Ensimmäinen natsimielenosoitus vuoteen Suomessa, virallisena puhujana perussuomalaisten aktiivi

Kuvia äärioikeiston 188-mielenosoituksesta aiemmilta vuosilta.

Turussa järjestettävän äärioikeiston 188-mielenosoituksen virallisena puhujana on perussuomalaisten Henri Hautamäki. Jatkaako perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Riikka Purra edeltäjiensä Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon viitoittamalla tiellä mitä tulee natsien hyysäämiseen puolueessa?

Joukko erilaisia äärioikeistolaisia toimijoita järjestää Turussa sunnuntaina 22. elokuuta 2021 neljättä kertaa 188-Kukkavirta-nimisen natsimielenosoituksen. Suomen äärioikeiston aktiivisuus kaduilla on vähentynyt jo useamman vuoden ajan, ja 188-mielenosoitus onkin ensimmäinen selvästi äärioikeistolainen mielenosoitus Suomessa vuoteen, sillä itsenäisyyspäivänä viime vuosina nähtyjä fasistien mielenosoituksia ei järjestetty vuonna 2020.

Dimitri Ollikaisen videolla kerrotaan tiivisti mistä natsien 188-mielenosoituksessa on kyse.

Itsenäisyyspäivän äärioikeistomielenosoitusten tavoin 188-mielenosoituksen alussa sitä pyrittiin markkinoimaan “epäpoliittisena muistokulkueena”, mutta tämä sumutusyritys kuivui nopeasti kasaan. Jo muutaman vuoden jälkeen järjestäjät lakkasivat peittelemästä, mistä mielenosoituksessa todella oli kyse, ja toivat esiin selkeämmin uusnatsien propagandasta tuttuja teemoja. Tänäkin vuonna 188-mielenosoitusta on mainostettu eniten kielletyn natsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsenten tekemällä Partisaani-natsisivulla. Viime vuosien aikana äärioikeistolaisten ryhmien tilejä on suljettu valtavirran sosiaalisista medioista ennätystahdilla ja tästä syystä vuosi vuodelta kutistuneeseen 188-mielenosoitukseen ei tänäkään vuonna ole odotettavissa yleisöryntäystä. Marginaalinen natsimielenosoitus mobilisoi vähäiset osallistujansa ennen kaikkea Partisaanin kaltaisten natsisivujen, pienten tilaajamäärien natsitileiltä Telegramista ja ylipäänsä keskittyen äärioikeiston “sisäiseen mobilisaatioon”.

Kuvakaappaus: Natsien Partisaani-sivulla mainostetaan 188-mielenosoitusta.

Kansallissosialistit ja perussuomalaiset mieltä osoittamassa

Perussuomalaisten Henri Hautamäki on ilmoitettu viralliseksi puhujaksi vuoden 2021 188-mielenosoitukseen.

Siitä huolimatta, tai juuri sen takia, että 188-mielenosoituksen järjestäjä- ja osallistujakunta koostuu ennen kaikkea äärioikeiston syvimmästä päädystä, tapahtuman viralliseksi juhlapuhujaksi on ilmoitettu perussuomalaisten turkulainen aktiivi Henri Hautamäki. Itseään “radikaaliksi nationalistiksi” kuvaileva Hautamäki on toiminut perussuomalaisten ja näiden (vanhan) nuorisojärjestön lisäksi puolueeseen läheisesti kytkeytyvän uusfasistisen Suomen Sisun puheenjohtajana vuodesta 2020 alkaen. Suomen Sisun puhenejohtajana Hautamäki on suomalaisen fasistisen ympäristön ytimessä ja on verkottunut myös puolueen ulkopuolisiin äärioikeistolaisiin toimijoihin.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja tuleva kansanedustaja Mauri Peltokangas (puku päällä) neuvottelee PVL:n ja muiden 188-mielenosoitusten järjestäjien kanssa vuoden 2018 mielenosoituksessa. Kuvassa vasemmalta oikealle Suomen Sisun Kanta-Hämeen piiripäällikkö Maarit Toivainen, PVL:n tamperelainen jäsen Jari Mäki, Perussuomalaisten Peltokangas, PVL:n Porin ryhmänjohtaja Cari Murto, Tampereen Perussuomalaiset ry:n rahastonhoitaja ja Suomen Sisun Pirkanmaan piiripäällikkö Seikku Kaita ja kidutusmurhasta tuomittu PVL:n helsinkiläinen jäsen Rami Joukanen.

Perussuomalaisten ja kansallissosialistien välisestä yhteistyöstä on kirjoitettu paljon, mutta puolueen aiemmat puheenjohtajat Timo Soini ja Jussi Halla-aho eivät merkittävissä määrin puuttuneet natsien kanssa toimimiseen. Halla-aho ei puolueen puheenjohtajana ollessaan esimerkiksi nähnyt mitään ongelmaa siinä, että silloinen kunnanvaltuutettu ja nykyinen kansanedustaja Mauri Peltokangas puhui 188-mielenosoituksessa vuonna 2018 kidutusmurhasta tuomitun natsin ja muiden PVL:n aktiivien vastatessa tapahtuman äänentoistosta. Viikko sitten perussuomalaisten puoluekokouksessa samainen Peltokangas valittiin puolueen 2. varapuheenjohtajaksi. Tapahtumassa on puhunut myös perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila.

Vilhelm Junnila puhumassa 188-mielenosoituksessa vuonna 2019. Taustalla rivissä poseeraamassa Soldiers of Odinin uusnatseja.

Eroaako Riikka Purra tässä edeltäjistään vai jatkavatko perussuomalaiset fasismin normalisointia katsomalla läpi sormien puolueensa jäsenten vehtaamista väkivaltanatsien kanssa? Aiemman näytön perusteella ei kannata pidättää hengitystään, vaan osallistua äärioikeistonvastaiseen Turku ilman natseja -mielenosoitukseen.

Dimitri Ollikainen kertoo tuoreella videollaan miksi äärioikeiston marsseja kannattaa vastustaa.

Katso myös: