielenosoituksen järjestäjät yrittivät hyödyntää vuonna 2017 Turussa tapahtunutta traagista puukkoiskua järjestämälle sille “epäpoliittisen” muistotapahtuman. Käytännössä natsit halusivat kaapata tapahtuman muistamisen haltuunsa ja tarjota puukkoiskulle rasistisen ja “rotua” korostavan tulkinnan. Viimeistään samaan aikaan 188-mielenosoituksen kanssa vuonna 2018 järjestetty ja yhdessä koordinoitu avoimen kansallisosialistinen mielenosoitus teki selväksi, että järjestäjillä ei ole eikä ole ollut puhtaita jauhoja pussissa. Itsenäisyyspäivän 612-mielenosoituksen tavoin oli selvää, että järjestäjien “epäpoliittista” pintaa raaputtamalla paljastui Turun puukottajan jihadistisen aatemaailman paikallinen vastine: verenhimoinen fasismi.

Natsien ja natsimielisten pyrkimys käyttää 188-mielenosoituksia oman agendansa edistämiseen ja houkutella mukaan suurempia ihmisjoukkoja natsipiirien ulkopuolelta ei kuitenkaan ole onnistunut, sillä 188-mielenosoituksesta on tullut pienten natsipiirien sisäinen tapahtuma, jossa fasististen järjestöjen johtajat pitävät puheita aktiiveilleen ja viiden pennin natsipelimannit hoilaavat värssyjä kadotetusta “kulta-ajasta”.

Äärioikeiston mielenosoituksilla on tyypillisesti kolme funktiota:

1. Saada omat joukot kerättyä yhteen ja edistää poliittista järjestäytymistä.

2. Provosoida ja kerätä muuten julkisuutta fasististen projektien edistämiselle.

3. Yrittää pelotella vastujina pitämiään ihmisiä ja näyttää omaa voimaa.

Antifasistisia vastamielenosoituksia järjestetään, jotta äärioikeisto lyhyellä tai pitkällä aikavälillä epäonnistuisi näissä kaikissa kolmessa pyrkimyksessään. Pelkästään jo vastavoiman näyttäminen kaupungissa vähentää äärioikeiston mielenosoitusten vaikututusta. Parhaassa tapauksessa vastamielenosoitukset saavat äärioikeiston peruuttamaan marssiaikeensa.

Niin kauan kuin äärioikeisto jatkaa 188-mielenosoitustensa järjestämistä tullaan sitä myös Turussa vastustamaan. Kehotamme kaikkia osallistumaan Turku ilman natseja -mielenosoituksiin ja seuraamaan sen tiedotuskanavia:

Turku Ilman Natseja FB

Turku Ilman Natseja IG

Turku Ilman Natseja -kotisivu

Katso myös:

Kirjoituksia 188-mielenosoituksesta: