Liveseuranta: Turku ilman natseja 2021

Varis-verkoston toimitus tekee liveseurantaa Turku ilman natseja -mielenosoituksesta sekä seuraa natsien 188-mielenosoitusta sunnuntaina 22.8.2021. Aloitamme tämän artikkelin päivittämisen päivällä kello 12 jälkeen, jonka jälkeen seuraamme päivän tapahtumia iltapäivään asti. Päivitämme myös Twitteriä, joten seuraa siellä tiliämme @Varisverkosto. Seuraa myös Instagram-tiliämme @Varisverkosto. Käytämme hashtagia #IlmanNatseja ja suosittelemme kaikkia twiittamaan aiheesta samalla tunnisteella. Voit laittaa meille tietoa, kuvia ja tunnelmia paikan päältä lähettämällä viestiä Twitterissä, Varis-verkoston Facebook-sivulle tai sähköpostilla varistoimitus[ät]riseup.net.

Liveseuranta

15:42 Lopetamme liveseurannan tältä päivältä. Kiitos kaikille seuraajille! Seuraa sivustoamme ja muita kanavia (Instagram, Twitter, Facebook), jolla tulemme julkaisemaan lähitulevaisuudessa analyysin päivän tapahtumista.

Turku ilman natseja -mielenosoitus jatkuu vielä neljään asti, paikan päällä voi käydä nauttimassa musiikista. Lisäksi kaupungilla pyöriville natseille voi käydä kertomassa, että heitä ei kaivata Turkuun tai minnekään muualle.

15:30 Äärioikeisto lopetti entisestään kuihtuneen 188-mielenosoituksensa. Tapahtuman juontanut ja lukuisiin eri äärioikeistoryhmiin kuuluva Terhi Kiemunki ilmoitti, että jatkot ovat Panimoravintola Koulussa. Mutta haluaako Koulu tiloihinsa juopottelevan natsijengin?

15:21 Vastarannalla ja muissa paikoissa on ollut ihmisiä huutamassa natseille. Vanha “Natsit ja ISIS, samaa paskaa!” huuto on saanut seuraukseen “Natsit ja Taleban, samaa paskaa!” huudon. Huutoa innoitti se, että Sinimusta Liike ilmoitti tukevansa Talebania juuri ennen 188-mielenosoitusta.

Kuva
Turkulaisia kokoontuneena huutamaan toisella puolella jokea olevalle natsimielenosoitukselle.

15:10

Kuva
Suurin osa äärioikeiston 188-mielenosoituksesta on tässä kuvassa. Marssi kutistuu kuin vanha rusina.

Missä on viime vuoden lopussa kielletty Pohjoismainen Vastarintaliike (PVL)? PVL:llä ei ole omaa blokkia mielenosoituksessa, mutta myöskään sen jäseniä ei ole paljoa paikalla. Pari yksittäisjäsentä on nähty, kuten Harri Aurema tekemässä järjestöön kytkeytyvää Partisaani-sivun striimiä. Onko muut natsijärjestön jäsenet jääneet kotiin vai riitautuneet totaalisesti?

14:54 Matti Rajala puhuu Turku ilman natseja -mielenosoituksessa. Rajala on ammattiosaston puheenjohtaja ja Teollisuusliiton ay-aktiivi.

Kuva
Matti Rajala puhumassa Turku ilman natseja -mielenosoituksessa.

14:52 Suomalaisen natsimusiikin vanhimpiin bändiin kuuluvan Sniperin Korkki vetää väsyneitä rotutohtorointilauluja akustisen kitaran säestyksellä. Tilanteesta ei puutu komiikkaa.

14:44 Osa Turku ilman natseja -mielenosoittajista on huutamassa natseille, mutta Vanhalla Suurtorilla jatkuvat myös puheet ja muu ohjelmasta parasta aikaa.

Nyt Turku ilman natseja -mielenosoituksessa puhuu Dimitri Ollikainen. Jos Dimitrin antifasistinen Youtube-kanava ei ole vielä seurannassa, käy tutustumassa ja seuraamassa täältä: https://youtube.com/c/DimitriOllik

Kuva
Kuva
Kuva

14:30 Äärioikeiston 188-mielenosoitus on selvästi epäonnistunut monella tasolla. 188-Marssi ei ole saanut äärioikeistoskenen ulkopuolisia mukaan marssille. Osallistujamäärän arviolta puolittuminen viime vuodelta tarkoittaa, että myöskään omia aktiiveja ei saatu samalla tavalla mukaan.

14:27 Perussuomalaisten Henri Hautamäki puhuu nyt piiskuiselle natsimielenosoitukselle Turussa. Hautamäen edessä on natsibanderollie “White Lives Matter”. Hautamäki pitelee taukoja puheessa, koska hänen taustalla kuuluu kovaa “Natsit vittuun!” huutoa ja rummutusta. Natsimarssin puhujaa selvästi häiritsee huutelu!

Kuva

14:06 Natsien 188-mielenosoitus lähti liikkeelle alun koreografiavaikeuksien jälkeen. Tapahtuman juontaja sanoi kaksi kertaa: “Asettukaa kolmeen riviin…. KOLMEEN JONOON”. Kulkueessa on aluksi siniristilippujen kantajia, sitten Suomen Sisun nuorisojärjestö Uudenmaan Akselin, sitten Soldiers of Odinin blokki ja sitten muita.

14:16 188-mielenosoitus perillä. Natsistreamilla kuultua: “Ajattele, meitä on tosi vähän, ja silti tällainen show.”

13:56 Natsit alkavat järjestäytyä marssimista varten Puutorilla. Paikalla näyttää toistaiseksi olevan edellisvuottakin vähemmän ihmisiä. Ensin suomen lippua kantavat ja sitten perässä löntystävät. Natsikulkue lähtee liikkeelle klo 14:00.

Kuva

13:51 Natsien 188-mielenosoitus näyttää toistaiseksi todella pieneltä. Puutorille ja Hesen kulmille istumaan on kerääntynyt 30-50 natsia. Äärioikeistomarssi on kutistutunut vuosi vuodelta ensimmäisestä järjestämiskerrasta 2018.

Kuva
188-natsimielenosoitus kokoontuu Puutorilla. Osallistujakunta vaikuttaa aiempaakin pienemmältä.

13:46 A-ryhmä, jonka kanssa järjestimme bussikuljetuksen Turkuun, postailee myös Turku ilman natseja -mielenosoituksesta Twitter-tililleen @A_ryhma:

13:43 Paleface aloitti keikkansa Turku ilman natseja -mielenosoituksessa. Love music, hate fascism!

Kuva
Kuva
Kuva
Turku ilman natseja mielenosoitus Vanhalla Suurtorilla.

13:33 Turku ilman natseja -mielenosoitus on saapunut Vanhalle Suurtorille.jossa on seuraavaksi luvassa Palefacen keikka, puheita ja muuta ohjelmaa.

Satoja ihmisiä marssimassa Turussa rasismia ja fasismia vastaan:

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

13:22 Natseja alkanut jo kokoontua Turussa Puutorilla. Äärioikeiston 188-mielenosoitus on ilmoitettu sinne klo 14:00.

Osa 188-mielenosoitusta järjestävän Kansallismielisten liittouman aktiivisteista on ollut perustamassa puolueeksi rekisteröitymistä yrittävää Sinimustaa liikettä. Päällekkäisjäsenyyttä on myös Suomen Sisun kanssa. SL jäsenet aikovat kokoontua Turussa natsimielenosoitukseen.

Kuva

13:19 Joidenkin arvioiden mukaan 500 osallistujaa Turku ilman natseja -mielenosoituksesta. Odotamme tarkennuksia osallistujamääristä.

Kuva
Kuva

13:11 Turku ilman natseja -mielenosoitus on lähtenyt liikkeelle.

Kuva

13:02 Helsingistä tuli Turku ilman natseja -mielenosoitukseen täysi bussi ja päälle vielä joukko antifasisteja muilla kulkupeleillä. Koska natseja tulee tänään Turkuun marssimaan muualta Suomesta on myös tärkeä tukea äärioikeistoa vastustavia turkulaisia muualta.

12:51 Vähän taustatietoa päivän tapahtumista:

Mistä äärioikeiston 188-mielenosoituksessa on kyse? Tämä artikkeli kertoo natsimarssin taustoista. Tapahtuman järjestäjäkuntaan kuuluu äärioikeistoa perussuomalaisista kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen uusnatseihin.

Tänä vuonna 188-mielenosoituksen virallinen puhuja tulee jälleen perussuomalaisista. Tapahtumassa puhuva Henri Hautamäki on perussuomalaisten aktiivi ja uusfasistisen Suomen Sisun puheenjohtaja. Lue lisää tästä artikkelista.

Äärioikeiston marsseja vastustava Turku ilma natseja -mielenosoitus tapahtumakuvauksessa kerrotaan tapahtuman taustalla olevista ajatuksista:

“Haluamme viestiä, että natsismi ja jihadismi ovat saman kolikon kääntöpuolia: kummatkin ideologiat pyrkivät tuhoamaan vapaan ja demokraattisen yhteiskunnan keinoja kaihtamatta ja ihmishenkiä säästämättä.

Rasistisille ja väkivaltaisille äärioikeistolaisille järjestöille tai niiden pyrkimyksille ei ole tilaa Turussa, Suomessa tai maailmassa. Turku ilman natseja -mielenosoitus on avoin kaikille, jotka vastustavat rasismia ja fasismia ja haluavat rakentaa oikeudenmukaisempaa, tasa-arvoisempaa ja vapaampaa maailmaa.”

12:41: Tervetuloa antifasistisen Varisverkoston liveseurantaan Turku ilman natseja -mielenosoituksesta. Teemme päivityksiä myös Twitterin puolelle. Laitetaan alkuun nyt alkavan Turku ilman natseja -mielenosoituksen aikataulu:

Aikataulu:

12.45: Kulkue kokoontuu Yliopistonkadun kävelykadulla

13.00: Kulkue ja Turun Pyöräpajan pyöräretki lähtevät liikkeelle!

14.00-16.00: Ohjelmaa Vanhalla Suurtorilla

OHJELMA (Vanha Suurtori)

14.00: Live: MC PALEFACE Paleface Official

14.45: Puheita:

? Zahra Alimy
? Dimitri Ollikainen
? Matti Rajala
? Ninni Nuunu
? Susanna Viljanmaa

15.15: Live: PETE SANTOS Pete Santos

15.30: DJ AWAK

16.00: Päätös

? Juontaja on Amro El-khatib.

? MexMexin Taco Truck myy vegaanisia tacoja Vanhalla Suurtorilla mielenosoituksen ajan!

✨ Tsekkaa tapahtumasivulta vielä tarkemmin seuraavat: Turvallisempi tila, Koronaturvallisuusohjeet ja Esteettömyystiedot. ❤️


Aiheeseen liittyviä artikkeleita sivullamme:

Aiempien vuosien kirjoituksia: