Helsinki: Turkki ulos Kurdistanista!-mielenosoitus 3.7.2021

TURKKI ULOS KURDISTANISTA -mielenosoituskulkue 3.7.2021 klo. 17

Reitti: Senaatintorilta Narinkkatorille

23. huhtikuuta Turkin valtio aloitti laajamittaiseen sotilasoperaation Pohjois-Irakin kurdialueella. Kohteena olivat Etelä-Kurdistanin alueet Zap, Avashin ja Matina. Sittemin Turkin sotatoimet ovat voimistuneet sekä laajentuneet. Sodankäynti on ollut jo vuosia Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin keino haalia maallensa valtaa ja uusia alueita tavallisen kansan kustannuksella. Erdoganin tavoitteena on Rojavan (Pohjois-Syyria) sekä Bashurin (Pohjois-Irak) valloittaminen. Vuonna 2018 Turkin armeija sekä sen kouluttamat ja palkkaamat jihadistitaistelijat hyökkäsivät kurdienemmistöiseen Afrinin kantoniin Pohjois-Syyriassa. Seuraavana vuonna miehityssota sai jatkoa Pohjois-Syyrian muilla kurdialueilla, minkä seurauksena satoja siviilejä sai surmansa. Lisäksi sadattuhannet alueen asukkaat joutuivat pakenemaan kodeistaan.

Syyrian demokraattisten voimien (SDF) lisäksi Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissien vastarinta Turkin sotatoimia vastaan on ainoita voimia, joka vastustaa Turkin miehitysyrityksiä ja laajentumispyrkimyksiä Lähi-idässä. Vuonna 2014, jolloin ISIS-terroristit valtasivat laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa aiheuttaen myös globaalin uhan, PKK:n sissit pysäyttivät ISIS:in jesidivähemmistöön kohdistuneen kansanmurhan Sinjarin alueella Irakin Kurdistanissa.

NATO-maat uskovat että heidän täytyy säilyttää hyvät suhteet Turkkiin geopoliittisista ja strategisista syistä, eivätkä tämän vuoksi haasta Turkin hallinnon laajentumispolitiikkaa. Pysyttelemällä hiljaa Erdoganin toimista, heistä tulee osallisia Turkin hyökkäyksiin. Samaan aikaan Erdogan, joka tietää ettei tule saamaan rangaistusta edes pahimmista rikoksistaan, rikkoo avoimesti kansainvälistä lakia. Hänen hallintonsa on käyttänyt niin kemiallisia aseita kuin jihadistitaistelijoita käynnissä olevissa sodissa Zapissa, Avashinissa ja Matinassa. Lisäksi Turkin käyttämät sotadronet (miehittämätön ilma-alus, UAV) murhaavat ja terrorisoivat siviilejä.

Kaikesta tästä huolimatta niin Yhdistyneet kansakunnat, Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Europan neuvosto liittyvät NATOn seuraan ja ovat hiljaa tilanteesta.Kesäkuun alussa kansainvälinen rauhandelegaatio matkusti Etelä-Kurdistaniin kiinnittääkseen huomiota Turkin hyökkäyksiin alueella. Se onnistui rikkomaan sodan ympärillä vallinneen hiljaisuuden. Valitettavasti samanaikaisesti Etelä-Kurdistanin hallitseva puolue, Kurdistanin Demokraattinen Puolue (KDP), on pyrkinyt estämään ja tukahduttamaan niin sotaa vastustavan toiminnan kuin kansainvälisen delegaation työn alueella. Lisäksi delegaatioon osallistuneet tahot ovat kohdanneet vastaavia toimia omissa maissaan Euroopan maiden jatkaessa käynnissä olevaa tyynnyttelypolitiikkaa Turkkia ja Erdoganin hallintoa kohtaan.

Kaikista haasteista huolimatta rauhandelegaatio on onnistunut kasvattamaan tietoisuutta käynnissä olevasta kriisistä ja aikaansaamaan kansainvälisen solidaarisuuden aallon.Kutsumme kaikkia maailman ihmisiä kaduille 3. heinäkuuta ja vaadimme välitöntä loppua Turkin hyökkäyksille Etelä-Kurdistaniin sekä välitöntä Turkin joukkojen ja sen tukemien jihadistitaistelijoiden vetäytymistä. Vaadimme myös kaiken aseviennin pysäyttämistä Suomesta Turkkiin välittömästi

-Kurdistan solidaarisuus -verkosto Helsinki
-NCDK – Kurdien demokraattinen yhteisökeskus

Facebook event